Wat zijn de beste boeken over kwantumfysica? Hier vind je een lijst met aanraders om meer te ontdekken over dit bijzondere onderwerp. Lees verder…
Inhoud van deze pagina:
Kwantumtheorie is fascinerend…
De kwantumtheorie bestaat al meer dan een eeuw in de een of andere vorm. Toch slaagt het onderwerp er nog steeds in om zowel natuurkundigen als niet-specialisten te fascineren. Al is het maar omdat je gefascineerd werd door filosofen zoals Alan Watts die erover praatten, realistische science fiction zoals Interstellar of humoristische science fiction zoals Rick & Morty…
Wat maakt kwantumtheorie zo interessant? Waarschijnlijk het mysterie ervan. Sommige van de centrale uitgangspunten van het onderwerp lijken op een bizarre manier in strijd te zijn met ons gezond verstand.
- Deeltjes die door muren heen kunnen…
- Schrödinger's experiment over katten die tegelijk halfdood en half-levend zijn, omdat je het pas ziet als je naar de kat kijkt…
- Kleine stukjes materie die door lichtjaren van elkaar gescheiden zijn en toch nog enige ‘spookachtige' verstrengeling met elkaar hebben…
Toch blijft de kwantumtheorie de meest nauwkeurige wetenschappelijke theorie in de geschiedenis van het heelal, met enkele theoretische berekeningen die tot 13 decimalen nauwkeurig gemeten worden.
Snel overzicht: Deze boeken over kwantumfysica raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste boek voor beginners | How To Teach Quantum Physics To Your Dog: Dit boek, geschreven door natuurkundige Chad Orzel, maakt kwantumfysica begrijpelijk op een unieke en humoristische manier. De dialogen tussen Orzel en zijn hond Emmy zorgen voor inzichtelijke vragen en antwoorden die ons helpen complexe concepten te begrijpen. >> Check laagste prijs |
Meest toegankelijk voor zelfstudie | Quantum Mechanics Theoretical Minimum: Geschreven door Leonard Susskind en Art Friedman, vinden wij dit boek ideaal voor diegenen die niet terugschrikken voor formules. Het boek legt kwantummechanica eenvoudig maar diepgaand uit, met oefeningen die zorgen voor structuur in het leren. We waarderen vooral hoe het de laatste ideeën en ontwikkelingen in het veld aansnijdt op een begrijpelijke manier. >> Check laagste prijs |
Klassieker in kwantumfysica | The Feynman Lectures on Physics, boxed set: Deze lezingen van Feynman uit de jaren 60 zijn nog steeds een van de meest geprezen introducties tot kwantumfysica. Wij zijn van mening dat het boek briljant is in het uitleggen van fundamentele concepten, van gedachte-experimenten tot complexe principes van de kwantummechanica. >> Check laagste prijs |
Laten we naar de boekenlijst over kwantumfysica gaan kijken…
Samen introduceren deze boeken enkele van de meest interessante en consequente ideeën van de moderne natuurkunde. De allure van het onderwerp komt voor velen voort uit de grote intellectuele zoektocht naar de achtergrond van de gehele menselijke geschiedenis.
1 – How to Teach Quantum Physics to Your Dog
Als de hond van natuurkundige Chad Orzel, Emmy, de kern van het onzekerheidsprincipe, de stelling van Bell, het werk van Heisenberg en zelfs kwantumteleportatie kan begrijpen, dan kun jij dat ook. Orzel heeft een talent voor nuttige analogieën.
Laat je niet misleiden door de titel. Dit boek is duidelijk geschreven voor mensen – en het bevat veel kennis. De pedagogische uitleg wordt echter onderbroken door dialogen tussen de schrijver Chad Orzel en zijn hond Emmy. Deze dialogen zijn zeer inzichtelijk, omdat Emmy alle vragen lijkt te stellen die een mens ook zou hebben. Nou ja, in ieder geval bijna.
De dialogen hebben wel wat hond-gerelateerde humor, bijvoorbeeld de vraag of het mogelijk is om een kwantumtunnel door het hek te maken om de eekhoorns aan de andere kant te achtervolgen. Door de humor in deze dialogen wordt het lezen een plezier.
2 – Quantum Mechanics: The Theoretical Minimum
Dit boek is geschreven door Leonard Susskind en Art Friedman. De intentie van dit boek is om kwantummechanica “zo eenvoudig mogelijk, maar niet simpeler” te maken. Deins jij niet terug voor formules? Dan is dit boek voor jou.
Het boek is eenvoudig te lezen. Dit maakt het mogelijk om de ongeveer 350 pagina's in een weekend door te lezen, wat een groot pluspunt is voor het boek. Eenvoudige oefeningen helpen je ervoor te zorgen dat je een beetje structuur houdt bij de informatie van het boek.
Het beste van alles is dat dit boek veel van de laatste ideeën en ontwikkelingen aansnijdt en dat het een toegankelijk verhaal aflevert dat net zo boeiend is als de klassiekers.
3 – The Feynman Lectures on Physics, boxed set
Feynman ontwikkelde deze lezingen een halve eeuw geleden in de jaren 60; ze behoren nog steeds tot de meest geprezen inleidingen op het onderwerp. Met zijn beroemde heldere uiteenzetting lokt Feynman lezers naar de kwantumwereld: materie die zich (in zekere zin) als golven gedraagt; de rol van waarschijnlijkheid; de implicaties van het onzekerheidsprincipe.
Het boek is fantastisch in het uitleggen van de basisbegrippen van de kwantumfysica. Het begint met gedachte-experimenten – die direct kunnen worden uitgevoerd – over de interactie van licht of atomen met een dubbele spleet. Het bespreekt de deeltjes-golf dualiteit op een gemakkelijk te volgen manier en verklaart al vroeg Heisenbergs onzekerheidsprincipe.
Het boek legt de belangrijkste principes van de kwantummechanica uit, en bespreekt onder andere Schrödinger-vergelijking, kansberekeningen, tijdsafhankelijkheid, het waterstofatoom en zijn hyperfijne splitsing en het impulsmoment.
Het is niet het meest populaire boek – de latere hoofdstukken van het boek verdiepen zich meer in kwantitatieve berekeningen – maar deze klassieke introductie beloont gedisciplineerde en nieuwsgierige lezers.
4 – Schrödinger: Life and Thought
De twee ‘hoofdbedenkers' van de kwantummechanica, Werner Heisenberg en Erwin Schrödinger, hebben velen van hun onderzoeken gepubliceerd. Heisenberg's fysica was onbezonnen en brutaal, terwijl Schrödinger zich inspande om de kwantumtheorie te enten op de bekende werking van de klassieke fysica.
Maar in hun persoonlijke leven waren hun rollen omgedraaid: Schrödinger was veel avontuurlijker, zelfs bohemien-achtig. Walter Moore's diepgaand onderzochte biografie laat zien hoezeer Schrödingers wetenschappelijke inspanningen verweven waren met zijn destijds schokkende persoonlijke leven.
5 – The Elegant Universe – Superstrings, Hidden Dimensions, and the Quest for the Ultimate Theory
Met een zeldzame mix van wetenschappelijke integriteit en literaire flair neemt de auteur ons mee op een reis naar de zoektocht naar de ultieme theorie van het universum – de zoektocht om alle natuurwetten te verenigen. Greene weet complex materiaal op een levendige, boeiende manier te presenteren.
Deze wereldwijde bestseller is een echte aanrader voor iedereen die ooit naar de hemel heeft gekeken en zich, net als Einstein, afvroeg of God een keuze had om het universum te maken.
6 – Reality Is Not What It Seems – The Journey to Quantum Gravity
Dit boek heeft wereldwijd fantastische reviews ontvangen. Het kan de manier waarop je de wereld ziet echt veranderen en het maakt je weer verliefd op natuurkunde, ook al kreeg je er steeds onvoldoendes voor op school.
Carlo Rovelli is een natuurkundige, dus natuurlijk gaat dit boek over natuurkunde. Maar het is veel meer dan dat. Het is niet zozeer een wetenschappelijke verhandeling, maar een lofzang op het wonder van de natuurlijke wereld…. Rovelli schrijft met kristallijne eenvoud en maakt van de kwantumfysica een samenhangend verhaal.
7 – De verborgen realiteit – parallelle universums en de diepe wetten van de kosmos
In dit boek beschrijft Brian Greene – die we kennen van zijn kwantumtheorie-boeken op het hoogste wetenschapsjournalistieke niveau – de speculatieve ideeën over parallelle universums: werelden die naast de onze zouden kunnen bestaan, misschien zelfs wel oneindig veel. Een zware uitdaging voor de auteur, en het lukt hem aardig.
8 – De ontrafeling van de kosmos – over de zoektocht naar de theorie van alles
De moderne fysica, van relativiteitstheorie en quantummechanica tot en met recente interpretaties van de supersnaartheorie, wordt begrijpelijk gemaakt voor een leek.
9 – The Age Of Entanglement – When Quantum Physics Was Reborn
Enkele van de meest provocerende kenmerken van de kwantumtheorie zijn veel recenter naar voren gekomen. De notie van de kwantumverstrengeling – wat Einstein “spookachtige actie op afstand” noemde – kwam in de afgelopen 50 jaar pas meer tot zijn recht.
De auteur van dit boek geeft het nieuwere materiaal op creatieve wijze weer met een reeks portretten op basis van gepubliceerde geschriften van natuurkundigen, ongepubliceerde correspondentie en interviews. In haar verslag vermengt ze het schrijven van populair-wetenschappelijke geschriften met historisch detectivewerk en verhalende flair.
10 – Quantum Reality: Beyond the New Physics
Dit is een van de eerste populaire boeken die kwantumverstrengeling aanpakt. Dit duidelijke en geestige verslag uit 1987 schuwt de filosofische invalshoek niet. Aan de hand van denkexperimenten en toegankelijke beschrijvingen van echte experimenten onderzoekt Herbert hoe verschillende tegenstrijdige interpretaties een onderliggende realiteit proberen te verklaren.
Meer boeken
Misschien wil je meer weten over…
- kwantumfysica en liefde.
- Kwantumfysica en dna.
- Kwantumtheorie en spiritualiteit.
- Kwantummechanica en relativiteitstheorie.
Dan vind je hieronder nog vijf boeken:
Deining in de ruimtetijd
kwantumfysica – Informatie en bewustzijn
Kwantumtheorie in 30 seconden
Kwantummechanica voor dummies
Documentaire: What the bleep do we know
Op jouw geluk!