Wat zijn de wetenschappelijke bewijzen van de effecten van mindfulness? In dit artikel leer je hoe mindfulness wetenschappelijk bewezen effect heeft op depressie. Lees verder.

Mindfulness is het alternatief voor jarenlange behandelingen met antidepressiva. Dat is de uitkomst van promotieonderzoek uit 2016. Op dit moment lijden 640.000 Nederlanders aan depressie volgens cijfers van de Hersenstichting. Deze chronische aandoening kan dus behandeld worden met dagelijks toepasbare mindfulness- en aandachtsoefeningen.

Mindfulness wetenschappelijk bewezen: het onderzoek rondom depressie

Joël van Aalderen (1982) voerde het promotieonderzoek uit op de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc, binnen het onderzoeksinstituut Radboud Institute for Health Sciences (RIHS). Hij behandelde 205 patiënten wekelijks met tweeënhalfuur durende sessies ‘Mindfulness Based Cognitive Therapy’ gedurende acht weken.

Vóór deze studie werd slechts gedacht dat mindfulness alleen zou werken tegen terugval bij mensen die al genezen waren van hun depressie. Van Aalderen ontdekte in zijn onderzoek dat mindfulness-beoefenaars die middenin een depressieve stoornis zitten net zo veel effect ondervinden van mindfulness als beoefenaars die geen actuele stoornis meer hebben.

Patiënten met een actuele depressie ondervonden namelijk een even grote afname van piekerklachten en depressieve klachten in vergelijking met patiënten zonder actuele depressie.

Zo breng jij de resultaten van dit mindfulness-onderzoek in je leven

mindfulness wetenschappelijk

Het onderzoek zoomde in op grote onderdelen van het 8-weekse MBSR-curriculum. Als je dit curriculum opzoekt en volgt, kun je dit voor jezelf uittesten.

Door een dergelijk programma te volgen kun je leren om negatieve gedachten en emoties compleet te voelen, te erkennen, te uiten en te accepteren. Er vindt dan een wonder plaats: je hebt ruimte gecreëerd! Je onderdrukt of vermijdt deze gevoelens dan niet meer.

Die gevoelens zijn in principe energie. En die energie zal vroeg of laat door moeten stromen. Doe je dit niet bewust, zal het op allerlei ongewenste, onbewuste manieren naar de oppervlakte komen. Dat kan leiden tot lichamelijke kwalen, maar ook tot depressies.

De ‘spirituele' invalshoek: Mindfulness draait om het hier-en-nu

Het is eigenlijk heel simpel, en het lijkt op het eerste gezicht vrij vanzelfsprekend, maar mindfulness-meditaties voer je uit in het huidige moment waarin je leeft. Het hier-en-nu. Sterker nog, je kunt alleen maar in ‘het nu’ dingen doen. Een depressie oplossen en weer gelukkig worden kan dus ook alleen maar nu. Je kunt alleen maar in het nu mindful zijn!

Hierna lezen:  NLP Wetenschappelijk Bewezen: 28+ Onderzoeken [Onderbouwd]

Hier, in het huidige moment, zit een gigantische bron van levensenergie en vreugde. Er is dus geen proces waarin je toewerkt naar genezing en vervulling in de toekomst. Die genezing en levensvreugde kan bereikt worden door het wegnemen van het tijdsbesef. Je denkt in de toekomst verlossing te vinden, maar alleen ‘nu’ kun je verlossing vinden en echt iets doen.

Het leven is nu. Lijden heeft tijd nodig en kan dus niet overleven in het nu. Je kunt altijd met het nu omgaan maar je kunt nooit met de toekomst of het verleden omgaan, en dat hoeft dus ook niet eens. Alle bronnen die je nodig hebt zitten al in je en ze zijn toegankelijk via het huidige moment.

Hoe dan precies? Heb aandacht voor al je handelingen

mindfulness wetenschappelijk

Tijdens mindfulness-oefeningen ga je dus één voor één je handelingen verrichten met volledige aandacht voor die ene handeling die je in het huidige moment uitvoert. Verzet je je tegen wat er is en ontken je het nu? Dan creëer je spanning en ontevredenheid.

Lijden is vaak zelf-gecreëerd en onnodig. Lijden is altijd een vorm van niet-accepteren, weerstand tegen ‘het zijn' en weerstand tegen het nu. Het is oordelen en negativiteit. Maak je niet druk over de vruchten van wat je doet. Als je handelt op basis van je bewustzijn in het moment, gaat alles wat je doet kwaliteit, zorg en liefde uitstralen. Het resultaat komt dan vanzelf. Aanwezigheid en aandacht is de sleutel tot vrijheid.

Bekijk tot slot hier hoe je mindfulness in je dagelijks leven kunt inzetten (hiermee wordt een andere website op een nieuw tabblad geopend).

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: