Bewijs leven na de dood – Wetenschappers: de ziel sterft niet

Wat gebeurt er nadat we doodgaan? Is de dood het einde van alles, of is er ook leven na de dood? Ik denk dat velen van ons ooit in hun leven hiernaar nieuwsgierig zijn geweest. Lees hier meer over een wetenschappelijk onderzoek naar de ziel en bewijs voor leven na de dood.

Laatst stuitte ik op een wetenschappelijke publicatie uit 2014 met ‘bewijs’ over het bestaan van de ziel. ‘Bewijs’ zet ik niet voor niks tussen aanhalingstekens, want wat voorop gesteld moet worden betreft het bestaan van de ziel: dit is nooit volledig bewezen, maar ook niet ontkracht.

De terugreis van de ziel naar de bron

Er zijn al eeuwenlang mensen aan het debatteren over het bestaan van de ziel. Er blijft namelijk een soort mysterie hangen rondom het onderwerp van de ziel. Ook voor de wetenschap blijft dit onderwerp erg fascinerend, en nu is het dus zo dat een aantal onderzoekers nieuw bewijs over het bestaan van een ziel heeft ontdekt. Ze hebben namelijk ontdekt dat de ziel niet doodgaat, oftewel eindigt. De ziel maakt een terugreis naar waar het vandaan kwam, het alles, het universum.

Het onderzoek: bewijs voor leven na de dood

bewijs-wetenschappers-ziel-sterft-niet

Twee onderzoekers die zich gespecialiseerd hebben in kwantumfysica, verklaren dat zij kunnen bewijzen dat er leven is na de dood, en dat er een ziel is. Het gaat om dokter Stuart Hameroff en Sir Roger Penrose. Zij kwamen met de ‘Quantum theory of consciousness’. Sinds 1996 hebben ze hieraan gewerkt. De theorie zegt dat de ziel van de mens een speciale plek heeft in de breincellen, in bepaalde structuren in de breincellen die ze ‘microtubules’ noemen.

Volgens hen is ons brein een soort computer, en het bewustzijn is een programma dat op die computer loopt. Ze ontdekten dat het programma van het bewustzijn blijft lopen, ook nadat we doodgaan. De theorie stelt dat, nadat mensen doodgaan, de ‘microtubules’ de informatie die ze bevatten niet verliezen.

Een ander onderzoek van de Universiteit van Virginia: leven na de dood keihard bewezen

In onderstaande video uit 2017 vind je de resultaten van 50 jaar onderzoek aan de universiteit van Virginia, waarin 2.500 gevallen zijn onderzocht om leven na de dood te bewijzen.

Hoe is het om naar het hiernamaals te gaan? Bijna-dood-ervaringen zagen er allemaal als volgt uit…

Er worden steeds meer verhalen naar buiten gebracht van mensen die een bijna-dood-ervaring hebben gehad, en het bijzondere is: de meerderheid van deze beschrijvingen komen precies met elkaar overeen. Ook R.A. Moody schrijft hierover in het boek ‘Leven na dit Leven.’ De beschrijvingen zijn als volgt:

Een op sterven liggende man zijn lichamelijke pijnen bereiken een hoogtepunt. Op dat moment hoort hij dat de dokter hem dood verklaart. Dan hoort hij een onaangenaam geluid: een luid gezoem of gerinkel, en tegelijk voelt hij zich met grote snelheid opeens weggezogen worden in een donkere tunnel. Er is geen sprake van paniek of angst: hij laat zich gewoon mee-glijden. Aan het einde van de tunnel ziet hij een prachtig, boven-aards licht. Het licht is onweerstaanbaar en hij wordt er dan ook sterk tot aangetrokken.

Hoe dichterbij het licht, hoe meer bevrijd van de aardse lasten. Een onbeschrijfelijk geluksgevoel neemt bezit van hem. Daarna bevindt hij zich opeens buiten zijn eigen stoffelijke lichaam, nog altijd in de onmiddellijke omgeving ervan. Hij kan zijn lichaam van een afstandje, als een toeschouwer ervan, zien. Terwijl hij in een toestand van emotionele beroering is, ziet hij hoe gepoogd wordt hem weer tot leven te wekken.

Hij raakt er enkele momenten later al een beetje meer aan gewend, deze vreemde toestand. Hij kan dan opeens vaag gestalten van dierbaren waarnemen die reeds zijn heengegaan. Een wezen van licht verschijnt dan en laat hem de voornaamste gebeurtenissen uit dat leven zien. Het is een woordeloze vraag om zijn leven te evalueren.

Maar dan komt er een gevoel dat het nog geen tijd is om het aardse leven voorgoed te verlaten. Er zijn nog meer lessen te leren. De reanimatiepoging werkt. Hij wordt teruggestuurd en komt terug van zijn bijna-dood-ervaring. Het mysterieuze licht ebt weg en hij glijden weer terug…

Meer info over dit boek:

Laten we hier een dialoog van maken: hoe kijk jij naar leven na de dood?

Laat gerust in de reacties weten hoe jij tegen leven na de dood aankijkt of wat jij van het wetenschappelijk onderzoek uit dit artikel vindt. Ik zal in ieder geval mijn reflectie in de volgende paragraaf opschrijven. Ik vind het in ieder geval knap dat mensen een groot aantal jaren van hun leven wijden aan het onderzoeken van dit onderwerp.

Mijn reflectie over leven na de dood

Voor mijn gevoel is er leven na de dood. Ik voel namelijk persoonlijk sterk het verschil tussen wanneer ik mijn ziel in mijn lichaam voel en wanneer ik mijn ziel niet voel. Dat geeft me vertrouwen in leven na de dood. Bovendien houd ik van het idee dat je aardse leven een spirituele leerschool is om deugden te ontwikkelen die jouw ziel zal meenemen naar het hiernamaals.

Is leven na de dood iets droevigs of iets feestelijks?

leven na de dood bewijs ziel

Laatst woonde ik een bijzondere viering bij. Het was een viering ter gelegenheid van het heengaan van Meera, een van de kunstenaars in de toenmalige Osho-commune. Het was een feest en er werd gedanst! Dit deed me opeens denken aan een uitspraak van Alan Watts: ‘We hebben een cultuur gecreëerd waarin we de dood fundamenteel weerstaan.’

Het is interessant: is de dood iets droevigs of iets feestelijks? Of allebei? Toen filosoof Alan Watts eens aan iemand vroeg of hij in leven na de dood gelooft, was het antwoord van de man als volgt:

Ik weet 100% zeker dat ik naar de hemel ga, vol geluk ik kan van oneindige blijdschap gaan genieten… Maar ik wou dat je niet zo’n negatief en deprimerend onderwerp aansneed.

De dood  is momenteel in ieder geval een probleem in het westen: iemand die terminaal ziek is, en aan het eind van zijn leven is, gaat naar een ziekenhuis. En al zijn vrienden komen naar hem toe, en zeggen: ‘Wees maar vrolijk, blijf maar vechten, het gaat goed komen met je. Over een paar dagen zijn we weer thuis en gaan we weer picknicken.’

De dokters mogen terminaal zieke mensen niet helpen sterven: de sociale definitie van hun beroep is dat ze je moeten genezen. Ze kunnen niet oprecht zeggen: ‘Luister! Je gaat sterven, en het zal geweldig worden! Geen verantwoordelijkheden meer, je hoeft geen rekeningen meer te betalen, je hoeft je geen zorgen meer te maken! En laten we er met een knal uitgaan, met een feestje, en we halen al je vrienden erbij, en we gaan champagne drinken!

Dit is in ieder geval interessante stof om over te contempleren of filosoferen.

De kracht van je ziel kun je op allerlei manieren gebruiken

bewijs leven na de dood

Ik blijf in ieder geval graag op de hoogte van dit soort leuke onderzoeken! Tot die tijd is er ook nog de vraag: wat kun je allemaal met je ziel doen?

Leven na de dood? Boekentip over hoe krachtig het is om je met je ziel te verbinden

Ook is er een prachtig boek van sterauteur Gary Zukav verschenen over de kracht van de ziel: ‘De Kracht Van Je Spirit.’ Gary Zukav beschrijft de thema’s van intuïtie en buitenzintuiglijke waarneming. Hij demonstreert hoe de mens in liefde en levenskracht rust doordat je in een groter verband leeft dan je met je 5 ‘normale’ zintuigen kunt waarnemen. Ieder mens kan contact maken met zijn diepste bronnen van gevoel, inzicht en creativiteit, en daardoor een voller en krachtiger leven leiden. Bekijk ‘De Kracht Van Je Spirit’ hier via Bol.com.

Tot slot hebben we de volgende bronnen voor je:

 

Gerelateerd: Lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!

 • Yvonne calis
  Beantwoorden

  Interessant om wat meer over wetenschap te lezen.

 • Hetty Otto
  Beantwoorden

  Het in bekend dat sommige mensen uit hun lichaam kunnen stappen. En dan naast hun lichaam staan om te zien wat er gebeurt. Met name operaties. Ook ik kan uit mijn lichaam treden en reizen. Zo ben ik gaan reizen naar de plek waar je komt als je overleden bent. Er zijn veel dimensies. Deze worden sferen genoemd. Je hebt 7 donkere sferen en 7 lichte sferen. Elk mens wat overlijdt komt in een sfeer van zijn eigen afspiegeling. Een moordenaar komt in de sfeer van zijn afspiegeling. Bij andere moordenaars. Verkrachters en dieven komen eveneens in die sfeer waar meer van hun zijn. Mensen die een eind aan hun leven maken komen in de allerlaagste sfeer. Het donkerste van het donkerste. Op het moment van overlijden zagen zij de wereld ook donker. Mensen die heel veel liefde en veel goede dingen gedaan heeft voor anderen komen vaak hoog in de sferen. Tussen de vierde en de vijfde sfeer is er een kindersfeer. Daar gaan de overleden kinderen heen. En er is een sfeer voor overleden huisdieren. Iedereen komt wel weer een keer terug op aarde. Omdat wij veel moeten leren. Het duurt heel erg lang voordat wij daar mogen blijven. Wanneer we bijna aan het eind zijn gekomen om elke keer in reïncarnatie te gaan kan het zijn dat wij bijv. In de baarmoeder al kunnen overlijden. Of vlak na ons geboorte. Of na 8 of 9 jaar na ons geboorte of tijdens onze tienerjaren. Hoe jonger we overlijden Hoe minder tijd wij nog overhadden om aards te moeten leven. We hebben nu eenmaal een aantal eeuwen nodig om te reïncarneren en de aardse dingen eigen te maken maar vooral om te leren om liefde te geven in ons leven. Liefde is licht. En licht is liefde. God bestaat alleen maar uit licht en liefde. Het is geen persoon. Beslist niet. De sferen hebben de mensen zelf gebouwd. Zodat alles daar komt wat je was op aarde. In de derde sfeer kun je terug naar aarde. Je kiest de familie uit die bij jou past zodat je kunt leren omgaan met liefde en dit ook aan andere kunt doorgeven. Uiteraard maken wij ook fouten. Dit moeten wij goedmaken in een volgend leven. De maatschappij waarin we leven speelt een grote rol. We kunnen beïnvloed worden door anderen waardoor we fouten maken. Of verslaafd raken. Of ziek worden waardoor we eerder de aarde moeten verlaten. De mensen zorgen niet allemaal even goed voor hun aardse lichaam. Hierdoor kan het leven hierdoor worden verkort.

  • Rubin Alaie

   Dankjewel voor je toevoeging Hetty. Heel waardevol.

 • Claudia
  Beantwoorden

  Hetty, precies wat ik en mijn moeder denken hoe het is. Dit heeft het overlijden van mijn moeder makkelijker gemaakt. Ik kon haar ondersteunen hierin. Ik weet niet in welke sferen mijn ouders zitten maar dat ze elkaar weer gaan tegenkomen is mij wel duidelijk. De hogere sferen kunnen de lagere bezoeken. Dat geeft mij troost. Het weer elkaar tegenkomen en zielen herkenning.