In dit artikel vind je de grootste voordelen en effecten van meditatie die wetenschappelijk bewezen zijn. Dit biedt antwoord op de vraag: ‘Waarom mediteren?' Lees verder…

Er is gewoon hard wetenschappelijk bewijs over het effect van meditatie

We hebben het hier niet over anekdotisch bewijs wat je zo vaak hoort, maar helder wetenschappelijk bewijs, bijvoorbeeld met hersenscans die uitgevoerd zijn op mensen die mediteren. Op de hersenscans is te zien dat verschillende compartimenten van het brein op een coherente en georganiseerde manier gaan samenwerken.

Ook de linker en rechter hersenhelften synchroniseren en worden één. Doordat er veel meer connecties worden gelegd in het brein, wordt bijvoorbeeld stress en pijn eenvoudiger te verwerken.

Wetenschappelijk bewezen voordeel 1 – Voorkomen van depressie

Dichtbij huis, in Nijmegen, maar ook in Massachusetts en Baltimore zijn meerdere wetenschappelijke bewijzen gevonden voor het grootste voordeel van mediteren: het voorkomen en het genezen van depressie.

Wetenschappelijk bewezen voordeel 2 – Het onder controle kunnen houden van emoties

meditatie wetenschap

Een onderzoek uit 2012 toonde aan dat mediterende mensen blijvende emotionele balans creëren. Dit was een van de vele voordelen die in Massachusetts zijn bewezen. Het is dan ook in deze universiteit geweest waar de leider van de vele onderzoeken – Jon Kabat-Zinn – het 8-weekse mindfulness-curriculum ontwikkelde aan de hand van deze onderzoeken.

De hersenactiviteit was lager in het deel van de hersenen waar emoties geregeld worden. Als de wereld om je heen allerlei richtingen op gaat, en als er van alles gebeurt – net als een storm – dan reageren je emoties niet reactief op die storm. Mediterende mensen laten zich niet alle richtingen wegblazen in de storm, maar blijven krachtig met hun emoties waar ze willen.

Wetenschappelijk bewezen voordeel 3 – Compassie ontwikkelen

Een onderzoek uit Boston toonde aan dat een korte meditatie je compassie (mededogen, medeleven, liefde) met 50% verhoogt.

Wetenschappelijk bewezen voordeel 4 – Meer focus en concentratie

Onder andere de Harvard Universiteit heeft aangetoond dat alpha-golven in de hersenen toenemen door meditatie. Dit zorgt ervoor dat je beter informatie kunt verwerken en dus beter kunt leren. Op deze manier ben je ook creatiever en gebruik je beide hersenhelften. Ook zorgen alpha-golven ervoor dat informatie die je kan afleiden, weggefilterd wordt.

Hierna lezen:  Geleide Meditatieteksten [Lijst Met 20+ Geleide Meditaties]

Wetenschappelijk bewezen voordeel 5 – Verminderde schrikreactie: minder angst!

meditatie wetenschappelijk bewezen

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Lama Oser staat bekend om zijn vreedzame lach én hij is vaak in het lab te vinden. Hij kon iets wat niemand anders kon: zijn schrikreactie beheersen. Dankzij meditatie kan niks hem uit zijn ontspanning halen.

Dit is een voordeel van meditatie omdat er een sterke correlatie is tussen een schrikreactie en angsten. Hoe minder deze schrikreactie, hoe minder angstig je bent. En angst is dan weer verbonden met talloze aandoeningen zoals stress en depressie.

Meditatie schakelt de vecht-vlucht-respons uit.

Wetenschappelijk bewezen voordeel 6 – Sterker immuunsysteem

We zijn weer bij  Jon Kabat-Zinn aanbeland, die talloze onderzoeken heeft geleid. Hij injecteerde een aantal deelnemers van zijn meditatieprogramma met een virus. Op die manier kon hij de reactie van het immuunsysteem van deze mensen meten. De deelnemers aan het meditatieprogramma bewezen dat hun immuunsysteem sterker was en sterker herstelde dan niet-deelnemers.

Wetenschappelijk bewezen voordeel 7 – Minder angst

In Jon Kabat-Zinn's onderzoek bewees hij dat mensen die mediteren, minder last van angst hebben dan de controlegroep. Deze resultaten kwamen na een paar weken al op.

Wetenschappelijk bewezen voordeel 8 – Lagere bloeddruk

meditatie wetenschappelijk bewezen3

Veel mensen lijden aan een te hoge bloeddruk. Dit zorgt ervoor dat je meer kans hebt op hart- en vaatziekten, hartfalen of nieraandoeningen. De universiteit van Kentucky toonde aan dat Transcendente Meditatie je bloeddruk met grote sprongen verlaagt.

Wetenschappelijk bewezen voordeel 9 – Minder eenzaamheid

Een eenzaam gevoel kan nadelig zijn voor onze mentale en fysieke gezondheid. J. David Creswell toonde aan dat dagelijkse meditatie het gevoel van eenzaamheid met sprongen kan verlagen.

Wetenschappelijk bewezen voordeel 10 – Betere slaap

Er werd eens een onderzoek gedaan onder mensen met slaapproblemen. Dit onderzoek toonde aan dat meditatie de kwaliteit van de nachtrust en het aantal uren slaap verbetert. Hierdoor was bovendien de kwaliteit van het leven overdag beter geworden.

Waarom mediteren? De ‘niet-wetenschappelijke' voordelen…

Bovenstaande 10 bewezen voordelen zijn al prachtig, maar het domein van meditatie, waarbij je je ziel/intuïtie betrekt, is voor een deel het beste beschreven in niet-wetenschappelijke, maar anekdotische termen. De voordelen zijn namelijk van een heel ander niveau dan dat.

Als jij mediteert, manifesteer je gedurende je dag het ‘Goddelijke, oftewel het Oneindige'. Dat betekent in ‘niet-wetenschappelijke termen' het volgende:

 1. Je bent stralend en volledig wakker.
 2. Iedereen met wie je in contact komt, zal geroerd worden door je aanwezigheid en beïnvloed worden door de vrede die je uitstraalt. Ook de natuur.
 3. Je bespaart tijd en geld op een heleboel verslavingen die je voorheen als middel gebruikte om te vluchten (voor jezelf en voor de stilte).
 4. Je wordt het licht van de wereld, een manifestatie van puur bewustzijn. Er is dan geen continue ontevredenheid. Dit is wie je echt bent. Pure vreugde, liefde en vrede. Vanuit die liefde sta je automatisch in je eigen kracht.
 5. Je hebt geen anticipatie, angst, dagdromen, herinneren en gewacht meer. Alleen alerte aanwezigheid. In iedere cel van je lichaam.
 6. Die ‘jij' met een verleden en toekomst (ego) is er bijna niet meer. Toch is niks kostbaars verloren gegaan. Je bent nog steeds jezelf in essentie. Sterker nog, je bent zelfs meer jezelf dan je ooit bent geweest.
 7. Kalmte. Het universum geeft zich over aan de geest die kalm is.
 8. Je bent snel, wakker, alert, kalm, aanwezig om iedere kans wat in het nu gebeurt te grijpen.
 9. Je koppelt je los van aardse bezigheden. Je hecht je niet aan de constant fluctuerende vormen van de uiterlijke wereld. Nu kun je van ze genieten, ermee spelen, nieuwe vormen creëren, de schoonheid ervan waarderen, maar je hebt geen behoefte om je eraan te hechten, of er vervulling in vinden.
 10. Je kunt de innerlijke stem van je hart weer horen. Je weet hierdoor wie je bent. Je krijgt richtingsgevoel. Je weet wat je wil doen en waarom (je missie).
 11. Door met engelen, zielen en gidsen te communiceren, kom je op een andere frequentie. Je wordt gevoelig voor hogere frequenties.
 12. Met meditatie kunnen we tijdelijk onszelf onthechten van dat wat van deze wereld is, en kunnen we voor even van het oneindige proeven.
 13. Je wordt hierdoor meer alert, aanwezig en wakker, maar je denkt niet.
 14. Als je in verbinding bent met het geheel, de tijdloze intelligentie, het ongemanifesteerde, de innerlijke verbondenheid, de onderdompeling van bewustheid in de wereld, gebeuren toevalligheden, synchroniciteit en spontane nuttige gebeurtenissen vaker.
 15. Er zal meer intelligentie in je leven opereren. Toevalligheden en wonderen komen dan in je leven.
 16. Je pakt de autoriteit over je leven (terug). Want je bent geaard en niet meer beïnvloedbaar door energieën van anderen (dit is een proactieve eigenschap).
 17. Negativiteit heeft geen grip meer op je.
 18. Je hebt een hoger energieniveau.
 19. Je wordt geankerd in het nu.
 20. Vreugde, gemak en lichtheid in wat je doet: aanwezigheid in het nu.
 21. Je verliest jezelf niet in de externe wereld en ook niet in je gedachten en emoties.
 22. Emoties en gedachten, angsten en verlangens kunnen er nog prima zijn tot een zekere hoogte, maar ze nemen je niet over.
 23. Geen weerstand.
 24. Acceptatie van de onvermijdelijkheid van alle veranderingen.
 25. Geen oordeel.
 26. En geen hechting.
 27. Leidt tot ware vrijheid en verlicht leven.
 28. Stilte in jezelf.  Aandacht geven aan uiterlijke stilte, creëert innerlijke stilte. Dit is ideaal voor als je steeds last hebt van het stemmetje in je hoofd, angst, twijfel en onzekerheid. Zoek simpelweg de stilte op.
 29. De vreugde van ‘zijn',
 30. De geleefde ervaring, je levend voelen, energie
 31. Vreugde
 32. Aanwezig, alert, waakzaam, scherp en tegelijk ontspannen en stabiel
 33. Levend, zuiver bewustzijn
 34. Bevrijding en vervulling: vrede. Als je vrede en rust ervaart, dan heb je succes in de meditatie!
 35. Creativiteit
 36. Vergeving
 37. Rust, balans en gronding.
 38. Geduld en omgaan met de situaties die zich aandienen.
 39. Het gevangen bewustzijn eindelijk uit de gedachten laten ontsnappen en naar het lichaam gaan.
 40. Een speelsheid in je leven.
 41. Je wordt vrij van de uitkomst.
 42. Dingen verliezen hun zwaarte, hun serieusheid.
 43. Je kunt de geheimen van alles ontwaren.
 44. Dat is de toestand van verbondenheid met de bron. Dat noemen we verlichting.
 45. Eenvoudiger in het hier-en-nu raken, verbonden raken met het Grotere Geheel (God).
 46. Je voelt je ontspannen, bewust, helder en geconcentreerd.
 47. Wijsheid, in plaats van kennis en IQ.
 48. Als jouw geest (verstand) rustig wordt, hoor je duidelijker wat het Grotere Geheel tegen je te zeggen heeft. Als je een probleem in je leven hebt en je weet niet hoe je het moet oplossen, test dan eens uit om te mediteren en bidden. Richt je aandacht naar binnen en zoek oprecht naar antwoord, en dan zal de deur van innerlijke wijsheid, binnen in je, geopend worden.
 49. Geconditioneerd, automatisch gedrag dat beperkend is, kun je eenvoudig verbreken nadat je aan meditatie hebt gedaan. Denk aan angst, zorgen maken en stress.
Hierna lezen:  Spiritualiteit, Wat Is Het Eigenlijk? Betekenis, Definitie & Heldere Uitleg

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: