Inhoud van deze pagina:
Update 2023: wij staan geen gastblogs meer toe en hanteren een vast tarief voor plaatsing. Via Allthewayup geldt een fors lager kortingstarief.
Wil jij gastbloggen zodat je een of meerdere autoriteitsvolle backlinks voor je eigen site kunt verdienen? Goed nieuws: op deze kennisbank kun je gastbloggen voor een backlink én je mag je gastartikel ook op je eigen site plaatsen. Hier is een kleine instelling voor nodig, zodat Google de artikelen niet als ‘onbewuste duplicate content' gaat zien. Lees verder voor alle instructies!
Schrijf jij graag over health, psychologie, ondernemen, succes, persoonlijke ontwikkeling, professionele ontwikkeling, communicatie, business, gezondheid of spiritualiteit en wil je jouw artikel of column op deze kennisbank plaatsen? Bekijk hieronder de spelregels:
Waarom gastredacteur worden? Wat levert het je op?
Je bent van harte welkom om mee te schrijven aan deze kennisbank. Het NLP College zoekt namelijk een gastblogger voor een of meerdere artikelen. Je bijdrage is waardevol en je krijgt er waarde voor terug.
Ik heb zelf niet zoveel aan een gastblog. Als ik een nieuw artikel zou willen, ga ik 20 minuutjes tikken, klik ik op ‘publiceren' en heb ik wat ik wil. Bij een gastartikel ben ik die 20 minuten al kwijt aan het communiceren met de gastschrijver, het nalezen en het geven van feedback. Bovendien ben ik ‘verplicht' een backlink naar jouw website in het gastartikel te plaatsen.
Dit is dus echt een actie voor jou. Jouw voordelen zijn namelijk:
- Je bouwt domein- en pagina-autoriteit op door naar je eigen website te linken (backlinking). Dit is anno 2022 nog altijd de belangrijkste rankingfactor voor jouw website. En het mooie is: hoe meer backlinks op een bepaalde site, hoe effectiever het resultaat voor je eigen site. Het loont dus om meerdere gastartikelen te schrijven op eenzelfde site.
- Laat het me even weten als je jouw gastartikel ook op je eigen site wilt plaatsen. Dat mag namelijk! Ik ben een van de weinigen die dat toestaat. De reden is bij anderen vaak dat er dan het ‘duplicate content-probleem' ontstaat voor Google. Dat is ook terecht: zodra één artikel op twee plaatsen op het internet te vinden is, zal Google aan beide artikelen minder ranking-waarde toekennen. Dit probleem is echter eenvoudig opgelost door de zogenaamde ‘canonieke' tag aan het gedupliceerde artikel toe te voegen. Hierdoor kun je jouw artikel ook gerust in jouw website-archief plaatsen, maar dan zonder de intentie om er Google-traffic op te krijgen. Het is vanzelfsprekend dat het artikel op hetnlpcollege.nl het primaire artikel wordt. Jij ruilt namelijk jouw tijd en energie (je gastartikel) voor een backlink. Dit is een eerlijke ruil, en als bonus mag je jouw gastartikel ook op je eigen site dupliceren, met dus die canonieke tag.
- Je bouwt aan je zichtbaarheid en autoriteit als auteur. Bij je artikel wordt altijd bovenaan en/of onderaan de auteursnaam vermeld. Je versterkt je imago als auteur, hebt een online aanwezigheid die niet enkel ophoudt bij de grenzen van je eigen site en je wekt hiermee vertrouwen doordat je op verschillende autoriteitsvolle domeinen staat.
- Je krijgt er een nieuwe relatie bij: ik! En waarschijnlijk leer ik ook wat van jou! Altijd fijn om een waardevolle blog-relatie met je te onderhouden.
- Of je bent een fan en je wil gewoon graag bijdragen aan een mooie kennisbank.
- Je krijgt geen dood gastartikel dat in een spookwebsite geplaatst wordt. Ik zorg ervoor dat je gastartikel wordt gelezen. Dat doe ik door het artikel vindbaar te maken op Google. Op die manier heb je nog jarenlang een grote groep mensen die jouw gastartikel leest en eventueel naar jou doorklikt.
Welke voordelen van gastbloggen kun je niet verwachten?
- Je krijgt door het gastbloggen niet per se meer bezoekers op je website. Gastbloggen doe je op de eerste plaats voor het verkrijgen van een krachtige backlink, het verhogen van je autoriteit en niet altijd voor meer bezoekers. Het is gebruikelijk dat via een gastartikel slechts enkele bezoekers per maand naar je website doorklikken.
- Je kunt ook niet verwachten dat de verschillende pagina's van jouw website opeens goed gaan presteren in Google (dankzij je verdiende backlinks) als je pagina's voorheen totaal geen traffic kregen vanuit Google. Je verdiende backlinks werken enkel als boost voor een reeds op zoek-intentie ingerichte website, niet als magisch middel om pagina's zonder zoek-intentie opeens in Google te laten ranken. Als jouw website geen traffic van Google krijgt, dan komt dat waarschijnlijk omdat je jouw pagina's niet hebt ingericht op zoekwoorden. Alleen als je jouw pagina's op bepaalde zoekwoorden hebt ingericht, kun je traffic krijgen van Google – en dan gaan jouw verdiende backlinks dat proces versnellen. Het klopt inderdaad dat je met jouw gastblog(s) een of meer krachtige backlinks hebt verdiend waardoor jouw domeinautoriteit omhoog is gegaan… maar als je geen enkele pagina op je website hebt die ingericht is op een bepaald zoekwoord, zal je nog altijd geen traffic krijgen uit Google.
- Het NLP College zal je artikel niet direct plaatsen. Houd er dus rekening mee dat het een aantal weken kan duren alvorens het wordt gepubliceerd.
- Hoewel de credits altijd aan jou (de auteur) toebehoren, is de auteur geen eigenaar van het gastartikel. Er heeft namelijk een eerlijke ruil plaatsgevonden: jij ontvangt een backlink en vervolgens wordt Het NLP College eigenaar van het artikel dat je geschreven hebt.
- Je mag je artikel gewoon op je eigen site plaatsen, mits je een canonieke tag gebruikt. Het is buiten dat niet toegestaan om (gedeeltes van) het artikel elders op het internet te dupliceren.
- Je kunt niet verwachten dat je gastartikel ‘afleidingsvrij' op mijn website komt. Dat betekent dat – vaak via automatische software – tussen de alinea's door blokjes geplaatst worden met gerelateerde artikelen en advertenties. Ook wordt er vaak automatisch een laatste paragraaf toegevoegd als ‘advertentie'. Deze advertenties hebben echter allemaal nofollow-links – terwijl jouw backlink uiteraard gewoon een dofollow-link is.
Wat wordt er van je artikel verwacht?
- Aantal woorden: Zolang je een bevredigend antwoord op de hoofdvraag kunt geven, mag je zelfs een artikel van vijf woorden inleveren. Als het artikel gaat over: ‘Wanneer werd Gandhi geboren?' Dan kan heel jouw artikel volstaan met zeven woorden: ‘Gandhi werd geboren op 2 oktober 1869.' In de praktijk zou je er waarschijnlijk voor kiezen om eerder een artikel te schrijven over ‘Biografie Gandhi' of ‘Betekenis Hindoeïstische Rituelen'. In dat geval is een bevredigend antwoord normaal gesproken niet mogelijk als een artikel minder dan 700 woorden heeft. Vandaar dat je het beste kunt uitgaan van een minimaal woordenaantal van 700. Maar nogmaals: als een lezer gewoon wil weten hoe laat het nu is, dan ga je geen pagina met 700 woorden maken, omdat een enkele zin zou volstaan voor een bevredigend antwoord: ‘Het is nu 12:14 uur.' Klaar.
- Onderwerp: Je mag zelf onderwerpen voorstellen, maar kijk dan ook of het onderwerp al eens eerder is behandeld op deze website. Wel is het zo dat ik een lijst met onderwerpen aan het afwerken ben waarover nog geen artikel op mijn site staat. Vraag hier gerust naar. Als je een onderwerp kiest dat nog niet op mijn site voorkomt, ben je extra waarde aan het leveren. Als je een onderwerp kiest dat al behandeld is op mijn site, bestaat de kans dat het artikel afgewezen wordt.
- Kwaliteit: Wanneer jouw artikel een bevredigend antwoord geeft op de vraag van de lezer, is er al sprake van een artikel van topkwaliteit. Let er wel even op dat ik vaak gastartikelen heb geweigerd doordat ze geen bevredigend antwoord boden op de titel van het artikel en eerder op een veredelde ‘advertorial' leken.
- Uniekheid: Het artikel bevat 100% unieke teksten. Dat houdt in dat geen enkele zin elders op het internet of drukwerk te vinden en dat alles in eigen woorden is geschreven. Je eigen website is uitgezonderd mits je van de canonieke tag gebruikmaakt.
- Stijl: Jip en janneke-taal (dus niet te abstract), scanbaar (kopjes en bullets) en niet te verhalend dus ook voldoende informatief. Dit komt er in de meeste gevallen op neer dat er ook een aantal concrete tips of adviezen in het artikel staan.
- Afbeeldingen: Afbeeldingen zijn niet nodig. Als je afbeeldingen gebruikt, dan moeten ze rechten-vrij zijn.
- Taalfouten: Het artikel dat je inlevert is gecontroleerd op taal.
- Inleverdatum: Daar ben je volledig vrij in. Ik geef nooit een einddatum voor gastartikelen want je bent vrij om te gastbloggen voor wie en wanneer je wilt. Hoe eerder je een contextuele backlink in een inhoudelijke alinea wilt scoren, hoe eerder je het zou kunnen inleveren. Dat is dus helemaal aan jou!
- Eindredactie: Het NLP College heeft de eindredactie, waardoor je kunt verwachten dat je artikel aangepast en/of aangevuld wordt, met name op SEO-gebied. Dit zie je vooral terug in de titel, eerste alinea en tussenkopjes. Er is bovendien een kans dat wanneer een van je paragrafen te kort zijn om de lading te dekken, ik een link toevoeg naar meer informatie over dat onderwerp.
Wat is een goede indicatie of je gastartikel geaccepteerd wordt? Google het onderwerp van je artikel en beoordeel of het door jou geschreven gastartikel net zo zinvol is als wat je in de eerste 10 resultaten van Google vindt. Want dan worden internettende lezers echt bereikt en geholpen hun hulpvraag 😊.
Gastblogger gevraagd/gezocht! Hoe kun je beginnen met gastbloggen bij ons?
Mail je gastartikel of vragen naar [email protected]
Handige tips om de meest krachtige backlinks te verdienen door hier te gastbloggen…
De #1 reden om te gastbloggen is om een backlink te verdienen voor je eigen website. Ik ga er standaard van uit dat dat ook jouw reden is. Daarom vind je hieronder tips om hier het meeste uit te kunnen halen.
Het is goed om te weten dat niet iedere backlink even krachtig is. Er zijn drie belangrijke criteria waar je op kunt letten bij het indienen van een gastblog, zodat je een zo'n groot mogelijke boost krijgt van je backlink.
Element 1: domeinautoriteit
De eerste stap naar een goede backlink heb je al gezet door jouw gastblog bij een autoritaire en relevante website aan te melden. Dat is wel in orde bij deze website.
Element 2: een contextuele backlink
De tweede stap naar het meest krachtige type backlink, is door je backlink niet onderaan of bovenaan het artikel als ‘credits' te plaatsen, maar door je backlink(s) in de alinea's van het artikel te plaatsen. Hierdoor wordt het een contextuele backlink. Je link wordt omgeven met inhoudelijke en relevante woorden en zinnen. Omdat contextuele backlinks daadwerkelijk nuttig zijn en op papier veel moeilijker te verkrijgen zijn, rekent Google hier meer waarde aan toe dan linkjes onderaan of bovenaan een artikel of pagina.
Element 3: een backlink waar ook daadwerkelijk op geklikt wordt
Het derde element om het meeste uit jouw gastblog te halen, is door een backlink te maken waar ook daadwerkelijk vaak op geklikt gaat worden. Natuurlijk zal een backlink op een autoritaire website sowieso van grote waarde voor je zijn, ook al wordt er nooit op geklikt. Maar je backlink wordt opeens 10 keer krachtiger in de ogen van Google als er ook daadwerkelijk zo'n 10 of meer mensen per maand op die backlink klikken en op je site terechtkomen.
Jouw backlink wordt vele malen meer waard als er ook daadwerkelijk soms eens een paar mensen op gaan klikken om naar jouw site te gaan. Google rekent namelijk meer waarde toe aan backlinks waar daadwerkelijk op geklikt wordt.
Dit zal gaan gebeuren als jouw gastartikel ook daadwerkelijk vaak gelezen wordt op mijn site.
Kleine tip als je dit wilt bereiken met jouw gastblog op deze site: dit is een kennisbank. Een soort ‘wiki' dus met praktische how-to's en artikelen waarin iets uitgelegd wordt. Veredelde advertorials, verhalende artikelen en ontspannende artikelen worden daarom nauwelijks gelezen op deze website.
Wat wordt wel extreem vaak gelezen? Het specifieke antwoord voor mijn site is: artikelen die informatief zijn over een onderwerp dat nog niet op mijn site behandeld wordt. Een voorbeeld hiervan is: op deze website is nog nooit iets geschreven over ‘betekenis tweelingzielen'. Als je dus een artikel zou aanleveren met een volledige uitleg/betekenis van het begrip 'tweelingzielen', dan is de kans aanwezig dat jouw gastartikel op deze site 200 keer per maand gelezen wordt, en dat van die 200 mensen ook daadwerkelijk zo'n 10+ mensen per maand doorklikken naar jouw site. Zo'n backlink geeft daadwerkelijk een sterk signaal aan Google. Veel sterker dan een backlink waar niemand op klikt.
Dus de keuze is aan jou: informatieve artikelen met praktische uitleg en tips, presteren met afstand het beste. Daar help je mij het meeste mee en daar help je jezelf het meeste mee in de vorm van een betere backlink. Als je dit wilt, mag je zelf op mijn site kijken over welk onderwerp nog niet geschreven is, of je mag van mij een lijstje opvragen met onderwerpen waarover nog niks op mijn site staat. Het alternatief is om gewoon ‘makkelijk' een backlinkje te scoren met je gastartikel. Hierbij hoef je met minder dingen rekening te houden (afgezien van taalfouten). Je mag dus ook gewoon een gastartikel maken ter ontspanning of eentje die verhalend is, maar daarmee bestaat de kans dat ik hem afwijs omdat dat soort artikelen op mijn website nauwelijks gelezen worden, waardoor je backlink ook minder krachtig is.
Tijd om te scoren met gastblogs!
Mail je gastartikel of vragen naar [email protected]. Succes!
Instructie voor het dupliceren op je eigen website: hoe pas je de canonieke tag toe?
Wil je jouw gastblog ook op je eigen site plaatsen? Pas dan naderhand deze instructie toe.
De meeste websites maken gebruik van WordPress. Als je de canonieke tag op jouw WordPress-site wilt toepassen, heb je een SEO-plugin zoals Yoast nodig. Zo'n plugin toont onderaan de bewerk-opties van blogartikelen een extra set met instellingen. Klik op het tandwieltje en vul bij ‘canonieke url' de versie in die op mijn website staat.
Meld je gastblog aan
Mail je gastartikel of vragen naar [email protected]. Succes!
Samengevat: doe dit om bij ons te gastbloggen voor een goede backlink
Benodigde tijd: 30 minuten
Wil je gastbloggen op onze toonaangevende website en een hoogwaardige backlink verdienen? Volg dan onderstaande stappen:
- Bepaal een onderwerp en check op onze site of er nog niet over geschreven is.
Is jouw specialisme health, psychologie, ondernemen, succes, persoonlijke ontwikkeling, professionele ontwikkeling, communicatie, business, gezondheid of spiritualiteit? Dan kun je makkelijk een gastartikel schrijven bij ons – mits er nog niet over geschreven is op onze website. Je kunt ook een lijst met beschikbare onderwerpen bij ons opvragen.
- Neem 20-30 minuten de tijd om een uniek artikel de schrijven. Je moet werken voor je backlink.
Ik denk dat je een backlink wilt verdienen met je gastblog. Dan is het vast geen moeite om – dankzij jouw expertise – eventjes een duidelijk artikel te schrijven over jouw specialisme.
- Neem een aantal extra minuten de tijd voor de tips en regels op deze pagina, om het beste uit je gastblog te halen.
Op deze pagina vind je nog even wat tips en regels die je moet volgen om een zo krachtig mogelijke backlink te krijgen via onze website.
- Mail je gastartikel naar ons.
Wij plaatsen je gastartikel met liefde en we geven je met liefde een backlink. Onderaan deze informatiepagina vind je ons e-mailadres.
- (Optioneel) Plaats je gastartikel ook op je eigen site met een rel=canonical-tag
Meestal plaatst men gastartikelen om een backlink te verdienen. Vind je het echter ook waardevol dat jouw gastartikel een kopietje krijgt op jouw site? Dan moet je wel eventjes een 'tag' instellen om aan Google te vertellen dat de versie op jouw site een kopie is. Een paar paragrafen terug op deze pagina vind je hier instructies voor.
Mail je unieke gastartikel naar [email protected]. We geven met liefde een backlink terug.