Hoe kan ik meer zelfvertrouwen krijgen? Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten en zelfverzekerd overkomen? Hier vind je alle tips die je maar nodig hebt om meer zelfvertrouwen uit te stralen. Met de tips in dit artikel ga je bij de wortel aan je zelfvertrouwen werken, waardoor je blijvende resultaten boekt.

Voel je nog niet genoeg zelfvertrouwen en ben je daardoor jezelf aan het beperken? Bang om jezelf te uit te drukken? Niet genoeg zelfvertrouwen om bijvoorbeeld een leuke potentiële partner aan te spreken of zakelijk vooruit te gaan? Laten we direct beginnen met alle tips om zelfverzekerd over te komen en je zelfvertrouwen te laten groeien.

Inhoud van deze pagina:

Tip 1 – Zelfvertrouwen krijgen? Word competent en wees goed voorbereid

Laat me je een vraag stellen: Wie heeft volgens jou het meeste zelfvertrouwen op de dag dat hij een presentatie moet geven? Piet of Geert?

  • Piet heeft 100 affirmaties opgezegd: “Ik heb zelfvertrouwen.” “Ik kan dit.” Ik ben een goede presentator.” Piet heeft verder geen tijd besteed aan het oefenen van zijn presentatie.
  • Geert heeft geen affirmaties gezegd. In plaats daarvan heeft hij zijn presentatie 10 keer geoefend.
Hierna lezen:  Beste boeken over assertiviteit & opkomen voor jezelf [Update 2024]

Goed, heeft Piet of Geert meer zelfvertrouwen op de dag van de presentatie?

Het juiste antwoord is bijna altijd: Geert. Want wat is eigenlijk de enige manier waarop je zelfvertrouwen kunt opbouwen? Door datgene waar je zelfvertrouwen voor nodig hebt, heel wat keren te gaan doen. Waarom? Als je iets een aantal keer doet, word je er steeds beter in en krijg je meer zelfvertrouwen in je kunnen.

Dat sterker maken van je zelfvertrouwen via je bekwaamheid kan alléén maar via die referentie-ervaringen, en niet hoofdzakelijk via beredenering, psychologisering, affirmaties of het lezen van de Happinezz.

Er is helemaal geen uitgebreide psychologisering nodig als je meer zelfvertrouwen wilt hebben. Het is gewoon een kwestie van vaardigheden ontwikkelen, ervaring opdoen en voorbereid zijn.

Wil je bijvoorbeeld met zelfvertrouwen presentaties geven voor groepen? Ga dan de komende maanden maar eens tien keer voor groepen staan zodat je je presentatievaardigheden verbetert en ervaring opdoet. Al is het maar voor je eigen gezin. En ja, als je jouw verhaal vaak geoefend hebt en kunt dromen, dan wordt zelfvertrouwen ook veel simpeler dan wanneer je steeds aan je tekst moet twijfelen.

Of wil je je lekkerder in je vel voelen en meer met je lichaam kunnen? Dan hoef je geen blabla-gesprekken over ‘drijfveren' te voeren, maar dan moet je een schop onder je billen krijgen om naar de sportschool te gaan en gezond te eten. Werk dus lekker actief aan je lichaam, vaardigheden en gewoontes.

Competentie transformeert angst in positief gedrag.

Deze tip betekent ook meteen dat er niks mis mee is om geen zelfvertrouwen te hebben in een bepaalde vaardigheid van je. Het is bijvoorbeeld hartstikke goed  om géén zelfvertrouwen te hebben om een vliegtuig te besturen, terwijl je dat helemaal niet kunt, want als je daar wél zelfvertrouwen in had, dan had je met mensenlevens gespeeld.

  • Zelfvertrouwen gaat namelijk om hoe goed je iets daadwerkelijk kunt doen. Het is een gevoel van competentie op een aantal specifieke gebieden.
  • Eigenwaarde gaat juist om een algemene evaluatie van jezelf: dat je waardig bent, wat je ook (niet) doet en waar je ook in faalt. Zie dit aparte artikel over eigenwaarde.

Kortom: wil je meer zelfvertrouwen, ga dan oefenen en meters maken tot je competent wordt. Zo simpel is het.

Tip 2 – Ga op je bek en geniet van het ongemakkelijke: dit wordt je nieuwe comfortzone

comfortzone-vergroten-voor-zelfvertrouwen

Omarm het ongemakkelijke. Start er zo snel mogelijk mee. Iets ongemakkelijks wat je hebt meegemaakt, maak je nooit nog eens precies mee: je hebt geleerd en je wordt beter.

Zelfvertrouwen wordt verdiend met littekens.

Begin je grootste fouten te maken en daardoor je vaardigheden te verbeteren. Iedere ‘reference experience' is een goede, omdat het als feedback dient om iets te leren.

If you are not willing to be a fool, you can't become a master.
– Jordan Peterson

Voor je iets spannends gaat doen, kun je denken: dit wordt leuk! Doe bijvoorbeeld deze 42+ comfortzone-oefeningen. Én lach: dit is mijn comfort zone! Push yourself. Die as a hero. Je comfortzone is ín de arena.

Feel the fear and do it anyway.

Tip 3 – Verander je overtuigingen…

Een overtuiging is niet gelijk aan de waarheid. Het is maar een overtuiging. Toch lijkt een overtuiging levensecht voor ons! Maak gebruik van deze kracht door krachtige overtuigingen te hebben. Dit uit zich vervolgens in je capaciteiten (zelfvertrouwen) en gedrag.

Het geloof in jezelf is je grootste kracht.

Wat je gelooft, is waar voor je of wordt waar voor je. Geloof dus bijvoorbeeld dat iedereen je wil, of geloof dat praten met een onbekende normaal is, of geloof: ‘mensen aanspreken is leuk, mensen zijn vriendelijk.'

Als je 8 jaar lang in Sinterklaas geloofde, dan moet het toch zeker wel mogelijk zijn om 5 minuten in jezelf te geloven?
– Michael Pilarczyk

Hoe kan het dat overtuigingen zo krachtig zijn? Wat je de wereld in zendt, komt weer bij je terug: de wereld is je spiegel! Vul in wat jij wil hebben, en ga dat geloven. Zeg: ‘Ik verdien het om x te hebben, en ik accepteer het nu.' Waarom nu? Lees de volgende tip…

Tip 4 – Zelfvertrouwen verbeteren? Laat het verleden los

zelfvertrouwen vergroten

Belemmeren afwijzingen uit het verleden je voor je acties in het nu? Weet dan dat het verleden niet bestaat. Ieder moment is een nieuw begin. Je zit nooit vast. Beperkingen zijn veranderlijke, ‘fleeting conditions’, tijdelijke dingen. Ze zijn dus niet iets waar je altijd mee moet leven.

Sterker nog: niet één persoon op de hele wereld denkt aan wat er in jouw verleden is gebeurd – en doet iemand dat toch, wat maakt het dan uit?

Laten we als voorbeeld je middelbare schooltijd nemen. Er is niemand die op dit moment terug aan het denken is naar jouw middelbare schooltijd. De enige op hele wereld die dat doet, ben jijzelf (je ‘kleine ik'), en dan ook nog eens veel te vaak.

Stel je voor dat je de tijdlijn van je leven ziet en zoom eens helemaal uit. Hoe klein is dat ene moment waar je je druk om maakt, als je het vergelijkt met alle andere momenten in je leven die er zijn geweest en nog gaan komen? Het is totaal niet logisch om vast te houden aan een beperkende gebeurtenis of gevoel uit het verleden.

Hoe doe je hier concreet wat mee? Er zijn drie erg krachtige dingen die je kunt doen:

  • Verwerk je emoties uit het verleden. Dat doe je door simpelweg een goed potje uit te huilen. Daarmee laat je ze los. En inderdaad, die oude emoties komen dan niet meer terug. Je krijgt dan alleen nog verse, nieuwe emoties. Wees niet bang om ze te laten gaan: ja, je hebt lange tijd in ze geïnvesteerd, maar ze zijn een beperking hebt en ze zijn niet je identiteit. Dat is de valkuil van het ego.
  • Wees daarentegen in het hier-en-nu! Want in het hier-en-nu kunnen geen gedachtes bestaan over “een gebrek aan zelfvertrouwen.” Een heel goede manier om in het hier-en-nu te komen, is door lekker je lijf te activeren. Lees de volgende dag voor meer informatie hierover!
  • Geef je innerlijk kind een prachtig cadeau van de wijsheid die je nu hebt. van de wijsheid die je nu hebt. Dat doe je als volgt: Doe alsof je jezelf nu voor je ziet als kind. Geef hem een cadeau, namelijk het zelfvertrouwen dat de kind-versie van jij nodig had. Zie nu hoe hij een situatie in gaat mét dat zelfvertrouwen! Kruip in zijn huid en groei op tot nu. Hier is wat fantasie voor nodig maar test het eens uit! Dat kan met deze techniek: change personal history.
Hierna lezen:  Assertiever Worden? 10 Tips & Kenmerken Van Assertief Gedrag

Tip 5 – Uit je hoofd, in je lichaam en daarmee in het moment

Dit is een echte zelfvertrouwen-booster! Het lijkt alsof het piekerende verstand bang is voor echte relaties, echt contact. Vanuit de aarde komt je hoofd pas als laatste. Wees dus in je lichaam, want daar zit uiteindelijk intelligentie waar je alles mee voor elkaar moet krijgen, en raak verlost van je verstand. Dit kun je met (actieve) meditatie bereiken.

De beste manier om dat te bereiken en in je lichaam te raken, is door te bewegen. De snelste weg is je lichaam inzetten. Iets fysieks doen: kleine stretch-oefeningetjes, wat push-ups, als een idioot dansen, springen, jezelf voor lul zetten… en zo in een losse mindset raken.

Geen tijd en ruimte om te rennen en springen? Aard jezelf dan even door je lijf te voelen: voel hoe je voeten op de grond staan, beweeg je tenen, leg je hand op je buik, kijk naar je buik en haal een keer extra diep adem.

Niet logisch, zakelijk en mentaal de oplossing in het hoofd zoeken. Ga de oplossing dus niet in je hoofd zoeken met een of andere denkoefening, psychologiseren of andere hoofd-dingetjes: “Denk aan A en B en je zal in een andere mindset komen.”

Wil je zelfvertrouwen? Zoek het in je lichaam. Niet in je hoofd. Dans, beweeg, gooi je lichaam los en neem een krachtige, dominante, kwetsbare of leuke lichaamshouding aan. Wat gebeurt er nu? Opeens is niet alleen je lichaam los, maar ook je mentaliteit. Je praat opeens niet meer saai over werk en geld, maar over grapjes en leuke onderwerpen.

Maak die body-mind-connectie met het bewegen van je lichaam of rustigere meditatie-achtige oefeningen (mindfulness) en deze manieren om van hoofd naar lijf te gaan. Ga bijvoorbeeld gewoon eens zitten en voelen wat er nu in je lichaam gebeurt qua gevoelens. Zo kom je in het hier-en-nu, waar geen probleem is.

Je bent absoluut op je best als ‘jezelf' (ego) weg is. Dat is in het hier-en-nu. Daar kom je met de body-mind-connectie.

Zo simpel is het dus: door je lichaam te bewegen, kom je in het hier-en-nu. En dat is essentieel voor zelfvertrouwen. Laten we het voorbeeld nemen van het hebben van zelfvertrouwen voor spreken in het openbaar. Je kunt geen angst voor spreken in het openbaar hebben als je echt in het huidige moment bent.

  • Daarvoor wil je niet in de toekomst zijn. Je hebt alleen angst voor spreken in het openbaar als je voorspelt dat je een fout maakt als je spreekt. Daarmee zit je in de toekomst.
  • Ook in het verleden wil je niet zijn. Ook als je in je verleden bent, zit je in de emotie van angst. Daar willen we dus ook niet zijn, in dat verleden. We willen niet in een gewoonte stappen. Als je in een gewoonte bent, ben je ook in het verleden. En als je jouw gedachten steeds herhaalt, ben je ook in je verleden. De meeste mensen voorspellen de toekomst op basis van hun verleden.
  • Keer dus steeds vaker terug naar het hier-en-nu met de mind-body-connectie. Hoe je dat doet, lees je in de volgende tip. Iedere keer dat je naar het lichaam in het hier en nu keert, wordt je verstand automatisch geherconditioneerd. Je bent dan niet langer een slachtoffer. Het lichaam laat gaan en gelooft niet meer in de voorspelbare toekomst of het herkenbare verleden. Energie wordt vrijgemaakt!

Een eenvoudige manier om dit te doen, is door jezelf te gronden, oftewel aarden. Denk niet na over wat je gaat zeggen of doen, maar richt je aandacht op je voeten, vertrouw en beweeg.

Ook kun je mindful zijn op je gevoelens om uit je hoofd en in je lichaam te raken. Zie volgende tip…

Tip 6 – Maak de verbinding tussen hoofd en lijf… door je onzekere gevoelens te voelen!

maak-gevoelens-sterker-voor-zelfvertrouwen

Maak de body-mind-connectie. Hoe doe je dat, bijvoorbeeld als je angst ervaart? Simpel: Voel dan welke gevoelens je nu ervaart in je lichaam. Merk op waar in je lichaam ze zitten. Emoties zijn puur feitelijk ‘slechts' lichamelijke sensaties. Die angst kan bijvoorbeeld een kriebel in je buik zijn.

Vlucht er niet van weg, bijvoorbeeld met je gedachten. We zijn gewend om in ons hoofd te zitten als vluchtmiddel. Steeds wanneer je merkt dat je met je aandacht naar je gedachten gaat, breng je je aandacht terug naar het gevoel Volg het gevoel en merk op hoe het in beweging is.

Voel je je nerveus en onzeker? Verken deze emoties zonder de wens te hebben dat het anders is, dus zonder ze weg te drukken of te ontkennen. Ga er met je aandacht heen zonder iets te moeten veranderen of iets actief anders te moeten doen. Gewoon opmerken wat je voelt.

Hierna lezen:  Zelfliefde & Zelfacceptatie vergroten? 26 tips om van jezelf te houden!

De extra lagen die we er zelf bovenop leggen, zijn het probleem, zoals het niet willen voelen van die sensaties of de boosheid die we erover hebben. Houd het bij die ene laag van lichamelijke sensaties, zonder het oordeel erbovenop.

‘Dit mag niet,' ‘dit is slecht,' ‘Dit is angst…' Het zijn allemaal labels als extra laag bovenop het gevoel. Ga gewoon met je aandacht ernaartoe en sta het toe zoals het is.

Noem ook wat je in je lichaam voelt. Zeg wat je voelt. ‘Ik voel iets wat men wel eens labelt als bang. En ik ben er oké mee.' Het kost namelijk ongelooflijk veel energie om die angst te verbergen. De onzekerheid/angst zelf belemmert je niet. Het is het proberen te verbergen van de onzekerheid/angst wat je belemmert. Probeer het niet te stoppen, het ego wil dat.

  • Wat gebeurt er van binnen met je? Benoem het voor jezelf en deel het zelfs met anderen. Vertel wat je voelt. Dit is bovendien erg kwetsbaar en dus aantrekkelijk.
  • Waar in je lichaam voel je dit? Benoem het. Hiermee maak je het niet ‘permanent' (“Ik ben een zenuwachtig persoon”) maar benoem je het als iets dat jij nu ervaart.
  • Optioneel: wat veroorzaakt dit gevoel, denk je?
  • Blijf in deze ervaring en merk op waar het je mee naartoe neemt. Word nieuwsgierig hierover.
  • Waar in je lichaam voel je de {druk, spanning, beweging}? Hoe ervaar je dit in je lichaam?

Meer van dit soort vragen vind je in dit artikel met coachingsvragen.

Ken en erken je zwakten. Ga ze niet verbergen of maskeren.

Gebruik ook de extra tips over het verwerken van emoties die op kunnen komen. En sterker nog: maak die ‘ongewenste' emoties nu ook juist sterker. Pas daarna ontstaat er ruimte voor een gevoel van rust en zelfvertrouwen.

Tip 7 – Sterker nog… maak het onzekere gevoel juist erger

Wanneer we ons onzeker voelen, zeggen we meestal tegen onszelf: ‘Niet zenuwachtig worden… shit, het moet ophouden!' In de vorige tip hebben we dit al verbroken door het zenuwachtige, onzekere gevoel lekker toe te laten en lekker te gaan voelen

Nu doen we daar nog een stapje bovenop door ons juist nóg zenuwachtiger en onzekerder te willen voelen. Kom in die bijbehorende lichaamshouding en versterk dat ook. We laten dat ‘ongewenste' gevoel dus eerst toenemen, zodat het zijn missie kan voltooien, waarna het automatisch zal afnemen en misschien wel geheel verdwijnen.

Heb je dit lang genoeg gedaan? Daarna kun je steeds naar de ademhaling keren – en vervolgens naar het gewenste gevoel. Hoe je een (on)gewenst gevoel oproept, leer je in dit artikel, waarvan een aantal elementen al in bovenstaande paragrafen zijn behandeld.

Maak hier vervolgens een gewoonte van – om in een vloeiende beweging van het ongewenste gevoel, naar de ademhaling, naar het gewenste gevoel te gaan, zodat je in uiteenlopende situaties eenvoudig van een beperkend gevoel naar een gewenst gevoel kunt gaan.

Hoe minder je je angst bestrijdt, hoe minder het terug strijdt. Als je kunt ontspannen, dan ontspant angst ook.
– Elizabeth Gilbert

Tip 8 – Maak er ‘showtime' van! Kleed je fantastisch, verhoog je energie en lanceer jezelf direct

zelfvertrouwen kweken kleed je goed

Durf je iets niet te doen, zoals iemand aanspreken? Maak dan een showtime-ritueel voor jezelf, bestaande uit twee delen:

  1. Kleed je in de mooiste en coolste kleren!
  2. Onderhandel niet met jezelf. Zet je lichaam in beweging, verhoog je energie en ga het direct doen, vol overgave. Tel eventueel tot 5 en lanceer jezelf! Zo kan er spontaniteit ontstaan.

Die verhoogde energie en lancering is essentieel. Want wat gebeurt er als je zou afwachten, nadenken en in een neutrale energie zou blijven?

  • Je verliest een heleboel mentale energie als je met jezelf gaat onderhandelen…
  • Én onderhandelen impliceert dat er een mogelijkheid is dat je het tóch niet gaat doen…

Ga vaker terug naar het showtime-gevoel dat je vaker wilt voelen. Dan wordt het steeds makkelijker om dat te voelen in het dagelijks leven.

Tip 9 – Voel je je onzeker? Adem naar het onzekere gevoel

Dit is zó eenvoudig… Er zitten helemaal geen moeilijke theorieën achter. Voel je je een keertje onzeker? Het enige wat je hoeft te doen, is ademen. Blijf gewoon ademhalen. Haal diep adem en houd je aandacht bij je ademhaling. Adem uit en neem het gevoel mee naar buiten. Meer zit er niet bij!

Hierna lezen:  Controlfreak Betekenis & Achterliggende Psychologie [7 Tips]

Tip 10 – Stap uit het spectatorisme en leef jouw eigen avontuur

zelfvertrouwen

Mensen hebben geen spijt van de dingen die ze wel gedaan hebben: ze hebben altijd spijt van de dingen die ze niet gedaan hebben.

Zorg dat je in je leven zo min mogelijk spijt hebt. Sterf liever met herinneringen in plaats van dromen.

Sterker nog: we zijn een spectator-natie geworden. Iedereen kijkt op social media en TV hoe andere mensen een avontuur beleven, in plaats van zelf avonturen te beleven.

Wat heeft dit met zelfvertrouwen te maken? Actie, nieuwe dingen ontdekken, in beweging zijn… Al deze dingen zetten je middenin het leven, terwijl eindeloos op een schermpje door social media scrollen je alleen maar zwakker, saaier en passiever maakt.

Hoe erg dit kan zijn en hoeveel tijd je hiermee verspilt, lees je hier. Word geen spectator, maar leef het avontuur! Lees hier meer over stoppen met social media-verslaving en lees hier meer over FOMO.

Tip 11 – Leef alsof vandaag de laatste dag van je leven is

Wat zou je doen als dit de laatste dag van je leven was? Het is niet eens een rare vraag. We worden 80 jaar, maar dat is een bliksemflits in de eeuwigheid.

Heb ik geleefd? Deed ik ertoe? Heb ik liefde gegeven? Open, eerlijk en rijkelijk? Of heb ik alles terughouden door die ene keer dat ik gekwetst was?

Als je dit experiment uittest, zal je opmerken hoeveel makkelijker je opeens dat gevoel van zelfvertrouwen zal opmerken in jezelf…

Tip 12 – Zelfverzekerd overkomen? Doelen stellen zorgt voor zelfvertrouwen

doelen-stellen-voor-zelfvertrouwen

Stel doelen. Dit geeft je van nature zóveel adrenaline en zelfvertrouwen! Je gaat dan doen wat je zegt dat je gaat doen. Doelen stellen zorgt ervoor dat je je gewenste eindresultaten alvast voor je ziet.

Dankzij je RAS (selectieve perceptie) heb je het gewenste eindresultaat al gezien en weet je hoe het eruit ziet, waardoor je het kunt herkennen. Als je iets voor het eerst moet spotten wat je nog niet eerder hebt gezien, wordt dat moeilijk. Dankzij de focus zie je direct ideeën en patronen die je anders niet had gezien.

Hoe je doelen stelt, lees je hier.

Laten we de dating-context nemen: Je hebt het doel gesteld om óók de knapste man/vrouw te kunnen(!) daten. Omdat je het voor dat hogere doel doet, zal het zelfvertrouwen vanzelf komen: je hebt een hoge missie, en de onderliggende logische niveaus, zoals het vermogen ‘zelfvertrouwen', vallen dan vanzelf op hun plek.

Stel ook kleine, simpele doelen, bereik ze en waardeer jezelf dat je het bereikt hebt. Bijvoorbeeld: morgenochtend tandenpoetsen, een boek kopen etc. Vier al die succesjes.
Dit bevestigt voor je onderbewuste dat jij in controle bent, en het gaat dat snappen.

Tip 13 – Neem de juiste stappen: als je iedere dag een bouwsteen neerlegt, staat er vroeg of laat een huis

Focus! Dit betekent dat je daadwerkelijk iets gaat doen, en om precies te zijn: dat je dat ene ding heel vaak doet. Als je niet focust en de juiste stappen neemt, zal je een ‘blutte, kleine loser zijn' (Tyler Durden uit Fight Club zou dat zeggen). Er is geen excuus om geen resultaten te produceren.

Tip 14 – Ga hard vooruit met zelfvertrouwen opbouwen

Je kunt een plan maken om eens per maand aan je zelfvertrouwen of je specifieke vaardigheid te werken, maar je kunt echt veel sneller vooruit! Je kunt er ook voor kiezen om er iedere dag een uur aan te werken, of een hele week full time. Get better fast.

Go hard or go home.

Tip 15 – Zelfvertrouwen kweken? Ga niet alles willen controleren

zelfvertrouwen

Dit is paradoxaal met de voorgaande tip waarin je proactief actie moet ondernemen om je doelen te bereiken, dus je moet ze beiden snappen en inzetten: proactief zijn én acceptatie hebben voor wat je niet kunt veranderen.

Het leven is iets wat je overkomt terwijl je bezig bent met iets anders.
– John Lennon

Je moet het dus niet hard willen proberen. Laat gaan en laat het om de groep gaan: wees non-needy en accepterend. Op het moment dat je minder geobsedeerd bent met je doel, komt er resultaat.

Tip 16 – Do not react: sta aan de oorzaak-kant en heb een sterke intentie

Wees niet reactief maar proactief! Met andere woorden: please niet. Door proactief te blijven, sta je aan de oorzaak-kant. De persoon die het minst reageert, is de winnende persoon. Laat niet zien dat je macht nodig hebt. Heeft een ander persoon de macht over wat jij voelt, heeft de ander de macht over of je blij of boos bent?

Reactief is trouwens niet hetzelfde als responsief. Responsief zijn is goed. Reactief zijn niet. Handel en antwoord bijvoorbeeld wél positief op positieve dingen (bijvoorbeeld wanneer een iemand laat blijken dat hij/zij je leuk vindt), maar niet reactief/afhankelijk, en reageer ook niet reactief op negatieve dingen.

Uiteraard moet je positief gedrag belonen, maar dat is wat anders. Wanneer een date je aan het testen is, of wanneer iemand je beledigt, zou de ander voor jou niet in je RAS (selectieve perceptie) moeten zitten, net als een zwerver die je niet kent. Of je dienstmeisje die jij commandeert. Terwijl jij zelf de koning van het land bent en nergens van terugdeinst, wat iemand op straat ook zegt terwijl jij langsloopt. Met andere woorden: vind het niet belangrijk.

Hierna lezen:  Beste Boeken Over Zelfvertrouwen [Top 10] [Update 2024]

Dus in plaats van te reageren, wat doe je dan wel? Heb een sterke intentie: sta aan de oorzaak-kant! Laat dit blijken uit alles wat je doet, zelfs via je tonaliteit. Stel dat je ‘Hey!' zegt. Zeg het niet reactief (wankel, zacht en trillend), maar zeker! Dat hoeft niet altijd te betekenen dat je het met een harde stem zegt. Het kan ook met een zachte stem vol liefde en rapport, maar dan met diezelfde power van een persoon die aan de oorzaak-kant staat. Een andere manier om aan de oorzaak-kant te staan, is door onverschillig te zijn voor hoe de ander reageert.

Nog meer manieren waaruit blijkt dat je niet reactief bent: laat het je niet dwarszitten als iemand je opeens negeert. Je bent te druk met je eigen geweldige leven om het op te merken. Als iemand je uitlacht of een vervelende opmerking maakt: het zit je niet dwars! Wie kan het wat schelen wat anderen denken? Een extreem metafoor om dit idee te schetsen: als je je kamer inloopt en alle modellen van de Victoria Secret Fashion Show liggen op je bed, doe alsof er niks aan de hand is. Het is gewoon een van de vele geweldige dingen in je leven.

Aan de oorzaak kant staan: jij bent in controle. Jij bent onderdeel van het geheel, dus als jij iets verandert, zal de rest mee veranderen.

Tip 17 – Zelfvertrouwen vergroten? Leer van kinderen en honden

meer zelfvertrouwen hebben

Hoe kan het toch dat wanneer je in een ruimte bent waar een hond of een kind is, alle ogen steeds maar weer automatisch naar de hond of het kind gaan? Daar zijn heel veel redenen voor: stuk voor stuk lessen die we van ze kunnen leren.

Kinderen zijn nog niet aangetast door (sociale) conditionering. Ze hebben een gigantisch zelfvertrouwen. Ze denken alleen goed over jezelf, en voelen zich altijd goed over zichzelf. Ze houden van hun hele lichaam. Doe jij dat ook? Dan kun je bijna alles bereiken. Zelfvertrouwen Is gewoon dat: wat je over jezelf denkt.

Je bent met extreem veel zelfvertrouwen geboren. Je kwam in deze wereld, wetende hoe mooi je was. Als kind was je al perfect. Je hoefde er niks voor te doen. Je was het centrum van het universum en dat wist je, je was niet bang om te vragen wat je wilde. De hele buurt wist het als je boos was. En als je blij was, verlichtte je de hele kamer met je lach. Je drukte je emoties vrij uit. Je was vol liefde en zelfvertrouwen. Babies houden van hun hele lichaam!

En ergens in je jeugd passten goedwillende ouderers hun eigen onzekere gevoelens aan je door, en leerden ze je gevoelens van ‘niet genoeg zijn' en angst. Die gedachten waren nooit waar, en ze zijn nu al helemaal niet waar.

Toen je klein was, sprak je vrij. “Ik wil dit, ik wil dat!” Het was een heel pure relatie.

Kinderen en honden hebben zelf-erkenning en zelfwaardering: de hond of het kind gaat voor wat het wil. Het komt het gewoon halen! Bekijk de volgende video. Een klein meisje van 16 maanden loopt vrolijk naar mensen toe en geeft ze een knuffel. Ze verwacht dat mensen haar leuk vinden in plaats van prestatiedruk te voelen.

Serieusheid is een ziekte.

Wat doen kinderen nog meer, waar we van kunnen leren? Ze lachen om de kleine grappige dingen in het leven, zoals iemand die een boer laat. Ze begroeten je meerdere keren per dag, en dat doen ze heel hartelijk. Ze zeggen je naam erbij. Ze tonen zich kwetsbaar, door je zelfs te begroeten als je met je rug naar ze toestaat en met een andere groep mensen bezig bent, en ze zwaaien er enthousiast bij. Ook sommige volwassenen bezitten deze eigenschappen. Wat dat betreft is de film ‘Happy Go Lucky' een aanrader!

Wat is het verschil tussen gek en geniaal? Resultaten.

Wees een genie die zich als een idioot gedraagt. Want er zijn veel idioten die zich als een genie gedragen.

Wees als een baby die alles wil hebben: recht op zijn doel af! En niemand wordt boos. Niks heeft de kracht je pijn te doen. Je hoeft jezelf niet uit te leggen. Niks kan je wat schelen.

Het kind in de speeltuin heeft de sleutel naar het hier-en-nu. Het heeft niks meer nodig dan dat moment. Er is absoluut niks meer wat het wil of nodig heeft. De salto van het kind in de speeltuin is een expressie van liefde.
– Eckhart Tolle

Bekijk ook deze video. Deze man is zorgeloos als een kind, volledig in de vreugde van het nu!

Tip 18 – Integriteit: ga recht op je doel af en draai er niet omheen (Purposefulness)

Dit is een van die eigenschappen die kinderen zo goed beheersen. In het Engels wordt dit zo mooi gezegd: acting through your own intensions. Is het je intentie om iets te vragen of vertellen aan iemand? Loop er in een rechte lijn meteen naartoe en praat meteen. Doe wat je wil doen. Eromheen draaien en proberen niet afgewezen te worden (bijvoorbeeld door van te voren te bedenken wat je wil zeggen) is een afknapper voor vrouwen. Vrouwen weten het altijd als je haar wil versieren. De waarheid schijnt altijd door. Dus doe het met kwetsbaarheid als een normaal mens.

Hierna lezen:  Proactief Zijn VS Reactieve Houding: Eigenschappen & Voorbeelden Van Proactief Handelen

Je bent in controle over je acties, over hoe je je kleedt en over hoe je direct naar de ander toeloopt, ‘non-apogetically' voor haar staat, een zekere stem en handdruk hebt, en vertelt wat je wil vertellen. Als de ander het niet wil horen, is dat helemaal prima. Je gaat gewoon door naar de volgende: ken je grenzen, laat ze weten, en ga naar de volgende.

Eromheen draaien en proberen niet afgewezen te worden (met voorbedachte zinnetjes) is een grote afknapper. Vrouwen weten het altijd als je haar wil versieren en daar niet integer over bent.

Purposefulness hangt heel sterk samen met integriteit en eerlijkheid. Je bent niet integer naar jezelf en andere mensen als je ze met een omweg benadert. Je ziet een leuke vrouw, maar ben je bang en ga je daardoor geen actie ondernemen om om haar te ontmoeten? Dat is is oneerlijk zijn tegen jezelf: tegen je intenties en je seksualiteit. Je bent dan needy en het lukt je niet je kwetsbaarheid bloot te stellen. Je geeft dan meer om haar mening, haar mogelijkheden om ook nee te kunnen zeggen dan in het nastreven van je eigen verlangens.

Eerlijke actie leidt uiteindelijk tot een vrouw die bij je past en die blijft. Dit zal zelfs gebeuren als de man de communicatieskills niet heeft. Een eerlijke expressie van jezelf en je verlangens is altijd de meest effectieve manier om niet needyness te demonstreren en daarom om de blijvende oprechte aantrekkingskracht met vrouwen te creëeren die je het gelukkigst maken

Heb je zelfvertrouwen nodig om iemand te versieren? Ook hierin kun je ‘purposeful' zijn: niet slap aanraken, slap knuffelen of jezelf slap introduceren. Wees niet verontschuldigend terwijl je dat doet. Laat blijken dat je de ander leuk vindt.

Tip 19 – Doe wat correct is, niet wat correct lijkt

Laten we de dating-context er weer bijpakken. Wat is correct? Een persoon die je leuk vindt aanspreken. Wat lijkt correct voor anderen? Stil zitten, niet praten, niet aanspreken, geen actie ondernemen. Wees je bewust van de beperkende kracht van sociale conditionering die je vertelt wat ‘normaal' is. Maar ja, hoe laag is die norm…

Tip 20 – Zelfvertrouwen ontwikkelen? Angst liegt: je hebt niks te verliezen

meer zelfvertrouwen hebben

Er zijn twee soorten angst. De eerste vorm lijkt echt, maar er is helemaal geen logische reden voor. Dit is angst gecreëerd door gedachten, en gaat vaak over de toekomst. Daarnaast is er ook echte angst in het nu: angst is enkel terecht als het om fysieke angst gaat. Bijvoorbeeld als je aan het zwemmen bent, en je ziet een haai onder je. Onze voorouders werden trouwens wel bij niet-fysiek gevaar uit de stam gezet en gingen daardoor ook dood. Nu heb je niks te verliezen! Als je niet fysiek in gevaar bent, liegt de angst.

Angst zit tussen je oren.

Voel je alsnog angst, terwijl je in het hier-en-nu niks te vrezen zou moeten hebben? Voel de emotie volledig, geef er aandacht aan. Sta het toe er te zijn. Het vermoordt je niet. Wel als je je ermee identificeert, en als je erover gaat denken (‘Hoe kan ik ervan af, ik wil dit niet voelen…'). Daarnaast is dit soort angst een teken van needyness. Alle angst rondom je seksualiteit is bijvoorbeeld needyness.

Wees niet bang… en wees jezelf!

Zie angst juist als kans om aan te pakken. Sterker nog: ontwikkel ‘angst' voor het niet actie ondernemen. Draai het dus om.

Angst en vertrouwen vragen beiden van jou dat je in iets gelooft wat je niet kunt zien. Degene die jouw focus ontvangt, is jouw keuze. Kies wijs.

Tip 21 – Zelfverzekerd overkomen? Angst is ook normaal en gezond: druk het niet weg

Dit is misschien paradoxaal in vergelijking met de vorige tip, maar angst hoort er nog altijd bij, voor iedereen. Het is gezond. Laten we dating erbij pakken. Iedere keer dat je een vrouw aanspreekt, als je haar wil zoenen, bij je thuis uitnodigt, etc. Ook al heb je dat allemaal al 100 keer gedaan, angst gaat nooit weg, en dat zou ook niet moeten, want het is normaal en gezond. Je leert er alleen mee om te gaan. Het verschil zit hem in hoe slecht of goed je relatie met die angst is (en in hoe ‘needy' je bent).

Verwelkom de angst dus en toon tegelijkertijd een beetje lef voor het avontuur van zelfvertrouwen!

Het meervoud van lef is leven.
– Loesje

Tip 22 – Je hebt niks nodig: wees niet afhankelijk van de uitkomst

zelfvertrouwen vergroten

Wil je zelfvertrouwen? Neem dan een houding aan van: Ik heb datgene wat ik wil, helemaal niet nodig. Ik zal dit principe schetsen aan de hand van een paar bekende voorbeelden:

  • Neem een sollicitatiegesprek waarin een man verschijnt die de baan nodig heeft en er dus met een alles-of-niets-houding instapt… En denk nu eens aan een man die relaxed erin stapt, want hij heeft het niet nodig.
  • Een ander bekend voorbeeld: de man die een vrouw heel graag het bed in wil werken omdat hij geen enkele andere optie in zijn telefoon heeft qua gewillige vrouwen… die man gaat het heel zwaar krijgen op de date. Terwijl een andere man die veel meer keuzes heeft en het überhaupt niet nodig heeft om deze vrouw het bed in te werken… die man krijgt veel makkelijker succes. Er ligt voor beide partijen geen druk op en er is meer ruimte voor zelfvertrouwen.
Hierna lezen:  Humor Aanleren? 34 Beste Tips: Zo Kun Je Grappig Zijn [HowTo]

Wanneer je niks nodig hebt, en dus onafhankelijk bent van de uitkomst, geloof je als het ware: ‘Ik ben God, ik heb niks nodig van niemand, ik ben compleet gelukkig, ik heb alles wat ik nodig heb.' ‘My life is already epic, my night is already epic. I wanna see where this goes. Everything that happens is a bonus.'

Vertrouwen gelooft ondanks de omstandigheden en neemt actie ondanks de consequenties.
– Adrian Rogers

Needyness is angst, waar we het in de vorige tip over hadden. Daarnaast is het: afhankelijk zijn van de uitkomst van je acties. Vervulling en leven zoeken in externe dingen, zoals dingen kopen en andere mensen. Dat moment van vervulling duurt heel kort.

Dit is een sterk paradoxaal punt: aan de ene kant wil je juist actie ondernemen om een uitkomst te bewerkstelligen, maar aan de andere kant moeten jouw woorden en daden een gevoel uitstralen dat het je niks kan schelen.

Voor ons bestaat alleen het daadwerkelijk doen. De rest – het resultaat – is niet onze zaak.
– T. S. Eliot

Tip 23 – Elimineer zelfbeoordeling-vermoeidheid: wijs jezelf niet af

Zelfvertrouwen vergroten? Wijs jezelf niet af! Een man en een vrouw hadden regelmatig contact, en hij vond haar leuk. Toch durfde hij het nooit aan om zijn intenties te tonen. Jaren later kwam ze naar hem toe en zei ze: ‘Waarom vroeg je me al die tijd niet uit!'

Voortaan ga je ervoor, en wat de uitkomst ook zal zijn: weet dat je jezelf niet hebt afgewezen. De enige regels en grenzen zijn de regels en grenzen die we stellen we voor onszelf. Het niet afwijzen van jezelf leidt uiteindelijk tot levensvreugde.

Tip 24 – Elimineer keuzevermoeidheid: test alles

Ga niet bij jezelf na: zal ik deze kans pakken of niet, zal ik iets zeggen of niet. Dat kost zoveel energie! Als je dat overslaat, houd je meer energie over, en krijg je meer ervaringen.

Denk er niet aan. Doe het gewoon. Einde verhaal.

Met andere woorden: onderhandel niet met jezelf of je nou wel of niet datgene gaat doen wat goed voor je is, zoals iemand uitvragen of tijdens een date iemand zoenen. Sla die hele stap over en doe het gewoon.

Laatst activeerde ik het gevoel van zelfvertrouwen, lef en moed in mij. Ik rende dus zonder nadenken en zonder plan direct de straat op, zag wildvreemde fietsers die misschien wel haast hadden, stopte ze enthousiast, maakte een praatje met ze en gaf ze een knuffel.

Vervolgens deactiveerde ik het gevoel van zelfvertrouwen, lef en moed in mij. Ik ontdekte dat dat zich uitte in nadenken, twijfelen en wachten voordat ik actie ondernam. Er kwam daardoor niks zinnigs van de grond.

Tot slot spotte ik de verschillen:

Mijn aandacht was naar buiten toe gericht. Daarnaast dacht ik niet en wachtte ik niet. Ik ging het direct doen in een verhoogde energie en met overgave. Dat was het grote verschil bij mij. Met andere woorden: Toen ik lef en moed had, was mijn aandacht niet op mijn eigen persoonlijkheid gericht, wachtte ik niet, dacht ik niet en vroeg ik bovendien niet om een knuffel, maar bood ik een knuffel aan en gaf ik het gewoon zonder nadenken. Daardoor stopte iedere fietser voor mij en gingen ze spontaan mee in alles wat ik met ze deed.

Tip 25 – Elimineer persona-vermoeidheid: wees jezelf en accepteer jezelf

meer zelfvertrouwen hebben

Jezelf anders voordoen dan je dan je bent, is zo vermoeiend als een parasiet, alsof je een voet op de rem houdt. Incongruentie is het moeilijkste om te doen in het leven: A voelen maar B doen. Door een persona op te houden. Het is verschrikkelijk, houdt je onzekerheid in stand en is doodvermoeiend. Laat je die persona(s) los, dan verandert je leven. Het resultaat is bijvoorbeeld dat je je stem zonder rem laat gelden, waardoor iedereen je kan horen.

Owen Cook: ‘Self concern is heavy, it drives consumerism and vice versa.'  Ik heb mijn Nike schoenen nodig… Ikke!!! We moeten dit persona breken. Haal dat gewicht van je af. Niet er steeds steviger aan vasthouden, maar: ‘Fuck it!'

Het kost je niet alleen energie, maar het zal ook nooit applaus oogsten. Iedere keer dat je niet jezelf bent, gaan mensen je uitjouwen. Ze zullen van je walgen.

Laat je masker(s) dus snel vallen en accepteer wat daarachter zit. En neem andere mensen daarin mee. Dat doe je door oprecht te zijn. Als je dat doet, wordt de ander ook oprecht als je de ander hierin meeneemt. Hierdoor geeft de ander ook geen ‘excuses' meer. Knappe vrouwen hebben dat soort maskers tijdens het uitgaan constant paraat voor mannen die niet oprecht zijn en een masker ophebben.

Zet het gas aan en de rem uit.

Tip 26 – Gebruik deze tips voor zelfacceptatie en zelfliefde

Pas ook de tips toe voor zelfacceptatie en zelfliefde. Daardoor zal je zelfvertrouwen van nature groter worden.

Er is altijd genoeg liefde voor iedereen.

Installeer de overtuiging dat je goed genoeg bent en niet bij een ander op zoek moet gaan naar het gevoel dat je goed genoeg bent. Laten we er de dating-context bij nemen:

“Als ik goedkeuring, een kus, een date heb gekregen van de ander, dan voel ik me eventjes goed genoeg.”

Je kunt dat niet van een ander krijgen, maar van jezelf. Je bent gelukkig en compleet zonder de ander. Je bent daardoor nooit afhankelijk van een ander. Voel dat je goed genoeg bent, ga niet pleasen en laat gerust weten wat je wilt.

Tip 27 – Laat je ego los: verlegen zijn en denken dat iedereen op jou let, is egoïstisch en narcistisch

“Ik ben niet goed genoeg…” en “Ik ben geweldig en de beste!” zijn allebei een zijde van hetzelfde, namelijk narcisme. Dat is namelijk: focus op jezelf. Die focus op je zelfbeeld – in plaats van op anderen en je taak – is catastrofaal voor je zelfvertrouwen.

Hierna lezen:  Proactief Zijn VS Reactieve Houding: Eigenschappen & Voorbeelden Van Proactief Handelen

Houd niet vast aan je kleine image: “Ik ben cool! Ik ben cool! Ik ben cool!” Om het te verdedigen. Het is er zelfs niet, het is een grote illusie. Voor het ego ben jij het centrum van het universum. Buiten dat om, voor niemand.

Loop eens naar buiten. Zie je alle gebouwen en ramen van de flats? Daar wonen allemaal mensen met hun eigen problemen, en allemaal denken ze dat ze zelf het centrum van het universum zijn. Iedereen denkt constant aan hoe zij zelf gezien worden: ze letten niet op jou, maar op hun eigen onzekerheden (ego's).

Laat me een kerel zien die bang is om er slecht uit te zien, en ik laat jou een kerel zien die jij iedere keer kunt verslaan.
– Lou Brock, Amerikaanse honkbalspeler

Wat je met dit inzicht kunt, lees je in dit artikel over bang zijn wat anderen van je denken.

Is je zelfvertrouwen laag doordat je denkt dat je uiterlijk niet mooi is? Dat kun je alleen denken als je anderen oordeelt op uiterlijk.

Tip 28 – Laat het niet om ‘ikke' (ego) draaien: handel vanuit het kader ‘iedereen wint!'

zelfvertrouwen vergroten

Laat het niet om jou draaien: ‘Ik probeerde te…' ‘Dat lag daaraan…' Ook als je zachtjes praat, gaat het om jou, omdat de groep je niet kan horen. Geef daarentegen juist om de groep. Ik doe iets niet, tenzij iedereen wint! Hoe bied ik waarde aan deze groep/persoon? Geef wat om hen. Je hebt zelf niks nodig. Je hebt alles al in jezelf. Laat het om de groep gaan.

Denk dus niet: wat kan ik eruit halen? Dat is schaarste. Dat voedt van zichzelf en komt vervolgens uit. Je bent dan in je hoofd, omdat dit om jou gaat. Waar komt angst vandaan? Waar komt pijn om afwijzing vandaan? Een ingehouden stem, slecht oogcontact? ‘Ik maak geen oogcontact omdat ik het gevoel niet fijn vind'. Dan gaat het dus om jou: het is egoïstisch en narcistisch.

Richt je aandacht naar buiten toe. Niet naar jezelf. Heb interactie met de omgeving zonder dat je ego jou stoort.

Wanneer het om jou gaat, wanneer het om het individu en zijn behoeften gaat, boe’t het publiek. Waarom klappen mensen meer voor de een dan voor de ander? Omdat degene die geen applaus kreeg, denkt dat het om hemzelf gaat: hij wil dat het werkt. ‘Nu is het mijn beurt, ik moet slagen! Kan ik ervoor zorgen dat het publiek me gaat mogen?' Je voelt de druk.

Wat moet je dus wel doen? Vergeet wie je ‘bent', en deel. Voeg toe aan de vibe! Denk aan collaboratie in plaats van competitie. Als je competitie wilt drijven, word je juist zwakker. Als je wil collaboreren, word je direct sterker als de omgeving sterker wordt, want jij bent de omgeving! Je deelt gewoon. We zijn hier samen. Er is een gevoel van ‘samen' in plaats van een competetief gevoel.

Mensen komen maar één ding halen en brengen: Liefde! 

Minder ego, meer verbinding. Lees hier meer over in de volgende tip…

Tip 29 – Stap uit het ego, in de eenheid (van de groep)

Ben je aanwezig, dan ben je gemengd met de groep, je bent onderdeel van de groep. Zet jezelf (je ego) uit en word de groep! Wees in hun hoofd. Wees hun. Zo neem je je egoïstische, geïsoleerde zelfbewustheid weg (self concern). Als jij op dat moment gelooft dat je leuk/een 10 bent bent, denken zij dat dan ook, omdat zij jou zijn. Dan kun je over de ander denken: ‘jij gaat lachen', en dat zal dan ook gaan gebeuren. Je hoeft dus niet perfect te zijn, je hoeft het alleen te geloven, terwijl je met je aandacht bij de groep bent.

Sporters bereiken deze staat vaak, wat de reden is waarom ze topprestaties kunnen neerzetten: ze zijn. Ze stapten uit hun ego, uit ‘afzonderlijkheid', en zijn één geworden met de sport. Zij zijn niet aan het spelen, maar ze zijn een met het proces, er is geen apart individu, dat er nog eens buten staat. En het is een genot om naar te kijken. Bekijk ook het artikel ‘De wereld is je spiegel.'

Denk dus niet steeds alleen maar aan jezelf, maar denk aan anderen en voel compassie. Het volgende besef helpt hierbij:

We zijn allemaal maakt geboren.
We hebben allemaal een kloppend hart.
We hebben allemaal angsten en verlangens.
We zijn allemaal uit hetzelfde stof gemaakt.

Hoe kun je daar bang voor zijn?
Zodra je deze eenheid voelt, is dat heel sexy, charismatisch en echt.

Tip 30 – Stap volledig uit het ego

zelfvertrouwen vergroten

Dat ego, wat je tot een persoon met onprettig gedrag maakt, mag volledig opzij. Niet een beetje, maar alles! Tyler Durden uit Fight Club: ‘Only after youve lost everything, youre able to do anything.' Er is dan niks meer te beschermen. ‘Fuck it!!' Wees de idioot van de groep, deel! Spring en doe gek en zeg iets raars wat nergens op slaat, zoals ‘Dheeee'.

Zelfvertrouwen is geloven dat je een kracht bezit groter dan je angst (ego).

Als je dat doet, denken mensen: “Ik laat hem erin want hij verbergt niks, geeft zich volledig en hij houdt nergens aan vast.” Als daarentegen je ego half mee gaat doen en jou laat denken: “Mhee, denk je dat dit cool is, dat ik cool ben?”, dan gaan mensen denken: “Wtf is dit?”. Deel je energie aan anderen. Als je dat zonder ego doet, gebeurt het bijvoorbeeld geheel automatisch dat je iemand gaat zoenen als je op stap bent. Bemoeit je ego zich er ook maar een klein beetje mee, waardoor je het probeert ‘goed te doen' en niet af te gaan, word je afstotelijk, met een gevoel van: “Hier komt de kus… Ik moet de kus hebben… De kus… Hier komt ie…”

Hierna lezen:  Beste Boeken Over Zelfvertrouwen [Top 10] [Update 2024]

Een van de redenen waardoor je zonder ego veel eenvoudiger en automatisch successen behaalt, alsof het je overkomt, is doordat het uit je ego stappen je helpt in het hier-en-nu te komen, waardoor je makkelijker dingen kunt zeggen en improviseren.

When ego is lost, limit is lost.
– Yogi Bhajan

Tip 31 – Ontwikkel charisma

Wat is charisma? Dat moment waarop iemand een ruimte binnenkomt, en sommige mensen fluisterend aan elkaar vragen: ‘Wow, wie is DAT?' Hoe ontwikkel je charisma? We gaan hier in dit artikel op in, maar één ‘soort' charisma kun je ontwikkelen door anderen zich fascinerend of intelligent te laten voelen. Word hun grootste fan.

Tip 32 – Leer om te gaan met afwijzing

Als je om kunt gaan met afwijzing, is dat een gigantische boost voor jouw zelfvertrouwen.

Er zijn twee dingen die je moet weten over afwijzing:

  1. Bereidheid tot afwijzing is nodig voor een liefdevol en succesvol leven.
  2. Zorg ervoor dat je (vaak) afgewezen wordt. Dit betekent dat je jouw liefde niet inhoudt, maar dat je bereid bent het te geven, zodat je het ook weer kunt ontvangen.

Hoe en waarom? Dat lees je in dit artikel over afwijzing.

Doorsta je angsten.

Tip 33 – Wees kwetsbaar: zonder risico en moed geen kans op succes

zelfvertrouwen ontwikkelen tips

Door je open te stellen naar andere mensen toe, door ze je volledige openheid, aandacht, oogcontact en aanwezigheid te geven, stel je je kwetsbaar op. Dan heb je wat risico op afwijzing, maar daardoor heb je juist het meeste te winnen. Lees hier alles over kwetsbaarheid. Hieronder vind je twee minder voor de hand liggende uitingen van kwetsbaarheid.

‘Living on the edge' is een uitstekend idee: het uitzicht is fantastisch!

Wanneer man of vrouw seksueel geïnteresseerd is, plaagt hij of zij. Plagen is een teken van kwetsbaarheid omdat je de verbinding breekt: je geeft de ander een goed excuus dat gebruikt kan worden om je te verlaten. Dit demonstreert dus dat je niet needy bent. Je neemt namelijk een risico.

Dit is maar één van de vele voorbeelden van kwetsbaarheid, en meteen ook een lastig voorbeeld omdat het ook makkelijk in het tegenovergestelde van kwetsbaarheid kan overslaan. Plagen kan namelijk ook juist een schild voor connectie zijn. Je kunt daarnaast niet iemand een relatie in plagen. Uiteindelijk moet je overgaan op andere vormen van kwetsbaarheid, zoals een connectie op emotioneel niveau.

Ook leiden is een vorm van kwetsbaarheid, omdat je een risico neemt om iets te bereiken. Leiden is bijvoorbeeld: je hand uitsteken en jezelf op die manier kwetsbaar maken. Een man die leidt, pakt haar hand en leidt haar naar de volgende plek. Ook kan iemand de interactie (seksueel) vooruit brengen, bijvoorbeeld door het stellen van persoonlijke vragen, door de ander op een date te vragen of door de ander te zoenen.

Wees dus kwetsbaar, heb moed en toon durf. Gaat het om dating? Stap dan naar buiten, ga voor een vrouw staan, uit je echtheid en onderwerp jezelf aan afwijzing.

Durf. Durf te zijn.

Wanneer een nieuwe dag begint, durf dan dankbaar en gul te lachen.

Wanneer er duister is, durf dan de eerste te zijn die een lichtje verspreidt.

Wanneer er onrechtvaardigheid is, durf de eerst zijn die het rechtzet.

Wanneer iets moeilijk lijkt, durf het dan toch te doen.

Wanneer het leven je tegen de grond lijkt te werpen, durf terug te vechten.

Wanneer er geen hoop lijkt te zijn, durf het dan toch te vinden.

Wanneer je je moe voelt, durf dan toch door te gaan.

Wanneer de tijden stevig en moeilijk zijn, durf dan steviger te zijn.

Wanneer liefde je pijn doet, durf dan opnieuw lief te hebben.

Wanneer iemand lijdt, durf de ander te helpen helen.

Wanneer iemand verdwaald is, durf de ander dan te helpen de weg te vinden.

Wanneer een vriend neervalt, durf de eerste te zijn die een hand reikt.

Wanneer jouw pad met dat van een ander kruist, durf de ander dan te laten lachen.

Wanneer je je geweldig voelt, durf iemand anders dan ook geweldig te laten voelen.

Wanneer de dag erop zit, durf dan te voelen dat je je best hebt gedaan.

Durf het beste te zijn wat je kunt zijn.

En altijd: durf te zijn!

– Steve Maraboli

Tip 34 – Geen zelfvertrouwen? Het klinkt afgezaagd maar jij bent genoeg: heb vertrouwen in je kunnen

De eerste tip om je zelfvertrouwen te vergroten? Geloof dat jij bekwaam en ‘genoeg' bent. Jij bezit al de nodige vaardigheden om te doen wat je wil doen. Je bezit ze altijd op een voldoende niveau.

Geloof in jezelf alsof het een religie is.

Het woord ‘voldoende of ‘genoeg‘ is hier het toverwoord. Je vaardigheden zijn niet op expert-niveau, maar ze zijn genoeg. En met ‘genoeg' lukt het ook gewoon. Geloof daarin. Lees hier meer over de valkuilen van perfectionisme.

Draag zelfvertrouwen. Dat is uiterst modieus.
– Haemin Sunim

Tip 35 – Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Doe het gewoon! Zo ga je het hardst

Doe het gewoon! De timing is nooit perfect. De sterren zullen nooit op een lijn staan en alle lichten zullen nooit tegelijk op groen staan. Doe het en zeg pas sorry als het echt misgaat.

Zonder actie geen geluk.
– Tim Ferris

Tip 36 – Stel jezelf krachtvragen

zelfvertouren vergroten tips

Wat is het effect op jou als je jezelf deze vragen stelt? Je kunt ze ook aan het einde van de dag nogmaals in de verleden tijd stellen.

  • Hoe kan ik deze dag zo interessant mogelijk maken?
  • Hoe blij zal die persoon zijn als ik haar aanspreek?
  • Hoe kan ik deze avond nóg epischer maken?
  • Wie ben ik vandaag?
  • Wat maakt mij gelukkig?
  • Waar geniet ik het meeste van, op dit moment in mijn leven?
  • Van wie houd ik en wie houdt van mij?
  • Wat ga ik vandaag geven? Op welke manieren kan ik een gever zijn?
  • Wat kan ik leren?
  • Hoe kan vandaag bijdragen aan de kwaliteit van mijn leven?
Hierna lezen:  Depressie Overwinnen & Oplossen? 154 Tips [Beste Behandeling]

Tip 37 – Leef met keuzes en opties

Ontwikkel de vaardigheid om altijd opties te zien en te creëren. Zo kun je altijd de opties creëren voor hoe je je voelt en hoe je kunt reageren: je hebt dan keuze in hoe je je voelt en hoe je reageert. Zo kun je altijd ook kiezen voor zelfvertrouwen.

Die opties creëer je bijvoorbeeld door NLP-technieken te doen waarmee je gemoedstoestanden kunt oproepen of emoties kunt verwerken. Daarvoor zit je op deze site goed! Deze technieken kun je hier namelijk allemaal vinden.

Een voorbeeld hiervan is de Swish-techniek, wat gebruikmaakt van visualisatie. Je creëert hiermee een positieve vicieuze cirkel. Deze techniek gaat als volgt: doe in fantasie alsof je je oude gedrag doet… maar net voordat je dat oude gedrag wilt doen, fantaseer je een nieuw beeld waarin je allemaal nieuw gedrag kunt doen. Dat nieuwe beeld slaat het oude beeld weg. Herhaal dit minimaal vijf keer. Dat was ie!

  • As je denkt dat je onhandig bent, zal je de momenten opmerken waarop je je onhandig gedraagt, zoals het botsen tegen een tafel. En dit zal de overtuiging versterken dat je een onhandig persoon bent.
  • Als je jezelf als een charismatisch persoon ziet, zal je ervaringen/voorbeelden gaan opmerken en verzamelen van charismatisch gedrag van je. Je merkt het op dat je meer ruimte inneemt als je een deur binnenloopt, en dat iedereen naar je kijkt. En dit zal de overtuiging versterken dat je een charismatisch persoon bent.

Als je een collectie van ervaringen en beelden opbouwt – uit je verleden, het heden of de toekomst – zullen er meer van gecreëerd worden. Dit heeft onder andere te maken met de wet van selectieve perceptie. Kies dus voor beelden van zelfvertrouwen met je zelf-concept. Dat doe je met de Swish-techniek.

Tip 38 – Leer zelfvertrouwen van Frank de Moei

Frank de Moei heeft een speciaal hulpprogramma gemaakt waarin je iedere dag stappen gaat nemen om meer zelfvertrouwen te kweken. Klik hier om dit te leren.

Tip 39 – Voel je goed omdat jij uniek bent

zelfvertrouwen tips

Je hebt zóveel redenen om je goed te voelen over jezelf, en dat komt omdat jij helemaal uniek bent! Lees het volgende inspirerende citaat maar eens.

Jij bent uniek. Jij bent jij. Er is geen ander persoon als jij in de wereld. Je zou goed na moeten denken over wat dat betekent. Er is geen ander persoon op de wereld als jij. Het betekent dat je je goed kunt voelen over jezelf én dat anderen zich goed kunnen voelen omdat ze jou kennen.
– Kid President

Tip 40 – Verwerk oude emoties

Als er één ding is wat jouw zelfvertrouwen stevig de kop in drukt, dan is het wel: oude emoties die niet verwerkt zijn… Gelukkig kun je hier wat aan gaan doen. Het is al heel simpel te doen door gewoon een potje te huilen.

Hierna lezen:  Provocatief coachen: 76 voorbeelden & technieken [Artikel met tips]

Andere manieren om dit te doen, vind je in het artikel over het verwerken van emoties.

Tip 41 – Herprogrammeer je jeugd met het cadeau van zelfvertrouwen

Lees ook het artikel over waarom zelfvertrouwen zo belangrijk is in de jeugd. Heb je in je jeugd niet die bevestigende stem gehoord dat jij het waard bent? Voer dan innerlijk kind-werk uit om alsnog die bevestigende stem aan je jongere zelf te geven.

Een andere manier is door een regressie te doen naar je jeugd, de emoties te ervaren en jezelf het cadeau van zelfvertrouwen te geven. De stappen hiervoor staan in de techniek ‘Change Personal History': Doe simpelweg alsof je je jongere zelf nu voor je ziet en doe alsof je hem een cadeau geeft, namelijk al het zelfvertrouwen dat hij nodig heeft. Zie hem het cadeau ontvangen en opgroeien op een nieuwe manier!

Tip 42 – Druk jezelf uit!

Laat jezelf gaan, deel je gedachten, wees daar vrij in, heb plezier en druk jezelf uit!

Tip 43 – Maak gebruik van de wet van aantrekking voor zelfvertrouwen

zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen kun je erg simpel maken als je gewoon verwacht en uitspreekt dat je zelfvertrouwen hebt. Dit is de wet van aantrekking. Als je bijvoorbeeld verwacht dat mensen je leuk gaan vinden, dan zal je ook zien dat dat gaat gebeuren.

Verwacht constant dat er goede dingen gebeuren.

Tip 44 – Bemoedig jezelf, want taal is krachtig!

Taal, zelfs taal die je tegen jezelf spreekt, is krachtig! Hoe is de toon van jouw intern dialoog? Praat tegen jezelf alsof je tegen je beste vriend praat: lief. Anders is (zelf-)kritiek een bedreiging, wat zorgt dat je hersenen uitschakelen en je fysieke beschermingsmechanismen aan gaan: dus het zorgt er wel voor dat je harder gaat werken, maar gaat ten koste van charisma en je vermogen om te genieten.

Geef dus vaker complimenten aan jezelf. Ook affirmaties spelen hier een rol in.

‘Hoe zie jij eruit?' Als een winnaar!
‘Waarom doen jullie dat?' Omdat wij winnaars zijn!'
‘Ben je er klaar voor?' ‘De echte kampioenen zijn altijd klaar!'
‘Dit is de party-tafel!'

Tip 45 – Jouw gedrag, inclusief falen, is volledig vrij, omdat het niks zegt over wie je bent

zelfvertrouwen tips

Je falen is niet wie je bent, leert het feedback-model ons. Als je dit weet, ben je bereid te experimenteren en daardoor word je beter: je gaat door het leerproces en je krijgt zo meer vaardigheden. Puur doordat je bereid bent te falen.

En dan is het zaak om al het mooie en nuttige in het ‘falen' te zien: het zijn referentie-ervaringen waarop je terug kunt kijken en waarvan je kunt weten: dat is een daad van een goed mens die waardige, nuttige dingen gedaan heeft en het verhaal deelt met anderen.

Alleen de persoon met laag zelfvertrouwen kijkt naar de negatieve dingen in plaats van de positieve dingen, en wil het verhaal verbergen.

De persoon met zelfvertrouwen kan ook een mindere dag hebben, en daarover huilen, maar deze persoon hoort dan direct weer de ontwikkelde stem die zegt: je bent het waard, je bent het waard om geliefd te zijn.

Iemand met dit soort natuurlijk zelfvertrouwen bereikt eenvoudig successen. Zo'n persoon ontwikkelt genoeg verhalen en referentie-ervaringen, waarin hij/zij dingen heeft gedaan die de moeite waard zijn en waarmee hij/zij dingen bereikt, om op terug te kijken. Het zijn zelfs avonturen!  Dit soort mensen weten dat ze de lessen in zich hebben. Ze zijn een ‘force for good.'

Een wond kan genezen. Je kijkt er naar andere ogen naar. Je bent dankbaar voor de lessen. Je goed voelend, wetend dat je vooruit bent gegaan. Je kunt naar de onaangename gebeurtenissen lachen en doorgaan. Je kunt gebeurtenissen uit het verleden reviewen en trots en glorie voelen voor de onaangename gebeurtenis.

Een persoon met zelfvertrouwen kan doorgaan, en de volgende keer dat hij in zo'n situatie komt, is hij beter voorbereid en kan hij beter handelen.

Tip 46 – Zie alleen de positieve dingen

Mensen met natuurlijk zelfvertrouwen, die zichzelf waarderen, kijken standaard naar de positieve dingen. Als zo'n persoon bijvoorbeeld in de spiegel kijkt, dan denkt deze persoon: ‘Dat wat ik zie, mag ik wel!'

Iemand zonder zelfvertrouwen doet hetzelfde als iemand met veel zelfvertrouwen, maar focust zich op het tegenovergestelde: zijn/haar filter focust zich op het negatieve. Na een gebeurtenis denkt hij/zij: ‘Dat ging niet goed, dat is dus slecht… ‘  In de spiegel: ‘Dat wat ik zie, mag ik niet.' Zo'n persoon vindt de fouten en alles wat het niet waard is om naar te kijken, en ziet niet eens alle goede dingen die hem of haar omringen. Deze mensen hebben een onrespectvolle innerlijke stem.

Tip 47 – Leef vanuit jouw waarden

zelfvertrouwen hebben

Zelfvertrouwen is gebouwd op waarden. Heb waarden. Waarden zijn simpelweg de dingen die je belangrijk vindt. Bouw herinneringen die dingen bevatten die je waardeert.

Heb een gewoonte om steeds de dingen te benoemen die bewonderenswaardig zijn, omdat ze van een waarde getuigen. Kijk dus altijd naar dingen die het waard zijn om er waarde aan te hechten en om te respecteren.

Maak nu een top 5 van jouw belangrijkste waarden en handel daarnaar.

De logische niveaus van Bateson leren ons dat waarden, die zich op een hoog niveau bevinden, invloed uitoefenen op het lager gelegen niveau van capaciteiten, waar zelfvertrouwen in thuishoort. Leef je dus naar jouw waarden, dan komt het vanzelf goed met je capaciteiten als zelfvertrouwen. Handel naar je waarden en doe bijvoorbeeld ook random acts of kindness om die waarden daadwerkelijk in actie te brengen en om hiervan herinneringen te creëren.

Hierna lezen:  Proactief Zijn VS Reactieve Houding: Eigenschappen & Voorbeelden Van Proactief Handelen

Tip 48 – Neem een coach die je huiswerk opgeeft

Zelfvertrouwen is iets wat je moet doen. En als je iets wilt doen, dan is een coach een perfect hulpmiddel. Neem een coach die jou ook daadwerkelijk huiswerk geeft om aan je zelfvertrouwen te werken. Houd ook de voortgang bij: is het aantal momenten waarop je weinig zelfvertrouwen voelde, afgenomen? Meten is weten!

Tip 49 – Kijk uit naar hoeveel plezier zelfvertrouwen jou oplevert

Er was een avond in de kroeg die me altijd bij zal blijven. Iedereen danste maar een beetje maar niemand genoot er echt van. Die avond maakte had ik met een bijzondere dame kennisgemaakt. Ze leek de enige te zijn die volledig plezier had. Ze leek volledig in het nu, ze had geen ego en haar volledige aandacht was bij jou. Ze was volledig beschikbaar voor plezier. Dit was de dame die het meeste plezier had in heel het gebouw en ze heeft met alle mannen gedanst.

Wil jij ook zoveel plezier hebben? Werk aan je zelfvertrouwen en je leven wordt stukken leuker!

Het ego kan zich niet overgeven aan vreugde. Het houdt zich altijd een stukje in. ‘Je mag niet volledig vrij en blij zijn, zelfs niet tijdens vreugdevolle activiteiten als dansen…'

Tip 50 – Leer de edele kunst van ‘not giving a f*ck'

Weet je wat het probleem is van onzekere mensen? Weet je waarom ze onzeker zijn over iets onbenulligs als hun uiterlijk? Omdat ze niks belangrijks in hun leven hebben – of omdat ze de focus op de belangrijke dingen verloren zijn.

Dus: geef niet zoveel aan de stomme dingen in het leven, maar weet wat écht belangrijk is. Dan gaat alle onzekerheid automatisch weg.

En dan is er nog een ander aspect van not giving a f*ck: hoe wanhopiger je rijk wil worden, hoe minder waardig je je voelt. Hoe meer je wanhopig sexy en geliefd wil worden… Hoe meer je spiritueel verlicht wil zijn… Vul maar in!

Geef niks om afwijzing. Geef wat om de belangrijke dingen in het leven. Als je niks om de resultaten geeft, zal je de resultaten krijgen. Een complete samenvatting van De edele kunst van not giving a f*ck vind je hier.

Trouwens, het is sowieso een goed idee voor jouw zelfvertrouwen om meer boeken te lezen. Hier vind je een top 10-overzicht met allerlei verschillende genres rondom zelfontwikkeling.

Tip 51 – Wees er voor anderen: geef anderen jouw validatie, erkenning, goedkeuring en aandacht

zelfvertrouwen bouwen

Nu jij dankzij de voorgaande tips hebt geleerd om jezelf erkenning en goedkeuring te geven, kun jij er eindelijk zijn voor de anderen! Nu kun jij anderen ondersteunen die nog niet zo ver zijn als jij. Jij zoekt niet meer de goedkeuring van anderen, maar jij geeft anderen jouw validatie, erkenning, goedkeuring en aandacht!

Nu kun je echt om anderen geven en manieren zoeken om hen te laten slagen. Een onbaatzuchtige, attente daad vergroot je gevoel van eigenwaarde. Zelfs een klein gebaar helpt al.

Onzekere mensen zoeken goedkeuring en hebben goedkeuring nodig van anderen om zekerder te zijn. De persoon met zelfvertrouwen is al zeker en heeft dus geen goedkeuring nodig. Hij deelt goedkeuring uit.

Tip 52 – Doe alsof je vol zelfvertrouwen bent: wat als je jouw ideale zelf nu al was?

Voor iedere gemoedstoestand of vaardigheid kun je jezelf vragen: Wat als ik het al perfect zou beheersen? Wat als ik het al had bereikt? Dit is de wondervraag!

Doe dus gewoon alsof je al volledige zelfvertrouwen hebt en de beste versie van jezelf bent. Je kunt dit ook toepassen door een voorbeeldfiguur te modelleren.

Bijvoorbeeld: wil je vol zelfvertrouwen een presentatie geven? Kijk dan naar de mensen in het publiek – die geen presentatie hoeven te geven en er dus ontspannen bij zitten. Neem eens hun houding aan.

Dus: wat als je volledige zelfvertrouwen hebt…

  • Hoe gedraag je je dan?
  • Hoe denk je dan?
  • Wat doe je dan?

En gebruik alle andere vragen van de structuur van de subjectieve ervaring, zoals het beschreven staat halverwege dit artikel met coachingsvragen.

Tip 53 – Stel grenzen en wees assertief

Wie assertiviteit beheerst en wie goed is in het stellen en aangeven van grenzen, is automatisch een zelfverzekerd persoon. Lees dit artikel over assertiviteit en dit artikel over grenzen.

Tip 54 – Vergelijk jezelf niet met anderen

Doe je iets omdat je – net als de anderen – ook een Ferrari moet hebben? Of doe je iets omdat het jou gelukkig maakt?

Er is niks mis mee dat je niet de rijkste of slimste persoon in de kamer bent of dat je niet dezelfde ervaringen hebt meegemaakt als andere mensen. Je hoeft er alleen maar achter te komen wat jou succesvol maakt en verder moet je niks geven om wat andere mensen zeggen.

Hierna lezen:  Zenuwen (Plankenkoorts) Bij Presentaties Geven: 10 Slimme Tips!

Tip 55 – Gebruik de kracht van de hogere logische niveaus voor meer zelfvertrouwen

logische-niveaus-bateson

Werp eens een blik op het model van de logische niveaus. Er zijn zes niveaus en ieder niveau heeft gigantisch veel invloed op de lagere niveaus.

Laten we hier direct een voorbeeld van geven in de context van dating:

  1. Missie: Het is mijn missie om de perfecte match te vinden zodat we samen onze bijdrage nog beter kunnen leveren aan de wereld.
  2. Identiteit: Ik ben een Don Juan / Doña Juana.
  3. Overtuigingen: Iedereen wil met mij uitgaan.
  4. Capaciteiten: Ik heb de skills om moeiteloos een partner te vinden.
  5. Gedrag: Ik vind een partner.
  6. Omgeving: Laat ik naar plek x gaan om te gaan flirten.

En zo werkt het met ieder thema. Adopteer voor jezelf een missie, identiteit, overtuigingen en capaciteiten (hoge niveaus) die ondersteunend zijn voor het gedrag (laag niveau) dat je wilt vertonen.

Tip 56 – Verhoog je eigenwaarde

Eigenwaarde betekent dat jij jouw dappere daden scheidt van jouw waardigheid. Dus als je dapper bent, risico neemt en fouten maakt, weet je nog altijd dat je net zo veel waard blijft als persoon.

Mensen met eigenwaarde erkennen en waarderen zichzelf als persoon.

Dit is erg belangrijk voor zelfvertrouwen: heb diepe waardering voor de persoon die je bent. Hecht veel waarde aan jezelf en waardeer jezelf als persoon. Je kijkt naar jezelf en je vindt leuk wat je ziet. Je kijkt naar je prestaties en je waardeert ze… En je waardeert jezelf ongeacht je prestaties.

Wie je bent is de moeite waard, niet wat je doet en wat je bereikt. Daarmee voed je het ego, maar al die dingen vergaan, als een ballon die je opblaast en die ieder moment kan knallen of leeglopen. Dus vertrouw niet op je ego voor je zelfvertrouwen (die is gevoelig voor kritiek bijvoorbeeld), maar vertrouw op de persoon die je echt bent.

Hoe kan eigenwaarde ontwikkeld worden in iemand?

Tip 57 – Pas het NLP Model “De Driehoek Van Betekenis” toe

De driehoek van betekenis bestaat uit drie “knoppen” waaraan je kunt draaien om je gemoedstoestand te veranderen, bijvoorbeeld als je een gemoedstoestand van zelfvertrouwen wilt.

  • Waar focus je op?
  • Hoe zet je je lichaam neer?
  • Welke taal gebruik je?

Bekijk bovenstaand filmpje maar eens om te zien hoe je dit kunt inzetten voor meer zelfvertrouwen. Ikzelf zou het bijvoorbeeld als volgt doen als ik met zelfvertrouwen een presentatie wil geven:

  • Focus: Ik zie wat er allemaal goed gaat tijdens de presentatie en ik negeer wat mis gaat.
  • Lichaam: Ik zet mijn borst vooruit, ik voer een rustige ademhaling en ik kijk open naar de groep voor me.
  • Taal: Ik zeg 10 x positieve affirmaties, zoals: “Ik ben het waard om voor de groep te staan. De mensen luisteren graag naar mij.” Ik gebruik daarnaast positieve, krachtige woorden tijdens mijn presentatie en ik vermijd twijfeltaal.

Tip 58 – Wek het gevoel van zelfvertrouwen bij jezelf op

Iedereen heeft in zijn leven wel eens iets gedaan waarbij het zelfvertrouwen ervan af spatte. Jij ook. Al was bij het behalen van je zwemdiploma A. Als jij je daar vol zelfvertrouwen voelde, dan kun je datzelfde gevoel ook oproepen in andere momenten van je leven.

  1. Haal een moment voor de geest waarin je heel veel zelfvertrouwen had. Leef je volledig in. Wat zie, hoor en voel je nu? En hoe staat je lichaam nu, op dit moment van zelfvertrouwen?
  2. Maak dit gevoel extra sterk tot het gevoel voor jou een volle 10 scoort.
  3. Bedenk een unieke kreet plus gebaar die je nu kunt maken om dit gevoel vast te leggen.
  4. Schud los en maak die kreet plus gebaar nu. Hoe snel komt datzelfde gevoel van zelfvertrouwen terug? Gebruik deze kreet plus dit gebaar voortaan in iedere situatie waarin je het nodig hebt.

Tip 59 – Waanzinnige tips, maar wat moet ik precies doen of zeggen om mijn zelfvertrouwen te vergroten?

In dit artikel zijn de kernovertuigingen behandeld die je moet hebben voor het opkrikken en opbouwen van je zelfvertrouwen. Daarnaast hebben we een artikel gepubliceerd die ingaat op het gedrag: ‘hoe.' Op gedragsniveau kun je dit artikel over charisma lezen.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: