In dit artikel vind je 22 mensen-kijk-spellen waarmee je heel veel plezier gaat hebben. Deze mensen-kijk-spellen kun je alleen doen, maar het allerleukste is het om dit met een vriend of vriendin te doen. 

Mensenkijk-spel 1 – Klassiek mensen kijken

 • Vraag jezelf bij iedere persoon: waarom is deze persoon hier? Is hij gelukkig, nerveus, geïrriteerd? Waarom? Wat zegt zijn lichaamstaal over hem? Hoe zit het met de manier waarop hij praat?
 • Wat geven zijn kleren prijs over hem? Is deze persoon rijk of arm? Is deze persoon stijlvol of radeloos als het over mode gaat? Is deze persoon gepast gekleed voor het weer of niet? Is hij onderdeel van een popcultuur?
 • Als je naar de stijl en maniertjes van deze persoon kijkt, wat zou je denken dat de aspiraties, dromen of baan van deze persoon zou zijn?

Mensenkijk-spel 2 – Mensen kijken bij een zojuist sluitende Albert Heijn

Zoek een Albert Heijn op die al om 21:00 dichtgaat (de meeste mensen verwachten dat het om 22:00 dichtgaat). Zoek een mooi plekje op om naar alle mensen te kijken die voor een dichte deur komen te staan.

Mensenkijk-spel 3 – Spot de drugsdeal

mensen kijken

Zit ergens bij een parkeerplaats van een McDonald's na 21:00. Speel ‘spot de drugsdeal'.

Mensenkijk-spel 4 – Cupido

Kies twee mensen die een goed stelletje zouden kunnen vormen en stel je voor hoe het is als ze elkaar zouden ontmoeten.

Kampioenenronde: introduceer ze aan elkaar.

Mensenkijk-spel 5 – Raad de seriemoordenaar

Zie je een sketchy persoon, zeg dan tegen je vriend: ‘Raad de seriemoordenaar.'

Mensenkijk-spel 6 – Nasynchronisatie

Wanneer je naar twee of meerdere mensen bij elkaar gaat kijken, ga dan met je vriend er ver genoeg ervandaan zitten zodat ze je niet kunnen horen. Ieder kiest een persoon en vult de woorden in wanneer ze met hun mond bewegen.

Mensenkijk-spel 7 – Namen geven aan mensen

Probeer bijpassende namen te geven voor hoe de mensen eruit zien.

Mensenkijk-spel 8 – Naar mensen kijkende mensen kijken

Het is erg interessant om naar mensen kijkende mensen te kijken.

 • Loopt er een aantrekkelijke vrouw langs, kijk dan naar alle mannen die een glimp proberen op te vangen van de vrouw zonder dat het heel duidelijk is dat ze het aan het doen zijn.
 • Loopt er iemand langs met heel rare kleding of is deze persoon erg dronken, kijk dan naar de reacties van andere mensen op deze persoon.

Mensenkijk-spel 9 – Levend ‘Wie is het?'

mensen kijken

Ieder kiest een vreemde. Om de beurt kun je vragen stellen om te raden wie gekozen is, net als het bordspel ‘Wie is het?'

Mensenkijk-spel 10 – Welke van de 2…

Wijs iemand aan en vraag aan je vriend:

 • Tienermoeder of grote zus?
 • Hipster of dakloos?
 • Schizofreen of bluetooth-headset?
 • Dik of zwanger?
 • Daddy of date?
 • Gay of vrienden?

Mensenkijk-spel 11 – Wie heeft net seks gehad?

Kijk rond en herken de mensen die net seks hebben gehad.

Mensenkijk-spel 12 – Volg iemand door het winkelcentrum

Selecteer een persoon en volg deze persoon net zo lang tot je hem/haar kwijtraakt of hij/zij het winkelcentrum verlaat.

Mensenkijk-spel 13 – Mensen kijken-bingo

Maak bingo-kaarten en schrijf typische eigenschappen op. Zo kun je bijvoorbeeld bro-bingo maken. Deze bevat de volgende eigenschappen:

 • Spot een jongen met een petje achterstevoren op.
 • Spot een jongen met een gestreept poloshirt.
 • Spot een jongen met zijn broek veel te laag afgezakt.

Mensenkijk-spel 14 – ‘Het is een eer om u te ontmoeten'

Zodra je iemand in een pak met een koffertje ziet, loop er dan naartoe en zeg: ‘Meneer, het is een eer om u te ontmoeten. Mag ik uw hand schudden?' Wat de ander ook zegt, zeg daarna: ‘Het is werkelijk een eer,' en loop dan weg.

Mensenkijk-spel 15 – Van jou!

mensen kijken

Dit spel staat altijd aan! Zodra je dit spel leert, stopt het niet. Er zijn geen timouts. Wanneer je met je vriend ergens bent, en je een apart of ongemakkelijk persoon spot, dan zeg je het: ‘Van jou! Degene in het roze met het bijenkorf-kapsel.' Nu is deze persoon aan jou toegewezen. Je moet deze persoon nu aanraken.

Mensenkijk-spel 16 – Themesong vinden voor de mensen waarnaar je aan het kijken bent

Pak je telefoon erbij en gebruik de shuffle-knop net zo lang tot je een themesong hebt gevonden voor iedereen die binnen en buiten komt lopen.

Mensenkijk-spel 17 – Doe alsof babies gewoon heel dronken zijn

Wanneer je een baby ziet, doe je alsof het een volwassene is die gewoon heel dronken is.

Mensenkijk-spel 18 – Wie van de drie? (van een aflevering van Gilmore Girls)

Wanneer jullie ergens zitten waar je niet lang van te voren kunt zien wie er langs gaat komen, dan speel je dit spel. Je hebt 3 kansen om te beslissen met wie je seks zou willen hebben. Je zou al ja kunnen zeggen voor de eerste persoon, en krijgt je vriend de beurt. Je kunt de eerste afwijzen en ja zeggen tegen de tweede, maar als je de tweede ook afwijst, dan zit je vast aan de derde persoon die langskomt, wat er ook gebeurt!

Mensenkijk-spel 19 – Dubbelgangers spotten

Spot dubbelgangers. Dat betekent dat je mensen zoekt die er als jou uitzien of als bekende filmsterren. Wie weet zie je wel een echte beroemdheid!

Mensenkijk-spel 20 – Vermoorden / trouwen / vrijen

Je kiest 3 mensen uit voor je vriend. Je vriend moet je vertellen wie hij/zij zou vermoorden, met wie hij zou trouwen en met wie hij zou vrijen. Ook moet verteld worden waarom!

Je kunt het natuurlijk leuk maken door de drie meest nerd-achtige jongens voor je vriendin te kiezen. Hier kun je sowieso heel veel plezier mee hebben. ‘Doe het niet echt hè, het is maar alsof. Er was eens een meisje die echt iemand wilde vermoorden… ‘ ‘Je hebt eigenlijk in het echt ook een crush op die nerd waarmee je wilde trouwen!'

Kampioenenronde: laat je vriend/vriendin die persoon ook daadwerkelijk ontmoeten.

Mensenkijk-spel 21 – Wie is depressief?

Deze is misschien wel te makkelijk, maar ook een beetje onwerkelijk. Wie is er allemaal depressief?

Mensenkijk-spel 22 – Achtergrondverhaal bedenken

mensen kijken

Verzin verhalen over het leven van anderen.

Zie je bijvoorbeeld een vrouw van middelbare leeftijd die aan haar telefoon aan het praten is met iemand, dan noem je haar Karlijn en ze is aan het praten met haar man Jeffrey. Het is hun trouwdag en ze kan niet wachten om hem te zien, maar hij is vreemd aan het gaan met Karlijn's jongere zuster, Marieke.

Marieke was altijd al jaloers geweest op Karlijn. Karlijn was altijd de mooiere zus, de slimmere zus, de populairdere zus. Je snapt het wel. Van kinds af aan was Karlijn altijd al de favoriet, en nu heeft ze deze prachtige man aan de haak geslagen: Jeffrey. Jeffrey was knap, slim, grappig, en had iedere eigenschap waarvan in de datingboeken staan dat je die in een man moet vinden. Karlijn en Jeffrey waren al jong getrouwd maar ze kwamen er al snel achter dat ze niet geschikt waren voor elkaar. Karlijn wilde romantiek, maar Jeffrey was een workaholic-advocaat die nooit tijd voor haar had en altijd te moe was voor seks.

Het vreemdgaan begon bij een familie-reunie. Karlijn moest al snel naar huis om hun babysitter af te lossen. Marieke en Jeffrey waren helemaal alleen achtergebleven. Marieke pakte haar kans en schoof haar nummer door aan Jeffrey en vertelde hem dat hij ieder moment mocht bellen. Ze nam zijn hand en schoof het tegen haar been. Jeffrey, een serie-vreemdganger, wist hoe laat het was. Hij belde Marieke de volgende dag en ze spraken af.

Negen maanden later werd Ben geboren. Marieke had ook een eigen man, dus ze deed alsof het zijn kind was. Hij had geen flauw benul van wat er aan de hand was. Karlijn had gelukkig geen vermoedens.

En de dag van Karlijn en Jeffrey's trouwdag was daar. Karlijn was in de supermarkt om pasta, gehakt en tomaten te kopen om Jeffrey's favoriete maaltijd te maken. Haar beste spaghetti met zelfgemaakte tomatensaus en gehaktballen, haar oma's recept. In de rij van de kassa belde ze Jeffrey op en zei ze dat ze van hem hield.

Jerry zat in de auto onderweg naar huis. Op een gegeven moment merkte hij op dat hij vlakbij Marieke's huis was. Hij dacht: laat ik Marieke even verrassen. Hij checkte dubbel of haar eigen man's auto er niet stonden belde aan. Marieke was in de woonkamer. Ze las een tijdschrift. Toen ze de deur opende, kuste hij haar meteen. Voordat ze hem kon wegduwen, gebeurden twee ongelukkige dingetjes…

Karlijn reed net langs én de man van Marieke kwam uit de woonkamer tevoorschijn. Met één vuist lag Jeffrey op de grond met een gebroken neus. Karlijn parkeerde haar auto, stormde naar het huis en eiste te weten wat er aan de hand was.

Het was stil. Niemand zei iets.

‘Ik zag wat jullie aan het doen waren, en ik ben niet dom, Jeffrey, vertel wat de fuck je aan het doen was met je tong in de keel van mijn zus!' zei Karlijn. ‘Het zit zo, zij kwam naar mij toe' zei Jeffrey. Dat was genoeg om Karlijn's bloed kokendheet te krijgen.

‘Karlijn, ik ben je zus!' Schreeuwde Marieke tevergeefs terwijl Karlijn het huis verliet. Karlijn draaide zich nog een keer om, keek haar recht aan en zei: ‘Nu miet meer.'

Tips om niet op te vallen bij het mensen kijken

Zie eruit alsof je ergens mee bezig bent. Neem dus iets te lezen of te schrijven mee, of neem iets anders mee wat je kunt doen tijdens het kijken. Een zonnebril is ook erg slim doordat het hierdoor moeilijk wordt om te kunnen zien dat je aan het mensen-kijken bent.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: