Training bij Wel-Com volgen? Doet het wat het het beloofd?

Conflicten lijken vaak onvermijdelijk. We krijgen er in ons leven regelmatig mee te maken en dat is normaal. We zijn immers allemaal een uniek individu en soms botst dat op het werk of in het privéleven. Maar, hoe pak je een conflictsituatie aan? Hoe zorg je dat je de controle over jouw emoties of de situatie niet verliest om te zorgen dat jij er weer sterker uitkomt? Dat is exact waar de trainingen van Wel-Com bij van pas komen. Met behulp van een trainingsprogramma beloofd Wel-Com dat jij de techniek leert om zelf de controle en vrede weer terug te vinden. Hoe dit in zijn werking gaat en hoe effectief de training daadwerkelijk is, gaan we verder uitzoeken in onze kritische review.

Mijn zoektocht naar een zelfhulpcursus

Eind 2020 kreeg ik te maken met een echtscheiding. Mijn partner en ik waren voor ruim 9 jaar gelukkig getrouwd, maar dit leek ineens anders te lopen. Nadat we voor een lange tijd hebben geprobeerd om het uit te werken, kwamen we al snel tot de conclusie dat het beter is om een punt achter het huwelijk te zetten.

Ondanks dat we samen tot dit besluit zijn gekomen, leek gaandeweg de scheiding een grote afstand tussen ons te komen. Op het moment dat we het papierwerk moesten doornemen, ontstond er onenigheid. Wat gebeurt er met de kinderen, het huis, onze bezittingen en hoe gaan we om met onze eigen emoties?

Wat onschuldig begon, ontwikkelde zich uit tot een groot conflict, wat veel stress en verdriet met zich meebracht. Tijdens deze periode kwam ik erachter dat ik hulp nodig had om de controle over het conflict en mijn leven weer terug te vinden, maar waar kan ik terecht? Dit heeft me gebracht bij Wel-Com.

Een training die je door middel van een bewezen techniek leert hoe je problemen oplost vanuit je zelf. Dit klonk als zo’n verfrissende blik dat het direct mijn aandacht trok.

Uiteraard had ik ook een hoop vragen en twijfels. Hoe kan één persoon een conflict oplossen terwijl er twee bij betrokken zijn? Brengt de training mij daadwerkelijk tot de oplossing en is het mijn geld waard? Ik wist dat er meerdere mensen zich in dezelfde positie als mij zouden bevinden. Om deze mensen op weg te helpen naar de beste oplossing, heb ik besloten om mijn ervaring en eerlijke recensie te delen via dit artikel.

Wie ben ik om Wel-Com te reviewen?

Ik ben in het dagelijks leven een manager binnen een bedrijf. Maar, voor deze review ben ik de doelgroep. De privé situatie waar ik in ben terechtgekomen heeft me tot deze, en een reeks aan andere zelfhulp trainingen gebracht. Dit betekent dat de recensie geschreven is vanuit een oprechte blik. Hoe heeft het mij geholpen in mijn conflict? Ik heb de training met een kritische blik benaderd, maar ik heb ook mijn volle 100% gegeven om de training zo goed mogelijk uit te testen.

Waarom je altijd kritisch moet zijn op dit soort producten

Het verkopen van een training of een cursus gaat altijd gepaard met een verkooppraatje. Ondanks dat er reviews zijn van deelnemers die mij voor zijn gegaan of data die bewijst hoe effectief de cursus is, zal de maker altijd proberen om de cursus zo perfect mogelijk neer te schetsen. Als potentiële deelnemer kan het hierdoor lastig zijn om een objectieve blik te behouden. Door de training zo kritisch mogelijk te benaderen, heb ik gekeken naar de daadwerkelijke inhoud en het effect van de training.

De eerste sceptische reactie als eerste indruk

De eerste keer dat ik op de website van Wel-Com kwam, viel het me op dat er verschillende trainingen beschikbaar zijn. De een introduceert je tot de basis van conflictoplossing en de ander legt de methode verder uit. De laatste training geeft je meer handvatten om de conflict toepassing ook toe te kunnen passen bij anderen. Ik vroeg mezelf uiteraard af hoe kwalitatief de inhoud van de trainingen gaan zijn. Is het echt een unieke methode? Is het echt effectief? En is het ‘iedereen’ aan te leren?

Wat zijn de beloftes van de training van Wel-Com?

 • Het belooft je een concreet stappenplan toe te passen. Is dit stappenplan echt zo divers inzetbaar in iedere uniek conflict?
 • Het belooft je een methode die zowel zakelijk als privé in te zetten is. Benieuwd of er een onderscheid wordt gemaakt tussen deze twee omgevingen.
 • Het belooft je vrijheid en rust. Dit kan echter pas echt beloofd worden zodra een conflict daadwerkelijk is opgelost.

De criteria waar Wel-Com op beoordeeld wordt

Met behulp van de volgende criteria hebben we Wel-Com beoordeeld:

 • Hoe innoverend is de methode die wordt aangeleerd?
 • Zijn de modules makkelijk te volgen en in een goede volgorde geplaatst?
 • Is er een persoonlijke aanpak? Of worden conflicten gegeneraliseerd in de training?
 • Wat voor verandering heeft de training gebracht op mijn conflictoplossing
 • Voel ik me rustiger en zelfverzekerder na de training?

Hoe we dit product getest hebben: onze onderzoeksdata

De beste manier om een training te testen, is door het zelf te doen. Dit heb ik ook gedaan. Mijn oprechte ervaring deel ik in deze recensie. Tijdens de trainingsperiode heb ik ook contact gehad met het team achter Wel-Com om meer te weten te komen over de visie en het verhaal achter de training. Als laatste ben ik op zoek gegaan naar de ervaringen van anderen. Wat heeft de training hun gebracht? Komen deze ervaringen overeen met mijn perspectief?

In het kort: Wat is Wel-Com precies?

Wel-Com is een trainingsplatform waar iedereen terecht kan om aan zichzelf te werken. Heb jij recent of in het verleden last gehad van een nare ervaring of een conflict wat je nog steeds met je meedraagt? Dan biedt Wel-Com ondersteuning aan. Er zijn twee verschillende trainingen die je kunt volgen. De basistraining is een cursus die je de handvatten geeft om rust voor jezelf te vinden. Het introduceert je tot de methode van Chiquita Welmerink en leert hoe je deze verwerkt in jouw persoonlijke of zakelijke conflict.

De verdieping training gaat dieper op de stof in. De methode van Chiquita wordt in 33 lessen en 6 modules uitgewerkt en toegepast. Het doel van deze training is dat je niet alleen zelf volledig de methode beheert en weet toe te passen, maar ook dat je vervolgens anderen ermee kunt helpen.

Info over de maker achter Wel-Com

Chiquita Welmerink is de maker achter Wel-Com. Na meer dan 20 jaar ervaring te hebben gehad als advocaat, realiseerde Chiquita dat ze het roer moest omdraaien. De vroege dood van haar vader en haar oudste zus heeft veel impact op haar gehad. Dit heeft haar uiteindelijk de motivatie gegeven om conflict oplossingen anders aan te pakken. Als advocaat wordt een conflict altijd gezien als een probleem waar twee individuen en het wetboek bij betrokken zijn. Chiquita begon te voelen dat het ook anders kon zijn. Het is namelijk mogelijk om de impact van een erg intense ervaring op te lossen door aan jezelf te werken. Haar eigen ervaring is verwerkt in de training. Ze heeft Wel-Com in 2001 opgericht.

Hoe ziet het eruit?

De trainingen zijn beide opgebouwd in 6 modules. Het verschil is echter dat de basis training 7 lessen en de verdieping 33 lessen heeft. Het mooie is dat er wordt geleerd vanuit eigen ervaring. Je wordt continu gevraagd om naar jezelf te kijken. Zo leer je de methode direct toe te passen in diverse situaties en leer je ook gelijk hoe de methode helpt in jouw persoonlijke groei. Je leert te reflecteren, los te laten en vooral vooruit te denken. De trainingen zijn online te volgen op jouw eigen tempo.

Onze ervaringen: wat zijn onze resultaten hiermee?

Na het volgen van de verdieping training ben ik gaan analyseren wat de training me allemaal heeft gebracht. Zoals ik voorheen al benoemd had, was het belangrijk om met een kritische blik de training in te stappen. Tijdens de training bleek al snel dat al mijn kritische vragen of vooroordelen een kwalitatief antwoord hadden.

Na het volledig afronden van de training heb ik weer goed contact met mijn ex-partner, is onze echtscheiding ondertekend en heb ik weer een energieke kijk op het leven. Deze positieve en rustgevende kijk helpt me ook in mijn andere relaties. Ik merk dat ik in staat ben om te luisteren naar problemen van mijn vrienden en familie en om vervolgens met waardevol en oprecht advies te komen indien hierom wordt gevraagd. Hoe ik voorheen in mijn eigen bubbel zat en mezelf afsloot voor de rest, ben ik nu aanwezig.

Kosten

De kosten van beide trainingen worden vooraf duidelijk aangegeven. Ook zie je duidelijk wat er allemaal in deze prijs inbegrepen zit. Je krijgt bijvoorbeeld na aanschaf van de online training een jaar toegang tot al het lesmateriaal. Het is waardevol om te zien dat ze transparant communiceren over de prijzen.

Is het het geld waard?

Uit mijn ervaring is gebleken dat het het geld meer dan waard is. Ik heb de verdieping training gevolgd omdat ik graag wilde zien hoe de methode niet alleen voor mezelf van waarde kon zijn, maar ook hoe ik dit in mijn werk en privé relaties kan toepassen. Het volgen van de training heeft me tot oplossingen gebracht en heeft laten zien dat er licht aan het einde van de tunnel is. Vooraf had ik nooit gedacht dat er een oplossing in het conflict van mijn echtscheiding zou komen en ik had al helemaal niet gedacht dat deze oplossing uit mezelf zou komen.

Wat is onze ervaring van iedere module?

Introductie

In deze module heb ik geleerd om naar mezelf te kijken. Wie ben ik? Waar sta ik? Wat voor reis heb ik doorgemaakt? Het is gelijk een confronterend begin maar uit mijn ervaring legt dit direct een sterke basis voor de rest van de training.

Hoe ontstaat een conflict?

Ondanks het confronterende begin, wordt er in deze module een stapje terug gedaan. Er wordt vanuit een derde persoon gekeken naar conflicten. Waarom ontstaan ze? Wat voor conflicten zijn er? Maar er wordt ook gekeken naar hoe mensen een conflict ervaren en waarom ze vaak voor een defensieve reactie kiezen.

Van standpunten naar belangen

Vervolgens wordt er gewerkt aan het begrijpen van emoties. Dit is weer een module waar je wordt geforceerd om naar jezelf te kijken. Dit is ook het moment waar ik realiseerde dat ik de mogelijkheid heb om een oplossing te vormen en te realiseren in mijn conflicten.

Vicieuze cirkels

Communicatie is een belangrijk onderdeel in zowel een conflict als in de oplossing. Zelf heb ik het altijd lastig gevonden om mijn emoties en gedachten te verwoorden. Met behulp van deze module heb ik geleerd hoe ik er grip op krijg.

Doorbreek de impasse

Hoe zet ik vervolgens deze gedachten en emoties om tot een oplossing? Deze module is aanpakken, maar erg verhelderend. Het harde werk van de vorige modules werpt hier zijn vruchten af.

Erkenning

Wat nu? Deze module geeft een reflectiemoment op het grote proces dat je hebt doorstaan. Het heeft ervoor gezorgd dat ik de training met een erg fijn en zelfverzekerd gevoel heb afgerond.

Voor- en nadelen van de training van Wel-Com

Voordelen

✅ Het helpt je reflecteren en een situatie te accepteren

✅ Het geeft je de handvatten om verder te gaan

✅ Groei in mijn zelfvertrouwen

✅ Een erg persoonlijke aanpak. Op momenten confronterend, maar dat is exact de kracht van de training

Nadelen

❌ Je moet gedisciplineerd blijven om zelf de training te blijven volgen en je volledig in te zetten om het gewenste resultaat te behalen.

Onze score per criterium:

Ik raad de training van Wel-Com aan vanwege de volgende factoren:

 • Kwaliteit – 9
 • Prijs – 8
 • Is het effectief? – 9
 • Waardevolle inhoud – 9
 • Is het diepgaand? – 10
 • Zelfgroei – 9
 • Expertise van de maker – 9
 • Toekomstbestendigheid – 8
 • Goed te volgen – 8

Hoe is de training uniek tegenover zijn concurrenten?

Waarom vind ik dat de training van Wel-Com uniek is? Een grote reden ligt hem in de methode die wordt aangeleerd. Niet alleen leer je een conflict waar je op dat moment mee te maken hebt op te lossen, maar ook leer je een techniek die je in de toekomst weer kan toepassen.

Waarom kiezen voor een training in plaats van gratis informatie opzoeken op het internet?

Het volgen van de training geeft je een volledig handboek dat je niet alleen toepast in het heden, maar ook in alles wat in de toekomst nog op jouw pad komt. De training is daarnaast geaccrediteerd door de Mediatorsfederatie Nederland en erkend door het Instituut Transformatieve Conflictoplossing. Dit toont nogmaals aan dat de training met veel zorg en detail is opgebouwd. Deze informatie en trainingsmethode vind je niet gratis op het internet.

Voor wie is het geschikt?

De training is geschikt voor iedereen die toe is aan rust. Het leert je om situaties en conflicten op te lossen, maar ook om het los te laten. Zo heb jij weer de volle 100% om te geven in jouw leven, in het behalen van jouw doelen, in het onderhouden van jouw waardevolle relaties en meer.

Bullet-samenvatting van andere reviews

RecensentSamenvatting review
Ellen CopiniEllen geeft aan dat ze echt stond te kijken naar het effect van de methode die Chiquita aanleert in de training. Het is een aanrader voor iedereen, of je nu op zoek bent naar ondersteuning in jouw privéleven of op de werkvloer.
Arnold SchulteVolgens Arnold heeft hij geleerd om anders naar situaties te kijken. Het was erg bevrijdend om te leren hoe je leert om zelf het verschil te maken en zaken los te laten die je niet zelf in de hand hebt.

Conclusie: inschrijven of niet?

Wat er gebeurd is kan je niet veranderen, maar wel met wat het met je doet. Dat is het statement van Chiquita en dat is exact wat je leert in de training. De WEL-COM Methode leert je, door middel van blogs, vlogs, reflectie momenten en toepassingen, hoe je zelf de controle over een conflict terugwint. De training heeft me weer het geluk in het leven teruggegeven. Het heeft me weer de focus terug weten te vinden in de zaken die er echt toe doen in het leven. De verfrissende en doeltreffende blik van Chiquita en het team van Wel-Com heeft me continu gefocust en gemotiveerd gehouden. Wanneer je op zoek bent naar een levensveranderende training die niet alleen in het nu, maar ook in de toekomst waardevol is, dan moet je bij Wel-Com zijn.

ReviewWel-Com training
SamenvattingDe Wel-Com Training leert je de WEL-COM methode aan. Deze methode is zorgvuldig ontwikkeld met het doel om conflicten zelfstandig op te lossen en de grip weer terug te krijgen op jouw leven. De training leert je door middel van doen hoe deze methode in te zetten is. Ondanks dat het een confronterende reis kan zijn, is het vooral enorm leerzaam en bevrijdend. Er valt een last van jouw schouders vanaf het moment dat je leert dat je jouw eigen geluk in handen hebt.
Review doorDe Redactie
Beoordeling9.6

Gratis beginnen? Dat kan!

Ben jij benieuwd naar de Wel-Com training, maar ben je nog niet klaar om de stap te nemen? Dan bieden ze een gratis webinar aan. Deze is gratis te volgen en laat je kennis maken met de visie van Wel-Com.

Op jouw succes!