Wat zijn de beste tips om blijvend af te vallen? In dit artikel vind je de 50 meest effectieve tips die altijd en voorgoed werken. Lees verder voor de lijst met deze beste afval-tips…

Toverstaf nodig om af te vallen? Pas de tips van dit artikel toe…

Jij leest dit blog waarschijnlijk omdat jij op zoek bent naar de magische tool om af te vallen. Je hebt alles al geprobeerd maar tevergeefs. De hoop ben je bijna helemaal verloren. Van sappenkuur, tot detox, tot een koolhydraatarm dieet, de magische tool heb je nog niet gevonden.Ik kan alvast iets verklappen, de magische tool is niet zo sprookjesachtig als je misschien denkt.

Jarenlang ben ik zelf op zoek geweest naar die ‘magische tool’, naar dé oplossing. Ik heb verschillende diëten geprobeerd, mezelf allerlei voedingsgroepen en bepaalde voedingsmiddelen verboden, fanatiek gesport, ‘cheatdays’ in mijn dieet verwerkt, weken gemotiveerd bezig zijn om vervolgens alle motivatie te verliezen. Al deze jaren is het mij niet, of maar tijdelijk, gelukt om wat kilo’s kwijt te raken. Het resultaat was nooit vol te houden, altijd tijdelijk, om vervolgens weer ‘opnieuw te beginnen’ met het inzetten van al mijn ‘magische tools’.

Maar uiteindelijk is het mij gelukt, ik ben meer dan 10 kilo afgevallen, en niet met een magische tool. Benieuwd hoe wel? Dat ga ik je nu vertellen.

De #1 magische tool om af te vallen: meer calorieën verbranden dan innemen

Afvallen is eigenlijk helemaal niet zo magisch, theoretisch gezien dan. Om af te vallen is het van belang om in een calorietekort zitten. Wat is dan een calorietekort? Heel eenvoudig gezegd, je eet minder calorieën dan dat je verbrandt. Andersom gezegd, je verbrandt meer dan dat je eet. Door een langere periode in een calorietekort te zitten zul je uiteindelijk afvallen.

Maar hoeveel calorieën moet ik dan eten? Allereerst is het van belang om te weten hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft op een dag gedurende jouw dagelijkse bezigheden en/of activiteiten. Om hierachter te komen kun je gebruik maken van een BMR- rekentool die te vinden is online. In de tabel zie je hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft op een dag. Om vervolgens een tekort aan te houden, ga je hier tussen de 250 en 500 calorieën onder zitten. In het begin is het verstandig om een klein calorietekort aan te houden.

Hierna lezen:  [PDF] Droog Trainen Protocol Mannen/Vrouwen [Review & Ervaringen]

Ik geef je hieronder nog veel meer aanbevolen tools om af te vallen

Er zijn ook andere tools die je kunnen helpen tijdens het afvallen. Tel je liever geen calorieën, dan kun je beginnen met andere aanpassingen te maken in je dagelijkse routine. Ga elke dag een stukje wandelen, eet twee stuks fruit per dag en drink voldoende water. Bewuste voedingskeuzes maken en meer bewegen dan wat je normaal doet, kan zeker al bijdragen aan gewicht verliezen.

Daarnaast kan sporten tijdens je afvalproces bijdragen aan een langdurig succes. Door krachttraining te implementeren, bouw je spiermassa op. Met deze spiermassa zul je tijdens rust ook meer calorieën gaan verbranden. Hoe meer spieren, hoe meer calorieën je verbrandt in rust. Laten we ook niet vergeten, dat sporten ook zorgt voor een verbetering van je mentale gezondheid. Dit is iets wat tijdens het werken aan je fysieke gezondheid zeker niet vergeten mag worden. Het creëren van een routine met daarin een vorm van beweging heeft een positief effect op je mentale gezondheid.

De toverfee die alles 10x makkelijker maakt: neem een gymbuddy of personal trainer

Dit zijn een heleboel tips, met een hele to do list. Sporten, bewuster bezig zijn met voeding, een calorietekort, een routine… Hoe doe ik dit allemaal? Je hoeft het niet allemaal alleen te doen, je bent tenslotte geen toverfee, je kan niet altijd alles alleen. Denk hierbij aan mensen in je omgeving die je kunnen helpen met het maken van een planning, of die je ‘gym buddy’ wel willen zijn. Daarnaast kun je ook de hulp van een professional inschakelen, zoals een diëtiste, een lifestyle coach of een personal trainer.

Zelf heb ik gekozen voor het laatste, een personal trainer. In het begin ben ik een heel aantal kilo’s kwijtgeraakt door puur te letten op mijn voeding en mijn calorie inname. Maar ik merkte dat ik op het gebied van sport een stok achter de deur nodig had. Vervolgens ben ik op zoek gegaan via google: “personal trainer Enschede”. Al snel vond ik een hele fijne personal trainer die mij goed heeft begeleid bij mijn sporttraject binnen mijn afvalproces. Ik leerde veel meer dan hoe ik bepaalde oefeningen moest doen. Voor mij was het een uitlaatklep, ik leerde om mijn emoties om te zetten in kracht om te trainen, ik leerde mijn lichaam beter kennen en daarnaast kon ik voor voedingsadvies en tips ook terecht bij mijn personal trainer.

Natuurlijk is niet iedereen in de gelegenheid om een personal trainer te kunnen betalen. Toch zou ik je willen adviseren om te kijken wat er allemaal beschikbaar is. Zo bieden veel personal trainers ook andere programma’s aan zoals: Duo- PT, small-group trainingen en bootcamps. Deze opties zijn financieel vaak beter te betalen voor een grotere groep mensen.

Hierna lezen:  [PDF] Droog Trainen Protocol Mannen/Vrouwen [Review & Ervaringen]

50 tips om snel en blijvend af te vallen

Mocht je nu toch nog wat meer inspiratie op willen doen wat betreft verschillende manieren om (bewuster bezig te zijn met) af te vallen, heb ik hieronder 50 tips die kunnen bijdragen aan afvallen:

 1. Na het lezen van dit artikel is deze tip denk ik wel overduidelijk, maar een calorietekort aanhouden zorgt ervoor dat je afvalt.
 2. Zoek een sport die je leuk vindt.
 3. Doe een proefles mee.
 4. Zoek een gym (of andere sport) buddy.
 5. Probeer je eiwit-inname te verhogen.
 6. Eet 2 stuks fruit per dag.
 7. Stel een stappendoel voor jezelf.
 8. Ga vaker een rondje wandelen, alleen of samen (met de hond).
 9. Pak eens de fiets naar werk, in plaats van de auto/ het OV.
 10. Schep één keer op.
 11. Verhoog je groente inname.
 12. Drink voldoende water, 2 tot 3 liter per dag.
 13. Voldoende slaap, probeer rond de 8 uur te slapen per nacht.
 14. Verwen jezelf door een nieuwe sportoutfit te kopen waar je je fijn in voelt.
 15. Neem progressie foto's gedurende je proces, verschil zien in foto's zorgt voor motivatie!
 16. Volg fitness gerelateerde accounts op Instagram voor inspiratie en motivatie.
 17. Probeer een foodswap toe te passen. Neem zo eens een ‘low calorie' optie van een product in plaats van de ‘full fat' optie.
 18. Probeer een sport buiten je comfort zone.
 19. Meal- prep, met andere woorden: bereid je maaltijden voor. Ideaal wanneer je overdag of 's avonds veel weg bent van huis.
 20. Ga elke dag 10 minuten springtouwen.
 21. Hou je workouts bij, zo zie je je progressie.
 22. Lees je in over voeding en/of beweging.
 23. Doe een workout van Youtube.
 24. Vraag een (sportieve) vriend, vriendin of kennis in je omgeving om tips.
 25. Zorg goed voor jezelf, denk ook aan selfcare.
 26. Eet voldoende! Deze is erg belangrijk. Een crash dieet of een te groot calorietekort zal niet bijdragen aan langdurig vetverlies.
 27. Eet voldoende vezels om hongergevoel te voorkomen, hetzelfde geldt voor voldoende eiwitten.
 28. Formuleer je doelstellingen positief.
 29. Geef jezelf en je lichaam de tijd om in het ritme te komen.
 30. Eet mindfull, dus niet voor de tv of een ander beeldscherm.
 31. Probeer je hongergevoel niet te verwarren met dorst.
 32. Gebruik kleinere borden, hierdoor zul je automatisch kleinere porties eten.
 33. Onthoud dat de weg naar succes nooit recht is, er zullen altijd tegenslagen zijn of periodes zonder mega progressie.
 34. Wees lief voor jezelf, leg de lat niet te hoog voor jezelf.
 35. Beloon jezelf na succes.
 36. Zorg voor voldoende rust(dagen) tussen je dagelijkse bezigheden en drukke werkschema in. Ook tussen een druk sportschema is het belangrijk om rustdagen in te plannen.
 37. Heb geduld.
 38. Eet zoveel mogelijk verse en onbewerkte producten.
 39. Je hoeft niet te eten als je geen trek hebt.
 40. Probeer thee met een smaakje ter vervanging van bijvoorbeeld ranja.
 41. Ben je het water drinken al zat? Probeer te kijken naar alternatieven zoals bijvoorbeeld AirUp.
 42. Onthoud dat je niet alles alleen hoeft te doen, schakel hulp in. Denk hierbij aan hulp die dichtbij staat zoals vrienden en/of familie.
 43. Vraag hulp van een professional. Dit kan bijvoorbeeld een personal trainer zijn, een diëtiste of een medewerker bij de sportschool.
 44. Geef niet op. Zodra je één dag minder ‘goed' eet, betekent het niet dat je weer terug bent bij af. Begin waar je voor het laatst bent geëindigd en pak het daar weer verder op.
 45. Wees je bewust van de verschillende voedingsstoffen die er zijn, welke jij nodig hebt en wat ze voor jouw lichaam doen.
 46. Vergelijk jezelf niet met anderen. Iedereen is anders en ook elk lichaam is anders.
 47. Iedereen begint ergens, voel je niet geïntimideerd door sporters die al langer bij een tennisclub of sportschool zitten. Ook zij zijn ergens begonnen.
 48. Is de sportschool een te grote stap? Tegenwoordig zijn op veel plekken losse gewichten en bijvoorbeeld dumbells te koop. Schaf deze aan en begin thuis in je eigen veilige omgeving met wat krachttraining.
 49. Wees je niet bang om hulp te vragen.
 50. Doe wat goed voelt, luister naar je lichaam en je geest.
Hierna lezen:  [PDF] Droog Trainen Protocol Mannen/Vrouwen [Review & Ervaringen]

Magische woorden van de toverfee: de gymbuddy of personal trainer

De personal trainer waar ik het eerder over had in dit artikel, heb ik gevraagd om een aantal magische woorden. Wat zijn nou zijn beste tips die kunnen helpen tijdens het afvallen? Dit is wat deze personal trainer, of misschien wel toverfee, jou mee wil geven aan tips:

Als personal trainer ben ik natuurlijk voorstander van krachttraining gebruiken als middel met als doel afvallen. Afvallen is inderdaad een proces, zowel fysiek als mentaal en dit kost tijd. Hoe een personal trainer hierbij kan helpen ga ik je nu vertellen!

Wanneer je op zoek bent naar hulp van een personal trainer kom je eerst op bezoek voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek bekijken jullie beide of er een klik is want dat is wel erg belangrijk. Het moet goed voelen, als klant moet je je begrepen en fijn voelen want jullie brengen door de weken heen wel tijd met elkaar door. Heb het gevoel dat de trainer jou de nodige motivatie kan bieden, dit kun je al gauw uit het gesprek halen. Als het kennismakingsgesprek bevalt gaan we door naar een intakegesprek. In dit gesprek bespreek je jouw doelstellingen en test en meet je de beginsituatie. Met al deze informatie stelt de trainer een trainingsplan op om zo jouw doelstellingen te behalen.

Wanneer je begonnen bent me de trainingen voer je oefeningen redelijk intensief uit waarbij je meerdere spiergroepen in 1 oefening traint. Dit is een goede manier om veel te verbranden en spiermassa op te bouwen. Om de intensiteit zo hoog te houden dat dit proces inderdaad in je lichaam ontstaat heb je wel een goede motivatie nodig en daar is de trainer goed in! Hij of zijn weet jou op de juiste manier te motiveren, je grenzen te verleggen en uit je comfortzone te trekken.

5 extra tovertips van de toverfee

1. Eet voldoende groente. Groente zorgt onder anderen voor het beter kunnen opnemen van de voedingsstoffen in je lichaam. Daarnaast zitten er veel eiwitten in die je weer nodig hebt voor herstel en groei van je spieren.

2. Accepteer het proces, je weet dat je er mee bezig bent en wees trots op jezelf.

3. Wanneer je kiest voor zelfstandig trainen kies voor een circuit vorm, hierbij heb je een x aantal oefeningen (kies voor oefeningen waarbij meerdere spiergroepen geactiveerd worden) die je een x aantal secondes uitvoert, wanneer de tijd gestopt is heb je even rust en ga je door naar de volgende oefening herhaal dit bijvoorbeeld 3 rondes met 8 verschillende oefeningen voor maximaal resultaat.

Hierna lezen:  [PDF] Droog Trainen Protocol Mannen/Vrouwen [Review & Ervaringen]

4.  Eet voldoende eiwitten, ook na je training! Wanneer je een training achter de rug hebt verbrand je nog steeds energie. Dit noemen we de after-burn. In deze tijd herstelt je lichaam maar verbrandt het ook (dat is goed voor je afval proces!). Om ervoor te zorgen dat je lichaam niet je spieren verbrand moet je eiwitten eten!

5. Varieer met je oefeningen, je lichaam raakt gewend aan de oefeningen en herhalingen die je doet.

Magische gedachtes helpen enorm bij afvallen

Nu hebben we het gehad over een heleboel tips, theorieën en overige hulpmiddelen die jij in zou kunnen schakelen om jouw afvalproces in gang te kunnen zetten, of verder te ondersteunen. Zoals eerder benoemd is afvallen een langdurig proces, dit gaat niet snel en kost tijd. Je wil er ook voor zorgen dat je proces, tijd kost. Wat snel komt, gaat vaak snel weg en zo is het ook met afvallen. Val jij in een korte tijd erg veel gewicht af (meer dan wat passend is bij jouw lichaam en gewicht) dan is de kans groot dat je in een hele korte tijd al het verloren gewicht weer aankomt, of zelfs meer.

Toch is het verleidelijk om een ‘crash dieet' te volgen. Want elk dieet zal jou op korte termijn resultaat bieden. Echter wil je streven naar een langdurig resultaat, het behouden van een goede relatie met voeding en beweging, een goed vol te houden levensstijl.

Hoe bereik je dat dan? Hoe creëer ik een nieuwe levensstijl? Hoe zorg ik ervoor dat ik langdurig succes heb? Dit heeft allemaal te maken met jouw mindset, jouw gedachtegang. Hoe zet jij jezelf in je hoofd tot alle acties, hoe blijf je gemotiveerd, hoe zorg je ervoor dat je kan blijven genieten van iets lekkers.

Voor het creëren van een juiste mindset wil ik jou de volgende tips meegeven:

 1. Misschien klinkt dit tegenstrijdig, omdat je denkt strenger te moeten zijn voor jezelf. Maar probeer juist ook te genieten van eten, wees lief voor jezelf en blijf realistisch. Tijdens dit gehele proces is het van belang dat je een goede relatie behoudt met eten en bewegen. Probeer jezelf niet te veel te verplichten.
 2. Onthoud dat het proces nooit alleen maar een stijgende lijn is. Er zullen periodes zijn waarin je lekker in je ritme zit en momenten waarop alles tegen lijkt te zitten. Laat je niet ontmoedigen, accepteer dat niet altijd alles van een leien dakje gaat en pak het op waar je bent gebleven.
 3. Hecht niet te veel waarde aan de weegschaal. Gewicht schommelt, elke dag, dit kan met ontzettend veel factoren te maken hebben. Een nacht minder slaap, zouter eten dan de dag ervoor, meer eten dan normaal, minder eten dan normaal, warmer weer, een zware training te dag ervoor en ga zo maar door. Probeer je focus te verleggen van alleen meten met de weegschaal, naar meten met een meetlint of doormiddel van foto's.
 4. Vergelijk jouw proces niet met dat van een ander. Hoe cliché het ook klinkt, ieder persoon is verschillend, en zo ook ieders proces. De één valt snel af, de ander heeft langer de tijd nodig. De één zit eerder in een ritme en de ander is nog wat langer op zoek. Alles is oké, onthoud dat het een langdurig proces is en heb geen haast.
Hierna lezen:  [PDF] Droog Trainen Protocol Mannen/Vrouwen [Review & Ervaringen]

Nog steeds een toverstaf nodig?

Na het lezen van dit artikel hoop ik dat je een beter beeld hebt gekregen van hoe je het beste kan beginnen aan jouw magische afvalproces. Vergeet niet dat je niet alleen bent, vraag hulp, schakel een professional in en misschien nog het allerbelangrijkste: heb geduld.

Voor afvallen bestaat geen magische tool, afvallen kost tijd, gun jezelf die tijd en heb geduld!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: