Belbin test teamrollen: zo werkt het en hier doe je de test

Alles te weten komen over de Belbin test teamrollen? In dit artikel bespreken we wat de test precies inhoudt, hoe de teamrollen in elkaar zitten, wat je met de Belbin test kun en waar je de test zelf kunt afleggen. De Belbin test is vernoemd naar de persoon die deze test heeft opgesteld: Meredith Belbin, een Engelse professor. Het doel van de test? Onderzoeken wat de ideale samenstelling is voor een team om zo productief en enthousiast mogelijk te presteren.

Grote rol in teambuilding

Veel bedrijven gebruiken de teamrollen van Belbin om teambuilding te vergroten. Ook voor coaching en training worden deze teamrollen vaak toegepast. Belbin beschrijft meerdere rollen die iemand in een team zou kunnen innemen. Ieder persoon is geschikt ongeveer twee of drie van die rollen op zich te nemen. Dit zijn de rollen waarbij de vaardigheden van die persoon zo goed mogelijk tot hun recht komen. Een andere rol zou niet passend zijn.

Rollen die je niet passen

Het toewijzen van rollen is nodig om de productiviteit zo groot mogelijk te maken. Het is vooral belangrijk dat mensen geen rollen worden toegewezen die hen niet goed liggen, want dat gaat ten koste van én de productiviteit én het werkgeluk. De Belbin test laat zien wat voor taken je werknemers kunt geven en bovenal: welke taken je hen vooral niet moet geven.

Dit zijn de Belbin-rollen

Laten we naar de verschillende Belbin-teamrollen gaan kijken:

Hierna lezen:  Samenwerken: waarom zou je? Voordelen van samenwerken en alleen werken

Rol 1: de Bedrijfsman

De Bedrijfsman is praktisch ingezet en gefocust in het “Nu”. Deze persoon richt zich op de taak die op het moment zelf het meest belangrijk is en gaat ordelijk te werk. Dit is het type persoon van “geen woorden, maar daden”. De Bedrijfsman is meestal ook vrij goed in het aansturen van anderen. Dat komt omdat deze een goed beeld heeft van wat er precies moet gebeuren.

Wat past de Bedrijfsman het best?

De Bedrijfsman komt het best in tot zijn recht als secretaris of notulist, een planner die vanaf de achtergrond in de gaten houdt of alles op rolletjes verloopt. De Bedrijfsman kan ook de taak van projectleider op zich nemen, zolang het project al goed en wel aan de gang is en het aangewezen team verstand van zaken heeft. De Bedrijfsman weet welke werkzaamheden nodig zijn. Een nadeel van de Bedrijfsman is dat deze niet zo flexibel is en dus niet goed kan schakelen.

Rol 2: de Brononderzoeker

De Brononderzoeker is iemand die enthousiasme uitstraalt en initiatief toont. Iemand die altijd nieuwsgierig blijft en liever nieuwe opties verkent dan bij het oude blijft. Ook heeft de Brononderzoeker goede communicatieve vaardigheden, waardoor hij of zij goed omgaat met anderen.

Wat past de Brononderzoeker het best?

De Brononderzoeker is iemand die contacten legt en alle ideeën samenvoegt. Bovendien kan de Brononderzoeker nieuwe ideeën uitstekend uitdragen en verkopen. De Brononderzoeker komt het best tot zijn of haar recht als – rara – onderzoek. Maar ook als inspiratiebron of de woordvoerder van een team. Een nadeel van de Brononderzoek is dat deze minder gefocust is dan andere personen, soms wat chaotisch is en ook een gebrek aan discipline kan hebben.

Rol 3: de Groepswerker

De Groepswerker is iemand die goed met mensen om kan gaan. Iemand die veel tact heeft en ervoor zorgt dat de samenwerking goed verloopt. Teambuilding zit bij deze personen echt al ingebakken en hoeft niet te worden aangeleerd. Vaak zijn Groepswerkers erg optimistisch, betrokken bij anderen en kunnen ze anderen goed aansporen. Het zijn echt groepsdieren.

Wat past de Groepswerker het best?

De Groepswerker komt goed tot zijn of haar recht als bemiddelaar, coach of voorzitter. De Groepswerker kan de teambuilding versterken en anderen motiveren. Zelf

evenementen organiseren is ook één van de belangrijke vaardigheden. Een nadeel van de Groepswerker is dat deze niet graag alleen werk. Ook is de Groepswerker niet altijd gericht op de prestaties.

Rol 4: de Monitor

De Monitor is iemand die analyseert: iemand die eerst iets van alle perspectieven probeert te zien, voordat er een oordeel wordt geveld. De Monitor is heel goed in het observeren van huidige observaties en is vaak ook de persoon die het eerst een goede oplossing bedacht heeft.

Hierna lezen:  Netwerkbijeenkomsten [Ultieme Lijst: Alle Events!] [Ondernemers]

Wat past de Monitor het beste?

Ook de Monitor zou een goede secretaris of planner zijn. De Monitor is niet iemand die op de voorgrond leidt, maar leiden vanaf de achtergrond (een schaduwleider) is een taak die deze type personen uitstekend past. De Monitor is de persoon aan wie anderen advies vragen. Ook leiders vragen de Monitor advies. Daarnaast kan de Monitor uitstekend onderhandelen. Een Monitor kan soms wat té kritisch zijn en te lang blijven discussiëren.

Rol 5: de Plant

Een Plant? Ja, iemand die een zaadje plant, dit de liefde en aandacht geeft die het verdient en wacht tot er een prachtige bloem uitgroeit. De Plant zit boordevol creativiteit en kan heel goed out-of-the-box denken. De verbeeldingskracht van deze personen is enorm. De Plant is iemand die graag veel zelfstandig doet, voor een langere periode plannen maakt en introvert is.

Wat past de Plant het beste?

De Plant is een innovatief persoon: een ontdekker, onderzoeker of innovator. Iemand binnen het bedrijf die het bedrijf inhoudelijk vooruit stuurt en ervoor zorgt dat het project tot ieders verbeelding spreekt. De Plant verzint een bijzondere, slimme oplossing voor elk probleem. De Plant heeft er wel moeite mee als vernieuwende ideeën in twijfel worden getrokken. De Plant is niet iemand die tijdens een vergadering een grote bijdrage heeft (of hierop zit te wachten).

Rol 6: de Specialist

De Specialist is iemand die, zoals de naam al aangeeft, veel verstand heeft van bepaalde zaken. Binnen de eigen expertise weet de Specialist altijd een goede oplossing te vinden. De Specialist kan het eigen werk ook heel goed organiseren. De Specialist werkt ook uitstekend alleen.

Wat past de Specialist het beste?

De specialist is een echte vakman. Niemand anders kan het vak zo goed uitoefenen als hij of zij. De vakman leert kennis en ervaring om op terug te vallen. Hij vormt de steun in de rug en zorgt ervoor dat werkzaamheden aan de gang blijven. Een Vakman heeft wel als nadeel dat hij of zij minder gefocust is op anderen en niet zoveel bezig is met de samenwerking binnen het team.

Rol 7: de Voorzitter

De Voorzitter is iemand met een duidelijk doel voor ogen: ervoor zorgen dat iedereen goed met elkaar samenwerkt. Hier is zelfvertrouwen en rust voor nodig, evenals discipline en realisme. De Voorzitter is zeer goed in het voeren van gesprekstechnieken, kan goed naar anderen luisteren en gaat bewust op zoek naar de middenweg waar iedereen zich in kan vinden.

Wat past de Voorzitter het beste?

De Voorzitter is – rara – een uitstekende voorzitter, maar ook een goede woordvoerder van het team en projectleider. Mocht er een bemiddelaar nodig zijn, dan kunnen mensen bij de Voorzitter terecht. De Voorzitter zorgt ervoor dat elk teamlid zo goed mogelijk functioneert. Een nadeel van de Voorzitter is dat deze graag zijn of haar gelijk krijgt en slecht omgaat met weerstand.

Hierna lezen:  Samenwerken: waarom zou je? Voordelen van samenwerken en alleen werken

Rol 8: de Vormer

De Vormer is iemand die veel energie heeft, initiatief toont en het beste uit zichzelf wil halen. Vernieuwing speelt hierbij ook een belangrijke rol. De Vormer heeft meestal een grote wilskracht en gaat elke uitdaging graag aan (of juist competitie met anderen).

Wat past de Vormer het best?

De Vormer is een typische projectleider die alle teamleden probeert te overtuigen van het belang van het project. Vaak is de Vormer een echte dirigent, die zich snel kan storen aan anderen die inefficiënt zijn. Hierdoor kan de Vormer arrogant lijken en anderen tegen zich in het harnas jaren. Een Vormer is ook graag vernieuwend en wil nieuwe mogelijkheden ontdekken.

Rol 9: de Zorgdrager

De Zorgdrager is iemand die goed let op details en risico’s uitstekend in kaart weet te brengen. De Zorgdrager kan taken uitstekend afronden, is goed met collega’s en let goed op timemanagement.

Wat past de Zorgdrager het beste?

De Zorgdrager draagt zorg voor de afronding voor het project, maar ook voor het team. De Zorgdrager is goed in plannen, maar kan ook als redacteur of secretaris aan de slag. De Zorgdrager neemt de uiteindelijke kwaliteitscontrole voor zijn of haar rekening. Het nadeel van de Zorgdrager is dat deze soms wat pietepeuterig kan zijn en iets te veel op de details let.

Hoe gebruik je de Belbin teamrollen?

De Belbin teamrollen zijn context gebonden. Een teamrol geeft niet aan wie jij bent als persoon, maar welke rol jij hebt binnen het team. Natuurlijk moet die teamrol wel zo goed mogelijk aansluiten bij jouw persoonlijkheid. Teamrollen zijn dus van de context afhankelijk. Het is mogelijk je teamrol te versterken door binnen verschillende teams ervaring op te doen.

Wanneer gebruik je de Belbin teamrollen?

De Belbin teamrollen test is ideaal voor managers die op zoek zijn naar de beste manier op hun team samen te stellen. De Belbin test is ook geschikt voor bestaande tests, bedoeld om deze nog beter te laten functioneren. Ook voor individuele werknemers is de Belbin test belangrijk om beter in beeld krijgen wat je sterke kanten zijn en welke valkuilen je kent.

Aan de hand van vijf basis karaktertrekken

De teamrollen worden deels bepaald aan de hand van de vijf basis karaktertrekken van de Big Five:

  • Iemand is extravert óf introvert

  • Iemand is dominant óf meegaand

  • Iemand werkt gestructureerd óf juist ongestructureerd

  • Iemand is rustig (emotioneel stabiel) óf onrustig

  • Iemand is vernieuwend óf traditioneel.

Teamleden vullen elkaar aan

Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat teamleden elkaar aanvullen. Je kunt geen goed team maken van mensen die allemaal precies hetzelfde in elkaar zitten. Iemand die goed is in anderen aansturen, heeft iemand nodig die het geen probleem vindt om aangestuurd te worden. Iemand die origineel, maar chaotisch is, heeft iemand nodig die gestructureerd kan werken.

Hierna lezen:  Netwerkbijeenkomsten [Ultieme Lijst: Alle Events!] [Ondernemers]

Belbin test teamrollen: YouTube laat zien hoe het werkt

Inspireert Beter Ondernemen heeft een fijne animatie uitlegvideo waarin de teamrollen besproken en toegelicht worden:

Belbin test: bron en de test doen

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: