Waarom zou je samenwerken? Ik geloof enorm in de kracht van samenwerken… En in dit artikel ga je ook ontdekken dat alleen werken ook zijn voordelen heeft. Je kunt zeker in je eentje naar de top. Daarnaast is er ook gewoon de optie om samen naar de top te gaan. Beide opties zijn prima.

De voordelen van samenwerken

Er zijn een aantal goede redenen om samen te werken, ten opzichte van alleen werken. Deze voordelen zijn:

  • Het is een stuk gezelliger. Het brengt je namelijk in contact met andere mensen.
  • Samen weet je meer.
  • Samen zie, hoor en voel je meer: je kunt samen meer ontdekken.
  • Als je samen bent, worden jullie capaciteiten en talenten ook samengevoegd, waardoor ze elkaar kunnen aanvullen.
  • Samen geniet je meer, bijvoorbeeld van de successen.
  • Dwight David Eisenhower, de 34e president van de VS, stelde dat samenwerking de mensheid naar eeuwige vrede zal leiden.

De voordelen van niet samenwerken

Wat zou je tegen kunnen houden om jouw ideeën met anderen te delen en samen op avontuur te gaan? Er zijn ook genoeg redenen om niet samen te werken:

  • Werk je alleen, dan kun je de winst ook volledig voor jezelf houden. Je bent dan daadwerkelijk miljonair als je bedrijf 1.000.000 winst heeft gemaakt. Had je samengewerkt met een ander persoon, dan was je pas miljonair bij een winst van 2.000.000.
  • Je kunt prima alleen werken en ZZP'ers en personeel voor een uurtarief aannemen. Je bent dan alsnog aan het samenwerken, maar je houdt de winst wel zelf.
  • In je eentje heb je minder overhead. Je bent dus sneller zonder te veel randzaken eromheen. Je hoeft bijvoorbeeld niet continu vergaderingen te houden en overleg te voeren.

In je eentje ga je sneller, maar samen kom je verder.

Tip om effectief samen te werken: heb rapport met elkaar

Wil je dat de groep perfect op elkaar afgestemd is? Zorg er dan voor dat de groep in rapport is met elkaar. Hierdoor verloopt de samenwerking veel eenvoudiger.

Een manier waarop je dit bijvoorbeeld kunt bereiken, is door met zijn allen samen adem te halen. Ook kun je ervoor kiezen om enkel op de informele leider af te stemmen, waardoor je de gehele groep automatisch meekrijgt.

Hierna lezen:  Coachend leiderschap: definitie, uitleg & voorbeelden

Er is veel geschreven over (de frustraties van) samenwerken

Frustraties horen nou eenmaal bij samenwerken. Daarom is het goed om hierop voorbereid te zijn en de juiste (sociale) vaardigheden voor het samenwerken te ontwikkelen. Ook spelen de valkuilen van samenwerking een belangrijke rol in het bekende boek van Covey.

Wat is jouw voorkeur? Samenwerken of niet?

Afhankelijk van jouw doelstelling kun je bepalen wat voor jou belangrijkers is. Waar heb jij ervaring mee (samenwerken of alleen werken) en hoe is dat voor jou verlopen? Zie jij de voordelen in van samenwerken of vind je het maar ‘overrated'?

Wacht niet op leiders. Doe het zelf, van persoon tot persoon
– Moeder Teresa

Op jouw succes!