De beste dating apps in Nederland

Wat zijn nu precies de beste dating apps van Nederland? Nederland is vele dating apps rijk, maar die zijn natuurlijk niet voor iedereen geschikt. Ook heeft elke app een eigen doelgroep. Vandaar dat we in dit artikel proberen orde aan te brengen in de ‘datingschaos’. Niet altijd een makkelijke taak, maar wel een leuke, want als je rondkijkt, merk je dat er veel mogelijk is.

Uitgebreide zoektocht naar de beste Nederlandse dating apps

We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste Nederlandse dating apps die online te vinden zijn. Dat is nodig ook, want het aantal Nederlandse datingsites is ontzettend groot. Het aanbod is ruim en gevarieerd. Dat is goed, want dat betekent dat er veel mensen in online date geïnteresseerd zijn en er genoeg keuze is, maar het maakt het lastiger kwaliteit te herkennen.

Lexa is onze nummer 1 Nederlandse dating app

Wat ons betreft is Lexa nog altijd de nummer één datingapp. Lexa ken je natuurlijk als site, maar is ook heel gemakkelijk vanaf je telefoon of tablet te gebruiken. De app is in de site geïntegreerd. Mobiel daten is dus een makkie bij Lexa: je maakt gebruik van alle zelfde functionaliteiten. Je vult je profiel eenvoudig aan met foto’s, een beschrijvende tekst, maar ook door een vragenlijst in te vullen. Elke dag krijg je een selectie potentiële matches om uit te kiezen.

>> Tip: maak hier een gratis Lexa-account om de app van Lexa te kunnen downloaden en gebruiken

Tinder is Nederlands best betaalbare dating app (want helemaal gratis)

Wil je vrijblijvend met mensen in contact komen? Dan zet je Tinder is. De app is persoonlijk verantwoordelijk voor het populair maken van profielen swipen. Tinder is gratis en wordt vooral gebruikt door mensen tussen de 20-45. Je kunt dagelijks met heel wat profielen in contact komen. Het leuke is dat je kunt focussen op profielen van mensen bij jou in de buurt. Op Tinder vind je heel veel singles, dus het scoren van een match hoeft geen probleem te zijn.

Waarom wij geschikte dating app reviewers zijn

Waarom? Omdat we gelauwerde dating app gebruikers zijn. Wij kennen de ins en outs van zo’n beetje alle dating apps die in Nederland in omloop zijn, omdat we ze persoonlijk hebben uitgeprobeerd – in meer of mindere mate van succes, – of omdat we ze voor ons onderzoek uitgebreid gereviewd hebben. Met andere woorden: we weten hoe de apps werken, hoe je ermee om kunt gaan en wat je ervan mag verwachten. We weten wat ons (en jou) bevalt en wat niet.

Nederlandse aanbod datingapps: kritisch op het aanbod

Het spreekt voor zich dat je altijd kritisch moet zijn op het aanbod datingsites en -apps. Als je online date stel je jezelf vroeg of laat kwetsbaar op. Je hoeft niet gelijk je diepste geheimen op tafel te gooien, maar je geeft wel wat van jezelf prijs, zeker als je verder met iemand in gesprek bent. Het internet biedt vele mogelijkheden, niet alleen om te daten, maar ook voor oplichters.

 • Blijf oppassen voor nepprofielen

Nepprofielen duiken overal op, ook op websites waarbij elk account zorgvuldig gescreend wordt. Het verschil is dat ze op een goede datingsite of -app binnen de kortste keren weer verwijderd zijn, terwijl ze bij een website die niet controleert, blijven staan. Er zijn ook sites die zelf nepprofielen inzetten om jou te doen geloven dat er heel veel leuke singles op je liggen te wachten. Een nepprofiel om jouw aandacht vast te houden, is de minste van je zorgen.

 • ‘Gratis’ lidmaatschap?

Als een datingsite of app waarvoor je normaal gesproken moet betalen ook een gratis versie aanbiedt, moet je altijd op je hoede zijn. De gratis versies zijn vaak niet meer dan lokkertjes om jou je voor de website te laten registreren. Veel van de opties waarvan je gebruik moet kunnen maken om leuke contacten te leggen, krijg je niet. Het is een beetje als een stuk speelgoed cadeau krijgen, maar hier vervolgens alleen maar naar te mogen kijken, niet mee te spelen.

 • Hoe duidelijk zijn de prijzen?

Helaas vermelden lang niet alle online datingsites duidelijk de prijzen van het abonnement op hun website. Het komt ook voor dat abonnementen automatisch verlengd worden (zelfs zonder dat je het door hebt). Een bericht krijg je niet, maar in één keer is er een bedrag van je rekening afgeschreven. Vaak ga je van een voordelig jaarabonnement over naar een zeer onvoordelig maandabonnement. Deze praktijken van datingsites en apps zijn niet altijd even netjes.

Onze scepsis wat betreft datingsites

Datingsites wekken soms onze scepsis op, dat heeft er onder meer mee te maken dat er heel veel zijn en dat ze vaak methodes gebruiken om snel klanten te lokken dan echte service aanbieden.

 • Privacy is een riscofactor

Lang niet alle datingsites gaan zo zorgvuldig met je privacy om als ze zouden moeten. Heb je je weleens afgevraagd of de mensen op de profielfoto’s die je in een collega op de home pagina tegenkomt toestemming hebben gegeven hun foto te gebruiken? De slechtste sites en apps ‘lenen’ zelfs foto’s van mensen om jou met nepprofielen aan het lijntje te houden. Gelukkig zijn er ook apps die zorgvuldig omgaan met je gegevens en bijvoorbeeld om een verificatie vragen.

 • Niet elke website heeft een Keurmerk Veilig Daten

Wil je zeker weten dat je op een website veilig kunt daten, kies dan voor een datingssite of app met het Keurmerk Veilig Daten. Je zult dit logootje boven- of onderaan de pagina zien staan.

Nederlandse datingsites en ‘loze’ beloften?

Nederlandse datingsites hebben er een handje van je “handenvol dates” en “eeuwig geluk” te beloven. Dat is natuurlijk een fabeltje, want in praktijk houdt lang niet iedereen een duurzame relatie over aan een websitebezoek. Sterker nog: de leden die via de website een relatie opbouwen, zijn in de minderheid. Er is geen enkele garantie op succes. Het is net zoiets als het kopen van een loterijlot. Maar wat maakt nu gelukkiger: geld of ware liefde?

Onze criteria bij het testen van Nederlandse datingapps

Er zijn verschillende criteria om Nederlandse datingapps op te beoordelen:

 • Doel groep is erg subjectief

Elke datingapp zal weer een net iets andere doelgroep hebben en trekt een net iets anders publiek. Sommige datingapps richten zich op casual dates, anderen op seksdates, er zijn apps voor swingers, apps voor serieuze relaties, apps voor ouderen en apps voor jongeren of alle leeftijden.

 • Privacy en betrouwbaarheid

Een eerlijke datingsite tolereert geen nepprofielen. Met andere woorden: je weet met wie je praat. Er worden geen lokkertjes gebruikt om jou te stimuleren meer geld uit te geven aan de app – een datingapp is per slot van rekening geen kermis. Ook dienen privégegevens op apps versleuteld verzonden te worden en dient de app geen misbruik te maken van je foto’s.

 • Doorlinken naar sociale media

Bij sommige datingapps, zoals Tinder, kun je een connectie maken naar sociale media zoals Instagram of Platform. Je gebruikt dit onder meer als verificatie van je account, maar het geeft bezoekers op je profiel ook de kans om vrijblijvend meer over jou te weten te komen.

 • Verifiëren van accounts

Accounts op datingsites en -apps kunnen op verschillende manieren geverifieerd worden, bijvoorbeeld door naar sociale media door te linken, of door een foto te plaatsen waarop je een bepaalde houding aanneemt. Andere dating apps controleren nieuwe account met de hand.

 • Let op Keurmerk Veilig Daten

Veilig daten doe je uiteraard met Keurmerk Veilig Daten. Heeft een datingapp of -website dit logo? Dan weet je zeker dat je hier veilig en transparant kunt daten en makkelijke contact opneemt met de klantenservice, mocht je een vraag hebben of tegen een probleem aanlopen.

 • Ruim aanbod members

Op zoek naar de droomman of droomvrouw? Dat zal niet de eerste de beste zijn. Je zult vaak eerst flink door profielen moeten graven tot je iemand tegenkomt. Maar ja, dan moeten er natuurlijk wel voldoende memberprofielen zijn om te doorzoeken. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

 • Kwalitatief aanbod members

Heel veel keuze hebben is fijn, maar kan ook tot keuzestress leiden. Soms is het beter om het aanbod wat beperkter houden. Als je vragenlijsten kunt invullen en persoonlijkheidstesten kunt afleggen, kun je het aantal matches al flink verkleinen. De kans dat je je tijd verdoet met scrollen door een eindeloos aanbod singles wordt zo al een flink stuk kleiner.

Onze onderzoekdata

Wij beoordelen Nederlandse datingapps op basis van deze criteria:

 • De prijs (gratis is het best, maar voor goede service willen we best betalen)

 • Voldoende groot aanbod members

 • Voldoende mogelijkheden om matches te vinden

 • Gebruiksgemak van de app

 • Veiligheid – bijvoorbeeld verificatie van profielen en versleutelde data.

De top tien Nederlandse datingapps

In dit artikel delen we onze top 10 met beste Nederlandse datingapps met je. Deze sites zijn stuk voor stuk van erg hoge kwaliteit. Het is aan jou de app uit te kiezen die het beste bij je past.

Datingapp 1: de Lexa-app is het meest veelzijdig

Zoals gezegd, wat ons betreft is Lexa het meest veelzijdig. Waar zit hem dat in?

 • Een heel groot aanbod singles

 • Veel singles die tegelijkertijd online zijn en met wie je contact kunt opnemen

 • Je vult je profiel gemakkelijk aan met behulp van de vragenlijsten

 • Lexa organiseert leuke regionale en landelijke evenementen en activiteiten

 • Je ziet wie er nieuw is en wie je profiel bezocht heeft.

>> Tip: maak hier een gratis Lexa-account om de app van Lexa te kunnen downloaden en gebruiken

Datingapp 2: het gebruiksgemak van Tinder

Tinder heeft een ongekend gebruiksgemak. De app is razend populair: niet alleen bij 18- of 20-jarigen, maar ook bij mensen van 40. Uit de hele leeftijdscategorie 20-45 jaar kom je mensen tegen.

 • Matches vinden door te swipen gaat snel en eenvoudig

 • Héél veel profielen

 • Je komt profielen tegen van mensen bij jou in de directe omgeving

 • Tinder is één van de succesvolste dating apps die er bestaan

 • Je bent hier vooral voor vlugge, spannende dates op je plek, minder voor serieuze relaties.

Datingapp 3: bij Happn date je vanuit een unieke invalshoek

Ken jij Happn al? Happn is een dating app die op zoek gaat naar mensen in jouw buurt. Mensen die komen, waar jij ook komt. Je legt contact met mensen wiens interesses bij de jouwe passen.

 • Het vinden van matches is met Happn makkelijker dan met vergelijkbare apps

 • Vind je een single leuk? Geef hem of haar dan een “Charm”

 • Beschikbaar op iOS en Android

 • Unieke manier om singles te ontmoeten

 • Een nadeel is dat je op Happn minder singles tegenkomt dan op bijvoorbeeld Tinder.

Datingapp 4: Bumble is hét adres voor initiatief nemende vrouwen

Ook Bumble zit uniek in elkaar. Waarom? Omdat bij Bumble het initiatief bij de vrouw ligt (en laten we eerlijk zijn: van het initiatief nemen zijn de meeste vrouwen niet zo).

 • Alleen vrouwen hebben bij Bumble de ‘macht’ een chat te beginnen (mannen opgelet: geduld is vereist)

 • Bumble is ideaal voor vrouwen (en voor geduldige mannen)

 • Verkrijgbaar op zowel Android als iPhone

 • Bumble is ook erg overzichtelijk

 • Een nadeel: matches zijn beperkt houdbaar (net als pakken melk).

Datingapp 5: bij Once draait het om matches van kwaliteit (“made in heaven”?)

Once is de datingapp die je als de tegenhanger van Tinder kunt beschouwen.

 • Je krijgt geen massaal aanbod profielen, maar dagelijks slechts één – zo wordt je gedwongen echt dieper op iemands persoonlijkheid in te gaan en zorgvuldiger te oordelen

 • Je profielpagina wordt samengesteld op basis van een zorgvuldige vragenlijst – je krijgt een totaalplaatje van je persoonlijkheid, je eigenschappen en wensen in een relatie

 • De persoon die jij als match hebt, heeft diezelfde dag jou als match

 • Pas op: na een dag komt de match te vervallen en volgt er weer een nieuwe

 • Na een date kunnen man en vrouw elkaar beoordeling – waar mannen aan de vrouw alleen sterren mogen uitdelen, mogen vrouwen ook een geschreven review plaatsen (beetje flauw dat mannen dat niet mogen)

 • Verkrijgbaar op Android en natuurlijk op iOS.

Datingapp 6: Zoosk heeft talloze filteropties

Ook een leuke datingsapp is Zoosk. Deze datingapp is internationaal opgezet, maar stelt je ook in staat in je eigen buurt of regio naar singles op zoek te gaan. Zoosk lijkt wel wat op Tinder.

 • Je krijgt heel veel verschillende matches

 • Filteren kan, om de matches wat meer te beperken

 • Je laat mensen weten dat je ze leuk vindt door te swipen (in de zogenaamde “Carrousel)

 • Je kunt de zoekstraal zo klein maken als je zelf wil

 • Zoosk heeft de grootste online datingapp binnen de Apple App Store

 • Een nadeel: soms verwarrend veel functies.

Datingapp 7: de Live Radar van Lovoo zorgt voor snelle matches

Lovoo combineert het beste van een dating app met sociale media. Een leuk detail is dat je je interesses met behulp van een hashtag kunt aangeven. Je vindt gelijkgestemden ook met hashtags.

 • Fan van een sociaal mediaplatform als Instagram? Lovoo sluit hier naadloos bij aan

 • Dankzij de Live Radar kun je bijhouden wie foto’s met een bepaald trefwoord wanneer plaatst – je vindt deze persoon gemakkelijk terug

 • De app is voor iPhone en Android

 • Lovoo is in Nederland nog niet heel populair, maar dat kan natuurlijk nog komen.

Datingapp 8: Grindr is Tinder maar dan voor gays

Grindr werkt in principe hetzelfde als Tinder, maar is specifiek ingericht voor gays. Niet alleen voor gays, ook voor lesbiennes en biseksuelen – eigenlijk voor iedereen die niet “doorsnee” hetero is. Past dit helemaal in je straatje? Dan gaat er met Grindr een wereld voor je open.

 • Swipe door een groot aanbod profielen

 • Profielen van mensen in je directe omgeving

 • Op Grindr ben je erg succesvol als je naar een avontuurtje op zoek bent, maar minder als je iets serieus zoekt

 • Grindr is een dynamische app waarop altijd iets te beleven is

 • Grindr bestaat alweer sinds 2009.

Datingapp 9: Happy Pancake is voor elke blije pannenkoek

Ook een Blije Pannenkoek worden? Geen gek idee, want stiekem heeft Happy Pancake best een hoop te bieden.

 • Happy Pancake is een geheel gratis datingsapp

 • De app is overgewaaid uit Scandinavië, waar hij al jaren super populair is

 • Scrol eenvoudig door een lijst profielen

 • Kies voor het sturen van een persoonlijk bericht of juist een flirt

 • In de “Happenings” kun je activiteiten plaatsen

 • Happy pancake is serieuzer dan de naam doet vermoeden en vooral voor serieuze relaties bedoeld.

Datingapp 10: Pepper is ideaal voor iedereen die visueel is ingesteld

Heb jij al van Pepper gehoord? Pepper zit namelijk net iets anders in elkaar dan de doorsnee datingsite. De nadruk ligt hier namelijk op het visuele element: er is meer ruimte voor beeld dan foto.

 • Stel een collage samen met foto’s en afbeeldingen die bij jou passen en uitdrukken wat je belangrijk vindt in het leven

 • Wist je dat je aan de fotocollage inmiddels ook video’s kunt toevoegen?

 • Navigeren door verschillende profielen gaat heel soepel

 • Je hebt geen profieltekst, alleen teksten bij de foto’s of video’s die je plaatst

 • Pepper heeft een prikkelende vragenlijst met uitdagende vragen

 • Vul ook een persoonlijkheidstestje in.

Hinge: de beste Nederlandse datingsite volgens BNN Vara Spuiten en Slikken

Ken jij Hinge al? Volgens BNN Vara Spuiten en Slikken is deze datingapp met vier van vijf sterren één van de beteren. De app is gebruiksvriendelijk: je raakt snel aan de functies gewend. Een nadeel van Hinge is dat de app in het Engels is, terwijl de profielen bijna allemaal Nederlands zijn. Je kunt Hinge gratis proberen, maar voor optimale werking is een abonnement een vereiste. Vooral leuk aan Hinge is dat je gedwongen wordt creatief te zijn.

https://www.bnnvara.nl/spuitenenslikken/artikelen/welke-dating-app-is-het-fijnst

De beste datingapps nog eens in onze vergelijker

Tot slot vind je hieronder nog onze vergelijker, waarin je alle geteste dating-aanbieders nog eens overzichtelijk naast elkaar kunt leggen. Je ziet dat we alle aanbieders met een app al hebben aangevinkt.

Nederlandse datingapps: onze bronnen

Voor dit artikel naar de beste datingsapps in Nederland hebben we deze bronnen geraadpleegd:

Daten via een datingapp? Jouw vervolgstap

Je hebt het ongetwijfeld wel gemerkt: met een datingapp kun je heel wat kanten op. Er zijn verschillende leuke Nederlandse, of in Nederland te gebruiken, datingsapps. Zit de ideale app voor jou er niet tussen in onze top tien, dan hebben we je in ieder geval de middelen gegeven zelf een ideale datingapp te vinden. We wensen je veel succes bij het vinden van de liefde!