Inhoud van deze pagina:

De beste datingsites voor mensen met een beperking

Daten kan best een uitdaging zijn, zeker voor mensen die een beperking hebben. Gelukkig zijn er nog altijd veel datingsites waar je op terecht komt als je een beperking (wat voor beperking dan ook) hebt. Sommige datingsites zijn speciaal voor mensen met een beperking om met elkaar in contact te komen, maar er zitten ook datingsites bij met een veel breder publiek: hier vind je mensen met en zonder beperking door elkaar, elk op zoek naar een relatie.

De beste datingsites uitgebreid onderzocht

Als wij onderzoek doen naar datingsites – of dat nu voor mensen met een beperking of een andere doelgroep is, – we doen altijd uitgebreid onderzoek naar de kwaliteit van de site. De kwaliteit van een datingsite wordt voor een groot gedeelte op technisch vlak bepaald. We kijken onder meer naar hoe de site met je privacy omgaat, of je er gemakkelijk je weg op kunt vinden, of je snel wordt geholpen als je vragen hebt en of je een eerlijke prijs betaalt.

Alvast het snelle antwoord uit ons onderzoek

In ons onderzoek kwam Parship als #1 beste keus naar voren voor mensen met beperking

Dit platform gaf ons testpanel het beste resultaat omdat er simpelweg erg veel leden te vinden zijn en online zijn op ieder moment van de dag, waarvan dus ook een groot deel met beperking. De resultaten waren via dit platform dan ook echt het makkelijkst te krijgen en deze raden we dus aan als #1 keuze.

>> Tip: maak hier een gratis account bij Parship en zie meteen hoeveel mensen met beperking nu online zijn

Capido is wat ons betreft de meest geschikte datingsite waar enkel mensen met beperking komen

Zoek je een geschikte datingsite voor mensen met een beperking? Dan is Capido onze eerste aanrader. Deze website is opgericht om mensen met een beperking over het internet de kans te geven met elkaar in contact te komen. Capido is er voor mensen met lichamelijke of geestelijke beperkingen in alle mogelijke vormen. Kortom: iedereen is welkom! Ook mensen die geen ‘officiële’ beperkingen hebben. Beperkt zijn we, als mensen, per slot van rekening allemaal.

G-date (OogvoorLiefde) is de beste datingsite voor een voordelige prijs

Ben je al bekend met G-date? G-date is de allergrootste Nederlandse datingsite speciaal voor mensen met een beperking – voor elke vorm van beperking, zowel lichamelijk als mentaal. Op G-date kun je op verschillende manieren matches vinden: liefde of juist een vriendschap.  Een lidmaatschap kost maar ongeveer drie euro in de maand. In 2020 bestond G-date 10 jaar en is een gloednieuwe, verbeterde website gelanceerd onder de naam “OogvoorLiefde.nl”.

Wij als reviewers van datingsites voor mensen met een beperking

Ervaring met het reviewen van datingsites voor mensen met een beperking? Ja, dat hebben we zeker. Niet alleen met datingsites voor mensen met een beperking overigens, maar met datingsites (en nog tal van andere zaken) in het algemeen. We kunnen niet voor je bepalen wat jouw ideale match zal zijn. Wel kunnen we voorspellen waar je de grootste kans hebt een match tegen het lijf te lopen. Op technisch en matchmaking aspect weten we van wanten.

Nederlands (te) grote datingaanbod: blijf kritisch

Nederland heeft heel veel datingsites. Dat is mooi natuurlijk, maar je moet wel kritisch blijven op de kwaliteit van die datingsites. Niet alle sites zijn even goed. Je beoordeelt de kwaliteit hierop:

 • Veilig daten? Keurmerk Veilig Daten

Garantie dat je op een datingsite veilig kunt daten? Kies dan voor het Veilig Daten Keurmerk van de Consumentenbond. Heeft een datingsite dit keurmerk? Dan weet je zeker dat je op de website geen nepprofielen tegenkomt en dat er nauwkeurig met je privégegevens wordt omgegaan.

 • Gratis lidmaatschap uitproberen?

Een datingsite vrijblijvend leren kennen, doe je door van het gratis lidmaatschap gebruik te maken. Maar dan moet een datingsite natuurlijk wel een gratis lidmaatschap aanbieden. Je kunt met een gratis lidmaatschap niet zoveel, maar je krijgt wel een goed beeld van wat je met de site kunt.

 • Prijzen lidmaatschap

Het lidmaatschap van een datingsite mag niet te duur zijn. Daar staat tegenover dat het wel redelijk is als voor een datingsite met uitgebreide service een hogere prijs wordt gevraagd.

 • Helpdesk

Een uitstekende datingsite heeft een goed bereikbare en makkelijk te vinden helpdesk. Zo moet je kunnen mailen, maar waar nodig ook kunnen bellen. Sommige datingsites maken zelfs van een live chat gebruik. Ook handig: een uitgebreide FAQ-sessie. Hier staan alle veel gestelde vragen overzichtelijk op een rijtje inclusief antwoorden. Dan heb je de chat niet meer nodig.

Let hierop bij online daten

Ga je online daten (waar je dat ook doet), let dan in ieder geval op het volgende:

 • Nepprofielen kunnen overal opduiken, zelfs als worden ze snel verwijderd

 • In de privacyverklaring lees je meer over het gebruik van je privégegevens

 • Deel persoonlijke gegevens niet te snel met anderen

 • Hou je eerste afspraakje op een publieke locatie

 • Vermoed je fraude? Meldt het bij de site en bij Fraudehelpdesk

 • Als je stopt met online daten, verwijder dan eerst je foto, daarna je account.

Waarom datingsites ons eerst sceptisch maakten

Het bestaan van nepprofielen die door datingsites zelf gereguleerd worden, maakt ons sceptisch. Als je online gaat daten, ben je natuurlijk naar echte mensen op zoek. Het laatste wat je wilt is door de datingsite (met wie je een vertrouwensband aangaat) voor de gek worden gehouden. Nep-datingsites zijn meestal de sites die je kosten berekenen per verstuurd bericht. Als je heel veel reacties van kandidaten in korte tijd krijgt, is dit sowieso nep.

Wat te doen als je gedupeerd bent

Geld terugkrijgen nadat je door een datingsite bent gedupeerd is heel lastig. Hier moet je vaak minstens een jurist voor inhuren en daar zijn weer heel wat kosten aan verbonden. Je kunt in ieder geval wel een klacht melden bij de ACM: Autoriteit Consument & Markt. Met dank aan je melding kan de ACM tegen bedrijven optreden die doelbewust de regels overtreden.

Hoe “waar” zijn de beloften van datingsites?

Datingsites zullen je van alles beloven. Bijvoorbeeld dat de ideale man of vrouw op je ligt te wachten. Of dat je heel veel matches zult hebben. Tenzij de matches nep-profielen zijn, zal dat toch sterk tegenvallen. Wist je dat vrouwen erg kritisch zijn als het aankomt op het zoeken van een partner via het internet. Vrouwen beginnen veel minder makkelijk een gesprek dan mannen en geven niet vaak antwoord: op slechts 45% van inkomende berichten.

Datingsites getest: deze criteria hanteren we

Als je datingsites test, moet je erg kritisch zijn. Wij kijken naar de volgende criteria:

 • De prijs van de datingsite

Daarmee bedoelen we ook de mogelijkheid tot het beginnen van een gratis abonnement en/of proefperiode. Bij voorkeur kun je uit verschillende abonnementen kiezen: een abonnement voor een losse maand is vaak minder voordelig dan een abonnement voor een heel jaar.

 • De privacy

Alle regels omtrent de privacy vind je in de privacyverklaring van de datingsite. Hierin staat vastgelegd wat de datingsite wel en niet met je gegeven mag doen. Op de beste datingsites kun je ook zelf aangeven aan wie je je gegevens kenbaar maakt. Wil je zeker weten dat de privacy deugt? Lees dan ook verschillende klantreviews van leden van de datingsite online.

 • Gebruiksgemak van de website

Hoe makkelijker de website te gebruiken is, hoe beter. Daarmee bedoelen we ook toegang tot alle benodigde informatie, zoals de helpdesk, de matches, alle beschikbare profielen en de privacyverklaring.

 • Hoe meer leden, hoe beter

 • Matchingsmechanismen zijn ook belangrijk

Twee mensen matchen omdat ze toevallig allebei een beperking hebben, is erg kort door de bocht. Dat is ongeveer hetzelfde als twee mensen matchen omdat ze allebei linkshandig zijn of dezelfde kleur ogen hebben. Persoonlijkheid is veel belangrijk. De beste datingsites maken gebruik van persoonlijkheidstest om een beter beeld van de leden te vormen. Dat maakten matchen makkelijker.

“Beperking” onder de loep genomen

Er zijn 101 verschillende soorten beperkingen. “Beperking” is een overkoepelende term. Het houdt in dat iemand minder goed in staat is bepaalde dingen te doen of ondernemen. Een beperking kan lichamelijk zijn, maar ook met het gedrag te maken hebben. Slecht kunnen zien is een beperking, maar ADHD kan ook als beperking worden opgevat. Een beperking is ook niets om je voor te schamen, want uiteindelijk zijn alle mensen wel hun ‘beperkingen’.

Beste datingsites voor mensen met een beperking gerangschikt

In het onderstaande bespreken we de beste datingsites voor mensen die een beperking hebben, wat die beperking ook mag zijn. In deze lijst vind je sites die specifiek voor mensen met een beperking zijn opgericht, maar ook sites die breder zijn opgezet en waar mensen met een beperking ook prima tot hun recht komen. Het is aan jou te kiezen wat bij je past.

Datingapp 1: op Parship is iedereen welkom en hier zitten véél mensen met beperking

Dit kwam in ons onderzoek naar voren als de #1 optie voor mensen met beperking: van Parship heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Het fijne van Parship is dat de doelgroep echt ligt op mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie. De meeste mensen die je er tegenkomt, zullen geen ‘officiële’ beperking hebben, maar er zijn wel veel leden die dat in hun profiel hebben ingesteld. Heb je zelf een beperking, dan zul je je er ook zeker thuis voelen. Op Parship is de kans voor het vinden van een relatie altijd goed.

 • Parship heeft veel meer leden dan datingsites die specifiek voor mensen met een beperking zijn opgericht

 • Parship is vooral voor volwassenen (tussen de 30-60 jaar)

 • Het leden aanbod wisselt snel – zo zijn er altijd nieuwe profielen om te ontdekken

 • De man-vrouwverdeling is ook prima: er zijn gemiddeld zo’n 48% mannen en 52% vrouwen actief

 • Bij Parship vindt een relatief hoog percentage van 38% een stabiele relatie

 • Al je privégegevens zijn versleuteld en veilig

 • Nadeel: voor mensen met beperking is het soms ook een beetje zoeken naar een naald in een hooiberg.

>> Tip: maak hier een gratis account bij Parship en zie meteen hoeveel mensen met beperking nu online zijn

Datingapp 2: Capido is de #2 beste algemene keuze

Zoals gezegd, wat ons betreft is Capido de tweede keuze als het aankomt op datingsites voor mensen met een beperking.

 • Je kunt op Capido met elk type beperking (lichamelijk en verstandelijk) terecht

 • Ook mensen die geen (officiële) beperking hebben, zijn welkom

 • Mocht je dat willen, dan word je uitgebreid geholpen bij het opstellen van een datingprofiel

 • Een profiel aanmaken is gratis, vervolgens betaal je zeven euro in de maand

 • De zoekfunctie is zeer uitgebreid

 • Stuur een flirt, chat (ook als je gratis lid bent kun je per dag enkele berichten gratis verzenden), voeg iemand toe aan je favorieten en vindt lotgenoten voor jouw beperking.

Datingapp 3: G-date (OogvoorLiefde.nl) is de voordeligste datingsite voor mensen met een beperking

G-Date staat sinds enige jaren bekend onder de naam OogvoorLiefde.nl.

 • In Nederland is OogvoorLiefde.nl de grootste datingsite met als doelgroep mensen met een beperking

 • Ook bij OogvoorLiefde.nl is elke mogelijke beperking welkom

 • Het lidmaatschap is met drie euro in de maand erg goedkoop

 • Bestaat alweer sinds 2009 (voorheen onder de naam G-Date)

 • Aanmelden kan gratis

 • Geschikt voor alle leeftijden

 • Kies uit verschillende abonnementen (voor één, drie, zes of twaalf maanden – het twaalf maanden abonnement is per maand gezien het voordeligst).

Datingapp 4: bij Uniek Dating date je veilig dankzij een intakegesprek

Ben jij bekend met Uniek Dating? Deze website is speciaal opgericht voor mensen die autisme hebben of een lichte verstandelijke beperking. Het daten gaat volledig veilig.

 • Nepprofielen? Die zijn er niet: iedereen die een profiel aanmaakt, krijgt een persoonlijk intakegesprek

 • Dankzij het face to face gesprek kan het Uniek Dating team een beter beeld van je krijgen om een passende match uit te zoeken

 • Bij je eerste date is een begeleider aanwezig

 • Vanaf de tweede date ga je alleen, maar als je vragen hebt, kun je hiervoor altijd terecht

 • Je persoonlijke intake vindt gewoon bij jou in de buurt plaats

 • Uniek Dating is niet alleen voor daten, maar ook voor vriendschappen

 • Sinds 2013 heeft Uniek Dating voor liefst ruim 1.800 ontmoetingen gezorgd.

Datingsite 5: Durf Jij Met Mij is speciaal voor psychiatrische problematiek

Ken jij de dating Durf Jij Met Mij al? Deze site is speciaal ontworpen voor mensen die last hebben van psychiatrische problematiek. De te nemen drempel kan best hoog zijn om te daten.

 • Durf Jij Met Mij wordt door GGZ organisaties uit meerdere regio’s ondersteund

 • Het ledenaantal neemt toe – de kans op een goede match wordt groter

 • Ook mensen met psychiatrische problematiek kunnen nu laagdrempelig daten

 • Mocht je dat wensen, dan kijken gespecialiseerde medewerkers met je mee

 • Je kunt op zoek gaan naar een relatie, maar ook naar mailcontact of een vriendschap

 • Nadeel: je moet wel bij een officiële aangesloten organisatie zijn ingeschreven, wil je op DurfJijMetMij een account openen.

Datingsite 6: Bij Dottie kun je al vanaf 14/16 jaar met elkaar in contact komen

Dottie richt zich naar eigen zeggen op “Bijzondere mensen”. Je kunt al lid worden van zo’n 14-16 jaar.

 • Dottie is een ideale, laagdrempelige manier voor het vinden van een maatje, soulmate of lotgenoot

 • Je kunt zelf aangeven of je op zoek bent naar een relatie of een vriendschap, of kies de “maakt niet uit” optie

 • Als je je voorkeuren hebt aangegeven, kun je meer gericht gaan zoeken

 • Je kunt je gratis registreren, maar dan nog geen berichten sturen. Wil je echt op mensen reageren, dan zul je een abonnement moeten afsluiten en betaal je 8 euro per maandag

 • Het aantal gebruikers ligt inmiddels rond de 3.500 – dat is vrij veel voor een website specifiek voor mensen met een beperking

 • Dottie is super makkelijk te gebruiken en heeft ook een aantrekkelijk ontwerp

 • Dottie is niet alleen voor Nederland, maar ook voor België en Luxemburg.

Datingsite 7: bij Hokjesdating wordt er juist níet in hokjes gedacht

Aparte naam hè: Hokjesdating? Dit is een website waar iedereen naar liefde of een nieuwe vriendschap op zoek kan, met of zonder een beperking. Het begint allemaal met een basisprofiel.

 • Je matches verbeteren doe je door hobby’s, gewoontes en dergelijke op te geven

 • Voor 125 euro kun je de service “Een date van A tot Z” inschakelen, dan wordt je een halfjaar geholpen met het verbeteren van je profiel en krijg je een maandelijks overzicht van al je matches – plus je maakt dat halfjaar onbeperkt gebruik van de website

 • De maandelijkse abonnementskosten liggen tussen de 10 euro en 15 euro per maand

 • Je komt enkele duizenden actieve gebruikers tegen

 • Nepprofielen worden geweerd door handmatige profielencontrole

 • De visie/missie van Hokjesdating is helaas nergens duidelijk terug te vinden.

Datingapp 8: bij ABC Date ontmoet je vrijblijvend nieuwe mensen

ABC Date richt zich specifiek op mensen met een verstandelijke beperking en biedt een veilige dateomgeving.

 • Leer vrijblijvend nieuwe mensen kennen – begin een relatie of een vriendschap: wat je wilt

 • Je wordt op de website op weg geholpen door webhulp Steffie

 • Let op: je mag alleen lid worden al je zorgorganisatie afspraken gemaakt heeft met ABC Date

 • Contacten leggen en daten met begeleiding.

Datingsite 9: bij Dating-voor-gehandicapten spannen ze zich 100% in voor je

Misschien ken je Dating-voor-gehandicapten al? De doelgroep van deze datingsite laat zich raden.

 • Ideaal voor vriendschappen en relaties

 • Geschikt voor mensen met verstandelijke én lichamelijke beperkingen

 • Je komt alleen echte profielen tegen (die worden gecontroleerd)

 • Uitstekende begeleiding.

Datingapp 10: je geluk beproeven? Kies Datingvoormensenmeteenbeperking.nl

Een andere geschikte datingsite is Datingvoormensemeteenbeperking.nl. Erg pakkend is de naam niet, maar het is in ieder geval duidelijk wie de doelgroep is. Ook hier kom je een breed aanbod beperkingen tegen: zowel fysiek als geestelijk. Sommige mensen lijden aan een ziekte.

 • Gratis lid worden is mogelijk.

 • Het aanbod leden blijft groeien

 • Deze datingsite maakt onderdeel uit van Dating Factory – het grootste datingnetwerk online ter wereld

 • Service wordt verbeterd aan de hand van adviezen van leden.

Capido: één van de meest geschikte datingapps volgens www.Zonnebloem.nl

Capido richt zich op volwassenen die een beperking hebben, maar ook gebruikers die geen handicap hebben, worden toegelaten. Het is een prima platform voor het vinden van een date of vriendschap. Het aanmaken van een profiel gaat lekker snel. Als een profiel je bevalt, stuur je een “flirt”. Abonnementen zijn verkrijgbaar vanaf 7,95 euro in de maand. Op de site vind je relatief veel actieve gebruikers, genoeg relevante informatie. Binnenkort is er ook een app.

De beste datingsites voor mensen met beperking nog eens in onze vergelijker

Tot slot vind je hieronder nog onze vergelijker, waarin je alle geteste dating-aanbieders nog eens overzichtelijk naast elkaar kunt leggen. Zoals je ziet, hebben we ‘met beperking' standaard aangevinkt, zodat je de actuele uitblinkers in deze categorie direct al kunt vinden:

Datingsites voor mensen met een beperking: onze bronnen

We hebben deze bronnen gebruikt voor daten bij een beperking:

Daten met een beperking? Dit moet je doen

Ook als je een beperking hebt, kun je heel wat datingsites bezoeken. De meeste datingsites zijn wat kleinschalig. Waag je liever je kans op een datingsite met heel veel leden, dan kun je kiezen voor een platform als Parship, Pepper of Lexa. Kortom: de mogelijkheden zijn erg groot.