Wat is de beste E-reader? Welke E-reader is beste koop volgens de vele tests van de consumentenbond? Kun je bijvoorbeeld de positieve ervaringen over de Kobo E-reader vertrouwen? Lees verder om een goede en gebruiksvriendelijke e-reader te kopen…

E-reader test Radar

Kobo scoorde een paar jaar geleden bij de test die Radar had uitgevoerd, beter dan bijvoorbeeld de Amazon Kindle Oasis, Icarus Illumina X, Pocketbook Touch Lux 3. Ook dit jaar is Kobo het best scorende merk bij diverse tests.

Beste koop Consumentenbond

Qat is de beste e reader volgens de consumentenbond? Ook in de tests van de Consumentenbond komt Kobo steeds het beste uit. Zo was de Kobo Glo in de laatste jaren bijvoorbeeld de beste koop – en dit jaar is dat niet anders.

Beste E-reader volgens Tweakers

Alleen bij Tweakers kwam een paar jaar geleden Amazon Kindle nét wat hoger uit de test. Hoe de verhoudingen tegenwoordig volgens Tweakers zijn, wordt nog onderzocht.

Onze zoektocht naar de beste e-readers

wat zijn de beste ereaders

Onze zoektocht naar de beste e-reader mag er zijn. We zijn namelijk al enkele jaren bezig met het onderzoeken van e-readers. De toegevoegde waarde van een e-reader was ons meteen duidelijk: toegang tot honderden, zo niet duizenden boeken zonder dat je deze hoeft mee te zeulen en voor een prikkie? Dat klinkt ons als e-muziek in de oren. Natuurlijk zijn we geïnteresseerd in e-readers. Per slot van rekening zijn we beroepsmatig bezig met taal.

Waarom wij geschikte e-reader reviewers zijn

Allereerst zijn wij enthousiaste lezers. Eigenlijk lezen we op de redactie allemaal veel en graag. Onze smaken verschillen natuurlijk, maar dat is geen probleem: op een e-boek is ruimte voor een bijna ongelimiteerd aantal boeken. Wist je dat we honderden verschillende onderwerpen gereviewd hebben? We reviewen voor de kost en doen dit met net zoveel toewijding als dat we lezen. Bovendien hebben we verschillende e-readers in onze handen gehad.

Blijf kritisch op het e-reader aanbod

Uiteraard moet je kritisch blijven op het aanbod e-readers. Het aanbod e-readers is groot. Dat betekent dat je ook de luxe hebt om kritisch te zijn. Uiteraard zijn er veel dingen die wel of niet kunnen deugen aan een e-reader: sommige apparaten werken niet prettig, hebben beperkte functies of een accu die in een mum van tijd leeg is. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

 Scepsis was onze eerste e-reader indruk

Het fenomeen e-reader blijft ons inspireren, maar we zijn ook wel realistisch genoeg om kritisch te zijn. Niets is namelijk zomaar zo mooi als het lijkt. Elk product heeft minpunten. Ook e-readers. Het ene model is niet goed genoeg en het andere model is weer te duur. Bovendien zal lezen vanaf een e-reader nooit helemaal hetzelfde zijn als lezen in een boek van papier. Gelukkig hebben we kunnen concluderen dat e-readers heel veel voordelen hebben.

 Wat beloven e-reader producenten je zoal?

e-Reader producenten zullen je beloven dat lezen vanaf een e-reader net zo prettig is als lezen uit een papieren boek. Ook krijg je vaak de belofte te horen dat een e-reader gaat zorgen voor optimaal gebruiksgemak. Maar vergeet niet dat je alle boeken eerst moet downloaden voor je ze kunt lezen. Dat kost tijd en wij mensen houden niet van wachten. Bovendien kunnen er gebreken zijn in het gebruiksgemak, zoals verspringend beeld en kleine letters.

Hier letten wij op bij e-readers

Als we een e-reader beoordelen, kijken we in ieder geval naar het volgende:

·         We zoeken een e-reader voor een eerlijke prijs

·         We zoeken een e-reader met een groot geheugen, waar je tal van boeken op kunt downloaden

·         De e-reader moet prettig zijn in gebruik

·         Ook moet de e-reader een voldoende sterke accu hebben

·         Je moet verschillende (boek)streamingsdiensten op de e-reader kunnen gebruiken

·         De e-reader biedt bij voorkeur ook garantie.

Onze #1 keuze binnen de populaire E-readers

ereader beste koop

Zoek je de beste e-reader? Niet geheel toevallig is de meest populaire e-reader van Nederland ook meteen de beste. In Nederland is Kobo marktleider – het is dan ook het meest populair en het best beoordeeld.

Kobo Libra e-reader

Kobo Clara 2E HD

Kobo Sage

Voormalige Kobo-modellen

Mocht je je afvragen wat de Kobo-modellen van een aantal jaren geleden zijn: Kobo Glo, Kobo Arc en Kobo Aura

Goedkope E-readers (aanbiedingen)

Je kunt altijd rondkijken bij de Aldi, Mediamarkt of Kruidvat voor een goedkope e-reader, maar als je het beste voor je ogen wilt, kun je het beste voor Kobo gaan. Daarnaast zijn er natuurlijk andere keuzes, zoals Tolino of de Sony E-reader. De goedkoopste Kobo-reader is de Nia, die we nog altijd van uitstekende kwaliteit vinden:

Hoe de Consumentenbond E-readers test

De Consumentenbond test met regelmaat verschillende e-readers en doet dit van heel wat verschillende merken. De e-readers worden op een aantal criteria beoordeeld. Dat niet alleen, de criteria worden ook nog eens gewogen: het ene criteria weegt zwaarder dan het andere. Consumentenbond beperkt zich tot e-readers die in Nederland verkrijgbaar zijn.

  • Gebruiksgemak telt voor 30% mee
  • Schermkwaliteit draagt 20% aan het totaaloordeel bij
  • De functies voor het toevoegen van boeken tellen voor 20%
  • Leesgemak draagt 13% bij
  • Ondersteuning van verschillende bestandsformats telt voor 5%
  • Ontwerp van de e-reader ook voor 5%
  • Ook accuduur telt voor 5% mee
  • Tot slot wordt er gekeken naar extra mogelijkheden (2%), zoals het toevoegen van een  internetbrowser, mp3 functie, de optie tekst naar spraak (voor slechtzienden en blinden), synchronisatie tussen apparaten en de mogelijkheid de e-reader in 3G en 4G te gebruiken.

Conclusie: wat is de beste e-reader van 2024?

Welke e-reader kun je het beste kopen? In 2024 kun je het beste kiezen voor de Kobo Clara 2E of de duurdere Kobo Sage omdat deze steevast het beste uit de test komen. Wil je het beste waterdichte? Ga dan voor de Kobo Libra H2o. Het fijne is vooral dat dit zo'n lekker licht toestel is. Heb je het niet zo breed, ga dan lekker voor de niet-waterdichte Kobo Clara 2E.

Gebruikte bronnen voor dit e-reader artikel

Voor ons onderzoek naar wat Radar en de Consumentenbond doen, hebben we deze bronnen gebruikt. Ook hebben we de e-readers zelf getest voor ons eigen oordeel.

Jouw e-reader vervolgstap

Als je een goede e-reader zoekt of nieuwsgierig bent geworden naar de kleurrijke wereld van digitaal lezen, dan zul je ongetwijfeld hebben gemerkt dat er heel veel mogelijkheden zijn. Ben je op zoek naar een e-reader, dan zit er ongetwijfeld een apparaat voor jou tussen. Het is aan jou de e-reader te kiezen die het beste aansluit bij jouw wensen en persoonlijkheid. Veel succes!

Kobo-boeken en de Kobo-app

Wil je meer weten over het veelgeprezen Kobo Plus-abonnement, waarmee je onbeperkt boeken kunt lezen? Bekijk dan dit artikel over Kobo Plus. Veel leesplezier!