Storytel wint steeds meer bekendheid in Nederland. Hoe goed is deze dienst voor luisterboeken en wat moet je echt weten over Storytel? Lees de review over Storytel, al opgericht in 2005 en inmiddels steeds bekender…

Wat is Storytel?

Storytel is een abonnementsdienst waarin je toegang krijgt tot een ongekend breed aanbod aan boeken. Deze boeken lees je niet zelf, maar ze worden aan je voorgelezen. Vandaar de term: luisterboeken.

Je kunt de boeken praktisch overal luisteren: tijdens een lange busreis, in de pauze op school of vlak voordat je wilt gaan slapen.

Storytel heeft een eigen app, waarmee je eenvoudig en snel boeken kunt zoeken op basis van voorkeuren: het genre, de schrijver of de publicatiedatum. Historische boeken vinden? Dat is geen probleem. Storytel heeft een enorm assortiment met de meest verrassende boeken.

Tip: Nextory is ook een gaaf alternatief voor Storytel – test het hier 14 dagen gratis

Voordat we doorgaan met onze Storytel-review, raden we eigenlijk een heel interessant alternatief aan: Nextory. Dit is een heel uitgebreide en leuke plek om luisterboeken te luisteren – en wel gratis voor 14 dagen. Bovendien is dit veel soepeler, sneller en bevat het net zoveel boeken als Storytel. Wij verkiezen Nextory dus ook als leuk alternatief voor Storytel.

Luisterboeken zijn nog altijd niet ‘mainstream'

Boeken lezen was voor veel mensen al een leuke bezigheid, en wat te denken van de optie om boeken voorgelezen te krijgen? Met Storytel is het tegenwoordig mogelijk. Hoewel dit in eerste instantie een vreemde gewaarwording lijkt, begint het succes steeds meer voor zich te spreken.

Het is opmerkelijk dat luisterboeken geen vlucht hebben genomen in de afgelopen decennia, terwijl men in de jaren 80 al met een walkman naar luisterboeken kon luisteren via cassettes.

We zijn eigenlijk wel vaak onderweg, bezig in de tuin of op zoek naar ontspanning voor het slapen gaan. Het is echter niet altijd leuk om te moeten lezen. Storytel is relaxen. Het verslinden van boeken was nog nooit zo leuk, toch?

Bekijk hier de complete audioboeken-bibliotheek van Storytel >>

Van hoofdstuk naar hoofdstuk springen?

Niet ieder boek heeft aparte indelingen voor hoofdstukken, maar dat is niet storend. Wanneer je op een specifiek punt in het boek tijdelijk afhaakt, en een uur later weer opnieuw wilt beginnen, dan gaat de stem direct door op het punt waar je bent gestopt.

Beschikbaar op Android en iOS

Storytel is als app te gebruiken op alle devices binnen Android en iOS. Direct vanaf je iPad, mobiel of tablet genieten van de mooiste boeken, dat kan! Tegelijk kun je boeken naar je telefoon streamen en offline opslaan.

De stappen om te beginnen zijn erg eenvoudig. Doe je oordopjes of koptelefoon op, koppel je device, open de store en kies je favoriete audioboek om direct te luisteren. De app van Storytel zelf is overigens gratis, maar je moet natuurlijk wel betalen voor een abonnement in de app.

Maak hier een gratis proefaccount >>

Functionaliteiten van de app

De Storytel app kent diverse functionaliteiten die prettig zijn voor jou als gebruiker. Zo kun je de snelheid waarin je boeken wilt beluisteren doorlopend aanpassen. Wil je als het ware sneller door je audioboek bladeren, dan zet je de snelheid eenvoudig omhoog naar 1,5x of 2x de oorspronkelijke snelheid.

Andersom geldt hetzelfde: wil je vlak voor het slapen gaan in alle rust een audioboek beluisteren, dan zet je de snelheid met een eenvoudige regelaar terug op een kalm niveau.

Tevens is er een slaaptimer. Wil je bijvoorbeeld een kwartier voor het slapen luisteren naar je favoriete boek, en daarna geleidelijk in slaap vallen, dan stel je deze slaaptimer in.

Boeken zijn uiteraard ook onderverdeeld in ‘geschikt voor kinderen’ of niet. Je wilt niet dat je kind per ongeluk in erotische boeken begint te lezen, en dus is er een leeftijdsfilter binnen het systeem van Storytel. Andersom schakel je de kidsmode eenvoudig uit wanneer je weer alle boeken wilt kunnen beluisteren.

De stem binnen Storytel

Een boek beluisteren moet vooral prettig zijn – en in grote mate speelt de voorlezer daarin een cruciale rol. Er zijn een aantal stemmen beschikbaar in Storytel, al dan niet afhankelijk van het type boek. Daaronder zijn ook een aantal ‘bekende’ stemmen beschikbaar, namelijk die van Loretta Schrijver, Dieuwertje Blok, Jan Donkers en Sander de Heer.

Je bepaalt zelf welke stem je prettig vindt om te gebruiken tijdens het doornemen van een volledig boek. De beschikbare stemmen worden periodiek aangevuld met nieuwe stemmen, om de gebruiksvriendelijkheid nog verder te verbeteren.

Maak hier een gratis proefaccount >>

Boeken offline opslaan

Tijdens je zoektocht naar een nieuw boek stuit je wellicht op interessante andere titels, welke je op termijn ook wilt lezen, bijvoorbeeld wanneer je binnenkort op vakantie gaat. Omdat niet overal het internet een zekerheid is, is het mogelijk om boeken offline op te slaan.

Voorheen bestond er een maximumlimiet in het aantal boeken dat je offline mocht bewaren, maar momenteel zijn daar geen restricties meer aan verbonden. Zo kan je overal en altijd je favoriete audioboeken beluisteren, ook wanneer je op plekken in het buitenland zit.

Ervaringen

Storytel kent een enthousiaste klantengroep. Er zijn geen negatieve ervaringen en ook de Consumentenbond is erg te spreken over Storytel.

Er zijn momenteel meerdere diensten voor het beluisteren van boeken, in plaats van deze zelf te hoeven lezen. Storytel is één van de meest prominente partijen en het is de moeite waard deze aanbieder eens te proberen.

Eerst proberen? Kies voor een proefperiode

De app van Storytel is 14 dagen volledig gratis uit te proberen. Niet zeker of je een abonnement wilt nemen? Dan kies je voor een proefperiode.

Dit is een geschikte optie wanneer je bijvoorbeeld 14 dagen op vakantie gaat, en voor onderweg of op de camping op zoek bent naar een prettige tijdsbesteding tussen al je activiteiten door. Misschien kom je er juist op vakantie wel achter dat Storytel óók voor thuis een interessante app is in gebruik.

Na de proefperiode moet je even aangeven of je wel of niet vanuit je gratis proefperiode wilt overstappen op een betaalde service.

Maak hier een gratis proefaccount >>

Na afloop van je proefperiode krijg je de optie om te kiezen voor een betaald maandabonnement. Voor een losse maand (één persoon) betaal je 11,99 euro. Dat klinkt als een fors bedrag, maar je krijgt de boeken er wel ‘gratis’ bij.

Wil je met meerdere mensen tegelijk gebruikmaken van een account bij Storytel, dan kies je voor Family (2 personen, voor 14,99 euro) of Family+ (3 personen, voor 19,99 euro). Zo kunnen jullie samen genieten van zowel oude als gloednieuwe boeken. Een digitale boekenkast met alle gemakken voorzien. 

Tip: Nextory is zelfs nog beter en leuker dan Storytel – test het hier 30 dagen gratis

Tot slot raden we eigenlijk een heel leuk alternatief aan: Nextory. Dit is een net zo uitgebreide en leuke plek om luisterboeken te luisteren – en wel gratis voor 30 dagen.

Op jouw geluk!