Wil je luisterboeken gratis downloaden, zoals de Harry Potter-boeken, persoonlijke ontwikkeling-boeken of jouw andere favoriete luisterboeken? Hier vind je alle manieren om aan gratis luisterboeken te komen. Lees verder…
Inhoud van deze pagina:
Er zijn heel veel Nederlandse luisterboeken: geschikt voor Nederland en België
Qua audioboeken ben je tegenwoordig niet alleen maar gebonden aan Engelstalige luisterboeken. De laatste jaren zijn er speciale Nederlandstalige initiatieven die audioboeken in het Nederlands opnemen en aanbieden. Het gaat om Kobo Plus en Storytel. Beide diensten komen in dit artikel aan bod.
Je vindt boeken leuk én je leeft in Nederland. Dan is het fijn om te weten dat je niet alleen maar het Engelstalige Audible als optie hebt. In dit artikel ga je erachter komen dat er veel opties zijn om luisterboeken in het Nederlands of Vlaams te consumeren.
Alle opties voor gratis luisterboeken op een rij
Laten we hier eens kijken waar je allemaal gratis luisterboeken kunt luisteren:
1. Gratis luisterboeken: 30 dagen via het gratis Kobo-abonnement
De beste optie voor Nedderlandstalige audioboeken is Kobo Plus. Hier kun je meteen beginnen met een gratis Kobo-proefabonnement, waarmee je direct toegang hebt tot een groot aantal gratis luisterboeken.
2. Gratis luisterboeken via het gratis proefabonnement van Nextory
Auditory is een briljant nieuw platform voor luisterboeken. Wij raden dit platform nu al aan – en ze hebben ook gewoon een gratis proefperiode van maar liefst 14 dagen. Hier kun je direct beginnen met luisteren.
3. Gratis luisterboeken via het gratis 14-daagse Storytel-abonnement
Storytel heeft een grote keuze aan bekende en goede luisterboeken. Hier vind je meer informatie over gratis Storytel. Je kunt namelijk direct beginnen met een gratis Storytel-periode.
4. Gratis luisterboeken Spotify
Er staan wel degelijk luisterboeken op Spotify. We spreken over een klein aantal – en het zijn vooral kinderboeken – maar de boeken die erop staan, zijn erg leuk. In de Engelse taal is er al meer keus, omdat er vele klassieke boeken op staan waarvan de copyright is verlopen.
Spotify heeft de luisterboeken nog niet ondergebracht in een eigen genre of menu-item, dus je moet gewoon het woordje ‘luisterboek' in de zoekbalk invoeren.
Je zal bijvoorbeeld de volgende luisterboeken van Spotify voor volwassenen vinden:
- Kim van Kooten, Lieveling
- Pepijn Lanen, Sjeumig
- Arnon Grunberg, Moedervlekken
- Hugo Borst, Ma
En voor kinderen:
- Jip en Janneke Luisterboek
- Woezel en Pip
- De Gouden boekjes
5. Gratis luisterboeken op Youtube
Soms heb je geluk en kun je een luisterboek gratis op Youtube vinden. Luister dan wel snel, want binnen een paar jaar komt de uitgever er meestal erachter, waarna het verwijderd wordt van Youtube.
Een ander nadeel hiervan is dat je Youtube op je telefoon niet aan kunt houden terwijl je je scherm uitzet. Dit is een soort beveiliging tegen het gebruik van Youtube als gratis audioplatform. Hierdoor raakt de batterij van je telefoon snel op omdat je scherm per se aan moet blijven.
6. Gratis luisterboeken via de Luisterbieb (als je een abonnement hebt)
Heb je een online bibliotheek-abonnement van zo'n 42 euro per jaar? Dan kun je 10 luisterboeken per 3 weken gratis luisteren. De keuze is echter beperkt. Hier vind je meer informatie.
7. Gratis luisterboeken via Google Play en de Apple Store
Je kunt ook in de Google Play Store of de Apple Store in de boeken-secties bladeren. Er is geen filter om op gratis boeken te sorteren, maar als je een beetje bladert, kom je soms gratis luisterboeken tegen van auteurs waarover de copyright is vervallen.
8. Op andere manieren gratis Nederlandstalige luisterboeken vinden? Die zijn er weinig…
Wanneer je een site vindt met gratis Nederlandstalige luisterboeken – zoals de gratis mp3-luisterboeken van 122luisterboek.nl en luisterrijk.nl – zal je zien dat de meesten eigenlijk podcasts zijn. Dat is uiteraard ook leuk, maar voor de echte grote titels moet je gewoon betalen.
En is gratis 'torrenten' ook een optie?
Illegaal luisterboeken downloaden? Ook al had je het gewild: tegenwoordig kan het haast niet meer. The Pirate Bay wordt tegenwoordig succesvol tegengewerkt door overheden en internetproviders. Het is erg moeilijk om dit anno nu nog te doen. En ook al had je het gekund: als het goed is wil je het niet omdat je integer bent en niet gierig bent.
Hoe speel je een luisterboek af?
- Veel luisterboeken speel je af via de app van de dienst waarmee je hem hebt verkregen. Bijvoorbeeld de Storytel-app in het geval je het van Storytel hebt verkregen.
- Andere luisterboeken zijn als mp3 te downloaden. Veel dagelijkse apparaten kunnen dit afspelen, inclusief je smartphone.
- Luisterboeken voor een cd-speler? Die zijn bijna niet meer te verkrijgen. Die tijd lijkt toch echt voorbij.
Veel luisterplezier!