Wil je aan de slag met e-boeken lezen? Of wil je zelfs online boeken lezen? Tegenwoordig kan dat! In dit artikel vind je alle opties om (online) e-boeken te lezen, inclusief gratis opties. Lees verder…

Optie 1 – Online boeken verslinden via Nextory

Als je direct online boeken wilt lezen, dan moet je weten dat luisterboeken ook tot de mogelijkheden behoren. Daarom moeten we Nextory op #1 in deze tips zetten, want Nextory is een heel uitgebreide en leuke plek om luisterboeken te luisteren – en wel gratis voor 14 dagen.

Optie 2 – Online boeken lezen via de bibliotheek

Voor 42 euro per jaar ben je lid van de online bibliotheek en kun je 10 e-boeken of luisterboeken per week lenen. Je kunt deze boeken via een app op je mobiele apparaat lezen of je kunt ze op je e-reader downloaden.

Het zijn niet de meest recente of meest populaire boeken, maar wellicht zitten er leuke boeken voor je bij. Verder blinkt de bibliotheek uit in digitale kinderboeken: online boeken lezen voor jeugd. Dat soort e-reader kinderboeken kun je gratis downloaden via je abonnement op de online bibliotheek. Hier vind je meer informatie.

Optie 3 – Sites voor gratis boeken downloaden

Sommige sites lijken volledig te draaien om het gratis lezen en downloaden van boeken. Dat kan kloppen hoor, maar dat gaat voornamelijk om boeken waarvan de copyright is verstreken. Zijn er dus nog klassiekers van 70 jaar nadat de auteur is overleden – of ouder – die je graag wilde lezen? Dan is dit je kans om ze gratis op te halen:

Ook lijkt het alsof actuele boeken – waarvan de copyright nog niet verstreken is – online gratis te lezen zijn, maar dat zijn geen echte e-boeken, maar previews of oude en onbekende titels. Je zal toch echt gewoon moeten betalen om jouw favorieten daadwerkelijk te kunnen lezen.

Optie 4 – Nieuwe boeken en bestsellers online oppikken

Wil je liever al die grote titels van de laatste jaren lezen? Dan moet je gewoon betalen. De beste manier is om deze e-boeken los via Bol.com te kopen óf via het Kobo-abonnement van Bol.com. Hier kun je het 30 dagen gratis proberen.

Boeken lezen op je e-reader: hoe werkt een e-boek?

De meestvoorkomende manier om ‘online' boeken te lezen is door een boek op je e-reader te downloaden. Je hebt het boek dan altijd bij je, ook zonder internetverbinding. Kobo is het meest bekende merk. Om een boek op je e-reader te zetten, moet je online een boek in .epub-formaat of .mobi-formaat aanschaffen.

Boek lezen op je tablet

Je kunt uiteraard ook een e-boek lezen op je tablet. In dat geval kun je een app installeren waarmee je ook .epub- en .mobi-bestanden kunt openen. Eventueel kun je ook pdf's via je tablet lezen.

Lezen via je tablet is echter afgeraden omdat het scherm niet geschikt is om langdurig te lezen. Een e-readerscherm is veel beter voor je ogen doordat het met ‘e-papier met e-inkt' is. Dit is bijna net zo zacht voor je ogen is als echt papier. Ook zijn e-readers veel energiezuiniger.

De voordelen van een e-reader?

boeken lezen online

  • De E-Ink-beeldschermen van e-readers zijn extreem energiezuinig, waardoor je bij regelmatig lezen slechts eens in de twee maanden de batterij hoeft op te laden.
  • Ook is er een erg rustig beeld waardoor je zonder vermoeiing eindeloos door kunt lezen.
  • En je hebt geen leesbril nodig omdat je de lettergrootte, regelafstand en het lettertype zelf kunt instellen.
  • Veel e-readers zijn ook waterdicht waardoor je ze ook aan het strand of zwembad kunt gebruiken.

En hoe zit het met torrents/piraterij?

Er zijn een aantal redenen waarom dit streng afgeraden wordt:

  1. Het is niet integer.
  2. Rond 2015 zijn internetproviders en overheden er met succes in geslaagd om de bekende torrentsites zoals The Pirate Bay bijna onbereikbaar en onbruikbaar te maken.
  3. Tegenwoordig heb je allerlei abonnement-diensten waarmee je voor een coulante investering lekker veel kunt lezen. Kies liever daarvoor.
  4. Je bent hopelijk geen blutte zeikerd.

Veel leesplezier!