Nextory e-boeken en luisterboeken: een kritische review

De kans is groot dat je al eens van Nextory gehoord hebt: een platform waar je een enorm aanbod e-boeken en luisterboeken tegenkomt, waar je tegen betaling van kunt genieten. Op het platform vind je een immens aantal fraaie verhalen. Je kunt kiezen uit maar liefst vele duizenden titels. Nextory een hoop te bieden. Wij gingen op onderzoek uit en schreven dit review.

Nextory en onze zoektocht naar het beste digitale boekenaanbod

Steeds meer mensen lezen e-boeken. Dat is niet zo gek, want e-boeken hebben ontzettend veel voordelen. Je kunt bijvoorbeeld duizenden boeken tegelijk op één apparaat opslaan en ze overal mee naartoe nemen zonder dat je je kapot tilt. E-boeken zijn beter voor het milieu en ze zijn een stuk minder duur dan papieren boeken. Denk je aan e-boeken aankopen, dan denk je al gauw aan Nextory. Dit is dan ook het eerste platform waar wij ons toe richtten.

Wat maakt ons geschikte online boeken reviewers?

Op de redactie zijn we allemaal dol op taal en gek op lezen. Het is onze passie. Het is ons vak. Een enkeling daargelaten die liever op papier leest, zien we allemaal de voordelen van e-boeken in en maken we hier ook dankbaar gebruik van. We weten wat je van e-boek en van een e-boek aanbieder mag verwachten, simpelweg omdat we hier intussen veel ervaring mee hebben.

Blijf kritisch op het aanbod online boekenservices

Uiteraard moet je je niet zomaar bij de eerste de beste boekenservice aansluiten. Zowel nationaal als internationaal zijn er inmiddels meerdere aanbieders van e-boeken en van luisterboeken. Als er keuze is, mag je uiteraard kritisch zijn. Dat zijn wij immers ook.

Nextory en scepsis over de opzet

Ook over een platform als Nextory mag je kritisch zijn. Is het boekenaanbod bijvoorbeeld wel echt zo groot en divers als Nextory je wilt doen laten geloven? En is dat nu stimulerend: een boek van een beeldscherm lezen? Wij hebben Nextory uitgeprobeerd en het platform viel niet tegen.

Op deze criteria beoordelen wij Nextory

Wij hechten belang aan kritisch onderzoek, dus beoordeelden we Nextory op het volgende:

 • Het totale aantal boeken

 • De kwaliteit van de titels – ook veel bestsellers? Klassiekers? Boeken die in de prijzen zijn gevallen?

 • We keken of het aanbod goed gespreid is over verschillende categorieën, zoals fictie en non-fictie?

 • We keken naar de verhouding Nederlandstalige en anderstalige boeken

 • We waren kritisch op de prijzen van de abonnementen

 • We keken of het Nextory platform prettig is in gebruik

 • We onderzochten of we goed geholpen werden als we moeilijke vragen gingen stellen.

Nextory in de praktijk: deze onderzoeksdata spelen een rol

Nextory is een platform dat we in praktijk hebben uitgetest. Wat dat inhoudt? We hebben een account aangemaakt en zijn in onze vrije tijd van e- en luisterboeken gebruik gaan maken. Elk van ons had een eigen account en elk van ons richtte zich op een ander segment van het aanbod. Ook hebben we allemaal even een moeilijke vraag op de klantenservice afgevuurd.

In het kort: wat is precies Nextory?

Nextory is een platform waar je heel veel lees- en luisterboeken vindt waar je online toegang toe hebt. Je kunt Nextory gebruiken op zowel je telefoon als op je tablet. Ook kun je gebruik maken van een speciale Nextory app, te downloaden op zowel Android als iOS. Nextory heeft een boekenaanbod ruim genoeg voor de hele familie (en de buren, de hele wijk, de hele stad). Je kunt gebruik maken van verschillende abonnementen met een gratis proeftijd van 30 dagen.

Wat is het verhaal achter Nextory?

Nextory werd opgericht in 2015 in Stocholm en heeft als door een enorme bibliotheek aan online boeken aan zoveel mogelijk mensen wereldwijd beschikbaar te stellen. Ook wil het platform zoveel mogelijk mensen stimuleren plezier in lezen te vinden. De visie van Nextory is duidelijk. Inmiddels is Nextory één van de grootste abonnementsdiensten op het gebied van e-boeken en luisterboeken in Noord-Europa. Je kunt kiezen uit liefst honderdduizenden titels.

Onze testdata: de ervaringen met Nextory

Onze testervaringen met Nextory zijn positief: niet alleen kwamen we onze eigen favoriete boeken tegen als e-boek en soms ook al als luisterboek, als we door de verscheidene categorieën gingen browsen, kwamen we heel wat inspirerende auteurs en titels tegen. Ook op technisch vlak deugt Nextory: een boek is zo opgestart en bladeren of luisteren gaat heel makkelijk.

Welke kosten maak je bij Nextory?

Nextory is een abonnementsdienst waarbij je een betaald abonnement afsluit. Je kunt kiezen tussen twee verschillende abonnementen: het “Goud” abonnement en het “Familie” abonnement. In beide gevallen zijn de eerste 30 dagen gratis. Daarna betaal je 11,99 euro per maand voor Goud. Voor het Familie abonnement betaal je 14,99 tot 19,99 euro in de maand.

Is Nextory het geld waard?

Nextory heeft eerlijke tarieven, ook in vergelijking met de belangrijkste concurrenten. Het fijne van Nextory is dat je verschillende abonnementen kunt afsluiten, afhankelijk van de situatie die op jou van toepassing is. Verder heb je onbeperkt toegang tot alle lees- en luisterboeken, wat betekent dat als je een fanatiek lezer bent, je de kosten snel hebt terugverdiend.

De abonnementen

Abonnement 1: Nextory Goud

Nextory Goud houdt het volgende in:

 • Je betaalt 11,99 euro per maand (na de eerste 30 dagen gratis)
 • Je kunt ongelimiteerd boeken beluisteren en lezen
 • Je krijgt toegang tot 4 profielen
 • Maar slechts 1 profiel kan tegelijkertijd van de app gebruikmaken.

Abonnement 2: Nextory Familie

Nextory Familie is verkrijgbaar in drie verschillende varianten:

 • Ook hier geldt weer de eerste 30 dagen gratis
 • Voor 2 profielen kost het 14,99 euro in de maand
 • Voor 3 profielen 17,99 euro
 • Voor 4 profielen 19,99 euro
 • Familie is het abonnement dat je nodig hebt als meerdere mensen tegelijkertijd van de app gebruik willen maken
 • In de app geef je zelf aan hoeveel mensen gelijktijdig de app kunnen gebruiken.

Onze scores voor Nextory

 • Kwaliteit: 9. Uitgebreid aanbod topboeken en bestsellers
 • Prijs: 8. Eerlijke prijs en handige abonnementen
 • Support: 8.5. Goed geholpen bij vragen
 • Eenvoud: 9. Het hele Nextory platform is intuïtief
 • Functies: 7. Handig platform. Wel jammer dat je met een gewoon abonnement 4 profielen kunt aanmaken, maar dat maar één profiel tegelijkertijd op Nextory actief mag zijn.

Wat maakt Nextory bijzonder ten opzichte van concurrenten?

Het bijzondere van Nextory is dat je er een ontzettend groot aantal boeken op vindt – meer titels dan je in heel je leven zou kunnen lezen, zelfs al wijd je elk uur van de dag aan deze monstertaak. Je kunt voor één vaste prijs onbeperkt luisteren en lezen. Voor luisterboeken heb je verschillende handige functies om de luisterervaring nog prettiger te maken. Je kunt ook leesstatistieken bijhouden en met jezelf bepaalde unieke leesuitdagingen aangaan.

Een expert bespreekt Nextory

De expert die wij gevraagd hebben Nextory verder toe te lichten, vond het platform zeer goed en uitgebreid. Zoals je van een grote partij mag verwachten, vind je hier heel veel boeken van topkwaliteit. Ook vind je “verborgen pareltjes” – boeken die weinig mensen kennen, maar absoluut de moeite waard zijn. De leessuggesties zijn handig en houden je gemotiveerd.

De supportafdeling van Nextory: werden we goed geholpen?

In onze ervaring zit de supportafdeling van Nextory prima in elkaar. Zoals gezegd, heeft elk redactielid een moeilijke vraag gestuurd aan de helplijn. Elk van die vragen werd naar wens beantwoord, al duurde het bij de één wat langer dan de ander. Helaas kun je niet bellen. Je maakt gebruik van een contactformulier. Ook vind je een FAQ sectie met heel wat vragen en antwoorden.

Voor wie is Nextory geschikt?

Nextory is voor mensen die willen upgraden van een traditioneel papieren boek naar een online boek. Ook is Nextory ideaal voor mensen die het aanbod luisterboeken willen verkennen. Aangezien je op Nextory heel veel populaire en specifieke boeken vinden, is er genoeg aanbod voor iedereen: man-vrouw, jong-oud, populair-alternatief. Je komt romans tegen, maar ook genoeg non-fictie. Kortom: er is geen reden om niet bij Nextory te lezen.

Stappenplan: met Nextory actief gaan lezen en luisteren

Wil je van Nextory gebruik gaan maken? Dat kan in een paar eenvoudige stappen:

 • Via de Nextory homepage maak je een account aan

 • Vervolgens download je de app op je apparaat via Google Play of de App Store

 • Je past de app aan naar je wensen – maak een persoonlijk gebruikersprofiel en kies de taal

 • Selecteer boeken in de bibliotheek die je wilt gaan lezen en beluisteren.

Updates van Nextory: wordt het aanbod regelmatig ververst?

De Nextory challenges bijvoorbeeld, zitten steeds weer net iets anders in elkaar. Verder blijft het aanbod boeken steeds toenemen. Je zult misschien niet de allernieuwste titels – vers van de pers – tegenkomen, maar je vindt wel populaire werken van de afgelopen jaren. Wist je dat er zelfs een categorie is “Voor moeilijke lezers”? Kortom: er is voor iedereen wat te vinden.

Reviews van Nextory: wat anderen er over te melden hebben

Global.techradar.comNextory is geschikt voor je als je boeken wilt lezen en beluisteren. Het aanbod is voor iedereen groot genoeg. Bovendien heeft Nextory een erg gebruiksvriendelijke app. Je kunt hier zonder poespas beginnen met luisteren of lezen. Een fijn extraatje is dat je op basis van je lees- of kijkgedrag meerdere aanbevelingen krijgt. Een nadeel is dat er ook bepaalde auteurs in het assortiment ontbreken. Maar dat is onvermijdelijk met zoveel schrijvers op de wereld.
Besteboekentips.nlDe luisterboeken van Nextory zijn ideaal om bij in slaap te vallen of te beluisteren terwijl je handen met een andere activiteit bezig zijn. E-boeken dragen bij aan je persoonlijke ontwikkeling.
Ervaringensite.nlDe reviewers hebben Nextory persoonlijk geverifieerd. Nextory is een betrouwbare partij en biedt de meest gebruikte betaalmethodes in Nederland aan. Ook heeft het platform een prima reputatie. Een positieve extra is het feit dat je reviews kunt achterlaten bij lees- en luisterboeken.
Janske.nlNextory heeft meerdere voordelen: het assortiment van ruim 200.000 boeken, het groot aanbod kinderboeken en de zelf in te stellen slaaptimer. Ook kun je de voorleessnelheid aanpassen en kun je je eigen leesgedrag bijhouden. Volg een uitdagende boekchallenge. Een nadeel van Nextory is dat de app niet op een e-reader te gebruiken is. Ook kun je een boek niet offline downloaden, waardoor je altijd afhankelijk blijft van internetverbinding.
Want.nlNextory wordt gezien als uitstekend platform dat een hoop te bieden heeft voor iedereen die gek is op boeken en lezen. De app is erg overzichtelijk in gebruik. De prijs voor je abonnement is eerlijk. Al met al een dikke aanrader.

Alternatieven voor Nextory

Beste algemene keuzeStorytel – Storytel is een platform met een ruim aanbod lees- en luisterboeken met abonnementen voor vaste prijzen.
Onze persoonlijke favorietKobo Plus – ook Kobo Plus biedt vaste lage prijzen voor een groot assortiment lees- en luisterboeken.
Beste nicheoptieAudible – Audible richt zich bijna uitsluitend op luisterboeken en heeft hier een immens aanbod van voor een eerlijke prijs.

In conclusie: is Nextory een website die we aanbevelen?

ReviewNextory
SamenvattingNextory is een platform dat prettig is in gebruik en voor iedereen een groot genoeg aanbod lees- en luisterboeken heeft. De abonnementen zijn keurig geprijsd en bieden toegang tot een enorme weelde aan leesplezier. Bovendien is Nextory reuzegemakkelijk in gebruik en vind je er moeiteloos je weg.
Review doorDe redactie
BeoordelingHet eindcijfer: 9.3 uit 10.

Jouw e- en luisterboek vervolgstap

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat lees- en luisterboeken voor jou kunnen betekenen? Dan raden we je zeker aan van Nextory gebruik te maken. Onthoud: de proefperiode van 30 dagen is vrijblijvend dus je zit nergens aan vast. Waar wacht je nog op? Er gaat een wereld voor je open.

FAQ: veel gestelde vragen over Nextory

 • Hoe kun je je abonnement opzeggen?

Als je je abonnement wilt opzeggen, log je in op je account op Nextory.nl. Klik op je abonnement en selecteer vervolgens “Abonnement opzeggen”. Je moet nu verschillende stappen volgen. Uiteindelijk kom je op de pagina met de boodschap “Uw abonnement is nu geannuleerd” uit.

 • Tot wanneer is een abonnement geldig?

Een abonnement is altijd geldig tot je volgende betalingsdatum. Wil je voorkomen dat je voor een volgende termijn moet betalen? Dan moet je uiterlijk een dag voor betaling opzeggen. Voor de proefperiode gelden andere regels: je abonnement is dan meteen geannuleerd.

 • Kun je ook van abonnement veranderen?

Ja, dat kan. Hiervoor dien je eerst in te loggen bij je account op Nextory.nl. Je kunt wanneer je maar wilt van abonnement wisselen. Een zogenaamde “downgrade” naar een lager abonnement houdt in dat je je huidige abonnement houdt tot de eerstvolgende betaling. Als je je abonnement upgradet, heb je je juist direct toegang tot je nieuwe abonnement: een stukje service.

 • Hoe zit het met het Familie abonnement?

Het Familie abonnement is ideaal als er verschillende personen tegelijkertijd boeken willen lezen of beluisteren. Je kunt namelijk tot wel vier profielen aanmaken en profielen gelijktijdig gebruiken. In feite bestaat het Familie abonnement uit drie varianten: voor 2 profielen zijn de kosten 14,99 euro in de maand, voor 3 profielen 17,99 euro en voor 4 19,99 euro.

 • Hoe kun je je abonnement betalen?

Nextory biedt verschillende betaalmethodes aan. Groot voordeel is het feit dat je ook met iDeal, met Visa, MasterCard en Eurocard kunt betalen. Transacties via creditcards vinden plaats via een PCI-gecertificeerde beveiligingspartner. Alle informatie word gecodeerd verzonden naar je bank. Informatie van je Creditcard wordt bij Nextory zelf niet opgeslagen.

 • Hoe werk je je betalingsgegevens bij?

Het bijwerken van betalingsgegevens doe je bijvoorbeeld als je van betaalmethode wilt veranderen of als een kaart bijna verlopen is. Het bijwerken van je gegevens doe je op je Accountpagina op Nextory.nl. Klik op “Betaalmethoden” en dan “Mijn Betalingsinformatie”. Vervolgens klik je op “Betalingsgegevens wijzigen”. Volg de stappen die in beeld verschijnen.

Gratis media over/van Nextory: YouTube en meer

Op jouw geluk!