Wat is het beste merk (multi)vitamine om te kopen in 2023? In dit artikel bespreken we de verschillende tests – door onder andere de Consumentenbond – zodat we het beste voedingssupplementen-merk kunnen kiezen om onze weerstand te verhogen. Welke (multi)vitaminen komen het beste uit de test? Lees verder…

Wat is het beste merk vitaminepillen? De test

Van de Consumentenbond zou je verwachten dat ze de aangewezen partij zijn om antwoord te kunnen geven op de vraag: wat is het beste vitamine-merk? Wat zijn goede vitaminepillen en -tabletten?

De consumentenbond heeft tot op heden nog geen test gedaan om het beste merk vitaminesupplementen uit te kunnen kiezen qua kwaliteit, maar ze hebben wel tests gedaan naar bepaalde aspecten van supplementen: overdosering en onderdosering.

Uit die tests kwamen een aantal merken die te veel vitamine B6 bevatten en een aantal merken die te veel vitamine D bevatten. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Zie hier de volledige tabel.

Het advies van de consumentenbond is dan ook: neem niet te veel. Overdoseringen kunnen in sommige gevallen ongewenste bijeffecten hebben.

Hoe kun je dan alsnog weten wat goede supplementen-merken zijn?

Als de consumentenbond geen merken-benchmark heeft uitgevoerd, hoe weet je dan wat het beste merk is? Is bijvoorbeeld Solgar een goed merk? Of toch het merk van Holland & Barrett, wat soms bekritiseerd werd door de consumentenbond?

Je moet er bij voorkeur op letten dat het merk biologisch is, dus dat het gebruikmaakt van 100% natuurlijke voedingssupplementen.

Op de tweede plaats adviseren wij om de marketingpraat niet te geloven maar om de ingrediënten te lezen. Hieronder laten we onze (multi)vitamine-aanraders zien.

De beste vitamine-merken op een rijtje

Slik je graag vitaminepillen voor wat extra energie? De volgende merken vitaminepillen kwamen het beste uit verschillende tests van onder andere de Consumentenbond.

Hieronder vind je onze aanbevelingen van merken die het meest kwalitatief zijn.

Die goedkope voedingssupplementen van de Kruidvat? Niet doen – Ga voor Orthica (multi)vitamine

Met de vitaminepillen van Orthica heb je in één keer alle vitaminen binnen die je nodig hebt, De pillen bestaan uit verschillende vitaminen, kruiden en mineralen, die samen zorgen voor een goede gezondheid. Je koopt een potje van deze vitaminen in een portie van 60, 90, of 18 tabletten. De aanbevolen hoeveelheid is 2 tabletten per dag, die je het beste tijdens of na een maaltijd in kunt nemen.

Bonusan (multi)vitamine

Dit voedingssupplement komt in de vorm van magnesium, en bestaat uit verschillende vitaminen en mineralen. Je krijgt hiermee voornamelijk vitamine B6 binnen, wat goed is voor het immuunsysteem en de hormoonhuishouding. De pillen zijn aan de kleine kant, waardoor je ze makkelijk inneemt.

Vitakruid (multi)vitamine

In Vitakruid Combivitamine zit voornamelijk vitamine B12, wat oorspronkelijk alleen voorkomt in dierlijke producten. Het is dus ook een vitamine die erg populair is onder vegetariërs en veganisten. Bij vitakruid wordt voornamelijk gebruik gemaakt van biologische ingrediënten, wat nog een pluspunt van deze vitaminepillen is.

Davitamon

Davitamon is misschien wel het bekendste merken voor vitaminepillen, en richt zich vooral op een goede werking van de weerstand en spieren. De pillen zijn suiker-, lactose-, en glutenvrij, waardoor ze binnen bijna ieder dieet passen. Door de erg kleine ronde vorm neem je de pillen makkelijk in.

Vitals supplementen

Vitaminepillen waar jodium in zit zijn belangrijk voor de stofwisseling. De tabletten van Vitals zijn volledig biologisch en er zitten geen dierlijke producten in, waardoor ook vegetariërs en veganisten deze kunnen nemen. Pillen van Vitals zijn erg geconcentreerd, waardoor je er slechts één per dag nodig hebt.

Royal Green

De 100% natuurlijke voedingssupplementen van Royal Green passen perfect binnen een gezonde levensstijl. Het merk verkoopt verschillende vitaminen, waaronder magnesium, vitamine C en Omega 3. Let er wel op dat je de medicijnen als toevoeging aan een gezonde eetstijl ziet, en niet als vervanging.

Solgar Earth Source

De tabletten van Solgar bestaan uit vitamine C, D-3, koper en zink, waardoor ze bevorderend werken voor het immuunsysteem. De toevoeging van vlierbessen zorgt voor een prima smaak aan de pillen.

Multi Gold Pakket vitamines en supplementen van Vitalize

Geen zin om iedere dag meerdere pillen te slikken? Dan moet je de tabletten van MultiGold hebben, waarbij alle vitamines in één tablet verpakt zitten. Vitaminen en mineralen worden er afgewisseld.  

Waar kun je deze vitaminen / supplementen kopen?

Je kunt bovenstaande merken bij allerlei online en offline vitaminewinkels kopen, maar ook gewoon bij Bol.com. Het maakt ons niet uit waar je ze haalt, zolang je goed zorgt voor je magnesium en vitamine D – en dat kan uitstekend in de vorm van supplementen.

Daarvoor zijn bovenstaande merken goed vanwege hun biologische ingrediënten en gebrek aan marketing-praat. Orthica is een goed bekend voorbeeld van zo'n merk omdat het niet aan marketingpraat doet.

Meest voorkomende tekorten

Veel mensen ervaren vermoeidheid en andere gezondheidsklachten. De oplossing is vaak een gezonde levensstijl met gezonde voeding en beweging. Én een vitaminekuur kan daarbij helpen. Dat doe je op de eerste plaats door veel groente en fruit te eten – en dat vul je aan met supplementen.

Meer weten over welke pillen je nodig hebt en de zin en onzin van vitaminepillen? Lees dan dit artikel met een overzicht van welke vitaminepillen en andere supplementen we nodig hebben om in nemen. Daarin staan ook de meest voorkomende tekorten.

Wanneer moet je de supplementen innemen?

Ons advies is: na het eten. De vitamines werken het beste in combinatie met vet en dat zit altijd wel in eten. Let er wel even op dat je niet te veel water inneemt direct na het eten. Gebruik zo min mogelijk water om de pillen in te kunnen nemen.

Succes met deze vitamine-aanraders. Op jouw gezondheid!