Wat is het beste merk (multi)vitamine om te kopen in 2023? In dit artikel bespreken we de verschillende tests – door onder andere de Consumentenbond – zodat we het beste voedingssupplementen-merk kunnen kiezen om onze weerstand te verhogen. Welke (multi)vitaminen komen het beste uit de test? Lees verder…

Wat is het beste merk vitaminepillen? De test

Van de Consumentenbond zou je verwachten dat ze de aangewezen partij zijn om antwoord te kunnen geven op de vraag: wat is het beste vitamine-merk? Wat zijn goede vitaminepillen en -tabletten?

De consumentenbond heeft tot op heden nog geen test gedaan om het beste merk vitaminesupplementen uit te kunnen kiezen qua kwaliteit, maar ze hebben wel tests gedaan naar bepaalde aspecten van supplementen: overdosering en onderdosering.

Uit die tests kwamen een aantal merken die te veel vitamine B6 bevatten en een aantal merken die te veel vitamine D bevatten. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Zie hier de volledige tabel.

Het advies van de consumentenbond is dan ook: neem niet te veel. Overdoseringen kunnen in sommige gevallen ongewenste bijeffecten hebben.

Hoe kun je dan alsnog weten wat goede supplementen-merken zijn?

Als de consumentenbond geen merken-benchmark heeft uitgevoerd, hoe weet je dan wat het beste merk is? Is bijvoorbeeld Solgar een goed merk? Of toch het merk van Holland & Barrett, wat soms bekritiseerd werd door de consumentenbond?

Je moet er bij voorkeur op letten dat het merk biologisch is, dus dat het gebruikmaakt van 100% natuurlijke voedingssupplementen.

Op de tweede plaats adviseren wij om de marketingpraat niet te geloven maar om de ingrediënten te lezen. Hieronder laten we onze (multi)vitamine-aanraders zien.

Onze zoektocht naar de beste vitaminepillen

Op dagelijkse basis de juiste vitamines binnenkrijgen, is nog zo makkelijk niet. Sterker nog: de meeste Nederlanders hebben ontzettend veel moeite met het binnenkrijgen van de juiste vitamines. Om eerlijk te zijn, gaat dit ons ook niet altijd goed af. Vandaar dat we ons zijn gaan verdiepen in vitaminepillen. Vitaminepillen vormen een handig alternatief voor het opvullen van tekorten. Bovendien kun je snel innemen: hap, slik, weg – zelfs zonder te kauwen.

Waarom wij vitaminepillen zijn gaan reviewen

Als je vitaminepillen gaat slikken, kan het zijn dat je niet direct resultaat merkt. Op zich niet erg, maar het is natuurlijk wel lastig te bepalen of de pil werkt of niet. Omdat we niet van elke pil overtuigd waren, zijn we verschillende gaan uittesten. Het werd een soort passie – een obsessie – van ons. Verschillende redactieleden hebben weer andere pillen uitgetest. Al onze resultaten hebben we naast elkaar gelegd. Vervolgen hebben we conclusies getrokken.

De beste vitamine-merken op een rijtje

Slik je graag vitaminepillen voor wat extra energie? De volgende merken vitaminepillen kwamen het beste uit verschillende tests van onder andere de Consumentenbond.

Hieronder vind je onze aanbevelingen van merken die het meest kwalitatief zijn.

Die goedkope voedingssupplementen van de Kruidvat? Niet doen – Ga voor Orthica (multi)vitamine

Met de vitaminepillen van Orthica heb je in één keer alle vitaminen binnen die je nodig hebt, De pillen bestaan uit verschillende vitaminen, kruiden en mineralen, die samen zorgen voor een goede gezondheid. Je koopt een potje van deze vitaminen in een portie van 60, 90, of 18 tabletten. De aanbevolen hoeveelheid is 2 tabletten per dag, die je het beste tijdens of na een maaltijd in kunt nemen.

Bonusan (multi)vitamine

Dit voedingssupplement komt in de vorm van magnesium, en bestaat uit verschillende vitaminen en mineralen. Je krijgt hiermee voornamelijk vitamine B6 binnen, wat goed is voor het immuunsysteem en de hormoonhuishouding. De pillen zijn aan de kleine kant, waardoor je ze makkelijk inneemt.

Vitakruid (multi)vitamine

In Vitakruid Combivitamine zit voornamelijk vitamine B12, wat oorspronkelijk alleen voorkomt in dierlijke producten. Het is dus ook een vitamine die erg populair is onder vegetariërs en veganisten. Bij vitakruid wordt voornamelijk gebruik gemaakt van biologische ingrediënten, wat nog een pluspunt van deze vitaminepillen is.

Davitamon

Davitamon is misschien wel het bekendste merken voor vitaminepillen, en richt zich vooral op een goede werking van de weerstand en spieren. De pillen zijn suiker-, lactose-, en glutenvrij, waardoor ze binnen bijna ieder dieet passen. Door de erg kleine ronde vorm neem je de pillen makkelijk in.

Vitals supplementen

Vitaminepillen waar jodium in zit zijn belangrijk voor de stofwisseling. De tabletten van Vitals zijn volledig biologisch en er zitten geen dierlijke producten in, waardoor ook vegetariërs en veganisten deze kunnen nemen. Pillen van Vitals zijn erg geconcentreerd, waardoor je er slechts één per dag nodig hebt.

Royal Green

De 100% natuurlijke voedingssupplementen van Royal Green passen perfect binnen een gezonde levensstijl. Het merk verkoopt verschillende vitaminen, waaronder magnesium, vitamine C en Omega 3. Let er wel op dat je de medicijnen als toevoeging aan een gezonde eetstijl ziet, en niet als vervanging.

Solgar Earth Source

De tabletten van Solgar bestaan uit vitamine C, D-3, koper en zink, waardoor ze bevorderend werken voor het immuunsysteem. De toevoeging van vlierbessen zorgt voor een prima smaak aan de pillen.

Multi Gold Pakket vitamines en supplementen van Vitalize

Geen zin om iedere dag meerdere pillen te slikken? Dan moet je de tabletten van MultiGold hebben, waarbij alle vitamines in één tablet verpakt zitten. Vitaminen en mineralen worden er afgewisseld.  

Veel gestelde vragen

Laten we hieronder een aantal veel gestelde vragen aan onze redactie behandelen:

Waar kun je deze vitaminen / supplementen kopen?

Je kunt bovenstaande merken bij allerlei online en offline vitaminewinkels kopen, maar ook gewoon bij Bol.com. Het maakt ons niet uit waar je ze haalt, zolang je goed zorgt voor je magnesium en vitamine D – en dat kan uitstekend in de vorm van supplementen.

Daarvoor zijn bovenstaande merken goed vanwege hun biologische ingrediënten en gebrek aan marketing-praat. Orthica is een goed bekend voorbeeld van zo'n merk omdat het niet aan marketingpraat doet.

Wat zijn de meest voorkomende tekorten?

Veel mensen ervaren vermoeidheid en andere gezondheidsklachten. De oplossing is vaak een gezonde levensstijl met gezonde voeding en beweging. Én een vitaminekuur kan daarbij helpen. Dat doe je op de eerste plaats door veel groente en fruit te eten – en dat vul je aan met supplementen.

Meer weten over welke pillen je nodig hebt en de zin en onzin van vitaminepillen? Lees dan dit artikel met een overzicht van welke vitaminepillen en andere supplementen we nodig hebben om in nemen. Daarin staan ook de meest voorkomende tekorten.

Wanneer moet je de supplementen innemen?

Ons advies is: na het eten. De vitamines werken het beste in combinatie met vet en dat zit altijd wel in eten. Let er wel even op dat je niet te veel water inneemt direct na het eten. Gebruik zo min mogelijk water om de pillen in te kunnen nemen.

Een kritische blik op het vitaminepillen aanbod

Het eerste dat opvalt als je je in vitaminepillen gaat verdiepen, is dat het aanbod erg groot is. Op zich geen probleem. Sterker nog: de kans dat je pillen van hoge kwaliteit tegenkomt, neemt hierdoor alleen maar toe. Het risico is natuurlijk wel dat je door de bomen straks het bos niet meer ziet. Lang niet alle vitaminepillen en -supplementen zijn van even hoog niveau. Als dat wel het geval was geweest, dan hadden we dit artikel immers niet hoeven schrijven.

Vitaminepillen en de nodige scepsis

Gaat zo’n pilletje echt helpen? Kun je je afvragen. Hoe kan het dat je in één pilletje alle stofjes vindt die je lichaam nodig heeft? Ook waren we er niet van overtuigd dat alle pillen van even hoog niveau waren? En hoe kon je de resultaten merken? Als de pillen succesvol bleken, voelde je je dan stukken beter of gewoon normaal? Allemaal vragen die we graag beantwoord wilden zien. Inmiddels hebben we een veel betere indruk van hoe het allemaal werkt.

Beloften van vitaminepillen producenten: een bittere pil?

De beloften van vitaminepillen producenten laten zich raden: je zult “meer energie” krijgen, je “fitter voelen”, zelfs “gelukkiger” zijn. Ook zul je er “gezonder uitzien” en “meer uit je leven kunnen halen”. De producenten van vitaminepillen maken in hun reclames graag gebruik van mooie locaties, gezonde en gelukkige mensen (die bovengemiddeld knap zijn) en natuurlijk een stralende zon. Heb je ooit een vitaminereclame gezien waarin het regent?

Hierop beoordelen wij vitaminepillen

Het beoordelen van vitaminepillen doen wij rechttoe-rechtaan, zonder overbodige poespas. Hier kijken we naar:

·         Allereerst is de prijs van de pillen erg belangrijk – deze mag niet te hoog zijn

·         Verder moet het duidelijk zijn welke ingrediënten de pillen precies hebben en wat de verhoudingen van de vitamines zijn

·         Is één pil voldoende voor de benodigde dagelijkse dosis?

·         Zijn de doseringen van vitamines goed – is er niet sprake van een overdosering?

·         Worden de vitaminepillen ook elders goed beoordeeld?

·         Is er sprake van niet-goed-geld-terug garantie?

Vitaminepillen: onze onderzoeksdata

Dit artikel is tot stand gekomen aan de hand van de ervaringen van onze redactie. We hebben alle vitaminepillen uiteraard in de praktijk uitgetest. Dat is voor ons een voorwaarde van goed onderzoek. Onze tests duren enkele weken, niet enkele dagen. Daarnaast hebben verschillende redactieleden verschillende pillen getest en is er uitgebreid onderling vergeleken.

Consumentenbond over vitaminepillen

Zoals gezegd, raadt de Consumentenbond aan voorzichtig te zijn met wat je slikt. Kies alleen voor een pil met vitamines waar je ook écht tekort aan hebt. Krijg je teveel van een bepaalde vitamine binnen, dan kan dit schadelijk zijn voor je lichaam. Multivitamine wordt vaak niet aangeraden.

Beste vitaminepillen 50+

RTL Nieuws deelt dat uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat veel potjes die onderzocht zijn niet de juiste vitamine D dosering bevatten. De vitamine die het beste is getest in de categorie multivitaminen voor vrouwen 50-70 jaar is Flinndal Multi 50+. Ook voor 70+-ers scoort Flinndal het beste. De dosering vitamine D is exact juist en de doseringen van andere mineralen en vitamines is normaal. Het beste vitamine D supplement is Davitamon 50+.

Nog een keer onze conclusie: Orthica is het beste merk

In onze beleving kun je het beste Orthica-vitaminen nemen. Zie onze lijst bovenaan dit artikel.

Vitaminepillen: gebruikte bronnen

Voor dit artikel over (multi)vitaminepillen hebben we van de volgende bronnen gebruik gemaakt:

Je vitaminepil vervolgstap

Zoals gezegd, je kunt allerlei kanten op met vitaminepillen. Waar je ook tekort aan hebt, er is een vitaminepil voor iedereen. Zorg er alleen wel voor dat je een pil van hoge kwaliteit aanschaft en dat je je niet laat verleiden door mooie beloften van producenten. Dit review helpt je verder en leert je hoe je goede vitaminepillen van mindere merken onderscheiden kunt.

Succes met deze vitamine-aanraders. Op jouw gezondheid!