Hier vind je alles over groene smoothies: onder andere handige ingrediënten, tips om het jezelf makkelijker te maken en op het einde vind je een heel leuk pakket met recepten en schama's.
Inhoud van deze pagina:
Groene smoothies zijn gezond én makkelijk!
Groene bladgroenten geven je mineralen, eiwit, vitaminen, anti-oxidanten en vezels. Ook gaan ze ‘verzuring' in je lichaam tegen. Je lichaam wordt dus gezuiverd van gifstoffen die kunnen ophopen door bijvoorbeeld bewerkt voedsel en vervuiling in de lucht.
Je gaat je snel fitter, minder vermoeid en gezonder voelen dankzij groene smoothies! Drink je ze iedere dag, dan ben je als het waren een reinigende detox-kuur aan het nemen wat ook nog eens helpt bij het afvallen.
Bovendien is het super makkelijk:
- De helft van het werk is gedaan met diepvriesgroente- en fruit.
- De blender maakt zichzelf schoon als je hem aan zet met water erin.
- Even wat groente en fruit wassen en schillen is leuk en het duurt helemaal niet lang.
- Er kan niet zoveel mis gaan als je een keer een extra biet of een appel te weinig hebt gebruikt.
Tip 1 – Stop er veel groente in met een beetje zoet fruit voor de smaak (drinkbaarheid)
Wees zuinig met fruit. Uiteraard is fruit goed en van één vrucht stijgt je bloedsuikerspiegel nauwelijks, maar van veel fruit tegelijk stijgt je bloedsuiker wel snel. Streef er dus naar om je smoothie niet te zoet, maar drinkbaar te houden.
Tip 2 – Rouleer met de ingrediënten
Het is niet gezond om steeds hetzelfde soort groente te eten. Neem bijvoorbeeld niet iedere dag spinazie als hoofdingrediënt.
Tip 3 – Biologisch = meer mineralen en bouwstoffen
Biologische groenten hebben niet alleen minder pesticiden, ze zijn ook van zichzelf gezonder door de manier waarop ze gegroeid zijn. Vaak is dat in een ander soort grond gebeurd.
Tip 4 – Voeg de pitten en pulp toe (het witte van de schil)
Het mooie van smoothies is dat je de stukken die je normaal gesproken weg moet gooien, nu gewoon erin kunt houden. Het witte van de schil is juist extreem gezond. Ook de pitten van sommige soorten fruit zijn gezond, maar normaal gesproken te moeilijk om te eten. Bijvoorbeeld die van de papaja. Die kunnen met de blender goed fijngemalen worden.
Google van te voren per stuk fruit of de pitten en het witte van de schil eetbaar zijn. Pitten van citroenen zijn bijvoorbeeld niet eetbaar.
Tip 5 – Maak het jezelf makkelijk met diepvriesfruit
Of je nu diepvriesfruit in een zak of doos koopt of zelf fruit invriest, het geeft je een gevoel dat het weinig moeite zal zijn als je ziet dat de helft van het werk al gedaan is en de blender al voor de helft gevuld is voordat je iets hebt hoeven te wassen of snijden.
Tip 6 – Hoeveel water moet ik gebruiken?
Vaak is een glas al genoeg, maar je hoeft nooit precies het recept te volgen. Misschien houd je juist van een dikkere of dunnere smoothie. Gebruik trouwens nooit sap, maar gewoon water. Met sap krijg je te veel suiker binnen.
Tip 7 – Alternatieven voor water als vloeistof (ook vet is gezond)
Je kunt er ook voor kiezen om geen water, maar bijvoorbeeld volle yoghurt, (zelfgemaakte) amandelmelk of cashewmelk te gebruiken.
Tip 8 – Voeg soms gewoon een heleboel rode kleuren toe
Soms wil het oog ook wat. Smoothies zijn niet alleen lekker: ze kunnen ook soms een heel mooie zomerse of winterse kleur hebben. Smoothies zijn altijd al mooi, maar bieten en bosbessen zijn de meest kleurrijke ‘rood-achtige' ingrediënten.
Tip 9 – Maak lekker veel, maar drink extreem langzaam voor betere opname
Het leuke van zelf smoothies maken, is dat je lekker veel kunt maken. Uit een blender haal je vier grote glazen! Veel meer dan die kleine pakjes wanneer je ze kant-en-klaar koopt.
Maar… eigenlijk is de mens er niet op gebouwd om vijf porties groente en fruit in een keer binnen te krijgen. Drink de smoothie dus zo langzaam mogelijk op en laat het goed met je speeksel vermengen.
Tip 10 – Recepten volgen of op gevoel?
Allebei is goed. Volg gerust een recept, maar als het recept zegt dat je voor iedere rode biet ook een appel moet toevoegen terwijl jij veel minder zoet gewend bent, dan kun je uiteraard op gevoel veel meer bieten dan appels toevoegen. Er kan niks mis gaan. Daarnaast is het heel leuk om een boek met recepten in de keuken te hebben.
Tip 11 – Groente smoothie zonder fruit maar toch nog smaakvol?
Citroen is een goede oplossing. Je kunt gewoon een hele citroen mee in de blender doen, geschild en ontpit.
Tip 12 – Voeg haver of zaden toe, zoals hennepzaad of lijnzaad (maar gebruik het niet als volledig ontbijt)
Haver en zaden maken de smoothie meer vullend. Een groene smoothie is echter geen vervanging voor een ontbijt. Neem ten minste nog een paar eitjes of andere vormen van vet, zoals een toast met boter of een avocado.
Tip 13 – Dit is je kans om de ‘moeilijk te eten' gezonde vruchten te nemen!
Een citroen of cranberry's zijn super gezond, maar misschien moeilijk te eten omdat ze een harde smaak hebben. In je smoothie merk je daar niks van! Schil bijvoorbeeld een citroen, haal de pitten eruit en gooi hem er volledig bij.
Tip 14 – Test zelf wat uit met deze ingrediënten
Eigenlijk kun je bijna met alle ingrediënten experimenteren, maar hieronder vind je zomaar wat voorbeelden van fijne ingrediënten ter inspiratie. Kijk vervolgens zelf op gevoel wat je met elkaar wilt combineren.
De groenten en het niet-zoete fruit:
- Bleekselderij
- Boerenkool
- Spinazie
- Andijvie
- Broccoli
- Komkommer
- Citroen
- Gember
- Avocado
- Courgette
- Bieten (mooi rood)
Het zoete fruit:
- Een banaan kan altijd. Het maakt het niet alleen zoeter, het maakt het ook nog eens ‘shake-achtiger'.
- Kiwi
- Peren
- Aardbeien, inclusief groen kroontje
- Cranberry
- Mango
- Sinaasappel
- Ananas
- Bosbessen (mooi roodachtig)
- Papaja
125 Groene Smoothie-Recepten voor beginners en gevorderden
Zoek je lekkere, simpele en gezonde recepten voor groene (en rode) smoothies? In onderstaande boeken vind je geen 50, maar 500+ groene smoothie-recepten, inclusief schema en veel meer.
Op jouw gezondheid!