Wat is de betekenis van homeopathie? Wat is het, hoe werkt het en is het wetenschappelijk onderbouwd? Lees verder…

Wat is homeopathie?

Homeopathie is een medisch systeem dat gebaseerd is op de overtuiging dat het lichaam zichzelf kan genezen. Degenen die homeopathie beoefenen, gebruiken kleine hoeveelheden natuurlijke stoffen, zoals planten en mineralen. Zij geloven dat deze het genezingsproces stimuleren.

Wanneer ontstond homeopathie?

Homeopathie werd ontwikkeld in het einde van de 18e eeuw in Duitsland. Het is een veelgebruikte geneeswijze in veel Europese landen, maar het is nog niet zo populair in de Verenigde Staten.

Hoe werkt het?

Een basisovertuiging achter homeopathie is dat planten en mineralen de natuurlijke afweer van het lichaam op gang kunnen brengen.

Bijvoorbeeld: rode ui brengt tranen in je ogen. Daarom wordt het gebruikt in homeopathische middelen tegen allergieën.

Homeopathische geneesmiddelen

homeopathie uitleg

Homeopathische artsen – die ook wel “homeopaten” worden genoemd – verzwakken deze ingrediënten door toevoeging van water of alcohol. Vervolgens schudden ze het mengsel als onderdeel van een proces dat “potentiëring” wordt genoemd. Zij geloven dat deze stap de genezende essentie overbrengt.

Homeopaten geloven ook dat hoe lager de dosis is, hoe krachtiger het geneesmiddel werkt. In feite bevatten veel van deze middelen niet langer de moleculen van de oorspronkelijke stof. Ze zijn er in verschillende vormen, zoals vloeibare druppels, crèmes, gels en tabletten.

Je kunt ook vrij verkrijgbare homeopathische middelen kopen bij drogisterijen en natuurvoedingswinkels. De dosering en kwaliteit van deze producten zijn afhankelijk van de fabrikant.

Welke aandoeningen behandelt homeopathie?

Homeopathie wordt gebruikt voor een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder een aantal chronische ziekten.

  • Allergieën
  • Migraine
  • Depressie
  • Chronische vermoeidheidssyndroom
  • Reumatoïde artritis
  • Prikkelbare darmsyndroom

Het kan ook worden gebruikt voor kleine problemen zoals kneuzingen, schaafwonden, kiespijn, hoofdpijn, misselijkheid, hoest en verkoudheid.

Gebruik geen homeopathische medicijnen tegen levensbedreigende ziekten, zoals astma, kanker en hart- en vaatziekten, of in noodgevallen.

Werkt het en is het wetenschappelijk onderbouwd?

homeopathie betekenis

Er is gemixt commentaar vanuit de wetenschappelijke hoek, maar het komt erop neer dat er (tot voor kort) geen wetenschappelijke onderbouwing is. Sommige nieuwe onderzoeken tonen echter aan dat homeopathische middelen nuttig zijn, terwijl andere dat niet doen.

Critici geven de voordelen van het placebo-effect aan. Dat is wanneer de symptomen verbeteren omdat je denkt dat de behandeling werkt – niet omdat het echt werkt. Dit kan de hersenen ertoe aanzetten om chemicaliën vrij te geven die de pijn of andere symptomen kortstondig verlichten.

Hierna lezen:  Zelfgenezend Vermogen Activeren? 15 Praktijktips & Uitleg

Artsen zijn verdeeld omdat sommige van de theorieën achter homeopathie niet in overeenstemming zijn met de principes van de chemie en de fysica. Wetenschappers stellen dat een geneesmiddel zonder werkzame stof geen effect kunnen hebben op het lichaam.

Wat zijn de risico's van homeopathie?

Over het algemeen zijn de meeste homeopathische middelen zo verwaterd dat ze geen bijwerkingen veroorzaken. Maar er zijn uitzonderingen. Homeopathische geneesmiddelen kunnen een grote hoeveelheid van een werkzame stof bevatten, zoals een zwaar metaal, die gevaarlijk kan zijn.

Praktijkvoorbeeld: In 2016 en 2017 waarschuwde de U.S. Food and Drug Administration (FDA) tegen het gebruik van homeopathische bijt-tabletten en gels vanwege mogelijke gezondheidsrisico's voor baby's en kinderen.

Als je overweegt om deze alternatieve behandelingen uit te proberen, praat dan met je arts. Hij kan ervoor zorgen dat ze veilig zijn en dat er geen conflict ontstaat met andere medicijnen die je gebruikt.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: