Wat is het zelfgenezend en zelfherstellend vermogen? Hoe kun je gebruikmaken van de zelfgenezende kracht van het lichaam? Bijvoorbeeld bij lichamelijke en psychische klachten? In dit artikel lees je alles over zelfgenezing door je eigen mentale kracht. Eerst vind je een uitleg en daarna 15 praktijktips!

Inhoud van deze pagina:

Het nieuwste onderzoek over het zelfhelend vermogen

Wil je je naast de tips van dit artikel extra verdiepen over dit onderwerp? De 2018-bestseller Het Zelfhelend Vermogen (via Bol.com) van Deepak Chopra & Rudolph E. Tanzi gaat over het nieuwste onderzoek op het gebied van de verbinding van lichaam & geest en lichaam & immuniteit. Het gaat praktisch in op voeding, stress, verminderen van ontsteking in het lichaam en gezond oud worden.

Wat wordt bedoeld met zelfgenezing door je eigen mentale kracht?

Neem de volgende stelling eens in overweging: gezondheid komt voor uit mentale activiteit. Uit positieve mentale attitudes. Geloof je bijvoorbeeld dat je gezond bent, dan zal je gezond zijn. De stelling geldt ook andersom: voor ziekte is vereist dat je gelooft dat je ziek bent.

Hierna lezen:  Emotionele pijn uit je verleden helen & loslaten: 9 krachtige tips [how-to] 

Deze aanname betekent ook dat ziekte een symbolische betekenis heeft. Je kent idee vast wel van het bekende boek dat bij iedere familie in de boekenkast staat: De Sleutel Tot Zelfbevrijding. Dit gaat om het idee dat ziekte ons een boodschap geeft. De boodschap dat we in onszelf mogen kijken naar dingen die we anders mogen doen in ons leven. Doen we dit en doen we iets aan de psychologische oorsprong van de kwaal, dan kunnen we onszelf genezen van de kwaal. Ook het boek “De Zin Van Ziek Zijn” gaat hierover.

Voordat we deze stelling gaan aanhangen of aanvallen: laten we er meer over gaan leren…

Als je iets gelooft, gaat het dan gebeuren?

Sommigen van ons ‘hebben geen mooi handschrift'. Hoe is dat ontstaan? We kwamen niet tot de conclusie dat ons handschrift slecht was omdat ons handschrift slecht is. Je handschrift is slecht doordat de overtuiging in het verstand er was. Misschien dat iemand het tegen je zei toen je klein was en je het nog aan het leren was.

Zelfgenezing door de kracht van de geest: kwestie van suggestie en overtuigingen?

zelfhelend vermogen

Er zijn een aantal bijzondere fenomenen die de kracht van gedachten bevestigen. Bijvoorbeeld: nadat een ziekte op TV is bekend geworden, zoals een griepgolf, ontstaat er tijdens de dagen daarna opeens een epidemie. Het komt door de suggestie die ons vertelde dat er een griepgolf heerst. 

Giftige gedachten produceren giftige chemicaliën in het lichaam.

Het kan al zo simpel zijn als gewoon suggesties geven aan het brein van jezelf of iemand anders… Daarom werkt hypnose zo goed! Zo bestaat er een hypnotische allergie-techniek waarbij je het onderbewuste laat geloven dat je niet allergisch bent.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Minder dan 1% van de ziekten zijn gerelateerd aan genen. Genen zijn niet bepalend. Je hoort vaak mensen zeggen – nadat ze kaal, dik of ziek zijn geworden: ‘Ik wist dat dit ging gebeuren…' Nee, het was je geloof in de slechte genen.

Als je je overtuigingen verandert, verander je je biologie. Je kunt zelfs met perfect gezonde genen allerlei kwalen krijgen. Dit maakt gebruik van de kracht van het placebo-effect: jouw geloof heelt.

– Bruce Lipton

Het placebo-effect programmeert jouw zenuwstelsel voor genezing

Als er een testgroep van 100 zieke mensen is waarop een nieuw medicijn getest wordt, dan wordt er ook altijd een groep van 100 mensen een placebo gegeven, terwijl aan deze placebo-groep verteld wordt dat ze ook het nieuwe medicijn krijgen.

Hierna lezen:  Wat is ego / pijnlichaam? Kun je het loslaten? [41 Tips & Inzichten]

Dit moet gedaan worden om te kunnen zien of het nieuwe medicijn werkt. En inderdaad, het nieuwe medicijn sloeg aan bij 70 mensen die het daadwerkelijke medicijn kregen. Maar het is niet ongebruikelijk dat er bij de placebo-groep ook 60, 70 of zelfs 75 mensen beter worden.

Ze accepteren en geloven de gedachte dat ze het medicijn krijgen. Ze programmeren hun zenuwstelsel hierdoor om zichzelf te genezen. Is het de substantie die de heling uitvoert, of is het de lichaamseigen capaciteit om te helen?

Positief en negatief denken is heel krachtig. Placebo kan je van alles genezen en negatief denken kan je alle ziekten en zelfs dood geven.

Ook nocebo is een algemeen bekende kracht:

Een harde kreet: “Help me, ik heb per ongeluk al mijn pillen ingenomen. Dit wordt mijn dood!” Een 26-jarige man op de eerste hulp viel op de grond – en een leeg receptflesje viel uit zijn handen.

Meneer A, zoals hij werd genoemd in zijn casestudy uit 2007, was nog bij bewustzijn, maar bleek van gezicht, suf en lusteloos. Hij vertelde de artsen dat hij impulsief 29 capsules had geslikt na een ruzie met zijn vriendin – de pillen waren een experimenteel medicijn tegen depressie dat hij in een klinische proef had gekregen.

Ze hadden duidelijk effect: De bloeddruk van meneer A daalde abnormaal laag, en zijn hartslag was 110 slagen per minuut. Na vier uur aan een infuus, toonde hij weinig verbetering.

Toen arriveerde een arts die toezicht hield op de klinische proef. Hij zei dat meneer A deel uitmaakte van de placebogroep – patiënten die willekeurig en zonder dat ze het wisten werden uitgekozen om een pil te krijgen die helemaal niets deed. Alle symptomen die hij had – met zijn lichaam in crisismodus – kwamen niet van de pillen, maar van zijn geest.

Mr. A “uitte verbazing en daarna bijna tranen van opluchting.” Binnen 15 minuten steeg zijn bloeddruk en werd zijn hartslag weer normaal. Hij was in orde. “De hypotensie van meneer A lijkt te zijn opgetreden als gevolg van de placebo-overdosis,” schreef de studie. Een andere naam voor dit fenomeen: het nocebo effect.

Zelfhelend vermogen activeren? Was je nooit verbaasd toen je als kind viel…

zelfgenezend vermogen

Geweldig was die tijd! Als kind had ik minstens iedere maand wel een wond door het spelen. En die wond genas helemaal vanzelf. Een paar weken later kon je er niks meer van zien.

Hoe komt het dat het zelfgenezend vermogen werd geactiveerd om de wond te genezen? Laten we in de volgende paragraaf kijken hoe snel onze cellen zich vernieuwen…

Hierna lezen:  Homeopathie Betekenis: Wat Is Homeopathie? [Eenvoudige Uitleg]

Ons fysieke lichaam wordt in acht jaar geheel vernieuwd

Een aantal feiten over de vervanging van je cellen:

  • Per uur worden ongeveer één miljard cellen vervangen in je lichaam.
  • Iedere cel in het oog is iedere 48 uur vernieuwd.
  • De cellen van de binnenkant van de maag doen er drie dagen over.
  • Huidcellen doen er vier weken over om volledig vernieuwd te zijn.
  • Levercellen hebben zes weken nodig. Je hele lever is in vijf maanden vernieuwd.
  • Je botten worden elke tien jaar vernieuwd.

Maar toch blijven we soms langer ziek…

Waarom kan een ziekte toch aanhouden, ondanks de nieuwe cellen?

Waarom kan bijvoorbeeld kanker blijven voortbestaan in een nieuwe cel die de oude vervangt?

Het antwoord ligt in het celgeheugen. Dit betekent dat herinneringen in cellen kunnen worden opgeslagen. Op die manier wordt een ziektepatroon doorgegeven aan een nieuwe generatie cellen.

Dus niet alleen ons brein heeft een geheugen: onze lichaamscellen ook. De oplossing is dus om onverwerkte emoties te werken zodat ze de boel niet meer kunnen vastzetten.

Bijna iedere ziekte is terug te herleiden naar angst en stress

zelfhelend vermogen

De ultieme oorzaak van ziekte is angst en stress. Het zelfhelend vermogen komt volledig neer op het oplossen van angst. Want wat gebeurt er als je stress hebt?

Ziekte is een gezonde reactie op een ongezonde omgeving. De ziekte is eigenlijk het herstelproces. De oorzaak is vaak stress. Dat is de ziekte.

Als we gaan vliegen in een vliegtuig, en als we bang/nerveus zijn, dan krijgen we zweterige handpalmen en trillende handen. We hebben dan een fysieke respons voor iets wat we emotioneel voelen.

De PH-waarde verandert dan. We worden zuur. Daarin kunnen ontstekingen ontstaan als het aanhoudt. Wat nou als we bepaalde stressvolle emoties diep wegdrukken, en het bouwt… en het bouwt… en het bouwt op… Er gaat minder energie naar het immuunsysteem, het leversysteem stopt met goed werken en ziektes kunnen opeens vrij spel krijgen.

Waar gaat die energie dan wel naartoe?

Stress heeft een heel positief doel: de vecht-vlucht intentie. Je wil 100% van je energie gebruiken om te rennen voor de sabeltandtijger. Alleen is dat anno nu niet meer nodig. Maar de vecht-vlucht-respons, oftewel stress, gaat nog wel eens aan.

Ziekte is een gezonde reactie op een krankzinnige situatie.
– Eleanor Longden

Je hebt drie soorten stress:

  • Lichamelijke stress: dit komt door ongelukken, vallen en trauma's.
  • Chemische stress: dit komt door bacteriën, hormonen, metalen, virussen en je bloedsuikerspiegel.
  • Emotionele stress: dit komt bijvoorbeeld door financiën, relaties, etc.

De conclusie? Laat de stress dus gaan! Zorg voor voldoende ontspanning en rust in je leven. Dit is dus heel belangrijk. Span je gerust in om successen te behalen, maar houd ook genoeg pauzes en vrije dagen om compleet te ontspannen. Met andere woorden: enjoy the ride! Geniet van iedere dag, ook al ben je aan de weg aan het timmeren met je stressvolle carrière.

Zoek een passende verwerking van stress. Ga van angst naar liefde. ‘Rest and repair' in plaats van ‘vecht en vlucht'.

Hoe kun je wat aan een ziekte doen dankzij het zelfgenezend vermogen? 15 tips

Hoe kun je het zelfherstellend vermogen activeren en stimuleren? Gelukkig zijn daar praktische manieren voor.

Hierna lezen:  PSYCH-K®, Wat Is Dit Voor Methode? [Betekenis & Ervaringen Nederland]

Hieronder vind je krachtige, maar haast ‘onzichtbare' krachten voor westerse geneeskunde. Deze onzichtbare krachten blijken echter alles te controleren. Bijvoorbeeld je gedachten! Laten we naar al deze krachten gaan kijken die je ook daadwerkelijk zelf kunt stimuleren…

zelfgenezend vermogen

1. Vergeving van jezelf: geen schuldgevoel meer hebben

Je geneest jezelf door geen oude schuldgevoelens meer te hebben. Het medicijn hiervoor is vergeving. Je haalt jezelf uit de slachtofferrol. We zijn niet het slachtoffer van ziekte, ongelukken, virussen, cholesterol…

2. Gebruik je overtuigingen

Spreek ondersteunende overtuigingen uit. Laten we het voorbeeld van een hoge cholesterol nemen. Zeg gewoon hardop:

‘Hierbij annuleer ik het, verwerp ik het en draai ik het terug.'

En zeg vervolgens iets wat de waarheid is:

‘Ik ben een oneindig wezen. De eieren hebben geen effect op mijn cholesterol. Ik hoef er niet in te geloven.'

3. Ga van angst naar zelfliefde en zelfcompassie: heb hier de bereidheid voor!

Heb de bereidheid (om hiernaar te kijken). De bereidheid om naar liefde te bewegen. Om jezelf te accepteren en om van jezelf te houden. Om zelfcompassie te hebben (compassie is: de onschuld in iedereen zien).

Liefde is het medicijn voor iedere ziekte.

4. Eet gezond: je bent wat je eet

Je cellen kunnen zich vernieuwen aan de hand van het gezonde eten, waardoor iemand met lage weerstand zich 8 maanden later herboren kan voelen als hij/zij zijn dieet radicaal verandert naar gezond.

Ieder orgaan kan zichzelf helen.

5. Verwerk je oude emoties

Mensen hebben geleerd om vast te houden aan emoties. Het lichaam loopt dan vast. Westerse geneeskunde noemt het echter kanker, depressie, migraine, etc.

Feeling = healing

Leer hier alle methoden om emoties te verwerken.

6. Accepteer en uit ook de emoties die je nu voelt

Soms moet je gewoon een potje huilen of in een kussen slaan om je woede te uiten. Dit draait ook om zelfacceptatie. Onder andere EFT en de MIR-methode helpen hierbij.

7. Gebed en intentie: verdiep je spirituele connectie

De macht die het lichaam heeft gemaakt, kan het lichaam ook genezen. We hebben het hier over een grotere intelligentie die onbewust door ons lichaam loopt. Die intelligentie is de grootste heler in de wereld. Het enige wat wij moeten doen, is aan de kant gaan. Dat betekent: je ego aan de kant laten gaan. Dat doe je door meditatie en gebed.

8. De wet van aantrekking en visualisatie

Joe Dispenza herstelde van een gebroken rug waarbij hij eigenlijk nooit meer zou kunnen lopen. Dus heeft hij 6 weken lang iedere dag drie uur gezeten en in gedachten iedere bot gereconstrueerd. Daarna visualiseerde hij zichzelf hoe hij uit de rolstoel liep. Hij deed dit vol aandacht. 12 weken later was het volledig opgelost.

Hierna lezen:  Emoties Verwerken, Blijvend Loslaten & Opruimen [Stappenplan]

Vervolgens heeft hij een grote hoeveelheid wetenschappelijke onderzoeken geleid over het effect van het combineren van meditatie, visualisatie en de wet van aantrekking. Hierdoor is het effect van meditatie ondertussen bewezen. Een van zijn methodes is het maken van hersenscans, waarbij na de meditatie steeds meer stabiliteit te zien was.

Ons verstand kan het creëren. Door het te geloven.

In de film Heal hoor je het verhaal van de client van Dianne Porchia, die visualiseerde dat de chemotherapie allemaal Pacman-happertjes veroorzaakte die alleen de kankercellen opeten en de rest heel laten.

Visualiseren werkt. Loop in visualisatie naar je koelkast. Pak maar een citroen. Snijd hem open en lik hem. Je speekselklieren worden gek! Visualiseer jezelf van ziekte naar gezondheid!

9. Ontspanning (tegen de stress)

In de film The Secret vertelt een vrouw dat ze tijdens haar periode met borstkanker zoveel mogelijk ontspannende dingen deed zodat er geen stress zou komen. Iedere dag zei ze: ‘Bedankt voor mijn genezing. Bedankt voor mijn genezing.' Ze leefde haar leven alsof kanker nooit in haar lichaam was gekomen en ze deed alles om geen stress in het lichaam te hebben. Ze keek bijvoorbeeld naar heel veel lachfilms.

Dankzij een stress-vrij immuunsysteem kan geen enkele ziekte voort blijven bestaan. Echter, als je een ziekte hebt en je praat er constant over, creëer je ziektecellen.

Heb je een lichamelijke stressreactie, zoals uitslag? Je lichaam vraagt om aandacht.

10. Volg je intuïtie

Om gebruik te maken van het zelfhelend vermogen, is het belangrijk om te vertrouwen op je intuïtie en om het te volgen. Alles over het volgen van je intuïtie vind je in dit artikel.

11. Sociale steun vinden

Vertel het aan vrienden en familie, vraag om hulp en wees kwetsbaar.

12. Ken je missie: heb een sterke reden om te leven

Lees alles over je missie in het artikel over de logische niveaus van Bateson.

13. Leer de les waar de ziekte voor staat

Ons lichaam creëert ziekte als feedback om ons te laten weten dat we niet in balans zijn, dat we niet van onszelf houden of dat we schuldgevoelens naar onszelf hebben. Dus ziekte is niet verschrikkelijk. Ziekte is een les en vertelt je:

‘Kijk naar mij alsjeblieft. Genees waar ik voor sta, symbolisch gezien. Genees alsjeblieft die schuld en haat naar jezelf en je beperkende gedachten. Verhoog je frequentie en houd van mij zodat ik kan genezen.'

Op die manier is de ziekte een eis om spiritueel te groeien. Het vertelt ons dat er iets is waarnaar gekeken moet worden. Dat er iets op een andere manier in het leven gehouden moet worden: bepaalde gebeurtenissen bijvoorbeeld. Gebeurtenissen op zichzelf hebben geen kracht. Het is hoe je ernaar kijkt. Je oordeel ernaartoe.

Vertrouw.
Geloof.
Geef je over.

Stel de vraag: ‘Welk doel zal ik deze ziekte geven? Wordt het een vijand of een vriend, een probleem of een cadeau, een zwakte of een kans om te winnen? Falen of een les? Een setback of een setup voor een doorbraak? Een vervelende storing of een wake up call (voor liefde)?' Het is jouw keuze.

Hierna lezen:  Woede uiten? 12 manieren: zo krop je boosheid nooit meer op!

Ontwaak vervolgens in datgene wat echt belangrijk is in je leven. Ziekte is een roep om wedergeboorte, nieuwe beginnen, vernieuwd gevoel van zelf, echter zijn, liefde, vrede, vreugde, vergeving, aanwezigheid, wijsheid en hulp.

14. Positief denken en focussen op het positieve

Dit is een van de 9 dingen die terugkomt bij alle mensen die genezen zijn van een ernstige ziekte. Een manier om positief te denken, is door jezelf als reeds geheeld te visualiseren.

Heb een brandend verlangen om te genezen. Heb vertrouwen in jezelf.

Waarom zou je positief denken? Gedachten veroorzaken gevoelens – gevoelens veroorzaken acties – en acties zorgen voor een uitkomst. Als je bij gevoelens en acties iets wilt gaan veranderen, is het al te laat. De oplossing? Die ligt bij je gedachten, oftewel: waar focus je je op?

Daarom staat meditatie ook in een van de tips van dit artikel. Observeer bijvoorbeeld een negatieve gedachte en vraag jezelf steeds of het echt is of verzonnen is.

Hoe werkt dat dan met ziekte en genezing? Als je denkt en zegt dat je verkouden wordt, gaat je lichaam zich daarop voorbereiden en verkouden worden. Als je gelooft dat je bijna nooit verkouden wordt, zal je lichaam zich daar ook op gaan instellen.

Zie wat je wilt zien. Bijvoorbeeld: Ik heb een gezonde huid.

Het is allemaal doen alsof… en doen alsof is net als echt voor je lichaam.

“Waarom word je nooit ziek?” “Omdat ik het niet wil.”

Sommige mensen zijn bang van spinnen, hoogtes, naalden… en sommigen niet. Waarom zijn sommige mensen wél bang van spinnen? Hun gedachten over dingen beperken hen, niet de dingen zelf.

Biologisch gezien is ons lichaam van nature alleen maar bang van twee dingen: de angst voor harde geluiden en de angst voor vallen. De rest hebben we ‘geleerd'. Geef je een baby een tarantula, dan gaat de baby ermee spelen. Laag zelfvertrouwen, angst voor clown, angst voor bruine bonen… hebben we allemaal geleerd. We zijn zo niet geboren. Het enige wat je hoeft te doen is laten gaan. Dat is in een seconde gebeurd.

Het probleem is niet dat we gedachten hebben. Het probleem is dat we ze geloven.

Je hoeft niks te doen. Je bent al heel. Stel dat er geen weerstand is tegen de weerstand – lost de weerstand dan vanzelf op? Omdat we van nature naar onze staat van heelheid terugkeren? Het water wordt vanzelf rustig als je het met rust laat.

Ook het artikel over depressie, het artikel over het veranderen van gewoonten en het artikel over de wet van aantrekking gaan hierop in.

Hierna lezen:  Wat Is Mindset? Eindelijk Een Betekenis Voor Deze Vage Term

15. Een methodiek die bijna al deze manieren voor zelfgenezing combineert, is De Helende Reis

Kijk eens naar de methode van De Helende Reis. Dit is een stappenplan waar bijna alle bovengenoemde manieren in zitten verwerkt.

Wanneer moet je wel gewoon een dokter of chirurg hebben?

zelfgenezend vermogen

Een gezond lichaam is 1 doktersvoorschrift van je verwijderd…? Medicijnen zijn perfect voor fysieke trauma's. Ongeluk gehad? Geef me een chirurg! Geen manueel therapeut!

Maar medicijnen zijn niet geschikt voor het volledig oplossen van chronische pijn als kanker of artritis… Test daarvoor een holistische manier. Medicijnen kunnen het symptoom oplossen, maar ze lossen de wortel van het probleem niet op.

Bovendien brengen medicijnen bij-effecten (wat eigenlijk gewoon rechtstreekse effecten zijn) met zich mee, die alleen maar meer defecten veroorzaken zodat daar ook weer medicijnen voor gegeven kunnen worden.

Lees ‘Het Zelfhelend Vermogen' van Deepak Chopra & Rudolph E. Tanzi

Je kunt actief aan de slag met het activeren en stimuleren van het zelfhelend vermogen. Het boek ‘Het Zelfhelend Vermogen' vertaalt informatie uit medische kennis en onderzoeken in het werken met overtuigingen, stressvermindering en dieet.

Geloof de diagnose, maar niet de prognose

Geloof de diagnose maar niet de prognose. Bijvoorbeeld: de diagnose is dat iemand kanker heeft. Geloof dat gerust. De prognose kan zijn dat hij/zij nog maar 3 maanden te leven heeft. Geloof dat niet. Die persoon is een uniek persoon waarvan niemand weet waartoe hij/zij allemaal in staat is.

Laat in de reacties jouw ervaringen weten over het zelfherstellend vermogen.