Wat is een sjamaan en wat zijn verschillende aspecten van sjamanisme? Lees verder voor een uitleg over deze termen.

Wat is een sjamaan?

Een sjamaan is een priester(es) / ziener(es) die zich ook bezighoudt met het genezen van mensen met behulp van de kracht van de natuur. Een sjamaan maakt hiervoor onder andere gebruik van trance, ceremonies en rituelen.

Het begrip ‘medicijnman' is dan ook verwant aan het begrip ‘sjamaan'. Het betekent letterlijk: hij of zij die weet.

Wat is sjamanisme?

Sjamanisme is een oude genezingstraditie. Daarnaast is het een manier van leven. Sjamanisme is een methode om connectie te voelen met de natuur en alle andere schepsels.

Het woord ‘sjamaan' vindt zijn herkomst in de Tungus-stam in Siberië. Deze term is door antropologen bedacht om te kunnen spreken over spirituele en ceremoniële leiders in verschillende inheemse culturen over de hele wereld.

Men zou het sjamanisme kunnen zien als de universele spirituele wijsheid die inherent is aan alle inheemse stammen.

Ook kun je het woord ‘sjamanisme' gebruiken om te verwijzen naar de oude spirituele praktijken van deze inheemse culturen. Het woord kent een voortdurende veralgemening. Dit komt door de overeenkomsten tussen de verschillende oude tradities.

In de afgelopen decennia is de term “sjamanisme” populair geworden in de westerse wereld, vooral in new age-kringen.

Aspecten van het sjamanisme

  • Verbinding met de natuur. Sjamanistische praktijken maken gebruik van de kracht die Moeder Aarde te bieden heeft en de oude inheemse wijsheden zijn afgeleid van de eenvoudige waarheden van de natuur.
  • Genezing en hulp voor elkaar. Sjamanisme houdt zich niet alleen bezig met de gezondheid van het individu, maar ook met de gezondheid van de hele gemeenschap. Dit omvat alle mensen, planten, dieren en het hele leven.
  • Spirituele praktijk. Het doel van sjamanisme is om interne en externe harmonie te creëren met de gehele schepping.
  • Bedevaart naar heilige plaatsen. Het leren verbinden met heilige plaatsen is een intrinsiek onderdeel van het sjamanisme. Door het eren van natuurlijke wonderen zoals rivieren, meren, bergen en grotten, worden we wakker en stimuleren we de energie van het land.
  • Visie & ceremonie. Ceremonies ter ere van de zielen van de natuur helpen harmonie en evenwicht te bevorderen. De weg van het sjamanisme eindigt nooit. Men gelooft dat zolang deze ceremonies doorgaan, de wereld doorgaat.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: