Sjamaan Betekenis: Wat Is Sjamanisme? [Simpele Uitleg]

Wat is een sjamaan en wat zijn verschillende aspecten van sjamanisme? Lees verder voor een uitleg over deze termen.

Wat is een sjamaan?

Een sjamaan is een priester(es) / ziener(es) die zich ook bezighoudt met het genezen van mensen met behulp van de kracht van de natuur. Een sjamaan maakt hiervoor onder andere gebruik van trance, ceremonies en rituelen.

Het begrip ‘medicijnman’ is dan ook verwant aan het begrip ‘sjamaan’. Het betekent letterlijk: hij of zij die weet.

Wat is sjamanisme?

Sjamanisme is een oude genezingstraditie. Daarnaast is het een manier van leven. Het is een manier om verbinding te maken met de natuur en de hele schepping.

Het woord sjamaan is afkomstig van de Tungus-stam in Siberië. Antropologen hebben deze term bedacht en gebruikt om te verwijzen naar de spirituele en ceremoniële leiders onder inheemse culturen wereldwijd.

Men zou het sjamanisme kunnen zien als de universele spirituele wijsheid die inherent is aan alle inheemse stammen.

Het woord sjamanisme kan gebruikt worden om de oude spirituele praktijken van deze inheemse culturen te beschrijven. Het is duidelijk dat de talloze overeenkomsten tussen de verschillende oude tradities een rol speelden in de voortdurende veralgemening van het woord.

In de afgelopen decennia is de term “sjamanisme” populair geworden in de westerse wereld, vooral in new age-kringen.

Aspecten van het sjamanisme

  • Verbinding met de natuur. Sjamanistische praktijken maken gebruik van de kracht die Moeder Aarde te bieden heeft en de oude inheemse wijsheden zijn afgeleid van de eenvoudige waarheden van de natuur.
  • Genezing en hulp voor elkaar. Sjamanisme houdt zich niet alleen bezig met de gezondheid van het individu, maar ook met de gezondheid van de hele gemeenschap. Dit omvat alle mensen, planten, dieren en het hele leven.
  • Spirituele praktijk. Het doel van sjamanisme is om interne en externe harmonie te creëren met de gehele schepping.
  • Bedevaart naar heilige plaatsen. Het leren verbinden met heilige plaatsen is een intrinsiek onderdeel van het sjamanisme. Door het eren van natuurlijke wonderen zoals rivieren, meren, bergen en grotten, worden we wakker en stimuleren we de energie van het land.
  • Visie & ceremonie. Ceremonies ter ere van de zielen van de natuur helpen harmonie en evenwicht te bevorderen. De weg van het sjamanisme eindigt nooit. Men gelooft dat zolang deze ceremonies doorgaan, de wereld doorgaat.
Hierna lezen:  Mindful in de natuur: Zo leer je mindfulness & meditatie van de natuur!

Op jouw geluk!

Bekijk deze bonuspagina…

Deze stof leerden we niet op school. Hierdoor voelen we vaak negativiteit en belemmeringen bij wat we willen bereiken. Daarom wil ik je iets laten zien. Klik hier om NLP te leren met behulp van video’s, mp3’s, demonstraties en scripts.

Tot slot hebben we de volgende bronnen voor je:

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!