Houd je ervan om mindful te zijn in de natuur? Welkom bij deze tekst over de beoefening van mindfulness in de natuur. Neem deze tekst gerust eens mee tijdens je wandeling en raak geïnspireerd om een nog rijkere wandel-ervaring te hebben.
Bron: de teksten van dit artikel zijn gebaseerd op de quotes van Eckhart Tolle.
Inhoud van deze pagina:
Mindfulness in de natuur? De basis is om lekker je zintuigen open te zetten
Ben je aan het wandelen in de natuur? Gebruik actief al je zintuigen en wees uit je hoofd. Dan kun je zelfs de meest subtiele en verborgen wezens ontmoeten, zoals een ree, een kikker of zeldzame vogels. In de komende paragrafen gaan we hier dieper op in.
Mindful in de natuur zijn? Luister eens goed naar de natuur…
Breng bewustzijn naar de vele subtiele geluiden in de natuur. Geef jezelf compleet over aan de activiteit van het luisteren. Het geritsel van bladeren in de wind, regendruppels die neervallen, het zoemen van insecten, het lied van de vogel…
Luister ook naar de diepere dimensie van stilte in de natuur
Merk op dat er stilte is in de natuur. Om dat te kunnen opmerken moet je zelf stilte hebben. Je bent stil, maar je bent ook alert, wakker! De natuur heeft naast geluiden ook de diepere dimensie van stilte. In een bos bijvoorbeeld hoor je subtiele geluiden: regen dieren, geritsel, en daaronder: de stilte. Ga de geluiden niet benoemen / labelen / oordelen: ‘Dat is die en die vogel.'
Het moment dat jij bewust wordt van de stilte, word jij ook stil.
Kijk zonder oordeel naar de natuur: zonder ‘labels'
Als je de natuur alleen via het verstand, oftewel het denken ziet, kun je niet voelen hoe levend het is… hoe het ‘is'. Je ziet alleen de vorm en bent dan onbewust van het leven in de vorm. Het verstand maakt kabaal en oordeelt, waardoor het je zicht op die prachtige levendigheid blokkeert. Om dat leven te kunnen zien, moet je niet meer labelen (oordelen).
Als je naar de natuur kijkt, doe het dan niet als volgt: ‘Ik herinner me die kleine vogel, wat is de naam van die soort ook al weer…' Dan kijk je niet echt naar dat schitterende wezen, dat het verstand als ‘vogel' labelt.
Als je niet-labelend naar de vogel kijkt, is het fijn om eerst met je lichaam verbonden te zijn en je hele energieveld te voelen. Kijk dan naar de staat van alertheid in de vogel. Zeg dan niks meer, maar kijk. Hoe het beweegt, hoe het kijkt, hoe met zijn hoofd heen en weer kijkt…
Zie hoe de natuur niet in een chaotische ‘split' verkeert
Zie hoe iedere plant en ieder dier compleet zichzelf is. En hoe het compleet is waar het is. Het heeft, in tegenstelling tot mensen, zichzelf niet in tweeën gesplitst. Het leeft niet via een mentaal beeld van zichzelf, dus het hoeft dat beeld ook niet te vergroten en te beschermen.
De vogel is zichzelf. Het beslist niet om te vliegen, het vliegt gewoon. Het heeft geen zelfbeeld. Het heeft geen probleem met zelfvertrouwen of iets dergelijks. Het is zichzelf. Het is gewoon compleet zichzelf.
Het konijn is zichzelf. De brandnetel is zichzelf. Alles in de natuur is niet alleen een met zichzelf, maar ook een met de totaliteit. De natuur heeft je zojuist non-dualiteit aangeleerd.
Mindful zijn in de natuur? Van alles in de natuur kun je iets leren
En zelfs minder beweeglijk leven herbergt wijze lessen: Ruik de aarde, voel de ‘levendheid' ervan. Kijk naar een boom, een bloem of een plant… En zie de stilte en de kalmte erin. Zie hoe diep geworteld het is in het leven, in ‘zijn’. Laat de natuur je inspireren en leren hoe je bijvoorbeeld kalm, stil en vol levensenergie kunt zijn.
Als je naar de kalmte in een boom kijkt word je zelf ook kalm. Je maakt er dan een connectie mee op een heel diep niveau. Je wordt één met datgene dat je via kalmte waarneemt. Die eenheid die je tussen jezelf en alle objecten, levend of niet levend, voelt, is liefde.
De eik denkt niet: ‘Was ik maar een berk'.
De berk denkt niet: ‘Was ik maar een eik.'
Neem nou de bloem: het heeft geen stress. Het maakt zich geen zorgen. Het doet geen moeite. Het is in het nu, en het leven ondersteunt hem om te groeien. Planten en groente keren, als hun leven er op zit, terug naar de bron. De plant heeft geen probleem met doodgaan, en heeft geen probleem met leven.
“De roos maakt geen referentie naar eerdere rozen of betere rozen. Het is wat het is. Er is geen tijd voor ze. Er is slechts de roos. Zijn volledige natuur is tevreden, en het stelt alle andere levensvormen tevreden in alle momenten. Er zit geen tijd bij, maar mensen leven in de toekomst en het verleden.”
– Ralph Waldo Emerson over de roos
Leer van de natuur om stabiel en kalm in het hier-en-nu te zijn
Dylan Stek, een bijzondere vriend van me, las de roman Siddhartha van Hermann Hesse en stuurde me vervolgens onderstaand spraakbericht…
Je kunt van de natuur bijvoorbeeld leren om stabiel, kalm en jezelf te zijn. Ook leer je om 'te zijn' en om te zijn waar het leven is: in het hier-en-nu. Je aandacht op een steen, een boom of een dier plaatsen betekent niet erover denken, maar het simpelweg in je bewustzijn houden. Een deel van de essentie ervan zal zich dan in jou gaan verplaatsen. Je kan voelen hoe vredig en kalm het is, waardoor een deel van die kalmte zich in jou zou zal verplaatsen.
Als je naar de natuur kijkt, zie je dat er niks toegevoegd hoeft te worden aan de ongelooflijke schoonheid.
Je voelt hoe diep de natuur in ‘zijn' rust. Merk op hoe aanwezig een bloem is, volledig zichzelf overgegeven aan het nu, aan het leven. Het leeft in een staat van kalmte. Zie hoe rustig en stil de bloem is. Het verstand kan dat niet ervaren. Je voelt! Zie je de schoonheid, de kleuren, het licht dat er doorheen schijnt? Als je ervan bewust wordt, is het ook in jou.
Ik ben in de natuur aan het lopen. En het is opeens heel stil in mij.
heb je ooit echt naar de plant in je huis gekeken? Heb je de plant zijn geheimen aan jou laten leren? Heb je gemerkt hoe diep, hoe vredig het is? Hoe het zich heeft omgeven met kalmte? Het moment dat je bewust wordt van de emanatie van kalmte en vrede van de plant, wordt je plant je leraar.
Alle dieren kunnen jou de staat van ‘geen denken' leren
Mensen hebben toegang tot het nu via hun huisdieren. Met hun huisdieren spelen ze geen ‘spelletjes', maar laten ze hun echte zelf zien. We kunnen onszelf zijn omdat onze dieren zichzelf zijn. De hond bekritiseert je niet. De hond accepteert je. Zelfs het meest krankzinnige baasje accepteert hij.
Er zit altijd zoveel goedheid, liefde en leven in de hond, wat er ook gebeurt. De hond is ieder moment bereid om het leven te vieren. Iedere kleine gelegenheid grijpt het aan, ieder simpel ding.
Kijk naar de vreugde en de speelsheid van de hond en zijn onvoorwaardelijke liefde en bereidheid om het leven op ieder moment te vieren!
Vaak doen honden dit zelfs ondanks hun langdurige aanraking met mensen. Veel dieren behouden dat, hoe gestoord de menselijke omgeving ook is. De natuur ‘is’ volledig. Heb je ooit een negatieve dier of boom gezien? De enige dieren die daar tekenen van vertonen, leven in de buurt van mensen.
Dit contrasteert vaak fel met de innerlijke staat van de baas van de hond: depressief, angstig, problemen, verzeild in gedachten, niet aanwezig in de enige tijd en plaats die er ooit is: het hier en nu…
Eckhart Tolle grapte ooit: ‘God, maak alstublieft van mij de persoon waarvan mijn hond denkt dat ik ben.' En natuurlijk denkt de hond niet, anders zou de hond niet die positieve effecten kunnen hebben en anders zou dat het begin van problemen zijn.
Alle deugden kun je leren van de natuur!
Dus: kijk naar een bloem of dier, en laat het je acceptatie leren van wat is, met overgave aan het nu. Laat het je alles over ‘zijn' leren. Laat het je integriteit leren, wat betekent jezelf te zijn, echt te zijn. Laat het je leren hoe te leven, hoe dood te gaan, en hoe van leven en doodgaan geen probleem te maken.
Leer van de natuur. Zie hoe alles bereikt wordt, en hoe het wonder van het leven zich uitvouwt zonder ontevredenheid of ongelukkigheid. Laten we nogmaals de hond als leermeester nemen, dit keer voor acceptatie. De hond klaagt niet, het trilt misschien wel maar als het kon praten, zou het zeggen: het is zoals het is.
Laatst vergat ik het water van mijn aquarium te verversen. Mijn arme vis zwom in vervuild water en ik trof hem ziek aan. Zou hij bijna stervende zijn? Alleen zijn mond beweegt nog lichtjes. Hij klaagt in ieder geval niet. Hij ligt daar vredig ziek te zijn. Hij leeft er in complete vrede mee.
Wat een verademing is het om op het nieuws een item van drie minuten te zien over een hond. Geen items over mensen die dingen stuk maken, opblazen of bommen gooien. De hond bracht ons het lichtpuntje.
– Eckhart Tolle
Of leer van de insecten. Insecten werken ook, en hard! Ze klagen niet, ze haasten niet, ze stressen niet, en tóch is alles af (Lao Tzu). Kortom, pak iedere kans om mindful te zijn in de natuur. Draag slippers of ga op blote voeten, overal waar je naartoe gaat. Voel de natuur, bijvoorbeeld door met je voorhoofd een boom of iets anders in de natuur te voelen, om ervan te leren. Blijf je thuis? Koop potten met groenten om erin te wroeten!
En zelfs de natuur heeft er profijt en voldoening aan: het neemt haar schoonheid waar via jou. De natuur kent zichzelf via jou.
Er zijn ook veel dieren die niet constant bezig zijn met het zoeken van eten. Ze zijn in een toestand van genot, gewoon kijkend, niks hoevend.
Mindful in de natuur en op andere momenten in het dagelijks leven
Bekijk tot slot hier hoe je mindfulness op andere manieren in je dagelijks leven kunt inzetten (hiermee wordt een andere website op een nieuw tabblad geopend).
Hieronder vind je nog een audio-versie van mindfulness leren van de natuur. Geniet van de oefening!
Veel plezier bij je volgende wandeling!