Angst voor de dood: sommige mensen voelen het wel eens. Is het zinvol om bang te zijn voor de dood, hoe kun je ermee omgaan en kun je het overwinnen? Laten we het ontdekken in dit artikel.

We zijn misschien wel constant bezig met de dood

Als je wakker wordt in de ochtend, is ontbijten meestal het eerste wat je doet. Als je je huis verlaat, hou je rekening met andere bestuurders om niet geraakt te worden. Als je de straat oversteekt, kijk je in beide richtingen. Waarom doe je deze dingen? Je doet het omdat je niet wilt sterven. Iedereen is zichzelf aan het beschermen tegen de dood, bewust of onbewust. Misschien neem je ook vitamines, want je wil gezond blijven. We proberen ons op allerlei vanzelfsprekende manieren te beschermen. Doen we dat omdat we bang zijn voor de dood?

Misschien hebben we angst voor de dood, doordat het zo onzeker is

angst voor de dood

Mensen zijn bang voor de dood omdat niemand kan weten wat er gaat gebeuren na je laatste adem. Is het eenzaam? Zullen ze de mensen die ze liefhebben voor altijd verliezen? En lieve help! Ook wat voor de dood gebeurt is iets waar men bang voor is: de manier waarop je gaat overlijden! Bang voor de pijn die vooraf aan de dood gaat zoals bij een vreselijk ongeval of bij een lange en slopende strijd tegen kanker. Inderdaad, we zijn bang voor het onbekende. We vrezen het ‘niet weten' waar we heen gaan en met wie we er naartoe gaan.

Hoe denken verschillende mensen over bang zijn over de dood?

angst voor de dood

Sommige mensen geloven dat alles ophoudt bij de dood: ‘morsdood’. We leveren ons lichaam weer terug in bij de natuur en dat was het dan. Anderen hebben geen angst voor de dood omdat ze een religieuze overtuiging hebben die hen troost. Deze mensen geloven dat er een oneindige, geestelijke vorm van bestaan is die we niet kunnen begrijpen zolang we ons nog in dit leven bevinden. Weer anderen geloven dat ze zullen reïncarneren, maar het maakt niet uit wat je gelooft, de dood is nooit iets om bang voor te zijn.

Bang zijn voor de dood: iets om te vrezen?

angst voor de dood

Iedereen kan namelijk sterven, op elk moment. En dit is eigenlijk waarom we ons afvragen of we wel bang moeten zijn voor de dood. Ik heb wel iets bedacht om te zeggen: nee. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het gaat gebeuren. Wees niet bang voor wat al zeker is. In plaats daarvan kun je beter de tijd die je hebt zo goed mogelijk benutten voordat de dood het afpakt. Dus ga naar buiten en leef je leven. Doe je best in alles. Wees niet bang om ten volle te leven. Neem de tijd om te doen wat je echt wilt doen, en onthoud jezelf niks.

Hierna lezen:  Bewijs leven na de dood... Wetenschappers: de ziel sterft niet

Tot slot kun je het abstracte begrip “dood” minder lastig maken! Je kunt bewust gaan nadenken over je leven, over het gevolg van de dood en je kunt erover gaan praten met anderen.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: