Misschien overweeg je een gedegen online pianocursus te volgen. Er is echter keuze uit meerdere online zelfstudie-pianolessen, dus de keuze kan lastig zijn. Piano spelen is in ieder geval erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling, dus het is slim om ermee te beginnen. Maar wat is de beste online pianocursus? Lees verder…

Voordat we met de review starten: wat is mijn eigen ervaring met pianospelen?

Zelf ben ik een autodidact als het op pianospelen gaat. Ik heb jarenlang alles zelf geleerd via online cursussen en mijn gigantische stapel bladmuziek. De digitale pianolessen hebben me enorm geholpen om vooruit te gaan en tegelijk een slim budget aan te houden voor deze relatief kostbare hobby.

Nadat ik helemaal zelfstandig een vrij geavanceerd niveau had behaald, nam ik pas voor het eerst dure privéles bij een leraar. Na een paar maanden privéles nam ik bovenstaande video op. Al het voorbereidende werk heb ik dus via zelfstudie gedaan. En datzelfde raad ik jou ook aan.

Wil je ook piano leren spelen? Veel mensen kiezen ervoor om zich dan bij een muziekschool in te schrijven, maar wist je dat dit ook prima online kan? Er zijn verschillende aanbieders van online pianolessen, waarmee je binnen een korte periode al behoorlijk wat leert. We zetten hieronder onze favorieten op een rij. Het enige dat je zelf nodig hebt bij deze cursussen is een piano of keyboard en een heleboel motivatie.

Is een online pianoleraar eigenlijk wel aan te raden?

Ikzelf speel vloeiend piano en ik kan je vertellen: mijn investering in al die uren waarin de docent mij via privélessen de muziektheorie heeft uitgelegd, had ik beter in mijn zak kunnen houden. Het is een kwestie van de theorie goed bestuderen – en dat kun je prima via een online pianoleraar bereiken. Hetzelfde geldt voor de praktijk.

Er is echter nogal wat keuze. Misschien had je bijvoorbeeld al gehoord van de cursus van de bekende aanbieder ‘Pianoles van Cor Bakker' of de online zelfstudie-pianolessen van Steven Pruis.

‘Pianoles van Cor Bakker' slaagt erin om de piano-theorie en -praktijk ook nog eens leuk en gezellig uit te leggen, waardoor pianospelen niet als ‘huiswerk', maar als een feestje aanvoelt. Alles wat je bij Pianoles van Cor of een andere goede online pianocursus leert, hoef je niet meer bij een privéleraar te leren. Alleen al om die grote geldbesparende reden raad ik Pianoles van Cor aan.

>> Hier zie je wat er precies geleerd wordt in het programma dat ik het sterkst aanbeveel.

Welke online pianocursussen zijn er? Pianoles van Cor Bakker én nog een andere aanrader…

beste online piano cursus

Er zijn nogal wat online pianocursussen, maar in mijn beleving zijn er een paar die er positief uitspringen. Hieronder vind je de drie beste opties van Nederland als het gaat om online pianolessen:

Op #1: Cursus Piano Spelen met Cor

Ook deze online pianocursus wist ons enthousiast te maken. Hoewel veel mensen Cor Bakker kennen van televisie, heeft hij ook een online programma dat erg professioneel is gemaakt. Ook deze raden we dus aan, als absolute #1. Hier lees je meer.

Pianocursus #2: De pianocursus van Onlinemuziekacademie.nl is een goede tweede keus

Onze eerste keus, namelijk Pianoles Van Cor Bakker, was het meest volledig. Maar ook Onlinemuziekacademie.nl biedt een prima pianocursus aan. Ze staan overigens ook bekend als onlinemuziekcrusus.nl. Het leuke van hun is dat je direct toegang krijgt tot twee verschillende cursussen van twee verschillende leraren. Hierdoor leer je alles via twee verschillende invalshoeken. Aanrader! Bekijk hier hun online pianocursus >>

Onze #3 keuze: Cursus Pianospelen van Steven Pruis

Een andere online pianocursus is die van Steven Pruis, die focust op liedjes spelen aan de hand van de akkoorden. In dit programma volg je volledig je eigen tempo, waardoor je er ook aan kunt beginnen als je eigenlijk denkt geen tijd te hebben. Als je de lessen eenmaal hebt aangeschaft blijven ze voor altijd beschikbaar, waardoor je echt geen haast hoeft te hebben bij het leren spelen van piano.

Wel betaal je hier per maand 15,95, waardoor het een wat duurdere cursus kan worden als je er langer over doet. Doe je dat liever niet, dan kun je ook eenmalig een bedrag van 149 euro betalen. Bij deze prijs zitten niet alleen de lessen, maar ook verschillende e-books, boeken met bladmuziek en instructievideo’s inbegrepen. Weet je toch niet zeker of het leren van pianospelen iets voor je is? De eerste 30 dagen kun je het gratis proberen, en als het toch niet bij je past krijg je het bedrag zonder moeite te teruggestort.  

Deze online pianocursus verraste ons erg positief doordat het je de essentie leert om direct allerlei populaire pianoliedjes te spelen. Hier leer je meer.

De #4 aanrader: Pianoles van René

De online pianolessen van René zijn erg bekend en gaan gepaard met goede reviews. Je kunt er gratis een aantal proeflessen volgen, maar kunt ook meteen voor het hele pakket gaan. De lessen worden gegeven door René Knops, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in het geven van lessen. Hij gelooft dat iedereen op elke leeftijd kan beginnen met het leren van piano, en maakt dit mogelijk door eenvoudige lessen.

Het complete lesprogramma kost net iets minder dan 500 euro, maar er zijn regelmatig mooie aanbiedingen te vinden. Voor dit geld krijg je 12 tot 25 weken les, waarna je gegarandeerd liedjes kunt spelen. Je krijgt ook een hele hoop extra’s zoals toegang tot een besloten community waar je vragen kunt stellen, een app waar je lessen op kunt volgen en veel extra lesmateriaal. En natuurlijk mag lesmateriaal en bladmuziek niet ontbreken: dit krijg je allemaal digitaal doorgestuurd bij aanschaf van de cursus.

Piano leren spelen als kind of als iemand op een oudere leeftijd

piano leren spelen online review

Er zijn mensen die zeggen dat het als kind makkelijker is om te leren en er zijn mensen die zeggen dat het als volwassene juist makkelijker is om piano te leren. Kies jouw favoriete overtuiging en ga lekker aan de slag.

Hoe werkt online pianoles? Piano-cursus via video, pdf en community

Als je bij een online pianoleraar aan de slag gaat, krijg je een account voor jouw pianolessen waarmee je online kunt inloggen. Daar vind je jouw online lessen en lesplan. Bij Pianoles van René is er bovendien een actieve community. Die community werkt erg motiverend om steeds meer te oefenen en stappen te maken.

Ervaringen met online piano leren spelen

Het heeft vooral met de hoge kwaliteit van de Nederlandse online pianocursussen te maken, maar de ervaringen met online piano leren spelen, zijn erg goed. Verrassend veel mensen bewandelen deze route omdat het ze via een erg goedkope manier een gigantische voorsprong geeft voor als ze ooit besluiten om dure privéles te nemen.

Online pianoles voor gevorderden en beginners

piano leren spelen online

Eigenlijk is iedere aanbieder van online pianolessen in Nederland geschikt voor beginners én gevorderden. De gevorderden pikken er namelijk altijd wat nieuws uit – of krijgen een verfrissende herhaling van de stof die ze ooit eens hebben gehad, wat erg welkom voor ze is.

Tips voor het bespelen van de piano

Een goede pianoleraar – of dat nou René of een andere online leraar is – zal je ook leren om op gevoel te spelen. Met je ziel dus – zodat je op die manier in je eigen muzikale wereld kunt wegdromen tijdens het pianospelen. Inderdaad… net als de grote pianisten als Einaudi! Dit wordt in ieder geval behandeld in de pianolessen van Cor Bakker.

Onze conclusie: wat is uiteindelijk mijn aanrader qua online pianocursus?

Oké, wat is in onze beleving het de beste online pianocursus? Qua les-opzet en lesmethode is Pianoles van Cor Bakker de #1. De pianoleraar neemt je echt op een hoog tempo mee – dus het is echt uitdagend en zeker niet te makkelijk. Klik hier om met de lessen te beginnen en bekijk hier het volledige programma van Cor met de tijdelijke actieprijs.

Ook de online pianocursus van Steven Pruis biedt een mooi, uitgebreid en volledig programma aan, maar vanwege de omvang en de kwaliteit van de content die je bij Pianoles van Cor krijgt, gaat onze voorkeur toch echt daar naar uit. Wij hebben ervaren dat we daarmee het snelst en efficiënt beter werden in piano spelen.

Onze aanbeveling? Kies dit thuispakket

Onze keuze gaat uit naar ‘Pianoles van Cor Bakker', niet alleen vanwege zijn lesstijl, maar ook vanwege het uitgebreide pakket dat je krijgt: introductie- tot en met vervolgcursussen, challenges, webinars, community, coacing… Een waardevolle investering in jezelf.

Veel succes met jouw piano-zelfstudie! Op jouw geluk!