Ben je op zoek naar goede, leuke en simpele teambuildingspellen, activiteiten en ideeën? Hier geven we je de 50 beste opties die je direct kunt inzetten. Lees verder…

Door leiderschapsexpert Tim Lommerse

In de huidige overspannen arbeidsmarkt is teambuilding misschien wel belangrijker dan ooit. En waar de mogelijkheden ooit beperkt waren tot het uitnodigen van een motivational speaker die de teambanden eens krachtig kwam versterken, is er vandaag de dag ontzettend veel keuze.

Zie jij door de bomen het bos niet meer, of ben je gewoon op zoek naar die ene teambuilding activiteit die perfect past bij jouw bedrijfscultuur? Hieronder vind je onze 50 favoriete teambuilding activiteit en spellen. Doe er je voordeel mee en build dat teamgevoel.

Inhoud van deze pagina:

Wat is teambuilding?

Teambuilding is een activiteit die je met een groep collega’s onderneemt om het onderlinge groepsgevoel te versterken. Dat kan dus werkelijk van alles zijn, van een gezamenlijke lach seminar tot een survivalweekend.

Hierna lezen:  107 Nieuwe Hobby-Ideeën [Lijst] [Mannen & Vrouwen] [Hobby's-Test]

Steeds meer bedrijven zoeken voor bedrijfsuitjes daarom naar een activiteit waarin ook het verbindende aspect aan de orde komt. Op die manier willen ze het onderlinge vertrouwen binnen teams opbouwen, maar uiteindelijk ook de productiviteit en het werkplezier vergroten. Want in een team waar je je verbonden mee voelt, presteer je beter en is ook de kans dat je naar een andere baan vertrekt kleiner.

Vandaag de dag is dat laatste natuurlijk ontzettend belangrijk. Bedrijven halen alles uit de kast om hun personeel te behouden, maar ook om nieuwe werknemers aan te trekken.

Teambuilding is essentieel van het bouwen aan een sterke werkomgeving. Het bevordert de onderlinge relaties en communicatie binnen teams én kan bijdragen aan de productiviteit en het welzijn van medewerkers. Hieronder volgen de leukste effectieve activiteiten, oefeningen, en werkvormen die je kunt inzetten voor teambuilding.

De 50 beste activiteiten op een rijtje

Laten we direct beginnen met de tips:

1. Escaperoom

Escaperooms zijn momenteel razend populair en dus is het een logische eerste vermelding op deze lijst van teambuilding activiteiten. Het idee van een escaperoom is eenvoudig: je wordt als groep opgesloten in een kamer en moet daaruit zien te ontsnappen door puzzels op te lossen. Daardoor is het niet alleen een spannend en leuk bedrijfsuitje, maar doordat je wordt gedwongen om goed met elkaar samen te werken is een escaperoom een teambuilder pur sang

2. Hack simulatie

Door de populariteit van escaperooms schieten de alternatieven op die nummer één uit deze lijst als paddenstoelen uit de grond. Een mooi voorbeeld is de hack simulatie, waarbij je samen met je collega’s een hack van jullie bedrijf moet zien op te lossen. Dankzij deze teambuilding activiteit zijn jullie bovendien beter voorbereid om rustig te blijven wanneer jullie bedrijf een keer écht gehacked wordt.

3. Mindfulness training

De psychische gezondheid van werknemers is actueler dan ooit. Stress en burn outs zorgen voor meer en meer ziekteverzuim. Het verlagen van de (ervaren) werkdruk en stress zijn voor veel teams dan ook een hoge prioriteit. Daarom is een training mindfulness voor het hele team meer dan een activiteit om gezamenlijk te ondernemen: het is een tool die je aan je medewerkers geeft om met meer rust en vertrouwen in het leven te staan en minder stress te ervaren.

4. Het teambuilding spel met tennisballen

Net als escaperooms zijn ook andere spellen waarbij je moet samenwerken geliefde vormen van teambuilding. Dit spel is niet voor niets een klassieker bij veel agile workshops. In het spel krijgt ieder team een bak met tennisballen en een lege bak. De uitdaging is om de ballen zo snel mogelijk van de ene in de andere bak te krijgen. Maar: ieder teamlid moet een bal één keer raken voor hij in de andere bak terechtkomt en een bal die de grond aanraakt is uit het spel. Als teambuilding spel bevordert dit de onderlinge samenwerking en het probleemoplossend vermogen van je team.

Hierna lezen:  Top 20 IJsbrekers & Kennismakingsspellen Volwassenen [Werkvormen]

5. Haka

Dit is niet voor ieder team weggelegd, maar een geweldige building experience voor bijvoorbeeld sales teams en andere groepen die doorgaans hoog in hun energie zitten tijdens een werkdag. Weinig rituelen zorgen voor zo’n groepsgevoel en gezamenlijke mindset gericht op winst als de haka, die vooral bekend is geworden door de gepassioneerde uitvoeringen door het Nieuw-Zeelandse rugbyteam The All Blacks.

6. Een simpel en gratis teambuilding spel: tot 20 tellen

Klinkt eenvoudiger dan het is: bij dit teambuilding spel ga je met alle collega’s in een cirkel staan en tel je gezamenlijk tot 20. Iedereen mag op elk moment een cijfer toevoegen om de telling verder te brengen. Maar, wanneer twee mensen tegelijkertijd een cijfer noemen, moet je opnieuw beginnen.

7. Breinbrekers

Ook breinbrekers zijn simpele en betaalbare teambuilding spelletjes die je eigenlijk op elke bedrijfsborrel kunt inzetten. Er zijn online talloze leuke brain teasers en logische puzzels te vinden waar je je met een groep mensen over kunt buigen. Net als de escaperoom of het telspel hierboven vraagt dit om een goede onderlinge samenwerking en – vooral – communicatie! Kunnen jouw collega’s voorkomen dat het gezamenlijk oplossen van een puzzel ontaard in een chaos van discussie?

8. Speurtocht met opdrachten

Zet een speurtocht uit door het kantoorgebouw of – voor minder grote bedrijven – de stad waar je bent gevestigd. Onderweg kunnen collega’s prijzen verzamelen en moeten ze samenwerken om verder te komen. En het einde van de speurtocht? Die ligt natuurlijk in het plaatselijke café of de bedrijfskantine voor een welverdiende borrel.

9. Steun een goed doel

Steeds meer bedrijven maken op regelmatige basis een deel van de tijd van medewerkers beschikbaar voor vrijwilligerswerk. De collega’s steken dan met elkaar de handen uit de mouwen om spullen in te zamelen, cadeautjes in te pakken voor kansarme kinderen of een lokaal park of natuurgebied een impuls te geven door boompjes te planten. Dit is als teambuilding activiteit bijzonder waardevol. Natuurlijk voor het goede doel, maar ook voor je team, omdat saamhorigheid en het gevoel van “samen goed doen” te bestendigen.

10. Expeditie Robinson

Deze populaire televisieserie gaat inmiddels zo lang mee, dat er een gigantische verzameling van teambuilding spellen voor het oprapen ligt. Zeker de spellen aan het begin van een seizoen, waarin teams nog moeten samenwerken om het andere kamp te verslaan, zijn waardevolle teambuilding games. Collega’s zijn namelijk op elkaar aangewezen om het andere team te verslaan. Je kunt bijvoorbeeld verschillende afdelingen tegen elkaar laten uitkomen, of juist teams mengen om onderlinge synergie te promoten.

Hierna lezen:  Beste Boeken Over Leidinggeven [Top 10 Leiderschapsboeken]

11. Weerwolven

Het weerwolven spel is een leuk teambuilding spel waarbij de spelers in twee kampen worden opgedeeld: de burgers en de weerwolven. Alleen de weerwolven weten van elkaar dat zij wolven zijn. Hun doel: elke nacht een burger oppeuzelen totdat er alleen nog wolven over zijn. Aan de burgers de taak om overdag een weerwolf te identificeren en uit te schakelen. Dit spel is een mooie weergave van teamdynamiek: de wolven zijn op elkaar aangewezen en verdedigen hun eigen belangen tegenover de burgers met een heel andere doelstelling.

12. NLP training als teambuilding

Tsja, hij kon natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Een training NLP kan samenwerkende teams ontzettend veel brengen. Deelnemers leren zich beter bewust te zijn lichaamstaal en andere (onbewuste) communicatie, waardoor de onderlinge dynamiek in het team positief wordt beïnvloed. Daarmee bouw je dus ook voor de langere termijn aan een beter functionerend team.

13. Steppend door de stad of duinen

Wie heeft er niet op de step gestaan als kind? Deze teambuilding is een speelse manier om terug te keren naar die roots. Zo zijn er in veel steden tegenwoordig speciale steps te huur waarmee je de omgeving kunt verkennen. Er zijn verschillende soorten speciale volwassenen steps waarvan de kickbike een populaire is: een soort kruising tussen een step en – jawel – een fiets. Hilariteit gegarandeerd wanneer het team hiermee haar weg door de binnenstad moet zoeken. Gecombineerd met opdrachten onderweg de perfecte basis voor een leuke, sportieve en speelse teambuilding activiteit.

14. Wekelijks team trivia als teambuilding spel

Wie houdt er niet van een goed potje Trivial Pursuit? Online platformen als Water Cooler Trivia geven je de kans om een doorlopende trivia wedstrijd te organiseren op de werkvloer. Zelf organiseren kan natuurlijk ook, zodat je de vragen kunt toespitsen op jouw branche of het team zelf. Collega’s ontvangen de vragen van die week in hun mailbox en beantwoorden die wanneer ze daar de tijd voor hebben. Aan het einde van de week wordt de winnaar bekend.

15. Yoga voor thuiswerkers

Het is altijd goed om aan de gezondheid van je team te werken. Zeker bij kantoorbanen ligt het gevaar op rug-, en nekklachten op de loer. Op kantoor heb je daarom geïnvesteerd in ergonomisch meubilair, maar toen kwam het thuiswerken om de hoek kijken. Thuiswerken brengt twee grote uitdagingen met zich mee: het behouden van de teamspirit, maar ook gezond (blijven) werken. Sla daarom twee vliegen in één klap met een regelmatige yoga-zoom-sessie om aan het teamgevoel te werken.

16. Planking challenge op kantoor

Wil je teambuilding nog meer inzetten om ook vooral een gezond team te bouwen? Ga dan met elkaar een planking challenge aan. Het is een hele simpele en gratis teambuilding activiteit, maar met een groot psychologisch effect. De basis is dat je elke dag – bijvoorbeeld voorafgaand aan de lunch – met je team in een cirkel allemaal de plankpositie aanneemt. Je begint bijvoorbeeld met een halve minuut en houdt het elke dag tien seconden langer vol. Gezamenlijk afzien zorgt niet alleen voor een goede teamband, het is ook nog eens een fijne energieboost midden op de dag.

Hierna lezen:  Beste Online Pianocursus: #1 Keuzes [Zelfstudie Piano Spelen]

17. Cocktail-VrijMiBo

Maak die gewone vrijdagmiddagborrel wat spannender door er een heuse cocktail middag van te maken. Je kunt een expert cocktailmixer uitnodigen zodat iedereen de fijne kneepjes van het vak kan leren, of de collega’s zelf aan de slag laten gaan met het mixen van hun favoriete cocktails. Creativiteit en gezelligheid gegarandeerd.

18. Een dag als marinier

Het korps mariniers staat niet voor niets bekend als een van de meest hechte vormen van teamvorming die je kunt bedenken. Zou dat te maken hebben met de gigantisch zware training waar mariniers – als team – aan onderworpen worden? Ontdek het zelf door als teambuilding activiteit een dag deze uitdaging aan te gaan. Online vind je meerdere aanbieders die jullie een dag als marinier kunnen voorschotelen.

19. Pub quiz

Een pubquiz is een leuk en toegankelijk teambuilding spel dat gemakkelijk te organiseren is en voor gezelligheid en competitiedrang zorgt. Je kunt ervoor kiezen om de quiz met teams te spelen, of ieder individueel voor zichzelf uit te laten komen. Dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het bedrijf, maar ook van je doel achter het spel. Een goed idee kan ook zijn om de vaste teams door elkaar te husselen, zodat mensen van sales nu eens worden gedwongen om teamgevoel te creëren met de mensen van marketing.

20. Plastic vissen

Ook weer een teambuilding activiteit die meteen ook wat goeds terug doet voor de wereld. In veel steden in Nederland is het mogelijk om een bootje te huren en daarmee te gaan plastic vissen op de lokale binnenwateren. Onder het genot van een hapje en een drankje dobber je met je team rond en vissen jullie plastic (en ander zwerfafval) uit het water. Sommige aanbieders maken zelfs toffe producten van het verzamelde plastic!

21. Jimmy Jab Games

Fans van de komedieserie Brooklyn Nine-Nine weten dat er weinig teams zijn met zo’n goede dynamiek als deze politie-eenheid uit New York. Neem daarom een voorbeeld aan hun teambuilding spel uit de derde aflevering in het tweede seizoen, waarin ze met de “Jimmy Jab Games” hun eigen versie van de Olympische Spelen organiseren. Het mooie van dit spel: het is helemaal gebaseerd op uitdagingen in het eigen kantoor. Zo kun je jullie versie dus helemaal persoonlijk maken voor jullie bedrijf.

22. Organiseer een doorlopend toernooi

Waarom zou een teambuilding activiteit altijd op één vast moment plaats moeten vinden? Echt goede teambuilding is niet na één middag voorbij, maar zorgt doorlopend voor een hechtere band en betere samenwerking. Organiseer bijvoorbeeld een tafeltennistoernooi, waarbij aan het einde van iedere week – bij de VrijMiBo – collega’s in verschillende combinaties tegen elkaar uitkomen. Winst is goed voor drie punten, een gelijkspel levert één punt op. De winnaar wordt pas bekend wanneer iedereen tegen elkaar heeft gespeeld. En de uitslag wordt natuurlijk duidelijk voor iedereen bijgehouden om de onderlinge competitie te bevorderen. Natuurlijk kan de tafeltennistafel hier door ieder willekeurig spel worden vervangen.

Hierna lezen:  Pianoles Van René: Review & Ervaringen [2024] [Nadelen & Voordelen]

23. Voetbalpooltje

Een alternatief op het zelf wedstrijden afwerken zoals hierboven, is om met je collega’s een pooltje op te zetten rondom een groot sporttoernooi. Online zijn er verschillende platformen waar je eenvoudig een pool kunt opzetten om met elkaar te wedden op de afloop van wedstrijden op het WK. Iedereen die denkt er verstand van te hebben zal erop gebrand zijn om die bovenste positie te bemachtigen.

24. Ijssculptuur maken

Juist bij een teambuilding activiteit is het leuk wanneer je met je collega’s iets onderneemt wat je normaal gesproken niet snel zou doen. Een mooie sculptuur hakken uit een blok ijs is iets dat je collega’s niet snel zelf zullen ondernemen. Dat maakt het een leuke activiteit om met je team te ondernemen, omdat het voor iedereen een leuke en nieuwe ervaring zal zijn.

25. Maak een legpuzzel

Het maken van een legpuzzel van honderden (of zelfs meer dan duizend) stukjes is in je eentje al een grote uitdaging. Dacht je dat het met meer mensen makkelijker werd? Dat ligt eraan hoe goed jouw team kan samenwerken. Het uitvoeren van een uitdaging zoals het maken van een legpuzzel brengt de onderlinge dynamiek binnen je team aan het licht, daagt mensen uit de leiding te nemen, maar vereist ook dat de leiders voldoende open blijven staan voor input van de anderen in het team.

26. Levend Stratego

Een potje levend Stratego is een leuk en laagdrempelig teambuilding spel waar je grote groepen letterlijk en figuurlijk mee in beweging brengt. De regels zijn gemakkelijk online te vinden, maar de kern zit hem erin dat je als team tactisch moet nadenken over de verdeling van rollen en in welke samenwerking je de spelers het veld in stuurt. Kies je bijvoorbeeld vol de aanval met een TAC-team van kolonels en een generaal, of nemen jullie meer die afwachtende houding met een maarschalk die rond de vlag blijft hangen?

27. Complimenten cirkel

Waarom is het eigenlijk vaak zo ongemakkelijk om iemand een compliment te geven? Het bevorderen van een cultuur waarin collega’s elkaar gemakkelijk complimenten geven is goed voor de onderlinge banden en moedigt mensen aan om sneller met ideeën en initiatieven op de proppen te komen. Een complimenten cirkel kan een mooie, laagdrempelige teambuilding activiteit zijn om te laten zien dat je dit als bedrijf belangrijk vindt. Neem regelmatig de tijd om met elkaar in een cirkel te staan – als bij een scrum – en elkaar te complimenteren met iets wat je goed vond, zoals trots over een offerte of die getrakteerde appeltaart die zo lekker was.

Hierna lezen:  Vergadering Voorzitten: Hoe Doe Je Dat (Goed)? [10 Beste Tips]

28. Show and tell

Weet je nog hoe leuk het op de basisschool was om iets mee te mogen nemen om dat aan je klasgenoten te laten zien en te vertellen waarom het voor jou zo belangrijk was? Zoiets kun je ook prima op het werk organiseren, bijvoorbeeld één keer in de maand aan het begin van de week. Nodig voor dat moment mensen uit om eens te laten zien waar ze op dat moment aan werken. Een nieuw product of verbeterde administratie: het kan werkelijk alles zijn. Het doel is dat collega’s beter van elkaar weten waar ze aan werken en wat er speelt op de werkvloer, maar natuurlijk ook dat iedereen trots kan zijn op zijn of haar prestaties.

29. Persoonlijkheidstest

Een goede manier om de dynamiek binnen een team beter te begrijpen, is om met alle werknemers een persoonlijkheidstest te doen en de resultaten te bespreken. Een goede vorm hiervoor is bijvoorbeeld de DISC-persoonlijkheidstest, waarbij mensen in verschillende kleuren worden ingedeeld op basis van hun werk persoonlijkheid. Door vervolgens met elkaar in gesprek te gaan over wat de verschillende opties betekenen voor de communicatie met elkaar kweek je veel meer cohesie en onderling begrip.

30. Hackathon

Op LinkedIn heb je vast wel eens berichten voorbij zien komen van een bedrijf dat een hackathon organiseert. Dit fenomeen is niet voor niets ontzettend snel populair geworden: het is een geweldige manier om de teamgeest te versterken door samen één waardevol project af te ronden. Het doet natuurlijk denken aan de development wereld, maar een hackathon kan voor alles worden ingezet. Het belangrijkste is dat alle collega’s voor even hun gewone werk laten liggen en met elkaar aan dat ene grote project werken.

31. Kantoorwedstrijden

Daag medewerkers rondom Halloween of Kerstmis uit om hun bureaus zo origineel mogelijk te versieren. Daarmee breng je niet alleen de onderlinge competitie drang naar boven, maar zorg je ook nog eens voor een feestelijke sfeer op kantoor.

32. Improvisatie workshop

Veel teambuilding inspiratie draait om het uit de comfort zone brengen van collega’s. Niet om ze te pesten, maar ook weer om dat samen te ondergaan en daarmee de banden te versterken. Een improvisatie workshop is daarom niet alleen leuk en leerzaam, maar helpt ook nog eens bij de persoonlijke ontwikkeling. Mooie bijkomstigheid: het bevordert de creativiteit bij je werknemers.

33. Start een boekenclub

Een teambuilding activiteit die weinig hoeft te kosten, maar wel heel waardevol kan zijn, is een boekenclub. Hierin lees je met een groep werknemers een bepaald boek, dat je vervolgens na werktijd – onder het genot van een hapje en een drankje – met elkaar bespreekt. Dit kan een populaire roman zijn, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een non fictieboek met psychologische inslag, om met elkaar te bespreken hoe je de inzichten daaruit op de werkvloer kunt toepassen.

Hierna lezen:  Personeel tevreden houden? 6 tips om ze te binden, boeien & behouden

34. Blind tekenen

Dit is een goed teambuilding spel voor kleine groepen. Het idee is simpel: je laat collega’s in teams van twee samenwerken, waarbij ze met de ruggen naar elkaar toe zitten maar elkaar goed kunnen verstaan. De een krijgt een afbeelding te zien, die aan de collega moet worden omschreven. Op basis van die beschrijving maakt de collega een tekening die zo goed mogelijk moet lijken op de oorspronkelijke afbeelding. Een leuk en uitdagend spel dat goed laat zien hoe onderlinge communicatie werkt.

35. Mijnenveld

Nog een goedkoop maar leuk teambuilding spel is deze variant op het alom bekende mine sweeper. Het mijnenveld is in deze game het kantoor: verspreid een verzameling items – de mijnen – over de vloer en verdeel de collega’s in tweetallen. Een van het tweetal krijgt een blinddoek om, de ander begeleidt zijn partner door het mijnenveld. Daarbij mag de begeleider natuurlijk alleen stemcommando’s gebruiken. Ook weer een spel dat de onderlinge communicatie versterkt.

36. Bouwen als een team

Dit is waarschijnlijk de meest letterlijke teambuilding activiteit uit dit complete overzicht. Je gaat namelijk – als team – een bouwsel in lego nabouwen. Het werkt als volgt. De spelleider bouwt iets van lego (of andere bouwblokken). Verdeel de deelnemers in gelijke teams en geef hen (ruim) voldoende bouwblokken. Vervolgens mag van elk team één lid 10 seconden naar het bouwsel komen kijken. Hij of zij moet vervolgens het team instrueren hoe dat moet worden nagebouwd. Elke minuut mag een ander lid van het team ook 10 seconden komen kijken.

37. Wie ben ik?

Een klassiek spel dat ook prima voor teambuilding kan worden ingezet. Hierbij schrijf je de namen van beroemdheden op post its, waarna je die briefjes op de voorhoofden van de spelers plakt. Belangrijk is dat de speler niet weet welke beroemdheid hij of zij representeert. Vervolgens laat je alle kersverse beroemdheden met elkaar socializen als op een netwerkborrel. Spelers moeten elkaar behandelen op basis van de post it die ze tegenover zich hebben en door het stellen van vragen proberen te achterhalen wie ze zijn.

38. Leugen herkennen

Dit is een teambuilding activiteit die werkt op twee niveaus. Deelnemers leren elkaar allereerst beter kennen, maar daarnaast train je ook het herkennen van leugens in communicatie. Het idee van dit spel is namelijk dat iedereen drie dingen over zichzelf vertelt, waarvan er één een leugen is. Aan de andere deelnemers de uitdaging om te raden welke bewering de leugen is. Je kunt het extra spannend maken door iemand een punt toe te kennen wanneer de leugen niet geraden wordt.

Hierna lezen:  59 Beïnvloedingstechnieken: Effectief Beïnvloeden, Overtuigen & Manipuleren

39. IJskoud het beste team

In dit spel ga je als team een tent opzetten, nadat jullie schipbreuk hebben geleden in een poolgebied. Helaas zijn alle teamleden getroffen door sneeuwblindheid, dus zullen ze dit geblinddoekt voor elkaar moeten krijgen. Gelukkig is de teamleider niet blind, maar wel zo zwaar getroffen door bevriezing dat lichamelijk helpen onmogelijk is. De teamleider geeft de geblinddoekte teamleden dus mondeling aanwijzingen om ze te helpen bij het opzetten van de tent. Als dat niet dwingt tot goed teamwork…

40. Veranderende teams

Ooit een collega gehad die gepikeerd was dat niemand een opmerking maakte over zijn nieuwe kapsel? Dan is dit een goede activiteit om de banden aan te halen. Dit teambuilding spel draait helemaal om observatievermogen en écht naar elkaar kijken.

Verdeel de werknemers in twee teams en laat ze tegenover elkaar staan. Team A krijgt een halve minuut de tijd om alles aan team B (zowel de opstelling als het uiterlijk van de leden) zo goed mogelijk in zich op te nemen. Vervolgens draait team A zich om en heeft team B een minuut de tijd om zoveel mogelijk te veranderen. Leden kunnen bijvoorbeeld van schoenen wisselen, anders ten opzichte van elkaar gaan staan of hun kapsel omgooien. Vervolgens draait team A zich weer om en moeten ze in een paar minuten zoveel mogelijk wijzigingen benoemen.

41. Off road rijden

Een teambuilding activiteit waarmee je even helemaal buiten de gebaande paden treedt. Letterlijk. Off road rijden is een activiteit die niet alleen voor spanning zorgt, maar ook de nodige samenwerking vraagt. Zeker in een modderig parcours met hindernissen. Je kunt de samenwerking nog belangrijker maken door de bestuurder te blinddoeken en afhankelijk te maken van de bijrijder.

42. Paintball of lasergame

Paintballen en lasergamen zijn niet voor niets klassieke groepsactiviteiten. Hoewel er een sterke individualistische component in zit, kun je ervoor kiezen om de groepsoverwinning centraal te stellen. Dat vraagt opeens om het beschermen van de teamleden die misschien minder doelgericht zijn en het leggen van hinderlagen om het teamgemiddelde op te krikken.

43. Verhaalketting

Dit is een activiteit die samenwerking en creatief denken aanwakkert. Laat de deelnemers in een cirkel staan en begin een verhaal te vertellen dat je vooraf hebt voorbereid. Na een paar zinnen geef je de vertel bal door aan de persoon links van je door te eindigen met “plotseling” of “maar toen”. Met de klok mee houden jullie vervolgens omstebeurt het verhaal gaande.

44. Zeepkistenrace

Wie vroeger Ter Land, Ter Zee en In de Lucht heeft gekeken, weet hoeveel passie er boven kan komen bij het bouwen van een eigen voertuig om een parcours mee af te leggen. Als team zorgt het voor extra dynamiek om samen een bruikbaar vervoermiddel in elkaar te zetten. Deze teambuilding activiteit is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar als er wat handige Harry’s en Henriettes bij jullie rondlopen, is het geheid een succesnummer.

Hierna lezen:  Sandwich Feedbackmodel / Hamburger-Model [Stappen & Voorbeelden]

45. Pannenkoekenboot

Met elkaar uit eten blijft natuurlijk een klassieker voor het teamuitje. Waarom zou je dat niet combineren met een mooie boottocht door de omgeving? In verschillende steden vind je pannenkoekenboten, waar je onder het genot van zoveel pannenkoeken als je maar op kunt in de voorgeschreven tijd een rondvaart door de omgeving maakt.

46. E-chopper tocht

Was de steptocht op nummer dertien wat te sportief, maar spreekt lekker buiten rondtoeren wel aan? Ga dan voor de elektrische variant met een e-chopper: een soort grote elektrische zadelstep. Daarmee cruise je met je team op jullie gemak rond door een mooie omgeving.

47. Beachvolleybal

De perfecte teambuilding activiteit voor in de zomer vindt natuurlijk plaats op het strand. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn: organiseer gewoon een dagje strand spelen en zet een competitie op om het enthousiasme aan te wakkeren. Strandvolleybal brengt al snel de competitiedrang bij alle collega’s naar boven. Na afloop is de zee binnen handbereik om al dat zand af te spoelen en genieten de collega’s van een welverdiend hapje en drankje.

48. Schilderworkshop

Prikkel de creativiteit van je medewerkers door hen mee te nemen naar een schilderworkshop. Online is er een zeer divers aanbod waardoor je zelf het accent kunt kiezen dat bij jullie bedrijf past, zodat de gemaakte kunst straks jullie kantoor kan verrijken. Dat geeft een persoonlijke touch aan de werkomgeving voor het personeel en werkt motiverend voor hun binding met het bedrijf: precies wat je wilt bereiken met teambuilding activiteiten. Gaan jullie voor een Bob Ross workshop en hangt jullie bedrijf straks vol met berg- en boslandschappen, of is de kleurrijke en speelse stijl van Herman Brood meer aan jullie besteed?

49. Iceman challenge

Niet voor koukleumen, maar met reden een van de meest populaire teambuilding uitjes van het moment: de iceman challenge. De iceman is Wim Hof, die jou uitdaagt om je ongemak te overwinnen en de kracht van je geest te ontsluiten. Dat doen jullie als team door je onder te dompelen in een bad met ijswater en te leren hoe je daarbij je ademhaling inzet om dit te kunnen verdragen.

50. Moorddiner

We sluiten deze lijst af met een gouwe ouwe teambuilding activiteit: het murder mystery moorddiner. Nog altijd op vele plekken in het land te boeken en een blijvende favoriet. Hierbij ga je als team uit eten, maar dat diner wordt opgeschrikt door een moord. Vervolgens moeten jullie samen zien op te lossen wat er is gebeurd en wie de dader is. Maar weet je zeker dat al je collega’s zijn te vertrouwen?

Hierna lezen:  Successen Vieren, Hoe? (Bijvoorbeeld Op Het Werk) [26 Tips]

Mijn top 10 teambuilding-activiteiten

Persoonlijk vind ik deze activiteiten de beste:

1. Escape Room Uitdaging

  • Doel: Probleemoplossend vermogen en samenwerking bevorderen.
  • Hoe werkt het? Een team wordt opgesloten in een kamer vol puzzels en mysteries die ze samen moeten oplossen om binnen een bepaalde tijd te ontsnappen.
  • Waar? Meestal wordt aangeraden om dit bij een extern bedrijf te laten organiseren die hierin gespecialiseerd is.

2. De Marshmallow Uitdaging

  • Doel: Creativiteit en teamdynamiek stimuleren.
  • Hoe werkt het? Teams krijgen 20 spaghettislierten, 1 meter tape, 1 meter touw, en een marshmallow. Het doel is om binnen 18 minuten de hoogste vrijstaande structuur te bouwen met de marshmallow bovenop.

3. Blind Vertrouwen Parcours

  • Doel: Vertrouwen en communicatie binnen het team versterken.
  • Hoe werkt het? In paren leidt één persoon, die geblinddoekt is, door een parcours met obstakels, geleid door de verbale instructies van de partner.

4. De Eilandoverlevingssimulatie

  • Doel: Besluitvorming onder druk en teamwork verbeteren.
  • Hoe werkt het? Het team stelt zich voor gestrand te zijn op een onbewoond eiland met een beperkte lijst van items die ze kunnen ‘meenemen'. Ze moeten beslissen welke items cruciaal zijn voor hun overleving.

5. De Lego® Uitdaging

  • Doel: Samenwerking en creatief probleemoplossen bevorderen.
  • Hoe werkt het? Teams krijgen een vooraf bepaald aantal Lego® blokjes en een missie om een specifiek object of structuur te bouwen binnen een tijdslimiet.

6. Feedback Cirkel

  • Doel: Positieve feedbackcultuur ontwikkelen en elkaar beter leren kennen.
  • Hoe werkt het? Teamleden zitten in een cirkel en geven om de beurt constructieve feedback of positieve opmerkingen over de persoon rechts van hen.

7. Kookwedstrijd

  • Doel: Teamwerk en creativiteit onder tijdsdruk stimuleren.
  • Hoe werkt het? Teams krijgen dezelfde ingrediënten en moeten binnen een tijdslimiet een gerecht bedenken en bereiden. Een “jury” beoordeelt de gerechten op creativiteit, smaak en presentatie.

8. Culturele Dagen

  • Doel: Bewustzijn en waardering voor de diverse achtergronden binnen het team verhogen.
  • Hoe werkt het? Elk teamlid presenteert iets unieks uit zijn of haar cultuur, zoals eten, tradities, of muziek. Dit bevordert begrip en acceptatie.

9. Fotografie Jacht

  • Doel: Teamwork en observatievermogen bevorderen.
  • Hoe werkt het? Teams krijgen een lijst met voorwerpen of situaties die ze binnen een bepaald gebied met hun camera moeten “vangen”. De meest creatieve of volledige fotocollectie wint.

10. Talentenshow

  • Doel: Kennis maken met de unieke vaardigheden en hobby's van teamleden.
  • Hoe werkt het? Een informele bijeenkomst waar teamleden hun verborgen talenten kunnen delen, zoals zingen, dansen, goochelen, of poëzie voordragen.

100+ Energizers & ijsbrekers

Bekijk ook onderstaande pagina's voor nog veel meer inspiratie:

Top 20 IJsbrekers & Kennismakingsspellen Volwassenen [Werkvormen]

100 Energizers: Beste voorbeelden [Groepen, klassen & teambuilding]

Hierna lezen:  107 Nieuwe Hobby-Ideeën [Lijst] [Mannen & Vrouwen] [Hobby's-Test]

Zo is dit een heel leuke werkvorm uit bovenstaande bronnen: Twee Waarheden en Een Leugen

  • Doel: Kennismaking en bevordering van een open communicatie.
  • Hoe werkt het? Ieder teamlid vertelt drie feiten over zichzelf, waarvan twee waar zijn en één een leugen. De rest van het team moet raden welke uitspraak de leugen is.

Tips voor het Organiseren van Teambuilding Activiteiten:

  • Ken je Team: Stem de activiteiten af op de interesses, fysieke mogelijkheden, en het comfortniveau van je teamleden.
  • Duidelijke Doelen: Wees duidelijk over wat je wilt bereiken met elke activiteit.
  • Inclusiviteit: Zorg ervoor dat iedereen kan deelnemen en zich gewaardeerd voelt.
  • Reflectie: Neem tijd na elke activiteit om te reflecteren als een groep. Dit helpt bij het versterken van de leerervaringen.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: