Wat is holistische massage? Het wordt ook wel eens therapeutische massage genoemd. In dit artikel vind je een uitleg en krijg je inzicht in de werkwijze van een masseur met een holistische aanpak.

Gastbijdrage door Ruben van massagehomminga.nl

Wat betekent ‘holistisch'?

‘Holistisch' betekent ‘allesomvattend.' Het betekent dat je niet één aspect gaat isoleren en alleen maar dat aspect gaat behandelen, maar dat je rekening houdt met andere aspecten van je lichaam of je leven.

Wat is dan een ‘holistische massage'?

Bij een holistische massage beschouw je de onderdelen van je lichaam of leven niet als afzonderlijke dingen. Je beseft dat ze bijvoorbeeld in contact staan met gevoelens en emoties.

Een holistische massage is dus niet alleen gericht op de ontspanning van spieren, maar ook op geestelijke ontspanning. Jij wordt als geheel behandeld: je lichaam, geest, emoties en het contact met je omgeving.

Het wordt ook wel eens therapeutische massage genoemd. In de praktijk is het niet per se zo ‘zwaar' en komt het erop neer dat de masseur een praatje met je maakt en dat je het ook over je leven hebt.

Voorbeeld-aanpak van een holistische masseur

holistische massage betekenis

Een therapeutische masseur zou zomaar een op maat gemaakt metafoor aan je kunnen vertellen tijdens de massage. Lees nu onderstaand metafoor van een therapeutische masseur…

Verhaal: De mislukte kastanjeboom; hoe word je zonder moeite gelukkig en succesvol?

Er was eens een oude man met een grote tuin rondom zijn huis. In de tuin stonden veel kastanjebomen die de man met zorg onderhield. Zo was hij dat gewend te doen sinds dat hij een kind was. De bomen waren ooit geplant door zijn grootvader, en nu was het zijn taak om een oogje in het zeil te houden. De kinderen van de buurt vonden het iedere herfst weer heerlijk om hier kastanjes te rapen. Ze kwamen dit jaar met extra grote tassen om de kastanjes mee naar huis te kunnen nemen. En de oude man, die liet ze met alle liefde toe in zijn tuin. Hij had zelfs al wat voorbeeld-kastanjepoppetjes in de vensterbank neergezet en een schaaltje koekjes klaarstaan.

Dit jaar was de oude man niet alleen benieuwd naar het aantal kinderen dat weer zou komen, maar ook hoe de kastanjeboom in de hoek het zou gaan doen. Deze boom was namelijk bijzonder mooi, maar had nog geen enkele kastanje geproduceerd. Soms leek het er een beetje op dat hij met de andere bomen meekwam, maar dan viel het toch weer stil op de afdeling daadwerkelijk kastanjes produceren. Dit was dan ook een stille hoek in de herfstperiode. De kinderen kwamen er niet, er lagen immers geen kastanjes om te rapen. De oude man had medelijden met de boom, en had al van alles geprobeerd om de boom een handje te helpen.

De boom zelf vond het ook maar niks. Ieder jaar weer keihard proberen, maar zonder resultaat. Waarom begon hij er steeds weer aan? De jaren opeenvolgend dat hij gefaald had de kinderen te voorzien van kastanjes begonnen aardig op te lopen. Soms had de boom het idee dat de andere bomen op hem neerkeken, al zeiden ze dat nooit hardop. Het diepe verlangen om de kinderen blij te maken bleef onvervuld. Alles wat hij wilde was kastanjes aan zijn boom en deze laten vallen voor de kinderen. Hij hoopte deze herfst eindelijk de oude man trots te maken en kastanjes te groeien. Misschien dat het dit jaar zou gaan lukken!

Met volle moed begon de boom aan het kastanjeseizoen. Hij zou harder gaan werken dan ooit tevoren. Als de andere bomen het kunnen, dan kan hij het toch zeker ook? Dit jaar écht snoeihard mijn best doen, dacht de boom. Het zou een zware strijd gaan worden. En ja hoor, daar was de eerste kastanje al. Een mooie groene stekelbal verscheen aan één van zijn takken. En ja, daar nog één. En nog een aantal kastanjes vormden zich aan de takken van de boom. Het was niet veel, maar in ieder geval beter dan vorig jaar.

Toen de tijd van het vallen van de kastanjes was begonnen viel de eerste kastanje uit de boom in de hoek. De boom genoot met volle teugen en was erg benieuwd hoe de kastanje er uit zou zien. De groene stekelbal valt op de grond, breekt open, en er verschijnt een zachte zwarte kastanje. Geen succes… Dan valt er nog één, maar ook deze blijkt niet een gezonde kastanje te zijn. De boom ziet het gebeuren en schaamt zich enorm. Hij had nog wel zo zijn best gedaan dit keer. Maar tevergeefs. Schaamte en verdriet vullen het hart van de boom en hij trekt zijn bladeren dit jaar extra vroeg terug. Wat een mislukte kastanjeboom ben ik, denkt de boom bij zichzelf.

Deze boom is een plaatje van jij en ik. We schieten tekort in het vruchtdragen. We schieten tekort in het blij maken van onze kinderen, in het geld verdienen voor ons gezin, in het presteren op onze sport, in het bijhouden van het huishouden, en noem maar op! We kunnen tekortschieten op het gebied van carrière, gezin, relaties, seks, sport, het is teveel om op te noemen.

Hierna lezen:  Wat Is Holisme? Betekenis & Voorbeelden Van 'Holistisch' [Definitie]

Gelukkig hoef ik niet te weten waar jij tekort in schiet om je toch te kunnen helpen. Er is namelijk een oplossing om wél vrucht te kunnen dragen waar je het eerder niet gelukt is. Dus, wil je afvallen? Wil je rijk worden? Wil je gelukkig worden? Neem dan kennis van het geheim dat ik je ga vertellen. Maar eerst nemen we een afslag zodat je kunt begrijpen hoe ik bij deze oplossing ben gekomen.

Een kastanjeboom met gespannen spieren

holistische massage metafoor

In mijn werk als fysiotherapeut kwam ik er achter dat zo'n beetje alle pijnklachten kwamen door spieren die hard en gevoelig zijn. Ik ben niet zo'n ingewikkeld type, dus ik dacht: ‘dan moeten we die losmaken.' En dat hielp ook enorm.

De pijn werd meestal minder en mijn cliënt was dan natuurlijk blij. Maar helaas, de pijn en harde spieren kwamen weer terug en we waren bij af.

In een moment van verheldering bedacht ik bij mezelf: ‘Hey, er is dus iets bij die persoon dat er voor zorgt dat de spieren keer op keer verharden. Maar wat is dat?' Ik begon het aan de cliënten te vragen, steeds weer, bij iedereen. ‘Waardoor komt het dat je spieren hard zijn? Waarom zijn je spieren gespannen?'

Die gespannen spieren hebben een verrassende oorzaak…

Inmiddels ben ik voor mezelf begonnen als masseur. Het fysiotherapeutische dansje, om het zo maar even te noemen, leidde me af van mijn missie om mensen met gespannen spieren te helpen er definitief van af te komen. De verzekering heeft eisen op hoe je je werk uitvoert, de vakbond ook, en de werkgever ook. Geen vrijheid om echt vanuit het hart mensen te helpen.

Behalve als je hart toevallig overeenkomt met die van de vakbond, verzekering en werkgever natuurlijk. Maar dat was dus niet zo in mijn geval.

Ik wist al dat de spieren gespannen raken van overbelasting, dus teveel of te vaak belasten. Maar je zou dan verwachten dat iemand 5x per week sport, een heel slecht bed heeft, of afgelopen week een zwembad in de tuin heeft gegraven. Deze, of vergelijkbare zaken, waren maar zelden het geval.

In verloop van tijd kwam ik er wel achter dan men soms tijdens de massage ineens de spieren ging aanspannen. Dit gebeurde wel vaker bij verschillende cliënten. Het begon me op te vallen dat dit altijd tijdens gesprekken gebeurde wanneer het over een bepaald onderwerp ging, bij iedereen een ander onderwerp.

Stel, de kastanjeboom ligt op de massagebank met gespannen spieren en ik snijd een onderwerp aan: ‘hey, heb je een leuke herfst gehad? Nog veel kinderen bij je langs geweest?' De boom, wiens rug tot dan toe ontspannen was, begint nu ineens aan te spannen. Ik vraag door en hoor zijn verhaal. Over hoe hij zo baalt dat hij de kinderen geen kastanjes kan geven. Dat hij het gevoel heeft de oude man teleur te stellen. En dat de andere bomen over hem roddelen. Dit is min of meer het verhaal van veel cliënten die ik heb behandeld. En bij wie ik, door het hierna komende inzicht, veel succes heb kunnen boeken.

Hoe wordt de kastanjeboom geholpen? Hoe wordt de kastanjeboom gelukkig?

Laten we de kastanjeboom eens wat analyseren. De boom heeft maar één ding in zijn hoofd, namelijk kastanjes laten groeien. Zo kunnen wij ook één focus hebben, namelijk vrucht dragen.

Hierna lezen:  Beste (Professionele) Massagetafel [Kooptips] [Update 2024]

Enkele vruchten zijn bijvoorbeeld dat je vriendelijk bent of veel geduld hebt. Dat je veel geld verdient en super gezond bent. Zelfs gelukkig zijn is een vrucht. Het is alles wat anderen aan je kunnen zien.

De kastanjeboom heeft alles op alles gezet om dit jaar vrucht te dragen. Maar het leverde de boom slechts rotte kastanjes op. Dit is een ongenuanceerd voorbeeld, want als wij heel hard ons best doen, dan levert dat vaak wel wat vruchten op. Maar het heeft altijd bijwerkingen. Je vruchten hebben een limiet, een plafond waar je alsmaar niet doorheen kan breken. Je raakt na een tijdje burn-out.

En het kan zo zijn dat je succesvol bent op het ene gebied, maar dat het andere er onder lijdt. Zoals de succesvolle zakenman wiens huwelijk op de klippen loopt.

Hoe denk je dat het verhaal van de kastanjeboom verder gaat?

Laten we naar het vervolg van het verhaal kijken…

Na de herfst komt de winter. De boom verdrinkt zich in zijn schaamte en verdriet. Dit verandert in boosheid en uiteindelijk wordt de boom bitter en begint lelijk te doen naar andere bomen. En de boom, die bijzonder mooi was, wordt snel oud, en valt tijdens een zware storm omver.

Einde verhaal.

Hoe had dit voorkomen kunnen worden?

Het verhaal was heel anders gelopen als de oude man hem verteld had hoe mooi de boom is. En dat de boom helemaal geen vrucht hoeft te dragen. De boom had onvoorwaardelijkheid nodig. Een moeilijk woord voor: ‘het maakt niet uit wat je doet of niet doet, je bent superawesome!' De boom had namelijk zijn gebrek aan vrucht geïdentificeerd met zijn eigenwaarde.

De valkuil van ‘We are what we repeatedly do'

Geloof je dat? Dat we zijn wat we doen? Zijn we wat te zien is aan de buitenkant? De kastanjeboom geloofde dit, en deed maar oh zijn best om te veranderen. Veranderen naar een boom die wel vrucht draagt. Zodat hij een succesvolle kastanjeboom kon zijn.

Maar tot die tijd was hij de mislukte kastanjeboom. En dat is nou net het probleem. De kastanjeboom ziet zichzelf als mislukt. Op deze wortel kan geen blijvende vrucht groeien!

En de oplossing? Hoe komt verandering?

De oplossing is onvoorwaardelijkheid en eigenwaarde. Maar hoe kan dat bij jou daadwerkelijk veranderen?

We doen wat we denken en we denken wat we geloven. Als we ons doen willen veranderen zal eerst ons denken moeten veranderen. Als we ons denken willen veranderen zal eerst ons geloof moeten veranderen. Ons geloof, of onze overtuigingen, vormen het fundament onder ons bestaan. Je zou kunnen zeggen: de wortel van de boom.

Hierna lezen:  Beste elektrische massagestoel / massage-apparaat om te kopen

Door ons geloof wordt ons denken en handelen bepaald. Blijft ons geloof hetzelfde, dan zal ons handelen dat ook blijven. Er is één uitzondering. Het handelen kan ook bepaald worden door angst.

Bijvoorbeeld: als morgen de snelheidsboetes in het verkeer verhoogd worden met 500 euro, dan zal je ineens heel ander gedrag vertonen in het verkeer. Of de bekende pot met kleingeld in de woonkamer, waar we bij ieder scheldwoord, scheet of boer een gulden in moesten stoppen.

Dus hoe komt verandering? Verander je geloof!

Verander je gedrag? Verander je geloof!

Dus de enige échte manier voor de kastanjeboom om kastanjes te laten groeien is niet door vruchten te “persen”, maar door aandacht te geven aan zijn wortelsysteem.

Zo ligt dat ook bij ons. Wij lijken op een boom. We hebben een zichtbare kant, de stam met de takken, bladeren en vruchten. En we hebben een onzichtbare kant, de wortel, die onder de grond zit.

Een boom met een gezonde wortel in een gezonde bodem gaat er vanzelf goed uitzien aan de bovenkant. Zo werkt dat ook bij ons. Klopt ons geloof over onszelf, dan gaat ons leven er vanzelf goed uitzien.

Moeiteloos een succesvolle ondernemer worden? Moeiteloos je kinderen goed opvoeden? Moeiteloos 3x per week sporten? Het kan! Investeer in je wortel. Het lijkt in eerst instantie niets uit te werken, maar uiteindelijk levert het grenzeloos veel vrucht op, die ook nog eens blijvend is.

Investeer in je zichtbare kant en het levert onmiddellijk wat op, zoals een streng dieet bijvoorbeeld. Maar uiteindelijk jojo je weer terug op de bank met een Cornetto in je hand. Investeer in je onzichtbare kant – je overtuigingen – en je wordt almaar succesvoller en gelukkiger.

Hoe veranderen we ons geloof?

Er wordt van Michelangelo gezegd dat hij, wanneer hij een stuk steen voor zich had staan, hij het gewenste beeld al zag in de steen. Hij hoefde dan alleen maar de stukjes er af te halen die er niet bij hoorden.

Wij zijn ook een steen, die bewerkt kan worden door een beeldhouwer. Zie de persoon die je echt bent, niet de persoon die nu zichtbaar is. Zie het prachtige beeldhouwwerk, en niet de klomp steen die er een klein beetje op lijkt.

In een volgende paragraaf ontdek je meer over dit beeldhouwwerk…

Stel de vraag: ‘Wie ben ik?'

Uiteraard komen we zo uit bij één van de grote levensvragen. Altijd een leuke om over te hebben. Maar het ligt ook vaak gevoelig, omdat we dan o.a. komen op het gebied van religie.

Hierna lezen:  Tantra-Meditatie Wiki: Betekenis, 11 Beste Oefeningen & Cursussen

Ik ben zelf een gelovig persoon, ik geloof dat er een maker is die mij ontworpen heeft. Die mij een mooi persoon heeft gemaakt. En die ook jou een mooi persoon heeft gemaakt. Ieder op zijn eigen unieke manier, maar altijd bijzonder mooi.

Dit geloof stelt mij in staat om mezelf te zien als een volmaakt mens, ook al is dit niet altijd zichtbaar. Als ik merk dat ik gedurende langere tijd ergens interesse in heb, bijvoorbeeld muziek maken, dan neem ik aan dat ik gemaakt ben om muziek te maken. Of als ik geniet van schrijven, dan neem ik aan dat ik daarvoor gemaakt ben. Ook al bak ik er niks van wanneer ik begin.

We are not what we repeatedly do!

Wanneer we naar onszelf kijken als een stuk steen van Michelangelo, dan lijkt er bij de één nog veel meer werk aan de winkel dan bij de ander. Maar gelukkig is dat helemaal niet erg, want wij zitten al in dat stuk steen.

Als er nu dingen in je leven zijn die niet kloppen, dan mag je weten dat dit niet is wie je daadwerkelijk bent. Als je een kastanjeboom bent die geen kastanjes kan produceren, leer dan dat jij niet de mislukte kastanjeboom bent, maar juist de succesvolle kastanjeboom die overvol zit met kastanjes. Want jij vindt kastanjes superbelangrijk, dan zal jij wel een boom zijn die er veel kan produceren.

Hoe verder?

Ben jij die kastanjeboom die niet tevreden is met zijn vrucht? Ben jij die persoon die altijd het gevoel heeft tekort te schieten? Misschien is dat ook wel zo, misschien schiet je ook wel tekort…

Maar bedenk een manier waarop jij kunt gaan geloven wie je bent, in plaats van je identiteit te koppelen aan wat nu zichtbaar is. Word als Michelangelo en ga het kunstwerk zien in de rots.

Ja, jij bent een kunstwerk dat het waard is gezien te worden. Geloof het, wortel je hier in, en de vrucht zal volgen. Maak je intussen niet druk over het resultaat, want dat heeft je in het verleden geen stap verder geholpen en kan je nu alleen maar tegenhouden.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: