Wat is holisme eigenlijk precies? Je hebt deze term misschien een paar keer gehoord, maar omdat het zo'n vage term is, weet je de betekenis eigenlijk nog niet precies. Lees verder om de term ‘holistisch‘ eindelijk op te helderen…

Holisme betekenis: wat is het eigenlijk?

Hoor je iemand ‘holisme' of ‘holistisch' zeggen, dan betekent dat ‘heel/wereld‘ (van het Griekse woord ‘Holos') en ‘in verbinding met alles‘. Ook zou je ‘allesomvattend‘ kunnen zeggen. Op een bepaalde manier is ‘non-dualiteit‘ ook een synoniem van holisme.

Holisme is een spirituele manier om met doelen, vraagstukken, klachten en problemen om te gaan. Dit wordt ook wel de ‘new age'-aanpak genoemd.

Wat betekent dat praktisch? Stel dat je ‘holistisch' met je voeding bezig bent, dan verander je niet alleen wat je in je mond stopt, maar dan verander je ook bijvoorbeeld je emoties, gedachten, sociale activiteiten en lichamelijke rust. Je beschouwt de onderdelen van je lichaam of leven dus niet als afzonderlijke dingen.

Waarom zou iemand een holistische visie hebben?

Mensen leven holistisch omdat ze een probleem niet zomaar willen isoleren om enkel dat stukje te repareren. Ze betrekken liever alle levensgebieden om het probleem te ondersteunen.

Om dit duidelijk te maken, kunnen we naar onderstaande voorbeelden kijken:

 • Als je te veel suiker eet en dik wordt, zal dat effect hebben op je hele systeem. Je zou je bijvoorbeeld depressief kunnen voelen als gevolg daarvan.
 • Andersom geldt dit ook: voel je je depressief, dan kun je als gevolg daarvan makkelijker naar ongezond eten grijpen en minder makkelijk naar de sportschool stappen.
 • Eet je fastfood, dan kan de belasting op het milieu en het gebrek aan liefde in de bereiding invloed hebben op je gedachten en emoties.

Wat zijn nog meer voorbeelden van holistisch leven?

wat betekent holisme eigenlijk

 • Iemand die holistisch leeft, zal bijvoorbeeld bewust afval scheiden omdat zo'n persoon weet dat daarmee ook het milieu ondersteund wordt.
 • In de gezondheidszorg wordt een holistische benadering toegepast door – naast een doktersbezoek – ook een doorverwijzing te geven voor een Complementaire Alternatieve Geneeswijze (CAG), waarbij ook gedachten en emoties betrokken worden. Dit zijn holistische artsen, psychologen en therapeuten. Zij kijken verder dan het lichaam als losstaand mechanisch object. Hierdoor kun je holistisch genezen van je klachten door middel van holistische geneeskunde.
 • Holistisch eten betekent dat je bijvoorbeeld geen magnetron gebruikt en geen bewerkt voedsel uit pakjes en zakjes eet, maar eten zelf met liefde bereidt. Een holistische gezondheidscoach zal zijn/haar cliënten hierbij begeleiden.
 • Bij een holistische massage wordt er niet zomaar een massage gegeven, maar is de gever en ontvanger van de massage zich bewust van alle extra voordelen die een massage toevoegt aan een leven.
 • Een holistische visie wordt in de verpleegkunde toegepast door ook aandacht te hebben voor de mens, bijvoorbeeld door ook naar het levensverhaal van de patiënt te luisteren.
 • Holistisch onderwijs houdt in dat er ook veel bewogen wordt en dat er ruimte is voor creativiteit, in plaats van alleen maar stilzitten en je kennis vergroten. Via een holistische leerstijl letten leerlingen meer op de grote lijn in plaats van details, zoeken ze naar verbanden in de leerstof en leggen ze vaker verbanden met andere leerdomeinen. Dit heeft ook te maken met de inductieve leerstijl.
 • Ook is er een holistische aanpak mogelijk in het bedrijfsleven en is het mogelijk om holistisch te ondernemen. Niemand weet eigenlijk wat dit precies betekent, maar het komt er onder andere op neer dat alle medewerkers op de hoogte zijn van wat er in het bedrijf gebeurt, en dat alle ondernemers ook in andere onderdelen van het bedrijf betrokken worden.
 • Holistisch advies betekent dat je niet alleen een antwoord geeft op de hulpvraag, maar dat je ook adviseert om de hele levensstijl te veranderen.
Hierna lezen:  'Wijzen Naar De Maan': Daden Zeggen Meer Dan Woorden [Geen Woorden Maar Daden!]

Bekijk tot slot Femke's uitleg over holisme en een holistische mensvisie

Ook de meiden van Holistik kunnen je een duidelijke uitleg over holisme geven.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: