Wat is tantra-meditatie, oftewel tantra-yoga? Misschien heb je er wel eens over gelezen in de Happinez en zou je er meer over willen weten. Wat zijn de 11 beste tantra-oefeningen en waar kun je een cursus volgen? Lees verder…

Even kort: wat is tantra?

Tantra is een reeks oefeningen, meditaties en massages zonder theorie, theologie of morele lessen. Een tantramassage gaat dan ook vaak op intuïtie – er zijn niet per se specifieke technieken.

Je zou tantra ook kunnen beschrijven als toegepaste spiritualiteit en mindfulness met je partner. Oftewel: partnermeditatie. Ook zie ik het als een symbolisering van eenheid: als ik de eenheid met mijn partner voel, dan voel ik direct de eenheid met heel de wereld.

Tantra in één zin? Bewustwording door middel van meditatie, ademhaling en het ervaren van aanraking… met je partner.

Tantra in twee woorden? Intiem samenzijn.

Meer sleutelwoorden voor tantra: intimiteit beleven, verbondenheid ervaren en liefhebben zonder de ander te willen bezitten. Het is een uitnodiging om je echte verlangen er volledig te laten zijn, wat het ook mag zijn. Bovenal is tantra een hands-on aanpak. Laten we dus naar de oefeningen gaan kijken…

Oefening 1 – Haal attributen voor smaak, geur, kleur, geluid en gevoel… en ervaar ze vervolgens

Dit is iets wat je misschien wel kent van mindfulness. Maak van je huis, slaapkamer of badkamer een tempel door er mooie attributen neer te zetten die je zintuigen voeden:

 • Olie, zoals kokosolie.
 • Met wat druppels essentiële olie voor geur.
 • Verschillende potjes met verschillende essentiële olie om aan te ruiken.
 • Kaarsjes.
 • Wierook.
 • Muziek.
 • Bloemen.
 • Fruit, chocolaatjes, kaasjes, oesters…
 • Veren (om mee te strelen).
 • Fluisteringen van lieve en opwindende woordjes.

De volgende stap? Met een blinddoek bovenstaande attributen ervaren:

 • De ontvangende partner gaat liggen met een blinddoek om.
 • De gevende partner laat de ontvangende partner de items uit de vorige lijst ervaren.
 • Na de oefening neemt de gevende partner de blinddoek af. Kijk elkaar zwijgend aan terwijl jullie woorden vermijden. Neem nu rustig de tijd om elkaar te omhelzen.
Hierna lezen:  12 Tekenen & Signalen Van Echte, Ware Liefde (Verrassend)

Oefening 2 – De hartengroet tijdens ontspanning

Deze oefening kun je ook in je eentje doen, want voor aandacht voor je lichaam heb je niet per se twee personen nodig.

 • Neem een douche of bad en laat de spanning wegvloeien uit je lichaam.
 • Raak elk deel van je lichaam aan – aandachtig.
 • Raak vooral je hart aan, voel je hart en de bijbehorende warmte en groet jezelf op liefdevolle wijze.
 • Denk er liefdevolle gedachten bij.
 • Eindig eventueel in een open houding met open handpalmen.

Ben je in een relatie? Help je partner dan regelmatig in de hartengroet-houding, zodat je je partner liefdevol eraan herinnert om verbinding met zijn/haar hart te maken.

Oefening 3 – Elkaar aankijken

Het enige wat je hoeft te doen, is je partner recht in de ogen aankijken. Dit minstens vijf minuten volhouden. Voel je de behoefte om elkaar te omhelzen? Doe dit dan. Zolang je elkaar maar aan blijft kijken. Het werkt ook goed om de dagelijkse sores van je af te laten glijden.

Oefening 3 – Aanwezig zijn bij de ander in De Innige Omhelzing

 • Omhels elkaar drie minuten… Omhels elkaar, masseer elkaar en/of raak elkaar aan.
 • Omhels elkaar terwijl je bij je eigen gevoel blijft: ga na wat je erbij voelt.
 • Ontspan je lichaam steeds verder.
 • Maak er een hele-lichaam-omhelzing van.
 • Let nu ook op de ademhaling van je partner.
 • Synchroniseer jullie ademhaling.
 • Wees nieuwsgierig…. Wat is er in jezelf en in de ander? Pijn, boosheid, verdriet, verwarring, liefde, zachtheid, compassie, opwinding? Alles mag er zijn. Neem de tijd om dit te voelen.
 • Nabespreking: kijk elkaar aan en vertel op eerlijke wijze wat je voelde bij je partner en bij jezelf. Luister aandachtig naar elkaar.

Oefening 4 – Tantramassage

De vorige oefening raakte de essentie van tantramassage al aan: eventuele blokkades in de energie van het lichaam opsporen. Met een massage kan weer energie gegenereerd en hersteld worden – en kan de energie weer vrij door het lichaam stromen via de chakra’s, waardoor ze weer in verbinding met elkaar raken.

Tantramassage is een weg van heling en verlichting via het lichaam. Als man of vrouw heb je de liefde, aanraking en warmte van de ander nodig. Je lichaam kan ‘aan’ gezet worden. Je voelt je blij, bewust en hebt zin in het leven.

Een tantramassage hoeft geen ‘formele' massage te zijn. Dit wordt vooral intuïtief gedaan zonder aan 'technieken' te denken. Er zitten ook geen morele lessen of theologie bij. Dat zijn namelijk slechts woorden.

Tantra heeft geen einddoel, maar het ‘doel' van trantramassage is om het lichaam zacht, vloeiend, liefdevol en intens aan te raken en te masseren zodat de ontvangende partner kan genieten van gevoelens van onvoorwaardelijke liefde, warmte, tederheid, geluk en vreugde. Andere sleutelwoorden zijn: volledige overgave, volledig vertrouwen, het overbrengen van aandacht en liefde, genieten van je lijf in plaats van in je hoofd zijn – en dus in het hier-en-nu zijn.

‘Zachte kracht' is de krachtigste energie die we hebben. Het opent harten en is daarmee krachtiger dan agressie. Met een open hart word je een liefdevoller mens met meer compassie.

Bovendien is het aan de kant zetten van vooroordelen een belangrijke oefening bij het ontvangen van tantramassage, zodat je de liefde en eenheid van alles kunt voelen. In het hier-en-nu accepteren van alles wat gebeurt. De ontvanger hoeft zich ook geen zorgen te maken over uiterlijke onzekerheden, omdat ook de gevende partner daar geen oordelen over heeft. Hij/zij kijkt puur naar de energie van de ander.

Voel op het diepste niveau dat je mag zijn wie je bent.

De ontvangende partner mag wel passief ontvangen, maar het is veel waardevoller als de ontvangende partner zelf ook meewerkt om zijn/haar energie wakker te maken door middel van ademhaling.

Je werkt met je handen, lichaam, aanwezigheid, energie en je hart.

Kortom: improviseer en masseer je partner zacht en liefdevol. Het gaat niet om een grootse massage. Je kunt bijvoorbeeld alleen de handen masseren – een handmassage. Een beetje olie erbij en je hebt niks meer nodig.

Hierna lezen:  FOMO: Fear Of Missing Out [Betekenis, Test & Oplossing]

Oefening 5 t/m 11: onze favoriete tantra-oefeningen staan in in dit apart artikel

Klik hier om naar onze favoriete oefeningen te gaan om met je partner te doen. Ze staan onderaan het artikel.

Video-demonstratie

Tantra-boeken

De boeken van Margot Anand en David Deida zijn erg bijzonder – beiden met een heel andere invalshoek.

Tantra-events in en rondom Nederland (cursussen)

Tantra-cursussen zijn er voor koppels én singels. Als je aan een event zou willen deelnemen, bekijk dan deze websites:

Op jouw succes!