Inhoud van deze pagina:

Marja Boxhoorn Autismecoach: dé ondersteuning voor omgaan met volwassen met autisme?

Heeft jouw partner, vriend of familielid autisme en merk jij dat je het soms moeilijk vindt om door te dringen in gesprekken of dagelijkse taken? Dan is het tijd om jezelf verder te verdiepen in autisme en zijn werking. Als omgeving is het belangrijk om triggers of routines van degene te herkennen, zodat ze hier zorgvuldig in kunnen omgaan. Marja Boxhoorn heeft daarom haar platform, Autismecoach, opgericht. In deze review komen we erachter hoe het platform werkt en of het daadwerkelijk helpt bij het omgaan met autisme.

Mijn zoektocht naar meer informatie over autisme

Mijn jongere zusje heeft autisme. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik bewust werd over wat autisme precies inhield. Ik merkte echter ook steeds meer dat mijn gedrag gevolgen kan hebben voor haar welzijn. Dit heeft mij aan het denken gezet. Hoe kan ik leren beter om te gaan met autisme, zodat mijn zusje een veiligere omgeving heeft om zichzelf te ontwikkelen en tot rust te komen.

Als mens hebben we snel de neiging om op zoek te gaan naar oplossingen. In het geval van autisme is het echter veel belangrijker om te denken in ondersteuningen. Het herkennen en rekening houden met triggers en gewoontes maakt het leven van een kind en volwassenen met autisme een stuk prettiger, evenals het leven van de directe omgeving.

Bij ieder persoon uit autisme zich anders, daarom vond ik het erg lastig om de juiste informatie en tips te vinden. Uiteindelijk ben ik tijdens mijn onderzoek terechtgekomen bij Marja Boxhoorn, de Autismecoach. Ik vond het erg geruststellend om te weten dat er een platform bestond die zich specifiek richtte op het omgaan met autisme.

Wie zijn wij zelf dan om dit te reviewen?

Zoals ik boven al heb aangegeven, heb ik zelf een zusje dat gediagnosticeerd is met autisme. Ik merk dus van dichtbij dat autisme inderdaad niet weg gaat. Alles wat ik in de coaching sessies van Marja Boxhoorn heb geleerd, heb ik dus direct toegepast in mijn eigen situatie. Deze bevindingen heb ik vervolgens uitgeschreven in deze review.

Waarom je altijd kritisch moet zijn op online cursussen

Voordat je klakkeloos een cursus of product koopt, is het belangrijk dat je jezelf verdiept. Wie is de maker achter een cursus? Waar komt hun expertise vandaan? Wat zijn de ervaringen van anderen? En zijn de beloftes die de cursus aanbiedt realistisch of zijn ze simpelweg een grote verkooppraat aan het maken? Voorafgaand en tijdens heb ik continu kritisch gekeken naar de inhoud en werking van de cursus, om zo een duidelijk mogelijk beeld te schetsen van de kwaliteiten.

Onze eerste sceptische reactie als eerste indruk

Mijn eerste sceptische indruk was, werkt het wel echt? Het doel van Marja Boxhoorn is om jou te leren hoe je beter omgaat met autisme. Mijn eerste reactie was echter dat het autisme van mijn zusje, zowel als ieder ander persoon met autisme, volledig uniek is. Werkt de methode en tips van Marja dan daadwerkelijk? Of is het simpelweg geluk hebben?

Wat zijn de beloftes van de makers? Zijn deze beloftes gebakken lucht?

 • Het belooft autisme gedrag sneller te zien.
 • Het belooft je te leren hoe je meer quality time met elkaar kan spenderen.
 • Het belooft je beter degene met autisme te kunnen ondersteunen in het leven, zoals bijvoorbeeld op de werkvloer.
 • Het belooft je te leren hoe je beter kan communiceren.

De criteria waar de Autisme coach op wordt beoordeelt

Wat zijn belangrijke criteria om op te letten?

 • Is alle informatie makkelijk te volgen?
 • Levert het daadwerkelijk resultaat op, zelfs wanneer ieder persoon met autisme zo anders is?
 • Ligt er een focus op hoe je leerlessen omzet in de praktijk?
 • Merk ik dat mijn relatie met mensen met autisme is verbeterd?

Hoe we dit product getest hebben: onze onderzoeksdata

Ik heb zelf deelgenomen aan de training Ontspannen Omgaan Met Autisme. Daarnaast heb ik ook contact gehad met andere mensen die de cursus hebben gevolgd. Ten slotte heb ik met Marja Boxhoorn zelf contact gehad om meer te leren over haar verhaal achter de Autismecoach.

In het kort: wat is het precies?

Het omgaan met iemand met autisme gaat vaak niet vanzelfsprekend. De manier hoe jij denkt tegenover de manier hoe iemand met autisme denkt is erg anders. Als directe omgeving kan jij iemand met autisme beter ondersteunen en laten navigeren door de wereld wanneer je op de juiste manier communiceert en omgaat. De online trainingen van de Autismecoach zijn ontwikkeld om jou te voorzien van belangrijke informatie, praktische tips en meer, om zo te zorgen voor een betere band en minder spanning tussen elkaar.

Info over de makers

Marja Boxhoorn is de maker achter Autismecoach. Zelf heeft ze een zoontje met autisme. Zelf heeft ze gemerkt hoe lastig het is om jezelf in de schoenen te plaatsen van de ander. Wanneer hij uitbarsting had, wanneer hij zich niet goed voelde, of wanneer hij in het openbaar wilder gedrag vertoonde, wist Marja zich in het begin geen raad. De afgelopen 15 jaar heeft ze zich daarom volledig verdiept in autisme met als doel om te leren wat werkt en wat niet. Niet alleen heeft haar methode een hoop rust voor haarzelf gegeven, maar het heeft het leven voor haar zoon ook enorm verbeterd. Alle bevindingen heeft ze verwerkt in haar online trainingen, om zo andere mensen te helpen beter om te leren gaan met autisme in hun omgeving.

Hoe ziet het eruit?

De training is verdeeld in 11 modules. De gehele training duurt ongeveer 5 maanden, maar je hebt zelf de vrijheid om de training in te plannen op tijden die jou uitkomt. Doordat al het lesmateriaal al klaar staat en vooraf is opgenomen, kan jij zelf flexibel kijken wanneer je een uurtje de tijd neemt om de training te volgen. Naast de ‘Ontspannen omgaan met Autisme’ online training, biedt Autisme coach ook andere trainingen aan. Zo kan je bijvoorbeeld zelf autismecoach worden door het volgen van een jaaropleiding bij Marja.

Onze ervaringen: wat zijn onze resultaten hiermee?

Mijn ervaring met Marja Boxhoorn’s online training is enorm positief. Gedurende de 5 maanden ben ik continu kritisch gebleven, maar ik heb alle tips ook oprecht toegepast. Keer op keer stond ik weer verrast van de resultaten. Er was tussen mijn zus en mij een stuk minder spanning, ik begon haar gedrag steeds beter te begrijpen en leerde hoe ik op specifieke momenten het beste op haar kon inspelen. Uiteraard is het belangrijk om te benoemen dat het een leercurve is. Je hebt voor een jaar toegang tot al het trainingsmateriaal. Zelf heb ik al gemerkt dat ik na het afronden, toch nog even een specifieke module opnieuw wilde bekijken. Het is dus enorm waardevol dat ik de training op mijn eigen tempo kan volgen.

Kosten

De kosten voor de training liggen gelijkwaardig in de markt. Naar mijn mening is het dus eerlijk geprijsd.

Is het het geld waard?

Uit mijn ervaring is gebleken dat het meer dan het geld waard was. Ik heb dankzij de cursus een beter begrip gekregen voor mijn zusje met autisme, maar ik heb ook meer rust gevonden. Hoewel normaal quality time vaak uitliep op discussies en spanning, voelt het nu steeds meer gezellig om samen te zijn.

Wat vinden wij van dit product? Punt voor punt onze mening per module (Overzicht materialen / inhoud)

Zo werkt autisme

Een introductie waarin er dieper in wordt gegaan over wat autisme is en hoe het van invloed is op iemands denkwijze, humeur en leven.

Alles over de ‘gebruiksaanwijzing’

Hier wordt een begin gemaakt in de methode die Marja zelf heeft ontwikkeld.

Zo heb je tweerichtingsverkeer in een gesprek

Waar veel mensen tegenaan lopen, waaronder ik, is dat het soms lijkt alsof er twee tegenovergestelde gesprekken tegelijkertijd plaatsvinden. Hoe kan je dit voorkomen?

Hoe ga je om met boosheid, depressie en drama

Hoe herken je wat voor emoties degene voelt en hoe speel je hier op in om het beter te maken?

Creëer meer rust, zelfs tijdens stressvolle momenten

Een module die leert om los te laten en acceptatie te ontwikkelen wanneer het nodig is.

Het maken van meer plezier met elkaar

Een mooie module over hoe je quality time waardevol maakt voor beide personen

Helpen zonder dat je de hulpverlener rol speelt

Deze module heeft me een belangrijk inzicht gegeven over hoe mijn gedrag invloed heeft op mijn zusje en hoe ik hier beter in kan omgaan.

Tips voor een warmere relatie wanneer jouw partner autisme heeft

Ondanks dat dit niet van toepassing is voor mij, heb ik door deze module wel geleerd wat mijn zusje mogelijk in een relatie nodig heeft van een partner.

Tips voor meer rust in huis met een puber met autisme

Wist ik deze tips maar toen ik jonger was! Ondanks dat ze nog steeds waardevol zijn, herkende ik direct situaties en scenario’s waar we vroeger enorm in botsten.

De superpowers van autisme herkennen en leren inzetten

Een mooie module die benadrukt dat autisme niet de negatieve lading nodig heeft die het vaak in de samenleving krijgt. 

Zo help je iemand met autisme door zijn opleiding te komen

Waardevolle informatie in hoe je iemand met autisme leert te motiveren en ondersteunen op een manier die voor hen werken.

Voor- en nadelen van X

Voordelen

✅ Echte toepasbare tips

✅ Een diepere kijk op autisme

✅ Een focus op de positieve kant van autisme

✅ Versterkt de relatie met iemand met autisme

✅ Geeft meer rust voor jezelf

Nadelen

❌ De online cursus bevat geen persoonlijke begeleiding met Marja

Onze score per criterium:

 • Kwaliteit – 9
 • Prijs – 9
 • Is het actueel? – 9
 • Hoeveelheid wat je krijgt – 8
 • Is het diepgaand? – 9
 • Toepasbaarheid – 9
 • Expertise van de maker – 9
 • Toekomstbestendigheid – 9
 • Functionaliteiten – 8

Hoe is de Autismecoach anders dan zijn concurrenten?

In mijn mening onderscheidt Marja Boxhoorn zich in haar platform door haar unieke methode. Marja heeft zelf ervaren hoe het is om een kind met autisme op te voeden. Dit heeft haar gemotiveerd om zich te verdiepen in autisme. Ondanks dat ze duidelijk erg geïnformeerd is over onderzoeken rondom autisme, legt haar online training een focus in het doen. Hoe leer je in het echte leven jouw gedrag rondom een persoon met autisme te verbeteren, zowel voor jouw eigen bestwil als voor de andere persoon. Het is enorm waardevol om te leren hoe je bepaalde tips in het echte leven verwerkt en Marja weet exact hoe ze deze informatie op de juiste manier overbrengt in haar training.

Voor wie is het geschikt?

De online training van de Autismecoach is naar mijn mening geschikt voor mensen die oprecht geïnteresseerd zijn om zichzelf te ontwikkelen in het omgaan met autisme in hun omgeving. Ondanks dat je niet alle details over autisme hoeft te weten, helpt het wel een hoop om al te beschikken over enige basiskennis over wat autisme doet en hoe het het gedrag van een persoon beïnvloedt. In de training  gaat Marja wel op dit onderwerp in, maar ik heb zelf gemerkt dat de focus uiteindelijk meer ligt op het toepassen van de tips en methoden.

Wat moet je ervoor over hebben?

De online training focust zich op gedrag en tips die jij kan verwerken in jouw dagelijks leven of op momenten dat jij samen bent met een persoon met autisme. Wanneer jij niet in staat bent om deze tips toe te passen in jouw leven en om zelf te zorgen voor de verandering, dan haal je niet het optimale resultaat uit de training.

Bullet-samenvatting van andere reviews

RecensentSamenvatting review
Miranda SchootMiranda heeft een dochter met autisme van 15 jaar. Vooral sinds de puberteit begonnen veel gedragstrekken op te duiken. Miranda voelde zich radeloos, maar dankzij de online training weet ze wat haar dochter nodig heeft. De relatie is een stuk sterker geworden en de sfeer in huis is een stuk gezelliger.
Linda H.Het was in het begin confronterend om te horen hoe mijn gedrag van invloed is op zowel mijn kind met autisme als op haarzelf. Het was echter nodig om tot deze conclusie te komen. Dankzij de training weet Linda op welke punten ze zelf beter in kon worden en leerde ze ook om haar eigen grens als moeder aan te geven.
GerryHet gaf Gerry zo’n rust om meer te weten te komen over autisme. Niet alleen begrijpt hij zijn kind beter, maar ook kan hij meer innerlijke rust vinden. Het begrijpen dat kinderen met autisme hun eigen ontwikkelingsplan hebben en dat het als ouder belangrijk is om hierin mee te leren, was een grote eye-opener.

Conclusie: Kopen of niet kopen?

Wanneer iemand in jouw directe omgeving autisme heeft, dan raad ik de online training van de Autismecoach de volle 100% aan. Zelf heb ik gemerkt hoe de training mij niet alleen nieuwe inzichten heeft gegeven over autisme, maar ook kan ik met trots en blijdschap zeggen dat het de relatie met mijn dochter, die autisme heeft, enorm heeft verbeterd. Ik begrijp haar beter, weet beter hoe ik op haar humeur kan inspelen en voel zelf ook een stuk meer rust. Wanneer jij jouw relatie met iemand met autisme en jouw kennis over autisme wilt verbeteren, dan is Marja Boxhoorn dé plek waar jij moet zijn.

ReviewAutismecoach
SamenvattingHet omgaan met autisme komt niet vanzelfsprekend bij veel personen. Marja Boxhoorn heeft dit zelf ervaren met haar zoon, die op jonge leeftijd de diagnose autisme heeft gekregen. Dit was de drijfveer achter Autismecoach. Via haar online training leert ze andere mensen tips die jij direct kan toepassen in het dagelijks leven. Niet alleen leer je meer over de impact van autisme op een persoon en zijn gedrag, maar ook leer je juist manieren die je zelf kan toepassen om momenten plezieriger te maken en betere ondersteuning te geven voor degene met autisme. 
Review doorDe Redactie
Beoordeling9.6

Gratis producten van de Autismecoach

Maak jij liever op een laagdrempelige manier kennis met Marja Boxhoorn en de Autismecoach? Dan biedt Marja gelukkig verschillende gratis producten aan. Op de website kan je jezelf inschrijven voor verschillende masterclasses, waar je niet alleen waardevolle informatie ontvangt, maar ook kennis maakt met de aanpak van Marja. Daarnaast kan je ook gratis het eerste hoofdstuk van haar boek ‘Meer rust en minder stress bij autisme’ ontvangen.

Op jouw succes!