Hoe kun je het beste met autisme omgaan? In dit artikel vind je de belangrijkste tips voor als je autisme hebt. Lees verder…

Tip 1 – Zorg voor zelfkennis: verdiep je in wat autisme is en wat het met jou doet

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat autisme niet slecht of abnormaal is. Het is simpelweg anders. Dit noemen we ook wel: neurodivers – in tegenstelling tot neurotypisch.

Autisten zijn in de minderheid onder de bevolking. Maar wat als juist alle neurotypische mensen in de minderheid waren? Wat was dan normaal en wat was dan anders?

Vervolgens is het belangrijk om te weten wat voor effect autisme op jou heeft. Autisme kan bijvoorbeeld voor de volgende neigingen zorgen:

  • De dingen zijn zwart-wit voor jou in het leven. Je ziet niet zo makkelijk een middenweg. Wanneer autisten bijvoorbeeld een vriendschap of relatie afkappen, dan is er vaak sprake van een hard afkappunt: die persoon is dan ook volledig uit gedachten.
  • Je houdt van procedures en gewoontes. Autisme is dan ook een talent om uitstekend met regels, en procedures en computers om te kunnen gaan. Online IT-opleidingen zijn dan ook op hun lijf geschreven.
  • Je hebt gewoon inlevingsvermogen, net als ieder ander mens, maar dat inlevingsvermogen wordt niet per se automatisch geactiveerd bij jou. Je moet daar echt bewust even moeite voor doen.
  • Je hebt bijvoorbeeld de neiging om de aanname te maken dat andere mensen precies dezelfde informatie, voorkeuren en geschiedenis als jij hebben. “Wat ik weet, dat weet de ander ook.” Als jij bijvoorbeeld van jouw partner houdt, dan denk je automatisch: “Mijn partner wéét toch dat ik van haar houd?” Maar nee, je partner heeft dat niet van jou gehoord. Je moet het dus ook echt gaan zeggen – en er dus niet vanuit gaan dat de ander vanzelf precies weet wat jij in jouw hoofd hebt zitten. Dit gaat ook wel eens mis met afspraken: “Omdat ik weet dat we op 3 januari een feestje hebben, dan weet mijn vriendin het dus ook van 3 januari.” Nee dus. Niet als jij het nooit aan haar hebt verteld.
  • Je doet sociaal onaangepaste dingen, zoals lachen als de ander juist boos is.
  • Autisten klikken minder makkelijk met neurotypische mensen omdat neurotypische mensen geen duidelijkheid geven, zoals wat ze bedoelen. Ze communiceren meer indirect en tussen de regels – iets waar autisten moeite mee hebben. Neurotypische mensen uiten zich dan ook wat minder open, bloot en kwetsbaar: ze zijn juist aangepast en ingehouden. Vriendelijk, maar lekker normaal. En dat klikt minder makkelijk met autisten dan lekker gek, open, bloot en duidelijk.
  • Autisten kunnen impulsief iets eruit floepen of doen zonder stil te staan bij de consequenties ervan. Bijvoorbeeld bij wat dat voor een ander zou kunnen voelen.
  • Aan de andere kant: autisten denken wel eens overmatig bij alles wat ze doen. Hierdoor kunnen anderen wel eens denken dat je er niet met je gedachten bij bent, maar dat is niet zo. Je bent er wél bij, maar je denkt gewoon best lang na voor je iets doet.
Hierna lezen:  Rapport maken: betekenis en 42 do's & don'ts voor gesprekken & communicatie

Tip 2 – Schep duidelijkheid bij de ander dat het in jouw brein anders werkt

Wanneer het mis gaat in jouw communicatie of gedrag, dan is het tijd om aan de ander een uitleg of verklaring te geven: namelijk dat jij anders functioneert. Leg maar uit welke diagnose je hebt, hoe jouw gedachtegang is en waarom je deed wat je deed. Leg maar uit dat je niet onaardig bent, maar dat dat alleen maar lijkt. Het was niet om de ander te kwetsen.

Als jij bijvoorbeeld gaat lachen terwijl iemand juist heel boos is, dan is het tijd om uit te gaan leggen dat je de ander helemaal niet uitlacht, dat je er niks mee bedoelt, dat je anders functioneert, dat je bovenkamer anders werkt, dat je autisme hebt en dat je juist een heel andere intentie hebt: dat je bijvoorbeeld juist heel graag wilt luisteren. Je uit het alleen anders dan wat je van de meeste mensen kunt verwachten.

Hiermee bedoelen we niet dat je bij voorbaat al aan iedereen moet gaan vertellen dat je autisme hebt. Nee, pas wanneer een conflict of onbegrip ontstaat door jouw autisme of wanneer iemand gekwetst of boos raakt door jouw autistische gedrag. Dán is het echt het moment om deze verklaring te geven. Deze tip is dus iets dat je achteraf moet doen, als het kwaad geschied is. Het klinkt wat plat gezegd, maar dat is wel de aangeraden manier.

Tip 3 – Embrace it

Embrace it. Maak er iets positiefs van. Iedereen wil met positive minded people omgaan, niet met losers en mensen met zelfmedelijden.

Ga jezelf dus niet anders voordoen dan je bent. Het maskeren van je autisme hoeft echt niet – en dat kost bovendien enorm veel energie. Dit is moeilijk, want autisten leven graag met regeltjes om zichzelf aan te passen aan de neurotypische samenleving. De uitnodiging is nu juist om minder regeltjes te hanteren voor jezelf: je mag juist terug naar jezelf.

Denk dus gewoon aan je eigen behoefte. Ga jezelf niet van te voren al aanpassen aan de ander terwijl je zelf heel andere plannen had. Wees jezelf. Doe jezelf. Je mag op je eigen gevoel acteren. Minder beredeneren, meer vanuit je eigen gevoel.

Tip 4 – Effe checken bij de ander: stel vragen

Omdat autisme ervoor zorgt dat je je niet automatisch inleeft in een ander, is het belangrijk om genoeg vragen te stellen om zo ook de behoeften, wensen en grenzen van anderen te achterhalen.

Dit geldt ook wanneer je juist te veel voor anderen denkt – wat autisten ook wel geneigd zijn te doen als overcompensatie. Een autist kan bijvoorbeeld in paniek raken doordat hij denkt dat zijn mentor het heel erg zou vinden als jullie afspraak niet door kan gaan en in een beeldbelafspraak omgezet moet worden. In deze situaties is het zaak om het gewoon te vragen, in plaats van in te vullen: “Kunnen we beeldbellen? Vind je het erg?”

Hierna lezen:  NLP Communicatiemodel [Uitleg] Inzicht in ieders subjectieve ervaring? Zo dus...

Stel bijvoorbeeld dit soort vragen:

  • Vraag om een uitleg.
  • Vraag om extra uitleg.
  • Wat vind jij fijn?
  • Wat heb je nodig?
  • Waar kan ik rekening mee houden?
  • Wat wordt verwacht?
  • Wat moet niet?
  • Wat wil de ander?

Tip 5 – Oefen je inlevingsvermogen

Autisten hebben gewoon inlevingsvermogen. Ze hebben het alleen niet altijd paraat. Het kan geen kwaad om regelmatig te oefenen om dit wél paraat te hebben. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de volgende vragen:

Tip 6 – Train jezelf in de eigenschap: tact

Je hoeft jezelf niet te veranderen, maar diit is wél iets dat jou en jouw omgeving erg kan helpen: meer tact. Waarom? Het is altijd prettig als je minder mensen kwetst of beledigt. En dat bereik je dankzij meer tact. Doe je dit niet, dan kun je erg problematische effecten achterlaten op andere mensen in je leven: je kunt belangrijke mensen in je leven aan het huilen maken, je kunt mensen beledigen en relaties stoot je (bijna) af als je geen tact hebt.

Wat houdt tact in? Wees minder eerlijk. Autisten zijn namelijk te eerlijk. Om een beeld te geven waarom het belangrijk is om niet te eerlijk te zijn: denk maar eens aan netwerken en PR. Dat betekent: Public Relations. Netwerken gaat totaal niet om eerlijk zijn, maar om gunnen en connectie maken. Dit houdt in dat ondernemers andere ondernemers steunen met goede woorden, lof en promotie. Als jij als ondernemer tegen jouw klanten de mooiste woorden overhebt voor jouw collega-ondernemers, zal jij binnen de kortste keren overal uitgenodigd worden om aan te schuiven in hun nieuwbrieven, podcasts en beurzen. Dit werkt ook zo in ons privéleven.

Tip 7 – Analyseer even de situatie waar je in zit

Autisten hebben de valkuil dat ze niet vanzelf inschatten dat ze op een begrafenis, feestje, formele of informele bijeenkomst zijn. Ga dus even na waar je bent en met wie je te maken hebt.

  • Wat voor persoon heb je tegenover je? Een chique vrouw of een raar meisje? Gebruik geen grove of platte taal bij die eerste…
  • Zit je met normale volwassenen in de groep, of met Reddit-nerds? Dan weet je dat je bepaalde autistische grappen – die heel grappig kunnen zijn – niet bij de volwassenen kunt maken, maar wel bij die nerds.
  • Zit je bij een ouder persoon aan tafel, dan moet je geen scheldwoorden in de woord nemen. Dat kan alleen bij leeftijdsgenoten.
  • Praat je met een tuttebel die áltijd gelijk wil krijgen? Wees dan niet bijdehand. Doe dat alleen met mensen die ook echt nederig zijn en ermee kunnen lachen.
Hierna lezen:  Metta Meditatietekst: (Zelf)compassie-Oefening [Loving Kindness]

Tel dus even tot twee voor je iets zegt of op WhatsApp schrijft. Doe misschien zelfs even alsof je ouders bij je staan. Zou je dan nog steeds hetzelfde zeggen als wat je wilde zeggen?

Tip 8 – Oefen jezelf in attent zijn

Omdat autisten de wereld vanuit zichzelf beredeneren, zal het niet zo snel in ze opkomen om spontaan iets voor een ander te doen. Het kan geen kwaad om dit eens bewust te beoefenen.

Op jouw succes! Lees tot slot ook deze informatiepagina van de hersenstichting over autisme.