Wat is PTSS – posttraumatische stressstoornis – hoe vaak komt het voor, wat zijn de symptomen en hoe wordt het behandeld? Lees verder…

Betekenis PTSS – Wat is een posttraumatische stresstoornis?

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een mentale stoornis die zich kan ontwikkelen nadat iemand is blootgesteld aan een traumatische gebeurtenis, zoals aanranding, oorlog, verkeersongelukken of andere bedreigingen van het leven.

Symptomen van PTSS

Symptomen kunnen zijn: angstaanjagende gedachten, gevoelens of dromen die verband houden met de gebeurtenissen, mentale of fysieke problemen die verband houden met de gebeurtenissen, traumagerelateerde symptomen, pogingen om traumagerelateerde symptomen te vermijden en een verscherpte vecht-vlucht-respons.

Hoe vaak komt PTSS voor?

Ongeveer 7% van de Nederlanders heeft ooit in het leven PTSS ervaren. Dit is een stuk lager dan in Amerika. Volgens de DSM5 loopt 8.7% van de Amerikanen risico op levenslange PTSS. 3.5% van de Amerikanen loopt risico op een twaalf maanden durende PTSS. In landen waar een gewapend conflict is, zijn de percentages hoger.

De meeste mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt, zullen geen PTSS ontwikkelen. Mensen die een interpersoonlijk trauma (bijvoorbeeld verkrachting of kindermishandeling) hebben ervaren, hebben meer kans om PTSS te ontwikkelen in vergelijking met mensen die een niet op agressie gebaseerde trauma hebben ervaren, zoals ongevallen en natuurrampen.

Hoe wordt PTSS gediagnosticeerd?

De diagnose is gebaseerd op het waarnemen van specifieke symptomen na een traumatische gebeurtenis.

Preventie en behandeling

De meest gegeven behandelingen voor mensen met PTSS zijn counseling (psychotherapie) en medicatie. Counseling heeft bij meer mensen tot positieve effecten geleid dan medicatie (antidepressiva).

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: