Hoe kun je leven als stoïcijn? Hier vind je de must reads over stoïcisme, andere boeken met stoïcijnse oefeningen en meer over deze krachtige levenshouding. Lees verder…


Snel overzicht: Deze boeken over stoïcisme raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste historische inzichtLetters from a Stoic – Epistulae Morales Ad Lucilium: Seneca's brieven bieden een diep inzicht in de stoïcijnse filosofie en zijn advies aan vrienden. We waarderen zijn praktische benadering en geloven dat zijn teksten hedendaagse lezers veel kunnen leren. Het boek staat boordevol wijsheden die relevant zijn voor zowel hedendaagse problemen als tijdloze dilemma's. >> Check laagste prijs
Beste reflectie op het levenOverpeinzingen – Marcus Aurelius: Deze intieme gedachten van een van de meest invloedrijke stoïcijnse filosofen bieden waardevolle levenslessen. We vinden het bijzonder hoe Marcus zichzelf blijft herinneren aan stoïcijnse principes en hoe hij ze in praktijk brengt in zijn dagelijks leven. Zijn overpeinzingen zijn zowel inspirerend als praktisch. >> Check laagste prijs
Meest diepgaande visieDiscourses and Selected Writings by Epictetus: Hoewel Epictetus misschien prekerig kan overkomen, waarderen we zijn diepgaande inzichten in de stoïcijnse filosofie. Zijn uitspraken en teksten kunnen lezers tot in de kern raken en bieden een uniek perspectief op de menselijke ervaring. >> Check laagste prijs

1 – Letters from a Stoic – Epistulae Morales Ad Lucilium

Seneca was, net als Marcus Aurelius, een machtig man in Rome. Hij was ook een groot schrijver en, zo te zien, een vertrouwde vriend voor velen die zijn vrienden veel advies gaf. Veel van dat advies overleefde door de eeuwen heen in de vorm van brieven. Nu kunnen we die brieven lezen en ze kunnen ons helpen bij problemen met verdriet, rijkdom, armoede, succes, mislukking, onderwijs en nog veel meer.

Seneca was ook een stoïcijn, maar net als Marcus Aurelius was hij praktisch en leende hij veel van andere scholen. Hij zei tegen een vriend: “Het kan me niet schelen of deze zin goed is.” Dat is het ethos van de praktische filosofie – het maakt niet uit van wie of wanneer het afkomstig is, wat er toe doet is of het je helpt in je leven, al is het maar voor een seconde. Het lezen van Seneca zal dat doen.

“Als je echt wilt ontsnappen aan de dingen die je lastigvallen, dan is het niet nodig om op een andere plaats te zijn, maar om een ander persoon te zijn.”

2 – Overpeinzingen – Marcus Aurelius

Marcus Aurelius wordt beschouwd als de laatste grote vertegenwoordiger van de Stoa, een filosofische stroming in de klassieke oudheid. Overpeinzingen is misschien wel het enige document in zijn soort dat ooit is gemaakt. Het zijn de privé-gedachten van 's werelds machtigste man die zichzelf adviseert over hoe hij de verantwoordelijkheden en verplichtingen van zijn posities kan nakomen.

Opgeleid in de stoïcijnse filosofie, stopt Marcus bijna elke nacht om een reeks spirituele oefeningen te doen – het zijn herinneringen om hem nederig, geduldig, geduldig, empathisch, vrijgevig en sterk te maken tegenover alles waar hij mee te maken heeft.

Nu hebben we dit boek, waarin zijn overpeinzingen staan. Het is goed leesbaar en toegankelijk. Je kunt dit boek niet lezen zonder dat steeds een zin of regel je bijblijft die je de volgende keer dat je in de problemen komt, zal helpen.

Lees het, het is praktische filosofie die in de praktijk wordt belichaamd. Zorg ervoor dat je de Gregory Hays-vertaling oppakt. Je vindt hem hieronder. Het is de meest toegankelijke uitgave – volledig verstoken van alle “gij's” en “shalls”.

“Wat in de weg staat, wordt de weg.”

3 – Discourses and Selected Writings by Epictetusepic

Van de grote drie (Seneca, Marcus Aurelius en Epictetus) is Epictetus de meest prekerige en voor velen de minst leuke om te lezen. Dat betekent niet dat hij niet briljant is. Bij veel stukken drukt hij iets zo duidelijk en diepgaand uit dat het je tot in de kern zal schudden.

“Om het beste te maken van wat er in onze macht ligt, en de rest te nemen zoals het zich voordoet…”

4 – Stoïcijnse levenshouding: Hoe word je een stoïcijn

5 – Stoïcijnse levenskunst – Evenveel geluk als wijsheid – Miriam van Reijen

6 – Sterven als een stoïcijn

7 – Handboek voor de moderne stoïcijn – 52 oefeningen voor een evenwichtig leven

8 – Seneca – Kleine Klassieken – Gelukkig leven

9 – Blogartikel van Psychologie Magazine

Lees hem hier.

10 – Het NLP Doe-Boek

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Wanneer je stoïcisme in de paktijk wilt zetten, dan moet je naar de toolbox van NLP kijken. Pas je namelijk alle NLP-principes toe, dan ben je super stoïcijns. Wij raden het NLP Doe-Boek daartoe zeker aan! Zie het inkijkexemplaar >>

Bonustip: Complete blog: De nieuwe stoa

Hier vind je de blog.

Op jouw geluk!