Welke boeken raden we je aan als je meer te weten wilt komen over eenzaamheid? Wellicht is eenzaamheid een actueel thema voor jezelf of voor een ander. Lees verder voor onze top 10 beste boeken-aanraders over eenzaamheid…

Inhoud van deze pagina:

De beste eenzaamheid-boeken: zo bestrijd je eenzaamheid

Eenzaamheid is een lastig iets, dat vaak maar moeilijk te verklaren is. Gelukkig hoef je er niet mee te blijven zitten als je er last van hebt. Vaak helpt het al om je er verder in te verdiepen. Weet je waarom het is dat je je eenzaam voelt? En van welke vorm van eenzaamheid heb je precies last? Gedeelde smart is halve last. Wil je van eenzaamheid af, of er beter mee om leren gaan? Lees dit artikel, want hier bespreken we alle beste boeken over het onderwerp.

Snel overzicht: Deze boeken over eenzaamheid raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeLiefde in tijden van Eenzaamheid: Dit boek is volgens ons de beste algemene keuze. Geschreven door een ervaren psychoanalyticus, Paul Verhaegen, is het boek niet alleen toegankelijk, maar biedt het ook inzichten in seksualiteit, erotiek en de hedendaagse tijd. De vele praktische voorbeelden maken het boek extra waardevol. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptieDe eenzaamheid van de priemgetallen: Voor wie op zoek is naar een betaalbare, maar toch diepgaande roman over eenzaamheid, is dit boek een uitstekende keuze. Geschreven door Paulo Giordano, heeft de roman vele internationale prijzen gewonnen. De eenzaamheid van de personages is sterk voelbaar en biedt de lezer een unieke kijk in de menselijke geest. >> Check laagste prijs
Favoriet van de redactieHet einde van de eenzaamheid: Deze ontroerende roman van Benedict Wells heeft al meer dan 75.000 exemplaren verkocht. Het draait om twee broers en hun zus die getraumatiseerd zijn door de dood van hun ouders in hun jeugd. Wij waarderen vooral de persoonlijke benadering van grote thema's, waardoor ze nog voelbaarder worden. >> Check laagste prijs

Onze zoektocht naar de beste eenzaamheid boeken

Hoe bepaal je nu of een boek over eenzaamheid bij je past? Eenzaamheid kan zich op veel manieren uiten en kan ook op verschillende manieren zijn ontstaan. Eenzaamheid is een onderwerp dat je in heel veel boeken, ook literatuur, terugvindt, omdat het toch wel een beetje hoort bij menszijn. Natuurlijk zijn niet alle boeken even goed. Wij wilden ons er graag verder in verdiepen en hebben ervoor gekozen uitgebreid onderzoek te doen naar het ruime aanbod.

Onze #1 keuze: Liefde in tijden van eenzaamheid is het beste boek over eenzaamheid

Om gelijk met de deur in huis te vallen: volgens onze eigen redactie is Liefde in tijden van eenzaamheid van Paul Verhaeghe het beste boek over eenzaamheid. Paul Verhaeghe is niet zomaar iemand, maar een klinisch psycholoog en psychoanalyticus die er op professioneel niveau verstand van heeft. Bovendien is Verhaeghe aan de Universiteit van Gent hoogleraar. Dit boek draait om liefde en seksualiteit en eenzaamheid die ontstaat door de seksuele verhoudingen.

De Eenzaamheid van de Priemgetallen: eenzaamheid in romanvorm voor een bescheiden prijsje

Een titel die je waarschijnlijk wel kent is De eenzaamheid van de Priemgetallen. Deze roman is geschreven door Paolo Giordano, een cum laude afgestudeerde natuurkundige. Het werk werd in 2009 uitgebracht als debuutroman en was meteen razend populair. Het boek werd in meerdere talen vertaald en heeft vele prijzen gekregen. Het verhaal draait om twee onwaarschijnlijke buitenbeentjes die elkaar na een jeugdtrauma op de middelbare school ontmoeten.

Wie zijn wij om eenzaamheid boeken te reviewen?

Eenzaamheid hebben we allemaal weleens gevoeld, vaak op meer dan één manier. Als je een boek over eenzaamheid leest, gaat het bovenal om het vinden van herkenning en het delen van smart. Als fanatieke lezers zijn we uitstekend in staat de boeken aan te wijzen die ons inspireren en gevoelige snaren weten te raken. Boeken over eenzaamheid zijn boeken waarin je je herkent. Het zijn verhalen waar je je juist een beetje minder eenzaam door voelt.

Verschillende soorten eenzaamheid

Wist je dat er heel wat verschillende soorten eenzaamheid bestaan?

 • Sociaal isolement
  Je kunt om verschillende redenen sociaal eenzaam zijn: bijvoorbeeld omdat je net in een nieuwe stad bent komen te wonen, immigrant bent of je partner is net weggevallen. Een sociaal isolement komt veel voor bij mensen met bijvoorbeeld een handicap, maar ook bij ouderen.
 • Wat is emotionele eenzaamheid?
  Emotionele eenzaamheid komt vaak in combinatie met sociale eenzaamheid, maar dat hoeft niet per se. Emotionele eenzaamheid houdt in dat je weinig personen hebt of zelfs helemaal niemand met wie je een hechte band voelt. Je hebt dan niemand waarbij je al je emoties kwijt kunt.
 • Wat is existentiële eenzaamheid?
  Existentiële eenzaamheid is eenzaamheid op filosofisch niveau. Het heeft bijvoorbeeld te maken met je leven als “leeg” en “nutteloos” zien: de aarde is immers maar een heel klein stipje in een heel groot gevoel. Als je existentieel eenzaam bent, voel je weinig betekenis in je leven.
 • Situationele eenzaamheid
  Deze vorm van eenzaamheid komt het vaakst voor. Het komt door iets van buitenaf, niet door iets dat binnenin je gebeurt. Iemand die in de gevangenis belandt, zal zich eenzaam voelen. Als het regent en je kunt niet naar buiten, ben je ook eenzaam. Wat dacht je van een quarantaine?

Scepsis en onze eerste indruk over eenzaamheid boeken

Boeken over eenzaamheid zijn er al genoeg geschreven. Is er eigenlijk nog wel iets nieuws over te vertellen? Niet altijd, zo blijkt. Het gaat wat ons betreft dan ook niet zozeer om wat er wordt verteld, maar hoe het wordt verteld. Of het nu fictie (verzonnen) of non-fictie is, het gaat erom dat je als lezer aangesproken wordt. Gelukkig zijn er ook veel titels die ons aanspraken.

Hier let je op: zo beoordeel je een boek over eenzaamheid

Een boek over eenzaamheid moet tot de verbeelding spreken. Dat betekent dat de mensen die het boek lezen zich moeten kunnen herkennen in de situaties die omschreven worden. Daarnaast moet een boek over eenzaamheid laten zien hoe eenzaamheid meer is dan alleen ellende, maar hoe er iets aan gedaan kan worden. Er zijn ook hele goede eenzaamheid boeken die laten zien dat je van eenzaamheid sterker kunt worden en meer over jezelf kunt leren.

Onze onderzoeksdata in de praktijk

Het allerbelangrijkste is dat wij een boek altijd eerst zelf gelezen willen hebben voor we hem beoordelen.

 • We kijken naar de prijs van het boek
 • We kijken naar de kwaliteit van het boek (dan bedoelen we de geprinte pagina, het ontwerp en dergelijke)
 • Hoe lang het boek in onze gedachten blijft
 • Hoe goed het boek geschreven is
 • Natuurlijk zijn de reviews van andere reviewers online ook heel belangrijk.

Boek 1: Liefde in tijden van Eenzaamheid is de beste algemene keuze op het gebied van eenzaamheid

Zoals gezegd, Liefde in tijden van Eenzaamheid is wat ons betreft de beste algemene keuze. Waarom dat is?

 • Geschreven door een ervaren psychoanalyticus en klinisch psycholoog
 • Het boek is toegankelijk geschreven
 • Het belicht een andere kan van seksualiteit en erotiek
 • Paul Verhaegen, de auteur, geeft vele praktische voorbeelden
 • Het boek is gericht op de hedendaagse tijd.

Boek 2: De Eenzaamheid van de Priemgetallen is de beste budgetoptie eenzaamheid boek

De Eenzaamheid van de Priemgetallen is een populaire roman. Waarom je hem in deze top 10 tegenkomt?

 • De roman heeft vele internationale prijzen gewonnen en is in veel landen gepubliceerd
 • De auteur, Paulo Giordano, blijkt groot verstand te hebben van de menselijke geest
 • Mooi geschreven
 • Zeer goed betaalbaar
 • De eenzaamheid in de personages is zeer goed invoelbaar.

Boek 3: Het einde van de eenzaamheid van Benedict Wells is door DWDD aangewezen als Boek van de Maand

Ken jij Het einde van de eenzaamheid al? Ook deze roman is een echte bestseller gebleken.

 • Al ruim 75.000 exemplaren van deze roman verkocht
 • In het verhaal staan twee broers en hun zus centraal die elk in hun jeugd getraumatiseerd zijn door de dood van hun ouders
 • Het verhaal spreekt tot de verbeelding
 • Grote thema’s worden heel persoonlijk – “klein” – gemaakt, maar daardoor juist beter voelbaar
 • De verhaallijn is uitstekend (goede opbouw)
 • Bovenal is de roman erg ontroerend.

Boek 4: Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez is een klassieker uit Latijns-Amerika

Op zoek naar een echte klassieker uit Latijns-Amerika? Kies dan Honderd jaar eenzaamheid.

 • Deze uitgave is een geheel nieuwe en bijgewerkte vertaling (vertaler: Mariolein Sabarte Belacortu)
 • Het boek, dat in 1967 verscheen, maakte de Latijns-Amerikaanse cultuur aan heel de wereld kenbaar
 • Het verhaal speelt zich af rond het geslacht Buendía en volgt achtereenvolgens vele generaties
 • Heel mooi geschreven
 • Dit boek heeft een sterk existentieel eenzame toon: het idee dat al het grootste dat ooit door mensenhanden gemaakt is ook weer verloren gaat, vormt de rode draad.

Boek 5: Het leven is zo eenzaam niet van Lévi Weemoedt heeft een positieve insteek

Lévi Weemoedt is het pseudoniem van Isaäck Jacobus van Wijk, voorheen leraar Nederlands en inmiddels dichter en schrijver. Hij staat bekend om zijn verhalen met een tragische, maar komische toon.

 • Het leven is zo eenzaam niet bestaat uit een bundel korte verhalen
 • De toon is overwegend positief
 • Een selectie van Weemoedt’s mooiste gedichten
 • Een combinatie van gepolijst oud en fraai nieuw werk.

Boek 6: Denken met je hart 4 – Eenzaamheid is het beste antwoord op eenzaamheid vanuit theologische hoek

Dit werk is van auteur Hans Stolp, een afgestudeerd theoloog, schrijver én pastor.

 • Het werk van Stolp zit vol spiritualiteit: goed voer voor devote christenen, maar ook ongelovigen zullen er mooie en wijze lessen uit kunnen trekken
 • Eenzaamheid wordt in dit boek gezien als dé manier om dichter bij God te komen: eenzaamheid maakt geestelijke groei mogelijk
 • Het boek heeft een hoopvolle toon
 • Het boek geeft aan kracht aan diegenen die zich eenzaam voelen
 • Compact boekje van 126 pagina’s (kort maar krachtig)
 • Er worden meerdere vormen van eenzaamheid besproken.

Boek 7: Onmetelijke eenzaamheid van auteur Ton Jorna stelt levensvragen

Ton Jorna is aan de Universiteit voor Humanistiek actief als hoofddocent Levensvragen. Ook is hij auteur.

 • In onmetelijke eenzaamheid gaat hij op zoek naar zingeving in het leven
 • Existentiële eenzaamheid speelt in dit boek een grote rol
 • Het boek laat zien hoe eenzaamheid overwinnen leidt tot persoonlijke groei
 • Het boek is kort, maar krachtig
 • De lessen in het boek zijn in de praktijk toe te passen.

Boek 8: Mag een mens eenzaam zijn van Jan Bor duikt dieper in op existentiële eenzaamheid

Jan Bor is van oorsprong filosoof. Mag een mens eenzaam zijn heeft dan ook een filosofische insteek.

 • Deze bundel ziet eenzaamheid als iets dat vast deel uitmaakt van het leven (je kunt er niet omheen)
 • Eenzaamheid wordt gezien als manier om innerlijke groei te realiseren
 • Door eenzaamheid te ervaren, kun je je angsten overwinnen
 • De bundel is geschikt voor iedereen die met eenzaamheid te maken heeft en ermee in contact komt.

Boek 9: in Eenzaam tussen mensen van Leslie Hodge draait het allemaal om verbondenheid

Leslie Hodge doet een dappere poging om mensen meer verbonden te laten zijn.

 • Dit boek richt zich niet alleen op het individu, maar bovenal op het individu binnen de groep
 • Leslie Hodge is journaliste en psychologe – ze heeft genoeg theoretische kennis en praktijkervaring tot haar beschikking om te weten waarover ze praat
 • Er worden resultaten uit recent wetenschappelijk onderzoek besproken
 • Het boek is toegankelijk en komt met praktische inzichten.

Boek 10: Eenzaam maar niet alleen vormen de memoires van koningin Wilhelmina

Tot slot laten we een voormalig Koningin van Nederland aan het woord.

 • De memoires zijn in de woorden van koningin Wilhelmina zelf
 • De memoires laten de koningen van een verborgen kant zien: niet de publieke persoon Wilhelmina, maar de privépersoon Wilhelmina
 • Werpt ook nieuw licht op de periodes van de Eerste en Tweede wereldoorlog, plus de bezetting onder Nazi-Duitsland
 • Bovenal laat het werk zien dat zelfs de meest publieke, gerespecteerde personen vanbinnen erg eenzaam kunnen zijn en dat eenzaamheid niets is om je voor te schamen.

Eenzaamheid boeken: jouw vervolgstap

In dit artikel hebben we onze top 10 beste boeken over eenzaamheid met je gedeeld. Elk van deze boeken heeft een andere opzet en belicht weer een andere kant van eenzaamheid. Wil je meer te weten komen of eenzaamheid en hoe je hier overeen kunt komen? Blijf vooral lezen.