Wat is het bekende leerplatform ‘Coursera' en hoe interessant is het voor Nederland? Kun je er certificaten mee halen en is het een goed idee om via Coursera een complete universitaire cursus te volgen rondom bijvoorbeeld business, filosofie, recht of techniek? Lees verder…
Inhoud van deze pagina:
Wat is Coursera? ‘Open' cursussen betekent gratis cursussen
Coursera is een platform waar online opleidingen van internationaal erkende universiteiten worden aangeboden. De cursussen zijn van academisch niveau en na afloop ontvangt de deelnemer een internationaal erkend certificaat.
Coursera is in Amerika opgericht en biedt meer dan 2.000 opleidingen aan. Dit doet Coursera volgens de filosofie van ‘Massive Open Online Coourse' (MOOC), oftewel ‘open universiteit'.
Dit MOOC-principe bestaat sinds 2011 en houdt in dat Coursera met meer dan 140 universiteiten in meerdere landen samenwerkt om de vakken gratis beschikbaar te stellen. Zo kun je ook de vakken van de UVA en de universiteit van Leiden volgen.
Je kunt bij Coursera terecht voor MOOC’s, maar ook voor specialisaties en masteropleidingen. De prijzen van de verschillende opleidingen verschillen per cursus. Voor sommige opleidingen betaal je alleen voor het certificaat, andere cursussen zijn langdurige trajecten die duizenden dollars kosten.
‘Open' betekent dat de cursussen gratis zijn. Je kunt dan ook gewoon gratis meedoen met al het lesmateriaal en de hoorcolleges. In de praktijk komt dit er echter op neer dat je wel degelijk moet betalen als je gecertificeerd wilt worden. Van een gratis diploma halen is dus geen sprake.
Coursera is een Amerikaanse onderneming die in samenwerking met ruim 140 opleidingsorganisaties van over de hele wereld opleidingen aanbiedt. Deze opleidingen worden ook wel MOOC’s genoemd. Deze afkorting staat voor de term massive open online course.
Je kunt de originele universitaire curricula van bijna alle vakken online volgen
Ben je op zoek naar een erkende online opleiding op academisch niveau? Dan ben je bij Coursera aan het juiste adres. Coursera biedt in samenwerking met honderden universiteiten gekwalificeerde opleidingen aan waarmee je een internationaal erkend certificaat kunt behalen.
Je kunt kiezen tussen diverse korte en lange cursussen waarmee je jouw kennis op niveau kunt brengen. Of je nu op zoek bent naar een computercursus of een talencursus: binnen elk vakgebied worden cursussen aangeboden. Met name de gratis online cursussen op Coursera waarmee je in korte tijd je kennis kunt verdiepen of verbreden, zijn erg populair.
Coursera.org biedt dus academisch afstandsonderwijs. Je kunt bijna alle losse vakken en cursussen van de universiteiten gratis volgen en downloaden. Van psychologie tot filosofie, van journalistiek tot rechten, van elektrotechniek tot management, van talen tot schrijven, van tekenen tot java en van ICT tot geneeskunde. Alleen de certificering is niet gratis.
Kosten: welk deel van Coursera is gratis en wanneer kost het geld?
Je kunt gratis meedoen met de originele universitaire vakken en cursussen via Coursera. Voor een extra investering kun je ook meedoen met de certificering. Ook voor Nederlanders is dit een uitstekend platform. Een complete online bachelor of master is ook mogelijk, maar daar betaal je wel het nodige instellingsgeld voor.
Coursera werd opgericht door Daphne Koller en Andrew Ng met het doel om wetenschappelijk onderwijs voor iedereen toegankelijk te maken. Anno 2023 heeft Coursera zich ontwikkeld tot het grootste platform voor online wetenschappelijk afstandsonderwijs. Meer dan 58 miljoen cursisten hebben zich voor een cursus bij Coursera ingeschreven. Via Coursera bieden meer dan 200 universiteiten over de hele wereld online opleidingen aan. De opleidingen van Coursera worden internationaal erkend. Het is een populair opleidingsplatform voor medewerkers binnen tal van sectoren waaronder de overheid, de farmacie en de industrie.
Massive Open Online Course (MOOC)
Het populairst op Coursera zijn de Massive Open Online Courses, cursussen op academisch niveau die voor iedereen beschikbaar zijn. Een MOOC biedt je op een laagdrempelige manier de mogelijkheid om je kennis op academisch niveau uit te breiden.
Je kunt kiezen uit MOOC’s binnen diverse vakgebieden, je bent niet gebonden aan een vakgebied waar je zelf een vooropleiding hebt genoten. De open opleidingen zijn gratis en geven iedereen de gelegenheid om een kwaliteitscursus te volgen. En dat is precies de doelstelling van Coursera: gekwalificeerde opleidingen voor een grote groep mensen beschikbaar maken.
Het concept van massive open online courses is nog relatief nieuw. De eerste MOOC die op grote schaal werd georganiseerd was de opleiding kunstmatige intelligentie van Stanford University. Hier schreven zich in 2011 maar liefst 160.000 studenten voor in. Sindsdien is het aanbod alleen maar groter geworden, waarbij sinds een paar jaar ook een speciale focus is komen te leggen op het helpen van minder bedeelde studenten.
Maar hoe werkt het nu eigenlijk? Bij een massive open online course wordt het cursusmateriaal via het web verspreid onder de personen die zich hebben aangemeld. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van traditioneel lesmateriaal, zoals studieboeken, video’s en casestudies. Het bijzondere is echter dat ook het contact en de interactie met de docenten en de andere leerlingen niet ontbreekt. Dit wordt namelijk geregeld door middel van discussieplatforms. Hierop worden vragen gesteld, antwoorden gegeven en discussies gestart. Hoewel het voor docenten uiteraard onmogelijk is om duizenden vragen te beantwoorden, zorgt de onderlinge behulpzaamheid er nog steeds voor dat iedereen wordt geholpen. En dat is nu precies wat deze bijzondere vorm van onderwijs op afstand zo aantrekkelijk maakt.
Welke cursussen kun je volgen – en helpen ze je bij het solliciteren?
Het online opleidingsplatform Coursera werd in 2012 opgericht door professoren Andrew Ng en Daphne Koller van Standford University. Naast massive open online courses, kan je via Coursera ook specialisaties en diploma’s behalen. De opleidingen zijn beschikbaar in tientallen verschillende talen en ook wat de onderwerpen betreft is er veel variatie. Of je nu geïnteresseerd bent in biologie, geneeskunde, wiskunde of sociale wetenschappen, er is altijd wel een opleiding die bij jou past.
De open cursussen die Coursera aanbiedt zijn veelal praktische cursussen die gericht op de arbeidsmarkt zijn samengesteld. Zo kun je bij Coursera terecht voor zeer goede computercursussen en cursussen op het gebied van informatietechnologie.
Deze kennis is direct toepasbaar op de arbeidsmarkt zodat je je met een dergelijke kwalificatie kan onderscheiden van je concurrenten tijdens sollicitaties. Ook andere vakgebieden bieden open cursussen waarmee je jouw kennis kunt verdiepen of verbreden.
Waarom zijn de cursussen gratis?
Coursera heeft zich tot doel gesteld om wetenschappelijke kennis voor iedereen beschikbaar te maken. Met het aanbieden van gratis cursussen weet zij een grote groep mensen te bereiken. Inkomen is daarbij niet langer een voorwaarde om wetenschappelijke kennis te vergaren.
Ook de taal hoeft geen belemmering te zijn, omdat de meest MOOC’s in het Engels worden aangeboden. De grote diversiteit aan open cursussen maakt het mogelijk om je in elk denkbaar vakgebied te laten onderwijzen.
Internationaal erkend certificaat
Je kunt bij Coursera gratis online opleidingen volgen die worden aangeboden door internationale universiteiten. Dit zijn allemaal opleidingen op wetenschappelijk niveau. Voor het aanvragen van een certificaat wordt een kleine bijdrage gevraagd. Dit is noodzakelijk om een authentiek certificaat te kunnen verstrekken dat internationaal erkend wordt. Aangezien binnen diverse opleidingen een certificaat noodzakelijk is om studiepunten te ontvangen, is het belangrijk dat het certificaat een zekere waarde heeft. Voor een MOOC met certificaat betaal je gemiddeld $39.
Hoe werkt het?
Afhankelijk van de opleiding waarin je geïnteresseerd bent, betaal je tussen de $39 en $9000 euro bij Coursera. Aan de slag gaan is heel eenvoudig. Ten eerste ga je op de website op zoek naar een opleiding die bij jou past. Wegens het grote aanbod, kan het soms lastig zijn om de juiste keuze te maken. Gelukkig kan je altijd een kijkje nemen bij de ervaringen van de studenten die je voor gingen. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten van een specifieke cursus.
Bovendien vind je op de website ook een lijst van de meest gekozen opleidingen, specialisaties, online certificaten en online diplomaprogramma’s. Deze worden iedere week aangepast op basis van de nieuwe inschrijvingen. Zo kan je snel en eenvoudig zien wat anderen interessant vinden.
Nadat je een keuze hebt gemaakt, is het tijd om je in te schrijven. Ook dit is heel eenvoudig. Voer je gegevens in, betaal voor de cursus en je kunt aan de slag. Zodra de betaling binnen is, krijg je het nodige cursusmateriaal opgestuurd. In sommige gevallen dien je zelf ook nog wat materiaal aan te schaffen, maar dit is niet altijd zo. Lees dus goed de instructies om te weten waar je aan toe bent.
Hierna starten de lessen. Ook de inhoud en opzet hiervan is compleet afhankelijk van de cursus die jij kiest. Soms gaat het voornamelijk om video’s en podcasts, bij andere programma’s staan de informatie uit het boek en praktische lessen centraal. Wanneer je de opleiding succesvol afrondt, ontvang je voor de betaalde varianten uiteindelijk een certificaat of zelfs een diploma.
De mogelijkheden van een MOOC
De open opleidingen van Coursera worden aangeboden door internationale universiteiten. Als je je inschrijft krijg je toegang tot een online platform waar je videocolleges kunt volgen en opdrachten kunt maken. De meeste MOOC’s worden afgesloten met een examen of een afsluitende quiz waarmee je bewijst over alle kennis te beschikken. Na het behalen van de afsluitende opdracht heb je recht op een certificaat. Een MOOC omvat meestal enkele weken.
Overige opleidingen van Coursera
Naast open cursussen kun je bij Coursera ook terecht voor langdurige online opleidingstrajecten bij verschillende internationale universiteiten. Er zijn verschillende specialisaties en masteropleidingen waar je uit kunt kiezen. Een dergelijke opleiding omvat minimaal 6 maanden en soms zelfs 3 jaar. Je betaalt voor het volgen van een opleiding collegegeld. Afhankelijk van de cursus die je kiest betaal je enkele tientallen tot duizenden dollars. Je ontvangt dan echter wel een internationaal erkende opleiding op wetenschappelijk niveau.
Nederlandse universiteiten verbonden aan Coursera
Er zijn verschillende Nederlandse universiteiten die opleidingen aanbieden via Coursera. Je vindt op het platform opleidingen van de Technische Universiteit Eindhoven, de Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Utrecht. Er worden door de Nederlandse universiteiten zowel MOOC’s als specialisaties aangeboden. De prijs voor de verschillende opleidingen verschillen onderling. Alle cursussen worden in het Engels gegeven zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn.
Onder de 140 opleidingsorganisaties vallen ook enkele Nederlandse universiteiten. Op dit moment zijn dat de volgende:
- Universiteit van Utrecht.
- Erasmus Universiteit Rotterdam.
- Technische Universiteit Eindhoven.
- Universiteit Leiden.
- Universiteit van Amsterdam.
Het aanbod
Zoals gezegd profiteer je bij Coursera van een enorm aanbod. We kunnen dit aanbod onderverdelen in vijf categorieën, namelijk:
- Online cursussen. Hierbij kun je kiezen tussen een gratis cursus of een betaalde cursus. Bij de eerste variant heb je toegang tot online lessen, huiswerkopdrachten en het discussieplatform. Besluit je voor een betaalde cursus te gaan, dan profiteer je ook nog aanvullende toetsen en mag je deelnemen aan de projecten. Bovendien ontvang je een cursuscertificaat dat je mooi op je cv kunt plaatsen. De online cursussen van Coursera duren gemiddeld zo’n vier tot zes weken. De prijzen beginnen vanaf $39.
- Specialisaties. Bij de specialisaties van Coursera gaat het er met name om dat je één specifieke vaardigheid binnen een aantal maanden onder de knie krijgt. Je mag helemaal zelf bepalen op welk tempo je dit doet en aan het einde van de rit ontvang je een professioneel certificaat. Voor deze variant geldt een starttarief van $39 per maand.
- Professionele certificaten. De professionele certificaten die je via Coursera kunt behalen, vormen een goede basis voor als je gaat solliciteren bij een nieuwe baan. Je leert allerlei nieuwe vaardigheden toe te passen en mag meewerken aan praktijkopdrachten die je later aan je toekomstige werkgever kunt voorleggen. Zo laat je zien dat je de baan serieus neemt en tegelijkertijd de nodige kennis hebt om het werk te kunnen uitvoeren. Het behalen van een professioneel certificaat duurt gemiddeld iets minder dan een jaar en kost minimaal $39 per maand.
- MasterTrack-certificaten. MasterTrack-certificaten zijn als het ware onderdelen van masteropleidingen die zijn onderverdeeld in modules. Hoewel je hier dus niet een volledige masterdiploma behaalt, kunnen deze certificaten wel degelijk helpen als je hier later toch aan gaat beginnen. Bovendien maakt dit het mogelijk om meer te leren over een specifiek onderwerp, op het niveau waarop het op universiteiten wordt aangeboden. Dit is ongetwijfeld een goede aanvulling op je cv. Het duurt ongeveer een jaar om een MasterTrack-certificaat te behalen en de prijs begint vanaf $2.000, met de mogelijkheid om in termijnen te betalen.
- Online diploma’s. Deze optie is ideaal voor iedereen die graag een universitaire diploma wilt halen, maar op dit moment niet de mogelijkheid ziet om ook echt naar school te gaan. De online diploma’s van Coursera zijn volledig legitiem en beginnen vanaf een prijs van $9.000. Ook hierbij heb je de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Je behaalt de verschillende vakken van dit diploma op je eigen tempo en doet hier gemiddeld één tot vier jaar over.
Kortom, bij Coursera heb je de mogelijkheid om te kiezen uit tientallen opties, met verschillende prijzen, lesmaterialen en accreditaties. Zo bepaal je zelf wat je leert en krijg je alle hulpmiddelen om jouw vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.
De Coursera Community
Om de studenten die besluiten zich aan te melden bij Coursera het gevoel te geven van een normale opleiding, is de Coursera Community opgezet. Dit platform biedt talloze mogelijkheden om in contact te komen met docenten, andere studenten en mensen die je kunnen helpen bij een specifieke opdracht of project. Er is zelfs een speciale functie voor het vinden van study buddies.
Wanneer je je voor het eerst aanmeldt bij de Coursera Community, kan je ervoor kiezen je voor te stellen aan de rest. Vertel wat over jezelf, welke opleiding je gaat volgen en wat je verwacht van de community. Alles mag, niks moet. Benieuwd naar wat je zoal op dit platform kunt vinden? Wij hebben een aantal voorbeelden op een rijtje gezet:
- Veelgestelde vragen. Dit zijn vragen over alles wat met Coursera te maken heeft, maar ook vragen die specifiek betrekking hebben op de community. Je bent niet de eerste die overweldigd is door alle informatie en je zal ook zeker niet de laatste zijn. Laat je dus niet ontmoedigen door alle vragen die je hebt en neem een kijkje bij de FAQ’s.
- Community events. Hierbij gaat het meestal over online Q&A-sessies met professionals uit een bepaald vakgebied. De sessie worden ruim van tevoren aangekondigd en kunnen door iedereen met toegang tot de community gevolgd worden. Zo leer je nog meer over de onderwerpen die jij interessant vindt en ontmoet je tegelijkertijd nieuwe mensen.
- Informatie over het gebruiken van de community. Om je alvast een beetje op weg te helpen, is er ook een stappenplan gemaakt waarin duidelijk uiteen is gezet hoe je het beste kunt navigeren door de community. Wat zijn de mogelijkheden? Wat wordt er van jou verwacht? Wat mag je van anderen verwachten? Lees dit dus vooral goed door voordat je aan de slag gaat.
- Tot slot plaatst de community manager aan het einde van elke week informatie over de cursus van de week. Dit is een cursus die op dat moment heel populair is. In de post hierover leer je meer over wat de cursus precies inhoudt, door wie deze gegeven wordt en of het iets voor jou is.
Deelnemers krijgen ook de Coursera-app
Hoewel we het hier vooral over de website van Coursera hebben gehad, kan je ook nog gebruikmaken van de handige app. Deze is te downloaden via de App Store of Google Play en bevat precies dezelfde informatie als de website, maar dan compacter. Zo kan je jouw lesmateriaal, de community en alle andere handige functies altijd met je mee dragen en mis je niets over jouw favoriete onderwerp.
Hoe volg je een opleiding op Coursera.org?
Ben je benieuwd welke opleidingen Coursera jou te bieden heeft? Schrijf je dan nu gratis in via de website om toegang te krijgen tot verschillende gratis en betaalde online cursussen. Je kunt vandaag nog starten met een online cursus. Door te kiezen voor gratis open online cursussen kun je in korte tijd een groot aantal waardevolle certificaten behalen die goed staan op je cv. De internationaal erkende certificaten maken een goede indruk op potentiële werkgevers. Zo kun jij je makkelijk onderscheiden van de concurrentie.
Meer weten
Het kan natuurlijk zo zijn dat je na het lezen van dit artikel alleen nog maar meer wilt weten over Coursera en wat het voor jou kan betekenen. Voor antwoord op al je vragen kan je het Learner Help Center bezoeken. Daarnaast is Coursera actief op verschillende sociale media, zoals Facebook, Instagram en YouTube. Er zijn dus meer dan genoeg mogelijkheden om jouw vragen te stellen. Zodra je je hebt aangemeld voor een cursus kan je hiervoor natuurlijk het beste naar de community gaan.
Begin hier via Coursera met gratis online cursussen
Bekijk hier de verzameling beschikbare cursussen en vakken van Coursera.
Onze review samengevat
Review | Coursera |
Samenvatting | Regelmatig horen wij van onze studenten dat ze met succes een Coursera-cursus hebben afgerond bij een Nederlandse of buitenlandse universiteit. Ook wij waren zeer te spreken over de trainingen, omdat het niveau echt hoog is en je niet zomaar een simpel cursusje krijgt. We raden Coursera dan ook zeker aan. |
Review door | De redactie |
Beoordeling | 4.5 (van de 5) |
Starten | Start hier |
Op jouw succes!