Wat zijn goede gratis opties om online trainingen/cursussen te volgen – eventueel zelfs met certificaat? Zoek je een manier om complete of losse vakken en cursussen gratis te volgen? Lees verder voor een overzicht met de beste leerplatforms voor gratis online cursussen – ook voor het online behalen van een certificaat.
Inhoud van deze pagina:
Alvast de beste: hier kun je (gratis) online cursussen (met certificaat) volgen
We beginnen dit artikel met alvast de meest handige opties voor online cursussen:
- Coursera (onze #1 aanrader)
- Linkedin Learning
- Skillshare
- Udemy
- Soofos
Bovenstaande top 5 is slechts een snelle selectie met de beste platforms. Er zijn echter nog veel meer opties en zelfs complete sites die een goed overzicht geven van gratis of goedkope online cursussen. Lees dit artikel verder voor alle opties.
Waarom een (gratis) online cursus volgen?
Het volgen van een online cursus is een goede manier om je kennis en vaardigheden uit te breiden. Met name cursussen die je kansen op de arbeidsmarkt vergroten zijn een goede aanvulling op je cv. Niet voor niets zijn online cursussen op het gebied van IT, online marketing en management skills ongekend populair.
Online cursussen hebben het grote voordeel dat je kunt leren op een moment dat het jou uitkomt. Of je nu wilt leren terwijl je in de trein zit, of ’s avonds laat thuis: je bent niet gebonden aan een leslocatie en een lesrooster, dus je hebt alle vrijheid.
Wil jij jouw kennis uitbreiden en starten met een online cursus? Wellicht zoek je een cursus die van pas komt op de arbeidsmarkt, maar in ieder geval wil je een cursus van goede kwaliteit.
Er zijn diverse organisaties waarbij je gratis een online cursus kunt volgen die van hetzelfde niveau is als een klassikale opleiding. Volg je bovendien een online cursus met certificaat, dan kun je een bewijs van deelname overleggen om jouw kennis en vaardigheden aan te tonen.
Het volgen van een cursus is goed voor je ontwikkeling, houdt je scherp en onderstreept je ambitie. Dus of je nou een gratis online cursus filosofie, communicatie, rechten, Spaans, Engels, HTML, management, psychologie of gewoon een hobby zoekt… neem sowieso een kijkje bij onderstaande aanbevelingen:
Veel online cursussen zijn gratis, maar de certificering kost nou eenmaal geld
Wanneer je certificering wilt, dan moet je beoordeeld worden. Daar zijn manuren voor nodig – en dat kost nou eenmaal geld. Dus hoewel er zeker mogelijkheden zijn om zelfs complete universitaire vakken gratis te volgen – bijvoorbeeld via het MOOC-principe van Coursera – je zal normaal gesproken toch echt een extra bedrag moeten bijbetalen als je ook certificering wilt.
De meerwaarde van een certificaat
Het uitbreiden van je kennis en het leren van nieuwe skills is een goede manier om je cv uit te breiden. Een werkgever wil echter graag een bewijs zien dat je over deze kennis beschikt op een bepaald niveau. Daarom is het belangrijk om voor een online cursus te kiezen die je een certificaat verstrekt als bewijs van succesvolle deelname.
Misschien hecht je zelf niet veel waarde aan een certificaat, zeker niet wanneer je een cursus als hobby volgt. Maar als je jouw kennis en vaardigheden op je cv wilt zetten, vormt een certificaat zeker een meerwaarde. Een bedrijf neemt je een stuk serieuzer als je jouw kennis en vaardigheden kunt aantonen met een behaald certificaat.
Waar kun je een certificaat etaleren?
Natuurlijk staat een certificaat goed op je cv, maar het is ook handig om op andere plekken te kunnen laten zien wat jij in je mars hebt. Zo worden behaalde certificaten vaak geplaatst op social media-kanalen zoals LinkedIn.
Certificaten helpen je echter niet alleen bij het zoeken naar een nieuwe baan, ook wanneer je door wilt groeien op je huidige werkplek is het volgen van cursussen en trainingen met certificering een handige manier. Je toont je werkgever dat je kennis van zaken én ambitie hebt.
Waar kun je online een gratis cursus met certificaat volgen?
Je kunt via verschillende organisaties en platforms online cursussen volgen. Veel online cursussen zijn gratis, voor andere cursussen betaal je een klein bedrag om de cursus te kunnen volgen en/of een certificaat aan te vragen. Wij lichten drie aanbieders uit die volwaardige cursussen aanbieden van goede kwaliteit met certificaat. Zo weet je zeker dat je niet alleen je kennis en vaardigheden uitbreidt, maar dat je ook met certificaten aan kunt tonen dat je de kennis in huis hebt.
Je kunt kiezen uit tal van online cursussen met certificaat, maar welke cursus is nu echt de moeite waard? We zien dat vooral cursussen op het gebied van IT, management en online marketing populair zijn. Je kunt dan denken aan een cursus Photoshop, Scrum of SEO. Ook cursussen die de computervaardigheid vergroten zoals Office, Word en Excel blijven populaire cursussen. Daarnaast zijn talencursussen zoals Zakelijk Engels of Zakelijk Duits nuttige cursussen die je kunnen helpen op de arbeidsmarkt.
1. Het MOOC-principe: Coursera
De #1 plek om gratis online cursussen op universitair niveau te volgen, is Coursera. Via Coursera.org kun je zogenaamde MOOC’s volgen: Massive Open Online Courses. Dit zijn online cursussen die worden verzorgd door Nederlandse en buitenlandse universiteiten.
In Nederland zijn bijvoorbeeld de Technische Universiteit Eindhoven, de Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Utrecht bij Coursera aangesloten. Er worden MOOC’s aangeboden in diverse vakgebieden op universitair niveau. Het volgen van een MOOC is gratis, voor het ontvangen van een certificaat wordt een kleine bijdrage gevraagd.
2. Google Digitale Werkplaats: volledig gratis
De Digitale Werkplaats van Google stelt je in staat om een gratis marketingcursus te volgen waarmee je onder andere alles leert over SEO, SEA en alle ins & out over de marketingtools van Google. Je ontvangt na het voltooien van de online cursus een certificaat van Google.
Het is via de digitale werkplaats ook mogelijk om online cursussen over andere onderwerpen te volgen. Deze cursussen zijn samengesteld door Google of door een derde partij. De meeste online cursussen zijn gratis. Je kunt het aanbod filteren op de mogelijkheid om een gratis of een betaald certificaat te behalen met de cursus.
3. Linkedin Learning: gratis periode
Linkedin Learning is uiteraard een online leerplatform waarvoor je moet betalen, maar het bijzondere van Linkedin Learning is dat je het 30 dagen volledig gratis kunt gebruiken.
4. Soofos gratis periode
Soofos is een platform waar diverse aanbieders gratis en betaalde online cursussen aanbieden. Je vindt hier hobbycursussen, maar ook cursussen op het gebied van design en management. Alle cursussen worden afgesloten met een certificaat waarmee je jouw geleerde vaardigheden aan kunt tonen. Het is ook mogelijk om zelf een cursus omtrent jouw specialisatie online te zetten. Soofos biedt een gratis periode van 7 dagen aan. Vergelijkbare platforms – maar dan internationaal – zijn Skillshare en Udemy.
5. GoodHabitz
GoodHabitz biedt tal van cursussen waarmee je jezelf kunt ontplooien. De cursussen zijn 14 dagen gratis te volgen en voorzien van een GoodHabitz-certificaat. Als jouw werkgever een abonnement heeft bij Goodhabitz, dan is het uiteraard volledig gratis voor jou.
GoodHabitz wordt bijvoorbeeld ingezet door Randstad waarbij je behaalde certificaten eenvoudig in je profiel kunt zetten. Op die manier kun je jouw kansen op een baan via Randstad vergroten. GoodHabitz wordt echter ook ingezet door veel bedrijven die de skills van hun werknemers uit willen breiden. Aangezien GoodHabitz is gericht op het bedrijfsleven, zijn de cursussen van goede kwaliteit en zeer praktijkgericht.
Op jouw succes!