Wil je een online studeren vanuit huis? Hier vind je de beste aanbieders van online cursussen en opleidingen voor volwassenen. Online studeren is stukken goedkoper dan klassikaal studeren. Daarom hebben we hier de beste online opleidingen op een rijtje gezet. Lees verder voor de beste thuisstudie-opties…
Inhoud van deze pagina:
Alles wat je moet weten als je een online studie/cursus wilt volgen
Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om een online cursus te gaan volgen. Het is een handig manier om je vaardigheden uit te breiden en helpt mogelijk ook nog het krijgen van een nieuwe baan. Bovendien krijg je bij online cursussen vaak de mogelijkheid om zelf het tempo te bepalen. Hierdoor is het goed te combineren met een gezin of een andere baan.
Voordat je deze keuze maakt, is het echter wel goed om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Daarom hebben wij in dit artikel een aantal organisaties op een rijtje gezet die de beste online cursussen aanbieden. In dit artikel vinden we naast opleidingen op mbo-, hbo- of wo-niveau ook particuliere trainingen en cursussen. Lees dus gauw verder.
Over online cursussen
Voordat we verder ingaan op voorbeelden van organisaties die online cursussen aanbieden, is het eerst belangrijk om te bespreken wat een online cursus nu eigenlijk is. De meeste online cursussen die we in dit artikel bespreken vallen onder de categorie van MOOC’s. MOOC staat voor massive online open course. Een MOOC is precies wat het woord al zegt, een cursus die op grote schaal wordt aangeboden en toegankelijk is voor iedereen.
Er zijn een aantal verschillen en overeenkomsten tussen MOOC’s en normale opleidingen. De overeenkomsten zitten hem vooral in het studiemateriaal. Net zoals bij elke andere opleiding krijg je na inschrijving van de cursus namelijk een curriculum en een lijst van het cursusmateriaal dat je moet aanschaffen of waar je online toegang tot hebt. Dit zal vervolgens gebruikt worden ter ondersteuning van de lessen.
Het grote verschil tussen massive online open courses en het gemiddelde klaslokaal is echter het gebrek aan interactie tussen leerlingen onderling en tussen de leerlingen en de docent. Aangezien er soms wel enkele duizenden studenten deelnemen aan de cursus, is het onmogelijk om dit te organiseren. Wel wordt er vaak een discussieplatform opgesteld, zodat iedereen alsnog de nodige vragen kan stellen en op die manier dieper in kan gaan op de besproken onderwerpen.
Nu je een beetje een idee hebt van wat een online cursus nu eigenlijk inhoudt, gaan we verder met het bespreken van de bekendste online opleidingsplatformen waar je terecht kunt.
Beste Thuisstudie in combinatie met klassikaal (o.a. mbo / hbo)
Waar kun je de beste een online studie volgen? Bekijk hieronder een aantal geschikte aanbieders van thuisstudie-opleidingen. Sommige van deze thuisstudie-opleidingen zijn zonder stage.
1 – LOI (beste thuisstudie-opleider)
Bij LOI kun je zowel klassikaal als online studeren. Blader eens door hun catalogus, want zij zijn de beste thuisstudie-opleider.
➡️Klik hier om een offerte aan te vragen bij LOI.
2 – Civas
Civas biedt veel erkende opleidingen aan en is een bekende naam in Nederland en België.
➡️We zijn Civas nu nog aan het onderzoeken en hebben nog geen eindoordeel over deze opleider.
3 – NHA Thuisstudies
We hebben NHA Thuisstudies beoordeeld en volgens ons behoren deze opleidingen tot de top van Nederland.
➡️Klik hier om een gratis Studiegids aan te vragen bij NHA.
4 – UNLP-opleidingen voor ambiërende coaches
UNLP focust zich met name op coachopleidingen die als aanvulling dienen op je huidige hbo- of wo-opleiding.
➡️Klik hier om meer te leren over de coachopleiding van UNLP
5 – Coursera
Een van de bekendste online opleidingsplatformen is Coursera. Coursera werd in 2012 opgericht door Andrew Ng en Daphne Koller, twee professoren van Stanford University. Dit was ook meteen een introductie van het concept van MOOC’s. Inmiddels is Coursera uitgegroeid tot een organisatie die is aangesloten bij maar liefst 140 universiteiten wereldwijd, waaronder in Nederland. Zo zijn onder andere de Universiteit van Amsterdam en de Technische Universiteit van Eindhoven verbonden met het programma.
Als je besluit een online cursus te volgen bij Coursera, zijn er vijf varianten waar je uit kunt kiezen:
- Online cursussen. Wanneer je kiest voor een online cursus, leer je binnen vier tot zes weken iets nieuws over het onderwerp waar jij geïnteresseerd in bent aan de hand van huiswerkopdrachten en het volgen van colleges. Wanneer je kiest voor een betaalde cursus, wordt dit beloond met een geaccrediteerd certificaat.
- Specialisaties. Specialisaties worden vaak door mensen gekozen die gaan solliciteren voor een nieuwe baan en één specifieke vaardigheid willen leren om de slagingskans te vergroten. Het behalen van een specialisatie duurt gemiddeld zo’n vier tot zes maanden.
- Professionele certificaten. Het behalen van een professioneel certificaat via Coursera duurt gemiddeld iets minder dan een jaar. Ook dit is een zeer goede aanvulling op je cv. Met name de vele praktische projecten die je uitvoert zorgen voor een enorme vooruitgang in je vaardigheden.
- MasterTrack-certificaten. Als je een MasterTrack-certificaat wilt behalen, volg je een module van een officiële masteropleiding. Het gaat hierbij dus niet om de gehele opleiding, maar een onderdeel hiervan. Je krijgt na voltooiing accreditatie van de universiteit.
- Online diploma’s. Je kunt er ook voor kiezen om een volledige opleiding online te volgen. Je krijgt hiervoor maximaal vier jaar de tijd, waarin je helemaal zelf het tempo kunt bepalen. De diploma is een volwaardige universitaire diploma.
➡️Klik hier voor de website van Coursera.
Overige opties: NTI en NCOI
- De kwaliteit van nti-opleidingen wordt vaak te hoog ingeschat doordat ze meer beloven dan ze waar kunnen maken.
- NCOI staat goed aangeschreven, maar er zijn ook veel klachten.
Beste aanbieders van kleine online cursussen
Waar kun je de beste online cursussen volgen? Wil je even snel een nieuwe vaardigheid opdoen, dan zijn onderstaande opties wellicht een slim idee.
1 – Udemy
Udemy is een online opleidingsplatform dat in 2009 werd opgericht en inmiddels het grootste aanbod van cursussen wereldwijd heeft. Het gaat hierbij met name om videocursussen die worden gegeven door professionals uit het gekozen vakgebied. Denk hierbij bijvoorbeeld aan marketing, muziek, fotografie, softwareontwikkeling en nog veel meer.
Het bijzondere van Udemy is dat het ook zeer toegankelijk is voor bedrijven. Wanneer jij er als ondernemer dus voor wilt zorgen dat jouw team bepaalde vaardigheden ontwikkelt, kan je hiervoor gebruikmaken van dit platform.
Wanneer je je aanmeldt voor een Udemy-cursus, krijg je toegang tot een uitgebreid platform. Hierop kan je ook in contact komen met de docenten en andere leerlingen uit je cursusgroep. Dat is ideaal als je vragen hebt over de lesstof of graag dieper in wilt gaan op de materie.
Udemy heeft een gigantische catalogus met online trainingen omdat er duizenden internationale trainers aan bijdragen. Bekijk hier onze Udemy-review.
2 – Mindvalley
Mindvalley is vooral gericht op online trainingen rondom een gelukkig leven. Bekijk hier onze Mindvalley-review.
3 – Soofos
Soofos is het eerste, volledig Nederlandstalige opleidingsplatform uit dit overzicht. De organisatie biedt meer dan 300 cursussen aan, die vooral zijn gericht op het leren van praktische vaardigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan video-editing, fotografie, webdesign en nog veel meer. Je kunt de online cursussen helemaal op je eigen tempo volgen en ontvangt bij sommige na voltooiing een geaccrediteerd certificaat.
Als je niet zeker weet of een Soofos-abonnement iets voor jou is, kan je een gratis proefperiode van 7 dagen starten. Je krijgt dan een week lang toegang tot alle content om te kijken of je het de investering waard vindt. Soofos biedt diverse online trainingen om een nieuwe vaardigheid te leren, zoals Photoshop of Excel. Bekijk hier onze Soofos-review.
4 – Linkedin Learning
Hoewel Linkedin een A-merk is, moet je er niet automatisch vanuit gaan dat hun online trainingen-tak ook topkwaliteit heeft. Het is een losstaande onderneming met soms gebrekkige online trainingen.
5 – Fiverr Learn
Fiverr Learn is speciaal opgericht voor het aanbieden van cursussen aan freelancers. De cursussen worden begeleid door professionals vanuit het vakgebied en zijn dan ook erg praktijkgericht. Dit platform is dan ook zeer geschikt voor iedereen die een eigen onderneming heeft of er een wilt starten.
De beschikbare cursussen zijn onder te verdelen in vijf categorieën:
- Design and branding.
- Adobe CC.
- Digital marketing.
- Storytelling and voice over.
- Web en SEO.
Het grote voordeel van Fiverr Learn is het feit dat je geen maandelijkse abonnementskosten betaalt. In plaats daarvan betaal je per cursus. Ondanks het feit dat je hierdoor geen toegang hebt tot een onbeperkt aanbod, zorgt het er wel voor dat je niet onnodig veel geld verspilt in periodes dat je minder tijd hebt om bij te leren.
Hoewel Fiverr bekend staat om het aanbod van goedkope zelfstandigen, is hun e-learning-afdeling een compleet ander verhaal: al hun cursussen worden door een professionele studio gemaakt en ieder jaar direct geüpdatet. Ze staan geen zelfstandigen toe om zelf cursussen te maken. Het is dus een verrassend goede en kwalitatieve optie. Je moet sowieso even een proefles bekijken.
6 – Skillshare
Skillshare is een online learning community die zich met name heeft gericht op het aanbieden van creatieve cursussen. Het gaat hier niet om gecertificeerde opleidingen, maar video’s, tutorials en podcasts die je helpen je creatieve vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Je kunt zelf bepalen of je je beperkt tot de lessen die gratis worden aangeboden of dat je een Premium-abonnement afsluit.
Weet je het niet zeker? Probeer dan vooral de gratis proefperiode van 30 dagen. Gedurende die periode heb je volledige toegang tot alle lessen en kan je uittesten of dit iets voor jou is. Niet overtuigd? Dan hoef je alleen maar even het abonnement stop te zetten in je account. Wel tevreden? Dan wordt het proefabonnement automatisch omgezet in een betaald abonnement. Hier vind je onze ervaringen over Skillshare.
Online studeren aan een universiteit: gratis thuisstudie
Wil je een online studie volgen? Met Coursera wordt het gratis om op universitair niveau online te studeren. Hiermee kun je op wo-niveau studeren op afstand. Klik hier voor onze Coursera-review. Ondanks dat je nog altijd moet betalen voor je certificaat, geldt dit als goede optie voor een goedkope thuisstudie.
Er bestaan geen gratis online cursussen met certificaat
De online opleidingen van Coursera (zie vorige paragraaf) zijn op zichzelf gratis, maar voor de certificeringsprocedure moet je wél betalen. Dan krijg je dus wel een erkende diploma.
Neem ook een kijkje in ons hoofdmenu
Als je in het hoofdmenu van onze website kijkt, vind je wellicht ook een geschikte particuliere (online) opleiding.
Beste thuisstudie-opleider? Vraag een offerte bij NHA, LOI, Avansplus en Sonnevelt
Hoewel meerdere opleiders goed zijn, is in ons oordeel LOI de absolute #1 gebleken.
➡️Klik hier om een offerte aan te vragen bij LOI.
Tips voor het kiezen van de juiste online opleiding
Uit dit overzicht wordt al gauw duidelijk dat er een enorm aanbod is van online cursussen. Of je nu op zoek bent naar Nederlandstalige opleidingen of juist een globaal perspectief wilt ontdekken, het is te vinden. Om je te helpen een selectie te maken en de juiste opleiding te kiezen, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:
- Veel mensen beginnen een online cursus om een grotere kans te maken op een baan of promotie. Als dit het geval is, is het altijd verstandig om het gesprek aan te gaan met je (toekomstige) werkgever. Vraag deze persoon welke opleiding volgens hem of haar het nuttigst zou zijn en bespreek samen de mogelijkheden. Een bijkomend voordeel is het feit dat dit een subtiele manier is om te laten weten dat je serieus bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling. Dit kan natuurlijk nooit kwaad.
- Zodra je een selectie hebt gemaakt, is het een goed idee om te kijken of de organisatie waar je je op hebt gericht een proefabonnement aanbiedt. Dit geeft je de mogelijkheid om gedurende een paar weken te kijken wat je nu precies van het opleidingsplatform kunt verwachten en of dit de investering waard is. Je kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om gratis cursussen te volgen. Houd er wel rekening mee dat je hierbij meestal geen certificaat krijgt na afronding.
- Blijven er na deze stappen nog een paar opties over? Neem dan eens een kijkje bij de beoordelingen van studenten die je voorgingen. De reviews geven je vaak een duidelijker bepaald van wat je nu eigenlijk kunt verwachten van de cursus en zorgt er ook voor dat je de keuze met meer vertrouwen kunt maken.
- Tot slot hebben we nog één laatste advies: kies iets dat je oprecht leuk vindt. Op basis van jarenlange ervaring kunnen wij stellen dat er maar weinig mensen zijn die een cursus over een onderwerp dat ze totaal niet interessant vinden tot een succesvol einde kunnen brengen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je veel vrijheid krijgt en dus zelf de discipline moet opbrengen om aan de slag te gaan. Spreekt het onderwerp je niet aan? Dan wordt dit erg lastig.
Op jouw succes!
Hi Rubin, bedankt voor je fijne artikel.
Ik wil zelf cursussen aanbieden op een platform (cursussen over persoonlijke ontwikkeling heb ik al, klanten nog niet, vandaar).
Wat ik dus het belangrijkste vind, is dat ik dus klanten vind middels dit platform. Of nou ja, dat klanten mij vinden. Dus voor mijn éérste cursus is klanten vinden belangrijker dan de hoofdprijs verdienen.
Daarnaast wil ik niet dat mijn content te downloaden is (wat nog al eens een probleem bij Udemy kan zijn, als ik het goed begrepen heb). Veder bestaat mijn cursus grotendeels uit geschreven info met maar een paar filmpjes/geluidsfragmenten.
Welk platform of aanpak zou je mij willen adviseren?
Groetjes Nathalie
Hoi Nathalie,
Ik ben persoonlijk tegenstander van je eigen cursussen op die platformen zetten als hoofdkanaal.
Op dat soort platforms zijn alle cursussen vaak verplicht afgeprijsd naar 10 euro per cursus.
Gewoon lekker zelf de promotie en sales doen voor je cursus.