Wat is de betekenis van de uitspraak ‘Déjà Vu‘? Wat is dit voor gevoel en wat voor boodschap geeft het ons? Lees verder…

Wat betekent Déjà Vu?

In de film ‘The Matrix' werd het fenomeen van Déjà Vu visueel vastgelegd:

“Déjà Vu” is een ervaring die veel mensen kennen. De uitdrukking komt uiteraard uit het Frans. De woorden ‘déjà vu' betekenen ‘reeds gezien'.

  • Wanneer we een Déja Vu ervaren, dan lijkt het in geheugen dat we iets meemaken wat we al eerder precies op dezelfde manier ervaren hebben.
  • Of het lijkt alsof we een plek bezoeken waar we ooit al eens waren geweest.
  • Of het lijkt alsof we een persoon ontmoeten die we ooit al eens eerder hadden ontmoet.

Wat kun je met een Déjà Vu-ervaring?

Een Déjà Vu kun je als een soort leer-boodschap interpreteren voor jezelf. Misschien wil het universum en/of jouw onderbewuste aan jou vertellen dat je wat meer aandacht mag besteden aan bepaalde dingen of dat je bepaalde dingen op een andere manier mag doen.

Hoe kan een Déjà Vu ontstaan?

Daar zijn vele theorieën over. Sommige theorieën zeggen dat het een herinnering is aan een droom. Anderen zeggen dat het een intuïtief voorgevoel van je zesde zintuig is. Weer anderen bestempelen het als een toevallige overlapping van gebeurtenissen. Er zijn ook wetenschappelijke pogingen om het te begrijpen.

Déjà Vu & eenheid, oftewel non-dualiteit

Ook kan Déjà Vu een boodschap zijn om ons te vertellen dat we op meerdere manieren met anderen in verbinding staan dan we denken. In de Nederlandse, seculiere cultuur is het normaal om iedereen als vreemdeling te beschouwen als die persoon geen direct lid is van onze kring van vrienden en familie.

Toch kom je soms mensen tegen waarbij je voelt alsof je ze al jaren kent. Je kunt met hen over allerlei dingen praten en zij begrijpen het. Je lacht ook makkelijk met ze. Ze voelen niet als vreemdelingen. Zo'n ervaring kan een hint zijn over non-dualiteit: het principe dat we allemaal met elkaar verbonden zijn.

Déjà Vu blijft in ieder geval een prachtig mysterie.