Wat is Ubuntu, waar komt het vandaan, hoe luidt de filosofie en op welke manier is het anders het begrip ‘eenheid’ en ‘dienstbaarheid’? Lees verder…

Filosofie en oorsprong van Ubuntu

Ubuntu is een humanistische filosofie die uitgaat van trouw en relaties tussen mensen. Het woord vindt zijn oorsprong in de Bantoevolkeren van zuidelijk Afrika. Ubuntu wordt gezien als een klassiek Afrikaans concept.

Het Ubuntu-besturingssysteem voor computers werd naar dit principe genoemd.

Betekenis van Ubuntu

Iemand met Ubuntu is open en beschikbaar voor anderen en voelt zich niet bedreigd wanneer anderen ook bekwaam zijn. Hij of zij heeft namelijk een zelfverzekerdheid die voortkomt uit de wetenschap dat hij of zij in een groter geheel thuishoort.

Wanneer het goed gaat met één persoon, gaat het goed met de groep. Wanneer het niet goed zou gaan met een persoon, zou het ook niet goed gaan met de groep.

Aartsbisschop Desmond Tutu legde Ubuntu in 2008 verder uit:

Een van de uitspraken in ons land is Ubuntu – de essentie van het mens-zijn. Ubuntu gaat vooral over het feit dat je als mens niet geïsoleerd kunt bestaan. Het gaat over onze onderlinge verbondenheid. Je kunt niet in je eentje mens zijn. Als je deze kwaliteit hebt – Ubuntu – sta je bekend om je vrijgevigheid.

Eenheid en dienstbaarheid, maar zonder jezelf te vergeten

We zien onszelf veel te vaak als individuen, gescheiden van elkaar, terwijl je verbonden bent met iedereen. Wat je doet, beïnvloedt de hele wereld. Als je het goed doet, verspreidt het zich. Het is voor de hele mensheid.

Ubuntu heeft dus veel te maken met dienstbaarheid en non-dualiteit, maar er is nog een belangrijk aspect dat Nelson Mandela ooit treffend uitlegde.

Nelson Mandela legde Ubuntu als volgt uit:

Een reiziger die door een land reisde, stopte bij een dorp en hoefde niet om voedsel of water te vragen. Als hij stopt, geven de mensen hem eten en vermaken ze hem. Dat is één aspect van Ubuntu. Ubuntu betekent echter niet dat mensen niet meer aan zichzelf denken. De vraag is dus: wat ga jij doen om de gemeenschap om je heen in staat te stellen beter en sterker te worden, zodat iedereen profiteert?

Ga jij leven volgens de Ubuntu-filosofie?

Op jouw geluk!

Beluister 5 bonus-audio’s

Er is van alles te ontdekken rondom dit soort materiaal. Luister hier alvast naar vijf audio-bites uit de luisterbundel met 42 uur aan audio vol met NLP, persoonlijke ontwikkeling en praktische handvatten.

Tot slot hebben we de volgende bronnen voor je:

Gerelateerd: lees verder...