Wil je weten hoe je jouw sollicitatiegesprek het beste kunt voeren? En nog beter: hoe je je het beste kunt voorbereiden door precies te weten welke sollicitatie-vragen gesteld worden – inclusief hoe je daarop kunt antwoorden? Lees verder voor de beste tips

Wat zijn de beste tips voor mijn sollicitatiegesprek?

Jouw sollicitatie is op basis van je curriculum vitae en motivatiebrief uitgekozen en je mag op sollicitatiegesprek komen. Nu komt de volgende stap: jouw sollicitatiegesprek voorbereiden en voeren. Tijdens het gesprek zullen er vragen worden gesteld waar alleen jij antwoord op kan geven. Onderstaande tips helpen je een eindje op weg om de juiste antwoorden te bedenken.

Voorbereiding: lees je in en bereid jezelf goed voor met deze vragen…

Wil je indruk maken tijdens je gesprek? Lees je dan goed in. Bekijk de website van het bedrijf, neus rond op hun social media en voer een zoekopdracht uit op Google. Kijk of je daarmee de volgende belangrijke vragen kunt beantwoorden:

  • Wat voor soort bedrijf is het?
  • Hoe groot is het bedrijf?
  • Wat is hun missie en visie?
  • Hoe pas ik binnen dit bedrijf?

Dit zijn een paar vragen waarop je antwoord moet kunnen geven tijdens je voorbereiding. Komen er vragen in je op waarop je online geen antwoord kunt vinden? Schrijf ze op en neem ze mee naar je sollicitatiegesprek.

Sollicitatie-vragen tijdens het gesprek: welk antwoord geef jij op onderstaande vragen?

Een gesprek is de uitgelezen kans om jezelf te presenteren als dé kandidaat voor de job en ze te overtuigen om jou aan te nemen. De volgende drie vragen kun je vrijwel altijd verwachten op een sollicitatiegesprek.

1. Wat zijn je sterke punten?

Deze vraag kun je heel goed thuis voorbereiden. Bedenk eerst wat jouw sterke eigenschappen zijn en schrijf ze op. Lees daarna de vacaturetekst goed door en bekijk welke eigenschappen aansluiten op de eisen.

Solliciteer je op een baan als facilitair medewerker waarbij je ervoor moet zorgen dat alles op rolletjes loopt en is een van jouw sterke punten dat je belangrijke zaken direct oppakt? Dan heb je een mooie aansluiting gevonden en kun je dit verder uitbreiden.

Hierna lezen:  Opvallend Goede Sollicitatiebrief Schrijven? 11 Tips & Voorbeelden

2. Wat zijn je slechte eigenschappen?

Dit is wellicht een van de moeilijkste sollicitatievragen om te beantwoorden. Zeggen dat je geen zwakke punten hebt, komt ongeloofwaardig over. Het beste kun je jouw slechte eigenschappen vertalen naar iets positiefs.

Kijk goed naar je persoonlijke eigenschappen, schrijf je zwakke punten op en laat deze weer aansluiten op de vacature. Tijdens het gesprek leg je eerst uit wat je slechte eigenschap is om er daarna een positieve draai aan te geven. Dit is een proactieve houding – en dat is erg belangrijk.

Een voorbeeld:

‘Ik vind het lastig om de controle uit handen te geven. Hierdoor maak je soms lange dagen en is je werk eigenlijk nooit af.'

Als je dit vertaalt naar een positieve eigenschap dan kun je zeggen dat hetgeen wat je doet ook perfect gedaan wordt. Als perfectionist lever je namelijk altijd goed werk af. 

3. Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ook dit is een vraag die veel voorkomt. Wil je graag hogerop komen? Leg uit hoe je dit wilt bereiken, maar zorg wel voor een realistisch antwoord én pas op dat je niet te ambitieus overkomt. Je wordt aangenomen om jouw baas te helpen – niet om in de plek van jouw baas te willen zitten.

Een van de meest essentiële vragen: Past het bedrijf bij jou?

sollicitatiegesprek tips

Het doel van een sollicitatiegesprek is niet alleen om jezelf te ‘verkopen’ aan een toekomstige werkgever, maar ook om erachter te komen of het bedrijf bij jou als persoon past. Stel dus gerust vragen aan je gesprekspartner om te kijken of jullie bij elkaar passen.

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: