Wat zijn goede elementen van een sollicitatiebrief? Hier vind je 11 tips om een enthousiaste, verfrissende en goede sollicitatiebrief te schrijven, inclusief voorbeeld-sollicitatiebrief. Ook vind je hier de foute sollicitatiebrief-blunders. Lees verder…

Waarom moet jouw sollicitatiebrief goed zijn?

Communicatie is een van de belangrijkste dingen in je carrière, en raad eens: in je sollicitatiebrief kan jouw werkgever direct zien of je fatsoenlijk kunt communiceren zonder vaag en onduidelijk te zijn. Laten we dus naar de tips gaan om dit eens goed aan te pakken…

De sollicitatiebrief-tips

Hieronder vind je de belangrijkste tips voor je sollicitatiebrief.

Tip 1 – Wees niet te vaag, vooral niet in het begin van de brief…

De volgende zin is een slechte, veel te vage binnenkomer:

“Hierbij wil ik mezelf aanbieden om u te ondersteunen in uw activiteiten om mensen zichzelf te laten hervinden.”

Waarom is dit een slechte binnenkomer? Het is een veel te abstracte zin. Mensen die veel te abstracte zinnen gebruiken, komen on-intelligent en ‘niet-geïntegreerd' over op de werkgever.

Een werkgever vindt het een verademing om direct in de eerste zin een duidelijke, concreet gecommuniceerde boodschap te lezen. Bijvoorbeeld:

“Hierbij bied ik mezelf aan als nieuwe medewerker in uw secretariaat-team.”

Zie je het verschil? Eindelijk iemand die het snapt en duidelijk kan communiceren!

Tip 2 – Gebruik geen jeukwoorden

Heb je ooit deze gehoord?

“Ik ben een allround teamplayer.”

Auw…. dat is een pijnlijke zin. Of:

“Ik begeleid processen optimaal.”

Nog zo'n jeukzin. Of wat dacht je van:

“Zodat ik mijzelf verder kan ontwikkelen.”

Waarom zijn dit jeukwoorden? Ze zijn vaag, ze zijn egocentrisch en zeggen helemaal niks. Hier vind je meer voorbeelden van jeukwoorden.

Hoe moet het dan wel? Zie volgende tip.

Tip 3 – Beschrijf minstens één STAR in je sollicitatiebrief

Heb je ooit van de STAR-afkorting gehoord? Dit is een hulpmiddel om super concreet over een specifieke situatie te schrijven waaruit blijkt dat jij geschikt bent voor de baan waarvoor je solliciteert.

  1. Situatie: wat was het probleem of het doel van de organisatie?
  2. Taak: welke taak werd jou gegeven met betrekking tot dat probleem of doel?
  3. Actie: welke acties heb je verricht om daar wat aan te doen? Gebruik echt werkwoorden waar een beweging in zit.
  4. Resultaat: Wat was het cijfermatig resultaat? Met hoeveel procent of hoeveel euro steeg het resultaat richting het einddoel?
Hierna lezen:  Beste Boeken Over Solliciteren: Deze Aanraders Werken!

Tip 4 – Wees over het algemeen super duidelijk in je verhaal

De voorgaande tips hadden allemaal te maken met duidelijke communicatie. Nou zijn er nog tientallen tips die je kunt toepassen om duidelijker en effectiever te communiceren.

Heb je eenmaal je sollicitatiebrief geschreven? Pak er dan deze extra tips bij voor duidelijke communicatie en ga met de tips langs je sollicitatiebrief. Op welke plek is je verhaal onduidelijk?

Tip 5 – Gebruik geen uitroepteken in je sollicitatiebrief

Het uitroepteken wordt veel te vaak gebruikt in schriftelijke communicatie. Lees je brief meerdere keren en vraag je af of een uitroepteken nou echt zo belangrijk is en vraag jezelf af hoe professioneel je overkomt. Over het algemeen moet je uitroeptekens schrappen.

Tip 6 – Schrijf geen ‘rare' dingen, zoals extreme meningen

Denk na bij alles wat je schrijft: is dit een persoonlijke mening van mij? Persoonlijke meningen mag je hebben én je mag ze in een sollicitatiebrief zetten. Dat toont namelijk je karakter. Maar wees je er bewust van dat persoonlijke meningen vaak afwijken van de norm en ‘raar' kunnen zijn. Geef dus gerust je persoonlijke mening, maar ga niet te ver met het prijsgeven van je afwijkende mening.

Tip 7 – Creatieve sollicitatie-video als uitstekend alternatief

Jawel, het maken van een sollicitatie-video is een uitstekend algemeen advies. Als jij een sollicitatie-video maakt, in plaats van een sollicitatie-brief, ben je een gigantische stap voor op je concurrenten.

Voor de sollicitatie-video gelden andere regels. Je mag in een video iets meer van je persoonlijke trekjes laten zien. Zorg echter dat je nog nog altijd normaal, vlot en duidelijk praat. Waak ervoor dat je niet te schreeuwerig of te kinderachtig overkomt.

Pas op met het herhalen van irritante – te enthousiaste woorden – zoals: “Ik vind het echt helemaal tof om… Ja echt super leukHeel tof om jullie te spreken… Dus… ja echt su-per tof. Nou, goed… Dat was su-per leuk, doei!!

Tip 8 – Zorg voor een verwijzing naar je CV in de sollicitatiebrief

Ook dit is een voorbeeld van duidelijke communicatie: laat weten dat er überhaupt een CV is meegestuurd en waar deze te vinden is. “In de bijlage” is niet genoeg. Is het in de bijlage van de e-mail of in de bijlage van het de sollicitatiebrief? Laat dat weten. “In de bijlage van de e-mail vindt u mijn CV.”

Doe je een sollicitatie via e-mail? Zet de sollicitatiebrief en je CV beiden in de bijlage.

Tip 9 – Pas deze sollicitatiebrief-opbouw toe

Hoe bouw je jouw sollicitatiebrief op? Verderop in dit artikel vind je een voorbeeld waarin je de opvouw van een sollicitatiebrief kunt vinden.

Hierna lezen:  Mentor krijgen: Zo vind je op respectvolle wijze een mentor

Tip 10 – Noem de bestandsnaam van je sollicitatiebrief als volgt

Zorg er ten eerste voor dat je een PDF verstuurt en geen Word-document. Vervolgens is de bestandsnaam ook erg belangrijk. Geef het bestand de volgende naam:

Bestandsnaam: Sollicitatiebrief {jouw naam} voor de functie {functie} bij {naam bedrijf}.

Tip 11 – Gebruik deze sollicitatiebrief openingszin [Voorbeeld]

Je hebt de ideale openingszin al voorbij zien komen in een vorige tip. Dit is hem nogmaals:

“Hierbij bied ik mezelf aan als nieuwe medewerker in uw secretariaat-team.”

Concreet en to the point. Dit getuigt van duidelijke communicatie en dat wil een werkgever zien in de eerste zin.

Voorbeeld sollicitatiebrief

Wil je bijvoorbeeld een sollicitatiebrief schrijven als administratief medewerker, verpleegkundige, hrm-medewerker of een andere nieuwe uitdaging? Gebruik dan onderstaand voorbeeld/template.

Je zal vast opmerken dat onderstaand voorbeeld niet al te lang – en zelfs vrij kort is. Dat is exact de bedoeling: een sollicitatiebrief moet niet onnodig lang zijn.

sollicitatiebrief schrijven tips hoe

Utrecht, 10 september 20..

Betreft: Sollicitatie {functie}

Geachte vrouw Van Vuren,

Hierbij wil ik mezelf aanbieden om u als {functie} te ondersteunen in uw {type}-activiteiten.

Mijn naam is {naam}, ik ben {leeftijd} jaar oud, {aantal} jaren actief als {functie}.

Wat ik u kan bieden is {aantal} jaar werkervaring in {vakgebied} en affiniteit met {bedrijfstak}, wat mij tot een geschikte waarde maakt voor {naam bedrijf}.

Tijdens mijn vorige stage heb ik voor {naam vorige werkgever}…  {geef hier een STAR-verhaal}.

  • {Situatie
  • Taak
  • Actie
  • Resultaat}

Graag zou ik mijn talenten op een effectieve manier inzetten in uw organisatie – daarom ben ik erg geïnteresseerd om voor u te werken. Ik heb mijn CV bijgevoegd en ik wil graag in een persoonlijk gesprek mijn enthousiasme over deze functie verder toelichten.

U kunt me bellen op {telefoonnummer} of e-mailen naar {e-mailadres}.

Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie en wellicht tot ziens.

Met vriendelijke groet,

{Naam}

Open sollicitatiebrief schrijven voor een stage [Voorbeeld]

Wat moet er in een sollicitatiebrief voor een stage? Voor je stage is een open sollicitatiebrief erg geschikt. Een open sollicitatiebrief houdt in dat er geen vacature bestaat, maar dat jij spontaan solliciteert met de intentie dat het bedrijf een vacature voor jou creëert.

Zolang je jouw enthousiasme en affiniteit met het bedrijf toont, moet het vrij eenvoudig zijn voor een organisatie om een stageplaats voor je beschikbaar te stellen.

Of je nu een sollicitatiebrief schrijft voor een stage in de functie van coördinator, hospitality medewerker, sport-medewerker, communicatie-medewerker, project-assistent, software-engineer, hostess, zorgondersteuner of bloemenbindster… je kunt onderstaand voorbeeld toepassen op jouw situatie.

goede sollicitatibrief tips

Eindhoven, 28 oktober 2020

Betreft: Open Sollicitatie Afstudeerstage Strategische Marketing

Beste vrouw, heer,

Hierbij bied ik mezelf aan om u van februari tot juli 2020 met mijn marketing-vaardigheden te ondersteunen in uw activiteiten.

Mijn naam is Rubin Alaie, ik ben 21 jaar oud en 4e jaars student van de studie Small Business & Retail Management van Fontys Hogescholen Eindhoven. Wat ik u kan bieden is anderhalf jaar werkervaring in marketing en affiniteit met het opleiden van mensen, wat me tot een geschikte waarde maakt voor uw trainingsinstituut.

Tijdens mijn vorige stage heb ik voor het bedrijf UwWeb een onderzoek gedaan naar de koopmotieven van hun mogelijke afnemers. Naast het verzamelen van nieuwe informatie – door middel van focusgroepen en enquêtes – heb ik relevante onderzoeksresultaten van derden onderzocht. Deze gegevens gebruikte ik om voor JouwWeb onder andere de meest effectieve communicatiestrategie te presenteren, met als doel om het aantal betalende gebruikers te verhogen.

Ook in het 2e jaar heb ik me met verschillende facetten van marketing beziggehouden. Ik startte een echte onderneming waarbij alle facetten van ondernemerschap aan bod zijn gekomen, zoals het in kaart brengen van doelgroepen, het schrijven van een businessplan en het verwerven van free publicity via Omroep Brabant TV en het Eindhovens Dagblad. Tegenwoordig heb ik het ondernemen voortgezet in de vorm van een eigen marketingcommunicatie-consultancybureau. Hierdoor bezit ik ook praktijkervaring met internetmarketing.

Tijdens mijn stage is het de bedoeling dat ik een strategisch marketingproject uitvoer. Dit zal het grootste deel van de werktijd beslaan. Hiernaast is er voor een tiende van de tijd ruimte voor praktijktaken. Tijdens deze praktijkuren kan ik bijvoorbeeld SEO-vriendelijke blogartikelen produceren, uw WordPress-website optimaliseren voor SEO, de snelheid van uw site verhogen, meehelpen met producten ontwikkelen of uw Social Media-activiteiten uitbreiden. Hierdoor trekt UNLP meer informatie-zoekende bezoekers aan en komt het hoger in Google.

Graag zou ik mijn talenten op een effectieve manier inzetten in uw organisatie – daarom ben ik erg geïnteresseerd om voor u te werken. Ik heb mijn CV bijgevoegd in de bijlage van de e-mail en ik kan in een persoonlijk gesprek mijn enthousiasme over deze stage verder toelichten. U kunt me bellen op 06 39 88 81 09 of e-mailen naar [email protected].

Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie en wellicht tot ziens.

Met vriendelijke groet,

Rubin Alaie

Op jouw succes!

Hierna lezen:  Mastermind-Groep Starten & Opzetten [Stappen & Tips] [Nederland]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: