Wat is eenzaamheid, en misschien wel het belangrijkste: wat kun je tegen dat gevoel van eenzaamheid doen? En tegen de angst voor eenzaamheid? Lees verder voor onze uitleg en belangrijkste tips.

Het voelen van eenzaamheid (en de angst om alleen te zijn)

Eenzaamheid: wat is dat eigenlijk precies? Eenzaamheid is heel wat anders dan alleen zijn. Alleen zijn is een toestand. Eenzaamheid is een gevoel: je kunt je eenzaam voelen als je alleen bent, maar ook als je onder de mensen bent. Eenzaamheid is eigenlijk het gevoel dat je nergens bij hoort of dat niemand je begrijp. Eenzaamheid is altijd een negatief gevoel, maar het fijne van gevoelens is dat je ze kunt veranderen, of in ieder geval in perspectief kunt zien.

Dit kun je ertegen doen: de twee beste dingen tegen het gevoel van eenzaamheid

Laten we direct kijken naar wat je tegen eenzaamheid – en de angst ervoor – gedaan kan worden.

De #1 manier: voel die eenzaamheid

Duik in de oceaan van je eenzaamheid. Ren er niet meer steeds voor weg. Ga dus gewoon zitten. Met die eenzaamheid. In dit artikel vind je een volledige begeleidende tekst om alle emoties te voelen. Gefeliciteerd, je hebt zojuist de beoefening van zelfcompassie gedaan.

De #2 manier: de spirituele herkadering

Misschien vind je daar de eenzaamheid van meerdere mensen. Zoveel kloppende harten die verlangen naar contact. Voel deze eenheid met iedereen. Je dacht dat je afgescheiden was van de bron, maar je bent er diep mee verbonden. Je wordt het leven. Je wordt heel intiem met wat is. Het is een liefdesrelatie die nooit eindigt. Je bent dan nooit eenzaam. Dat is onmogelijk.

Doe je bovenstaande, dan is je eenzaamheid plotseling verdwenen. En komt er een vreugdevol gevoel voor in de plaats.

Duik dieper.

Alleen.

Al één.

De definitie van eenzaamheid

Eenzaamheid is het gevoel dat je je niet met anderen verbonden voelt. Wat je mist is een diepe, emotionele band met anderen. Je kunt je minder eenzaam voelen als je één of meer huisdieren hebt, maar eenzaamheid wordt veroorzaakt door je niet hecht voelen met andere mensen. Eenzaamheid kan tot een aantal klachten lijden, zowel fysiek (in het lichaam) als mentaal (de geest). Je voelt je bijvoorbeeld leeg, verdrietig, angstig, moe of je kunt niet goed slapen.

Hierna lezen:  De Top 10 Beste Boeken Over Eenzaamheid [2024 Update]

Eenzaamheid is altijd persoonlijk

het gevoel van eenzaamheid

Er zijn heel veel mensen die een keer hun been breken en heel veel mensen die zich weleens eenzaam voelen. Toch is het niet helemaal hetzelfde: als je je been breekt, ga je in het gips en neem je tijd tot het bot geneest. Eenzaamheid is een veel meer persoonlijke ervaring. Dat wil zeggen dat iedereen eenzaamheid op een andere manier ervaart. Er zijn mensen die zich veel eerder eenzaam voelen dan anderen, mensen die niemand (meer) hebben en typische buitenbeentjes.

Wanneer is eenzaamheid een probleem?

Je af en toe eenzaam voelen is zo gek nog niet. Als je je tijdelijk eenzaam voelt, herinner je wat je allemaal hebt. Je zult je dankbaar voelen voor iedereen die je kent – al je vrienden, al je kennissen en familieleden: iedereen die van je houdt. Meestal blijft het eenzame gevoel niet heel lang hangen. Eenzaamheid is pas een probleem als het gevoel heel lang blijft hangen. Het nare gevoel zal de kwaliteit van leven van een mens dan flink verminderen.

De sociale rol van eenzaamheid

Mensen die zich eenzaam voelen, hebben vaak weinig of geen familieleden, weinig of geen vrienden en kennissen. Deze mensen zijn ‘hulpbronnen’ om eenzaamheid in het dagelijks leven tegen te gaan. Ieder mens heeft behoeft aan zo’n ‘sociaal fundament’. Iemand die meer introvert in elkaar zit, heeft een kleiner sociaal fundament nodig dan iemand die extravert is.

Verschillende soorten eenzaamheid

Wist je dat er verschillende soorten eenzaamheid zijn? Je hebt onder andere emotionele en sociale eenzaamheid. Hieronder zullen we bespreken wat precies de verschillen tussen beiden zijn:

  • Emotionele eenzaamheid: er is sprake van emotionele eenzaamheid als iemand een intieme en hechte band mist met andere personen. Er zijn verschillende redenen waarom er emotionele eenzaamheid zou kunnen ontstaan. Vaak zijn mensen met een bepaalde aandoening, zoals een persoonlijkheidsstoornis of een vorm van autisme, eerder eenzaam. Eenzaamheid hoort ook bij mensen met een heel hoog IQ.
  • Sociale eenzaamheid: er is sprake van sociale eenzaamheid als iemand minder contact heeft met andere mensen dan hij of zij zou willen. Het gaat hier om een tekort aan mensen om je heen, zoals kennissen, collega’s, vrienden, een relatie of ouders. Sociale eenzaamheid kan optreden bij mensen die wees zijn, bij mensen bij wij de partner wegvalt, bij ouderen, maar ook bij allochtonen in een vreemd land.

Hoe pak je eenzaamheid aan?

Het aanpakken van eenzaamheid is niet altijd zo makkelijk: je kunt niet zomaar nieuwe mensen ‘toveren’ in iemands leven. Sociale eenzaamheid kun je aanpakken met goede begeleiding of bijvoorbeeld door iemand een begeleider of een sociale hulp te geven. Het bestrijden van emotionele eenzaamheid is veel moeilijker, omdat iemand echt een soulmate zoekt.

Hierna lezen:  'Ik Hoor Nergens Bij' & Jezelf Buitengesloten Voelen [6 Tips]

Wat is existentiële eenzaamheid?

Existentiële eenzaamheid is vrij nieuw. Het gevoel is niet nieuw, maar de term wel. Het draait bij existentiële eenzaamheid allemaal om zingeving – een gevoel dat je eigenlijk een ‘vreemde’ in het leven bent en dat je er niet thuishoort. Hier horen gevoelens als je verloren voelen bij. Je zwerft over de wereld, maar je hebt geen eigen plek, geen eigen rol en gaat nergens naar toe. Je zou kunnen zeggen dat existentiële eenzaamheid wel wat op depressie lijkt.

Wat is een sociaal isolement?

Sociaal isolement is een term die vooral bij sociale eenzaamheid een grote rol speelt. Een sociaal isolement is een situatie waarin iemand geen of bijna geen contacten heeft. Als je in een sociaal isolement zit, is dit heel moeilijk om er weer uit te komen, juist omdat je via mensen vaak weer met andere mensen in contact komt. Als het balletje niet rolt, is het lastig dit weer te laten rollen. Mensen die sociaal eenzaam zijn, zitten vaak ook in een sociaal isolement.

Negatieve spiraal van eenzaamheid

Eenzaamheid wordt ook wel gezien als negatieve spiraal. Iemand die zich eenzaam voelt, schat zijn of haar leven minder rooskleurig in. Dit leidt tot grotere ontevredenheid – niet alleen over sociaal contact, maar over bijna alle aspecten in het leven. Mensen die minder geluk voelen, hebben minder de stimulans een gezonde levensstijl na te jagen (met goed eten, sporten, slapen). De problemen kunnen zich nu gaan opstapelen wat de eenzaamheid erger maakt.

Feiten over eenzaamheid

In Nederland voelen ruim een miljoen mensen zich erg eenzaam. Dat is een groot aantal. Daar komt bij dat 1 op 3 Nederland zich ‘matig’ eenzaam voelt. Matig eenzaam is een minder groot probleem, maar nog altijd iets je liever kwijt bent dan rijk. Uit cijfers blijkt dan zowel bij mannen als bij vrouwen eenzaamheid voor kan komen. Beide seksen voelen zich even eenzaam.

Op welke leeftijd voelen mensen zich eenzaam?

Mensen kunnen zich op alle leeftijden eenzaam voelen, maar eenzaamheid komt vooral veel voor onder de alleroudste bevolkingsgroep (75 jaar en ouder). Dat komt omdat er op deze leeftijd veel kennissen en vrienden zullen komen te overlijden, zoals bijvoorbeeld broers en zussen of levenspartners. Daarnaast geldt het dat hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt ‘met de tijd mee’ te gaan. Het gevoel dat het heden je inhaalt, kan voor eenzaamheid zorgen.

Mannen of vrouwen?

Het blijkt dat eenzaamheid net iets vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen, maar dat vrouwen zich iets vaker stérk eenzaam voelen. Toch zijn de verschillen klein. Wel valt op dat vrouwen zich vaker emotioneel eenzaam voelen dan mannen, terwijl mannen eerder sociaal eenzaam zijn.

Hierna lezen:  De Top 10 Beste Boeken Over Eenzaamheid [2024 Update]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: