Heb je soms het gevoel van: “Ik voel me nergens thuis.” “Ik val altijd buiten de groep.” “Ik voel me buitengesloten en met niemand verbonden.” “Ik hoor nergens echt bij.” “Ik voel me eenzaam in een groep.” “Ik ben nergens welkom.” “Ik heb het gevoel dat niemand me mag.” “Ik pas nergens tussen.” “Ik voel me niet geaccepteerd.” Als je verlangt naar die verbinding, lees dan verder…

Expertbijdrage | Jan T.

Jezelf buitengesloten voelen doet pijn…

Het kan een behoorlijk pijnlijk gevoel zijn. Het gevoel dat je nergens bij hoort. Wellicht herken jij dit gevoel. Voel je je regelmatig eenzaam en alleen omdat je aansluiting mist bij jouw omgeving? Allerlei vragen kunnen op die momenten door jouw hoofd spelen.

“Ligt het aan mij?” “Ben ik wel interessant genoeg?”

In dit artikel krijg jij handvatten die jou gaan helpen om je minder eenzaam en alleen te voelen. Na het lezen van dit artikel heb jij helder waarom jij vaak het gevoel hebt nergens bij te horen. Hierdoor begrijp je beter waarom dit gevoel jou zo neerslachtig maakt en weet je wat je te doen hebt om van dit gevoel af te komen.

“Ik voel me buitengesloten door familie.” “Ik hoor er niet bij op school.” “Ik voel me buitengesloten op het werk.” Nergens tussen passen en jezelf buitengesloten voelen, is zeker geen prettig gevoel.

Daarom is het goed dat je dit artikel leest. Misschien denk je al aan het ‘Lelijk Eendje-Syndroom' en voel je je een buitenstaander, maar wij hebben een belangrijke boodschap voor je. Lees snel verder!

Het bijzondere van ‘outsiders' die buitengesloten worden…

Weet je wat het bijzondere is van de ‘outsiders'? Deze kinderen ontwikkelen zich later tot uitzonderlijke volwassenen. Een outsider zijn, forceert je om bepaalde krachten en energieën te genereren om het gevoel van ‘er niet bij horen' te overwinnen. Laten we de de uitdagingen van ‘ik hoor nergens bij' dus eerst maar eens verwelkomen als ingang naar iets moois.

Hierna lezen:  Gefriendzoned? 5 Stappen Om Uit De Friendzone Te Komen [Howto]

Waarom mensen graag ergens bij horen (en jij dus ook!)

Eerst willen we je graag iets vertellen over het gegeven dat jij en ik graag ergens bij horen. Als je hier de oorzaak van kent, zal je begrijpen waar jouw pijn vandaan komt. Je zult dan meer begrip hebben voor het feit dat het gevoel nergens bij te horen jou zo verdrietig maakt.

De oorzaak hiervan is te vinden in onszelf. Dat is soms moeilijk te geloven, want onze biologie geeft ons de neiging om juist anderen op te zoeken.

Wij mensen zijn een sociaal soort dat vanaf het begin van de mensheid al gebaat is bij gezelschap. Met name toen we vroeger nog leefden in de natuur bood, de groep bescherming.

De groep zorgde voor veiligheid tegen aanvallen van vijandelijke stammen – en in de groep was altijd wel kennis over waar er eten en drinken te vinden was. De groep droeg bovendien bij aan de (sociale) opvoeding van kinderen.

Je merkt het al; wij mensen zijn geprogrammeerd om goed te gedijen in een groep. Wij vinden het fijn om ergens bij te horen omdat dit jij en mij een gevoel van veiligheid en geborgenheid geeft.

Wat jouw gevoel stimuleert dat je nergens bij hoort

Onze biologische neiging om anderen op te zoeken, staat in schril contrast met de trends in de huidige maatschappij waarin we leven. Individualisering neemt steeds meer toe en de persoonlijke ontwikkeling wordt verheven boven de ontwikkeling van een grotere groep.

Al van jongs af aan worden wij gepusht om te vooral te investeren in onze persoonlijke ontwikkeling. Wij krijgen veel minder mee dat het belangrijk is om loyaal te zijn aan de groep of wat er voor nodig is om goed te functioneren in een groep.

Er ontstaat eigenlijk steeds meer een mismatch. Een mismatch tussen aan de ene kant een situatie waarin jij en ik het beste gedijen – namelijk samen zijn – en de situatie waarin jij en ik op dit moment leven – namelijk dat isolement in de hand gewerkt wordt.

Hieronder vertel ik je wat meer over de gevolgen van deze mismatch – over de gevolgen van een situatie waarin jij het gevoel hebt nergens bij te horen.

Wat het gevolg is van een sociaal isolement

Het gevolg van een situatie waarin jij het gevoel hebt nergens bij te horen, is dat je onprettige gevoelens gaat ervaren.

Denk aan:

  • Verveling
  • Negatief zelfbeeld
  • Weinig energie
  • Futloosheid
  • Zelfmedelijden
  • Fear Of Missing Out
  • Et cetera

Allemaal emoties die ervoor zorgen dat jij in de put raakt – waardoor je een steeds hogere drempel zult ervaren om je best te doen om weer ergens bij te horen. Eigenlijk raak je in een vicieuze cirkel waar je moeilijk weer uit komt.

Hierna lezen:  Hoe begin je een gesprek met iedereen? 17 tips [Contact maken]

Je zelfvertrouwen neemt af omdat je zelf ook het gevoel hebt dat je steeds on-interessanter wordt doordat je er zo bij zit. Als je dit bij jezelf merkt, is het raadzaam om jouw zelfvertrouwen eerst op te vijzelen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door de 12-weekse cursus voor Blijvend Zelfvertrouwen te volgen.

Het wordt hoog tijd om je mee te nemen in wat jij concreet kunt doen om het gevoel van ‘ergens bij horen’ weer te gaan ervaren!

Onze 6 concrete adviezen: zo hoor je er weer bij!

Wat jij kunt doen om ergens bij te horen

1. Werk aan jouw eigen uitstraling

Dit advies ga jij zelden tegenkomen. En toch is het zeer belangrijk. Als jij zelf iets uitstraalt, zul je aantrekkelijk gevonden worden om het contact mee aan te gaan.

Ga maar na; iemand die kniezend in een hoekje zit met het gezocht van een oorwurm wordt nergens voor uitgenodigd en wordt nooit ergens bij gevraag. De kans is aanwezig dat jouw uitstraling onbewust dusdanig is veranderd in de loop der jaren dat jij niet meer de aantrekkingskracht hebt die je wellicht voorheen wel had.

Hoe bereik je dit?

Op deze manier zul jij veel eerder ergens bij betrokken worden waardoor jij de kans weer krijgt om ergens bij te horen!

2. Sluit jezelf aan bij een vereniging

Hiervoor voel je waarschijnlijk een drempel. Toch is het heel raadzaam om je over deze drempel heen te zetten.
Ga voor jezelf eens na wat je leuk vindt. Waar houd je jezelf graag mee bezig in jouw vrije tijd? Er is daarbij altijd wel een vereniging of club te vinden die daarbij aansluit.

Natuurlijk moet deze tips wel een klein beetje bij je passen. Sommige mensen houden nu eenmaal niet van verenigingen. Toch helpt het aansluiten bij een vereniging enorm om jezelf minder alleen te voelen!

3. Ga een groepssport beoefenen

Houd jij van sporten? Overweeg dan om een groepssport te gaan beoefenen. Kies een sport die je leuk vindt omdat je het dan ook veel langer volhoudt.  Sporten is een ideale manier om leuke contacten op te doen. Je leert gezamenlijk aan een doel te werken.

Hierna lezen:  De Top 10 Beste Boeken Over Eenzaamheid [2024 Update]

Daarbij leer je jouw sportgenoten goed kennen omdat jullie wellicht op elkaar zijn aangewezen en doorzettingsvermogen moeten laten zien om het doel te bereiken. Hoe vaak wordt er na het sporten niet gezellig met elkaar nog wat nagepraat of gedronken. Overweeg deze tip zeker als je van sporten houdt!

4. Herstel jouw contacten van vroeger

Wellicht mis jij die contacten die je vroeger had. Jullie zijn uit elkaar gegroeid. Het leven heeft jullie wat uit elkaar gedreven. Wellicht wonen jullie verder bij elkaar vandaan of zijn er andere oorzaken die ervoor hebben gezorgd dat jullie minder of geen contact meer hebben.

Toch was er een reden dat jullie zo goed met elkaar konden! Wees degene die dat eerste berichtje stuurt naar die ouder vriend of vriendin! Haal die oude contacten weer op en ga genieten zoals vroeger van die gezellige avonden samen!

5. Ga anderen mensen helpen

Andere mensen helpen is een prachtig medicijn om minder het gevoel te hebben dat je nergens bij hoort. Dat komt voornamelijk door 2 dingen.

De eerste reden is het wederkerigheidsprincipe waar jij gebruik van maakt. Als jij de ander helpt, zal de ander automatisch de neiging krijgen om jou ook te gaan helpen. Om jou uit te nodigen voor een gezellig avondje weg bijvoorbeeld.

De tweede reden is dat jij jezelf altijd beter voelt over jezelf als je goede dingen doet voor een ander. Dit goede gevoel kun je goed gebruiken als je jezelf wat vaker in een groep wilt begeven. Ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen in het bejaardenhuis. Of ga wat vaker je familie helpen als zij druk zijn. Ken je de random acts of kindness al?

6. Verbeter jouw sociale zelfvertrouwen

Sociaal zelfvertrouwen is nodig om goed en soepel te kunnen functioneren in groepen. Als jij goed wilt leren gedijen in een groep adviseer ik jou de cursus ‘sociaal zelfvertrouwen’.

Lees meer informatie over deze cursus in de review over de cursus Sociaal Zelfvertrouwen! Hoe vrijer en socialer jij jezelf voelt, hoe makkelijker jij aansluiting zult vinden in een groep. En juist die aansluiting bij een groep zal ervoor zorgen dat jouw gevoel dat je nergens bij hoort, laten verdwijnen.

De basis hiervoor is natuurlijk dit sociale zelfvertrouwen. Zonder een stevige basis sociaal zelfvertrouwen zul jij de drempel te hoog vinden om jezelf aan  te sluiten bij welke groep dan ook. Begin dus bij het begin en investeer in deze basis!

Op jouw geluk!

Praktisch boek voor je zelfvertrouwen

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met je eigenwaarde en zelfvertrouwen aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Hierna lezen:  Vriendelijkheid Betekenis & 17 Tips! [Hoe word je aardig?]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: