Emoties verwerken [Stappenplan] Oude emoties blijvend loslaten

Hoe kun je emoties verwerken? Hoe kun je oude emoties blijvend loslaten? In dit artikel leer je alle stappen om dit te kunnen doen. Lees verder…

Belangrijk: we willen oude emoties loslaten

Even een dubbel-check om absolute duidelijkheid te hebben: emoties zijn geweldig! We willen dan ook gewoon met emoties leven die in het hier-en-nu gebeuren. Oude emoties zijn een ander verhaal: we gaan niet met oude emoties leven. Het is goed om die emoties te verwerken. Dat ga je leren in dit artikel.

Verwerken van negatieve emoties en angsten: stap voor stap

Er zijn meerdere methodes voor het loslaten, en allemaal komen ze op dezelfde drie stappen neer:

 1. Bewust worden van de emotie
 2. De emotie volledig accepteren, liefde geven en voelen
 3. De emotie loslaten

Laten we nu dieper ingaan op alle drie de stappen:

Stap 1: bewust worden dat de emotie er is

emoties verwerken

Wil je oude/negatieve emoties verwerken en loslaten? De helft van het werk is bewustzijn. Als je jezelf afvraagt hoe je een oude emotie kunt verwerken, duidt dit erop dat je al mindful genoeg bent om de negatieve staat van je eigen geest te herkennen. Dat is al moeilijk zat, dus gefeliciteerd als je al zo ver bent gekomen!

Stap 1 is dus bewustwording dat die emotie er is en daarmee ben je al op 80%. ‘Vrees’ is bijvoorbeeld aanwezig en jij weet dat nu. Fantastisch! Op naar stap 2…

Stap 2: accepteer en voel de emotie volledig

Dit is het proces van het accepteren van je gevoelens. Oude/negatieve emoties mogen niet zomaar weggewuifd worden, maar moeten erkend worden en de ruimte geboden worden zodat de druk van de ketel komt. Als je een naar/oud gevoel onderdrukt, uit het zich later alsnog op de een of andere (fysieke) manier, want op scheikundig niveau zijn emoties pure energie.

Ga je deze emoties nu gewoon lekker voelen, dan branden ze op een gegeven moment op, omdat je ze helemaal ‘op’ hebt gevoeld. Kortom: dit zou kunnen betekenen dat je een potje gaat huilen.

Gelukkig kun je met verschillende technieken in alle veiligheid naar een verleden negatieve emotie en ervaring kijken, maar je zal er wel echt naar moeten kijken om ervan te kunnen leren en om de druk van de ketel te brengen. Hoe kun je een tumor weghalen als je eerst niet weet waar het zit? Je kunt deze stap op verschillende manieren uitvoeren…

emoties verwerken

Simpelweg de emotie volledig accepteren, uitnodigen, toelaten en voelen

 • Accepteer de emoties die je observeert.
 • Voel de emoties.
 • Kanalisser de emoties door ze nu voor eens en altijd toe te laten.

Je hoeft niet altijd blij te zijn. Je hoeft niet altijd gek of grappig te zijn. Je hoeft niks te zijn. Wanneer je dit soort humeuren vindt, accepteer ze en eer ze. Erken ze zodat ze daarna ook weer kunnen gaan. Laat het maar gewoon zijn. Het komt daarna vanzelf goed. Je mag boos zijn. En schreeuwen. En in een kussen slaan. En je bent nog steeds geliefd. En je bent nog steeds veilig. En je bent omgeven door wit licht.

Door dat allemaal te doen, zijn we bezig met het verwerken van de emotie. We zijn het namelijk aan het accepteren.

Wat je accepteert, heeft geen macht meer over je.

Observeer wat er is

Observeer de emoties die langskomen. Jij bent hier, en je kijkt ernaar, terwijl het daar is en het daar mag zijn. Merk op dat het niks te maken heeft met wie jij bent. Je observeert het en je voelt het zonder dat je het persoonlijk maakt.

Word vrienden met de emotie: stuur hem niet steeds weg

Vrienden worden met je emoties. Bij stap 1 van dit artikel werd je er al bewust van dt ‘Vrees’ aan de voordeur van het feestje staat en erin wil komen. Nu is het tijd om ‘Vrees’, de ‘ongenode gast’ binnen te laten en de aandacht te geven die het verdient. Want als je hem abrubt wegstuurt, zal hij steeds weer terug willen komen om het feestje te verstoren. Dit keer echter niet: ‘Vrees’ voelt zich welkom, kiest een plekje en zal niemand meer lastigvallen omdat hij dit keer wél erkend wordt.

Voel de emotie zonder een verhaal eromheen

Je bent de emotie aan het voelen. Heel goed! Zie het ook aan voor wat het is: een emotie. Verder niks anders. Creëer er geen verhaal omheen. Het is zoals het is. De woede is daar. De woede is enkel woede, en zelfs enkel energie, als er geen verhaal omheen zit.

We gaan de emoties (energie) ontdoen van taalkundige labels als woede en haat. We gaan de energie zonder vooroordeel toelaten, bekijken en voelen totdat het weer in iets anders overgaat. Maak er geen verhaal omgeen en geef andere mensen niet de schuld.

Voel de emotie zonder het persoonlijk te maken (geen identificatie)

Je uit het gevoel en je staat het gevoel toe zonder je eraan te hechten of je eraan te identificeren, dus zonder het persoonlijk te maken.

Ik sta het toe over me heen te gaan. En door me heen. Alleen ik (bewustzijn, niet de ‘kleine ik’) zal overblijven.

Stel dat je angst voelt: het is wat het is in het veld van nu. En laat het daar dan zijn. Dan is het slechts nog energie, dat je voelt, met vibraties, en een ruimte ontstaat er dan omheen! En de ruimte groeit, terwijl je doorgaat met het toestaan van die angst. En zie dat die ruimte steeds groter wordt. Zoveel groter dan de pijn die erin zit. Eerst was er enkel de pijn, en ‘ik’ was de pijn.

Erken het als energie. Emoties komen en gaan weer, als in een golfbeweging. Én we leren tools om opties te creëren om hiermee om te gaan.

Adem naar de emotie

Adem naar de emotie die je voelt. Waar is het in je lichaam? Adem daar naartoe.

Behoud de lessen van de oude emotie (Tijdlijntherapie)

Je leerde dingen die belangrijk waren voor je, en die dingen leerde je dankzij die ervaring. Die lessen houden we. De rest kun je laten gaan, zoals de nare oude emoties. Die kunnen we loshaken. Heb je de lessen getrokken uit een significante emotionele gebeurtenis? Visualiseer dan een haak rechtsonder van het beeld van die gebeurtenis. Haal de hak van het beeld af. Voel hoe de emoties weg zijn…

Je leerde dingen die extreem waardevol zijn. Toch? Bewaar ze op een speciale plek!

Voor je iets weggooit, vraag je het onbewuste of er leerpunten zijn die bewaard moeten worden. Je weet dat je iets geleerd hebt van die gebeurtenis, en het is belangrijk te leren van het verleden, dus je mag die leerpunten door je onderbewustzijn laten bewaren.

Behoud de positieve intentie (Herkaderen)

Genereer een andere keuze voor de positieve intentie van de oude emotie. Dit is de herkader-techniek. Hoewel alle technieken herkader-technieken zijn, wordt het herkaderen van de positieve intentie vaak de standaard-herkadertechniek genoemd. Om specifiek te zijn, kun je dit uitvoeren met de N-step Reframe-techniek.

Vergeef

Vergeving is ook een manier om oude emoties blijvend te verwerken. Zeg: ‘Ik vergeef mezelf en ik vergeef de ander.’

Forgive and delete.
– Gabrielle Bernstein

Gebruik de Kübler-Ross Rouwverwerkingscurve

In de boeken van Kübler-Ross, zoals De Cirkel van Het Leven, wordt op een heel mooie manier verteld hoe je om kunt gaan met emoties zoals verdriet bij het rouwen.

Stap 3: Nu je de emoties aandacht hebt gegeven, kun je ze als volgt loslaten

emoties verwerken vrij

Tot slot vind je hier een speciale meditatie voor het laatste zetje om de oude emoties los te laten. Je zal merken dat je onderstaande meditatie om emoties los te laten, niet eens meer nodig is doordat je jouw emoties al hebt verwerkt met de vorige technieken. Toch is het soms fijn om onderstaande meditatie er ook achteraan te doen voor de volledigheid.

Laat je schedel, voorhoofd en gezicht ontspannen.
Laat je tong, keel en schouders ontspannen.
Laat je rug, buik en dijen ontspannen.
Laat je ademhaling in vrede zijn terwijl je je benen en voeten ontspant.

Merk op hoeveel je vasthoudt / vast hebt gehouden.
Als je het met je lichaam doet, doe je het met je verstand en vice versa.

Zeg met mij:
Ik ben bereid te laten gaan.
Ik laat alle spanning los.
Angst…
Ik laat alle woede los….
Ik laat alle {oude emotie} Ios
Verdriet….
Schuld….
Laat alle {oude emotie} gaan…
Oude beperkingen…
Ik laat gaan en ik ben in vrede.
Ik ben in vrede met mezelf.
Ik ben in vrede met het proces van leven.
Ik ben veilig.

Oefening – Volgen in negativiteit, daarna leiden naar positiviteit

 1. B vraagt aan A om aan een aspect van haar leven te denken waar ze nu negatief over denkt/voelt.
 2. B parafraseert of echoot de negatieve gedachte/gevoel van A.
 3. Vraag: “Wat doet het met je?”
 4. Parafraseer nu beide antwoorden: “ Je denkt/voelt dat je niet slank genoeg bent en daar ben je gefrustreerd over.”
 5. Vraag nu: “Hoe komt het dat je hier negatief over denkt/voelt?”
 6. Verwerk de emotie aan de hand van de technieken van dit artikel.
 7. “Kun je iets veranderen aan de situatie? Zo ja, wat? Zo nee, hoe zinvol is het dan om negatief te denken/voelen?”
 8. “Zijn er nog meer dingen die je kunt doen om het om te draaien naar iets positiefs?” Uiteindelijk is de officiële vorm van Tijdlijntherapie® het meest geschikt om negatieve emoties uit het verleden een nieuwe betekenis te geven, waardoor ze oplossen.

Alle stappen uit dit artikel zijn impliciet en expliciet aanwezig in de volgende methodieken

Doe een ‘Helende Reis’

De Helende Reis is gebaseerd op onder andere het voelen van je emoties en het vergeven van jezelf en anderen.

Mindfulness

In meditatie en mindfulness is een van de onderdelen: het erkennen, observeren en voelen van je emoties zonder dat je ze persoonlijk maakt.

NLP & Tijdlijntherapie

Daarnaast zijn er vele andere methoden om emoties te verwerken. Zo is Tijdlijntherapie® een erg geschikte manier om oude emoties los te laten, waarbij je eerst de lessen accepteert, en vervolgens al het oude loslaat. Herken tijdens de coachingsessies vervelende herinneringen en trauma’s bij je cliënt: ‘Significante emotionele gebeurtenissen’ (SEE’s). Behandel ze om problemen zoals stress op te lossen. Houd bij SEE’s in ieder geval rekening met het volgende:

 • Pas er in ieder geval mee op, en voer een congruentie-check uit door het onderbewuste van de cliënt te vragen of het ermee instemt om het te behandelen. Om vragen te stellen aan het onderbewuste kan bijvoorbeeld een pendel gebruikt worden. Het volstaat ook om het in woorden aan de cliënt te vragen.
 • Misschien is het helemaal niet ecologisch voor de cliënt om een negatieve emotie of ervaring los te laten. Dan kun je de volgende suggestie meegeven: “Vraag nu aan je onderbewustzijn om uit die gebeurtenis alle nuttige, creatieve mogelijkheden en lessen die je tot nu toe nog niet hebt benut, uit te filteren en veilig op te bergen. Zo zullen ze niet verloren gaan en zullen ze op een gepast moment toegankelijk voor je zijn.”
 • De negatieve emoties van herinneringen kun je loslaten door er gedissocieerd ernaar kijken. Je kijkt dus naar je eigen lichaam.
 • Die significante emotionele gebeurtenis is waarschijnlijk niet afgesloten, dus je kunt teruggaan om het af te sluiten.
 • Als een cliënt een vrij zwaar onderwerp zoals een trauma wil behandelen, moet je dat aan een ervaren medische dokter overlaten.
 • Als de cliënt wat angstig is om terug te gaan naar een negatieve herinnering kun je haar geruststellen door te zeggen dat ze voor de gebeurtenis veilig was en ook na de gebeurtenis. Alle NLP-oefeningen worden namelijk netjes afgesloten op een veilig punt.
 • In veel oefeningen worden opzettelijk niet zo leuke emoties ontdekt. Vertel de client dat dit gedaan wordt om tot inzichten te komen. Het geeft je de wijsheid die je nodig hebt in toekomstige contexten. Denk eraan om steeds aan de client te vragen: “Wat voor inzicht heb je gekregen?” Bovendien motiveert het je extra omdat je hierdoor weet hoe onprettig het is om je doelen niet te bereiken.
 • Ben je met het coach-model bezig terwijl er ongewenste emoties opkomen? Laten we ze naar huis brengen, naar de hindernissen, waar ze horen. Ze zitten daar, daar leven ze. We accepteren ze. We hebben daarnaast een de optie om naar de hulpbronnen te gaan wanneer nodig: we hebben opties en keuzes.
 • Eerst volgen: “Je ervaart de aanwezigheid van dat negatieve gevoel. Het is daar. Laat het er zijn en accepteer het.” Hierna kan je de cliënt hiervan laten dissociëren. Je vraagt de client om erbuiten te staan. Hierdoor kun je de ervaring begrijpen zonder de gevoelens te voelen. Je kunt het nu waarnemen vanaf een afstandje. Neem nu de lessen en bewaar ze veilig. Daarna kun je leiden naar: “Heb je ook keuzes in hoe je je wil voelen? Je hoeft er niks voor te doen om vrij te zijn. Je kunt het loslaten. Niet onderdrukken, maar loslaten en begrijpen. Je laat je geluk er niet van afhangen.”
 • Je kunt als tussenstap ook eerst verwarring veroorzaken (patroononderbreking). Verwarring is een erg nuttige tool voor coaches om in te zetten: vóórdat je de oplossing installeert.

Vreugde en verdriet gaan na hun piek weer naar het gemiddelde, dus wees niet verrast als je na vreugde weer terug gaat.

 • Je kunt de cliënt vertellen waar onze ‘vaardigheid’ om angsten te hebben vandaan komt. Onze voorouders hadden angst nodig om te overleven tijdens het plukken van bessen. Het zien van een sabeltandtijger activeerde hun vecht-of-vlucht-respons. Ons brein leidde automatisch al onze energie naar onze spieren zodat we konden vechten of vluchten. Dit heeft de levens van onze voorouders gered. Dit zit nog steeds in ons, maar het werkt erg beperkend in de 21e eeuw. Angst voor een spinnetje, angst om te spreken of angst voor de tandarts zijn bovendien een ander verhaal dan wanneer er een haai achter je aan zit (dat is pas terechte angst!). In de meeste gevallen betreffen dit soort angsten irrationele angsten, waar je jezelf vanaf kunt helpen met NLP. Aangezien de dreiging geen fysieke dreiging is, zoals onze voorouders die wel hadden, mag je er veilig vanuit gaan dat de angst via je onderbewuste onterecht is ontstaan en verwerkt kan worden.

Regeer je emoties. Word er niet door geregeerd. Dit is het verschil tussen een jongen en een man, of een meisje en een vrouw.

Werken met emoties is een belangrijk onderdeel van de NLP Practitioner Opleiding. Onder andere tijdlijn-technieken worden in zo’n opleiding behandeld. Wat doe jij met negatieve emoties, hoe laat jij ze los? Laat het weten in de reacties.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!