Hoe kun je emoties en oud zeer uiten, verwerken en helen in plaats van op te kroppen? Hoe kun je oude emoties uit het verleden blijvend loslaten, zoals oude pijn? Hier leer je alle stappen & oefeningen om je gevoelens te uiten zodat je ze niet meer onderdrukt en zodat emotionele blokkades doorbroken worden…

Inhoud van deze pagina:

[Inleiding]

Belangrijk: we willen oude, onverwerkte emoties loslaten

Even een dubbel-check om absolute duidelijkheid te hebben: emoties zijn geweldig! We willen dan ook gewoon met emoties leven die in het hier-en-nu gebeuren. Oude emoties uit het verleden zijn een ander verhaal: we gaan niet met oude emoties leven. Het is goed om die emoties te verwerken. Dat ga je leren in dit artikel.

In de komende paragrafen ga je een heleboel tips, technieken en oefeningen vinden om je emoties echt te gaan voelen en om oude emotionele blokkades te doorbreken en op te heffen. Hierdoor raak je weer in contact met je gevoel, wat therapeutisch en helend werkt.

Verwerken van negatieve emoties en angsten: stap voor stap

Er zijn meerdere methodes voor het loslaten, en allemaal komen ze op dezelfde drie stappen neer:

  1. Bewust worden van de emotie.
  2. De emotie volledig accepteren, liefde geven en voelen.
  3. De emotie loslaten.
Hierna lezen:  Bergmeditatie: alle stappen en begeleiding

Kortom: we gaan aan de slag met bewustwording, compassie en gewoon lekker voelen. Laten we nu dieper ingaan op alle drie de stappen:

[Stap 1 – bewust worden dat de (oude) emotie er is]

emoties verwerken

Hoe kun je omgaan met emoties? Het begint allemaal met het opmerken van de emotie. Wil je oude/negatieve emoties verwerken en loslaten? De helft van het werk is bewustwording.

Als je jezelf afvraagt hoe je een oude emotie kunt verwerken, duidt dit erop dat je al mindful genoeg bent om de negatieve staat van je eigen geest te herkennen. Dat is al moeilijk zat, dus gefeliciteerd als je al zo ver bent gekomen!

Stap 1 is dus bewustwording dat die emotie er is en daarmee ben je al op 80%. ‘Vrees' is bijvoorbeeld aanwezig en jij weet dat nu. Fantastisch! Op naar stap 2…

[Stap 2 – de emotie volledig accepteren en voelen: het uiten van de emotie]

Dit is het proces van het accepteren van je gevoelens. Oude/negatieve emoties mogen niet zomaar weggewuifd worden, maar moeten erkend worden en de ruimte geboden worden zodat de druk van de ketel komt. Als je een naar/oud gevoel onderdrukt, uit het zich later alsnog op de een of andere (fysieke) manier, want op scheikundig niveau zijn emoties pure energie.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Kun je deze rauwe levensenergie onder ogen komen? Ga je deze emoties nu gewoon lekker voelen? Zoals ze zich in dit moment manifesteren? Dan branden ze op een gegeven moment op, omdat je ze helemaal ‘op' hebt gevoeld. Kortom: dit zou kunnen betekenen dat je een potje gaat huilen.

Je hoeft je niet goed te voelen. Je moet alleen goed voelen.

Voelen is het sleutelwoord. Ga niet op een logische manier met pijnlijke en traumatische emoties om, bijvoorbeeld door enkel te zeggen dat je depressie voelt. Dat is niet genoeg. Wees open voor de emoties die jij ‘depresseert'.

Nog geen doorbraak gehad? De reden is altijd: je blijft nog in je hoofd…

We zijn vaak bang om het echt te voelen, dus we gaan in ons hoofd zitten om dingen te rechtvaardigen, waarmee we de echte trauma-gevoelens ontlopen en ze geen aandacht en liefde geven…

Voel het. Voel datgene wat je niet wilt voelen. Voel het en wees vrij.
– Nayyirah Waheed

Verwerk ze niet met je verstand, maar voel! Omhul ze met een ruimte van liefde en compassie. Deze meditatieve activiteit kun je doen met de technieken verderop in dit artikel. Wees gewoon aanwezig met de emoties op dit moment. Mediteer en wees er voor jezelf. Met liefde, compassie en geduld. Niet om ervanaf te komen, maar om ervan te houden.

Gevoelens en emoties horen bij het leven. Eenzaamheid, verdriet en afwijzing horen bij het leven. En die heb je te voelen, want dan maken ze je schoon van binnen.

Blijf bij je pijn. Zonder het te proberen te veranderen, repareren, verdoven of kwijt te raken. Erken diepgaand wat er is, begroet het, eer het bestaan ervan, luister ernaar en zink in de mysterie ervan. Neem de radicale beslissing om je er nooit meer van af te keren. Het zijn je eigen kinderen.

Verdriet is alleen maar liefde in een vreemde vermomming.
– Jeff Foster

De pijn kan eindelijk gezien worden en niet meer weggedrukt worden. Als jij niet de trauma in jezelf ziet, toelaat en het omhult met liefde, dan wil je ego zich oké voelen over wie hij is door goedkeuring van buiten, of erger nog: het wil dat andere mensen trauma voelen, waardoor je negatief wordt naar anderen toe.

Het ego / verstand zal er soms tussendoor komen en weerstand bieden omdat het anders de dood van dat verhaal betekent die het heeft ontwikkeld om de echte trauma te kunnen ontlopen. En dat is ook oké. Het betekent dood gaan voor dat verhaal maar leven voor alles wat jij bent.

Als jij je eigen pijn geen liefde biedt, heb je anderen nodig om je liefde te geven. Geef je pijn liefde, en nu kun je ook begrijpen waarom andere mensen bepaalde dingen doen en kun je ook een ruimte van compassie en geduld voor hen zijn.

Als je je verslagen voelt en ellendig, doe dan niet alsof je spiritueel superieur bent. Ga gewoon zitten en je mag huilen. Je mag je ellendig voelen. Ontken zelfs het lijden niet. Anders bedrieg je jezelf. Geef het ook de tijd: een week, een maand of hoe lang het ook nodig heeft. En geef jezelf in die periode gewoon over aan het lijden. Dit hoort bij het leven. Daar is niks mis mee.
– Paulo Coelho

Het staat prachtig omschreven in het boek: ‘De edele kunst van not giving a f*ck’: het mag ook soms gewoon niet oké gaan. Stop met motiveren en oppeppen en stop met het erg vinden dat je je somber voelt. Anders voel je je twee keer somber, via twee lagen.

Voel de emotie zonder daar extra lagen bovenop te doen, zoals oordelen, gedachten of een tweede laag aan emoties.

Depressief? Omarm hem en hou van hem zoals hij is. Zit samen met de depressie, in stilte. Zeg er ja tegen. Accepteer het en maak het gevoel ‘erger': maak het zo sterk mogelijk door het helemaal toe te laten. Accepteren dat het soms gewoon erg is. Ga je niet meer rot voelen voor het rot voelen. Dat is een tweede laag die we niet willen.

Wees niet bezorgd dat je bezorgd bent. En als je dat doet, en je het ook weer gaat haten dat je dat doet, dan ben je bezorgd omdat je bezorgd bent omdat je bezorgd bent. Dat is ‘de vicieuze cirkel van de hel'. In plaats te weerstaan dat je je zorgen maakt: maak je gewoon zorgen! In plaats het lijden te weerstaan: lijd gewoon!

Gelukkig kun je met verschillende technieken in alle veiligheid naar een verleden negatieve emotie en ervaring kijken, maar je zal er wel echt naar moeten kijken om ervan te kunnen leren en om de druk van de ketel te brengen. Hoe kun je een tumor weghalen als je eerst niet weet waar het zit? Je kunt deze stap op verschillende manieren uitvoeren. Lees verder om al die stappen te ontdekken…

Hierna lezen:  60 NLP-Oefeningen & Tips Om Je Zelfvertrouwen Te Vergroten & Opbouwen

emoties verwerken

Manier 1 – Simpelweg de emotie volledig accepteren, uitnodigen, toelaten en doorvoelen

  • Accepteer de emoties die je observeert.
  • Voel de emoties.
  • Kanalisser de emoties door ze nu voor eens en altijd toe te laten.
  • Merk op dat je eventueel begint te huilen en dat er tranen komen.

Door dat allemaal te doen, zijn we bezig met het verwerken van de emotie. We zijn het namelijk aan het accepteren.

Laat jij de emotie toe, dan zegt de emotie: ‘Dan laat ik jou los.'

Je hoeft niet altijd blij te zijn. Je hoeft niet altijd gek of grappig te zijn. Je hoeft niks te zijn. Wanneer je dit soort humeuren vindt, accepteer ze en eer ze. Erken ze zodat ze daarna ook weer kunnen gaan. Laat het maar gewoon zijn. Het komt daarna vanzelf goed. Je mag boos zijn. En schreeuwen. En in een kussen slaan. En je bent nog steeds geliefd. En je bent nog steeds veilig. En je bent omgeven door wit licht.

In plaats van tegen je pijnlijke emoties te vechten: word er vrienden mee en voel de emoties echt volledig tot aan de andere kant van de tunnel. Daar is het weer licht. Blijf erin. Val er helemaal doorheen. Houd vol, zodat je het eindelijk kunt beëindigen.

Duik in de tunnel. Er is uiteindelijk licht aan het einde van de tunnel.

Dit kan een paar dagen of weken duren. Een emotie heeft maar één ambitie in zijn levensduur: het wil gevoeld worden. Daar hoort groeipijn bij, maar daarna voel je je geweldig. Opeens is daar de nieuwe jij en heb je jezelf bevrijd.

Wat je accepteert, heeft geen macht meer over je.

Zit, mediteer en laat de emotie zich uitleven. Wees er gewoon en doe niks. Even niets zeggen, doen, fixen, bezig zijn met ‘onzinnig bezig zijn' of wegvluchten op Facebook. Ga een uur zitten en wees er voor de emotie in plaats van een film te kijken of online te gaan.

Is dat eng? Voor wie is het eng? Voor je verhaal van de oude ik. Voel dat de angst tijdelijk is en je lichaam er altijd is.

Door de stappen in dit artikel uit te voeren, accepteer je dat je mens bent, en dat anderen ook mens zijn, inclusief alle tekortkomingen en imperfecties.

Én… geef jezelf de tijd! Heb geduld! Waarom moet het zo snel opgelost worden? ‘Ik ben al een paar minuten bang, ik wil stoppen!!!' Wees gerust bang gedurende een paar dagen! Liever dat dan dat je het nog jaren opgekropt meedraagt. Voel je gerust nu even goed shit. De oude manier zal je altijd shit laten voelen. Je bent groter dan alles waar je bang voor bent.

Wees eerlijk over wat je voelt. Wat je voelt, is wat je zou moeten voelen.

Hieronder vind je meer bronnen, scripts en oefeningen om je emoties volledig door te voelen:

Hierna lezen:  Bergmeditatie: alle stappen en begeleiding

Manier 2 – Observeer wat er is

Observeer de emoties die langskomen. Jij bent hier, en je kijkt ernaar, terwijl het daar is en het daar mag zijn. Merk op dat het niks te maken heeft met wie jij bent. Je observeert het en je voelt het zonder dat je het persoonlijk maakt.

Emoties komen en gaan als golven. Observeer ze, word er vrienden mee, voel ze en uit ze. Maar maak ze niet persoonlijk.

Manier 3 – Word vrienden met de emotie: stuur hem niet steeds weg als een ongewenst weeskind

Word vrienden met je emoties. Ontvang ze met liefde. Graag neem ik je mee in een nuttig en mooi metafoor van mindfulness-leraar dr. Vincent van der Burg…

Bij stap 1 van dit artikel werd je er al bewust van dat ‘Vrees' aan de voordeur van het feestje staat en erin wil komen. Nu is het tijd om ‘Vrees', de ‘ongenode gast' binnen te laten en de aandacht te geven die het verdient. Want als je hem abrupt wegstuurt, zal hij steeds weer terug willen komen om het feestje te verstoren.

Dit keer echter niet, aldus dr. Vincent van der Burg: ‘Vrees' voelt zich welkom, kiest een plekje en zal niemand meer lastigvallen omdat hij dit keer wél erkend wordt. Je hebt dus niet de wens dat deze emotie anders is, het weg te drukken of het te ontkennen. Laat het jouw gast zijn. Geef het thee.

Liefde is niet kieskeurig.

Ook auteur Jeff Foster ziet alle emoties als welkome gasten – je eigen kinderen zelfs. Lees onderstaand citaat van Jeff Foster maar eens.

Kom jullie, ongeliefde schepselen. Dakloze golven in de immense oceaan van het leven. Pijn, twijfel, schaamte, schuld. Bange wezens van het licht. Kruip allemaal uit je schuilplaatsen. Schuifel de duisternis uit. Je bent uitgenodigd op een groots feest.
– Jeff Foster, uit ‘De vrije val in het leven'

Dus is er droefheid, verdriet, angst, pijn of verwarring? Voel je dan vereerd dat deze onbegrepen gasten eindelijk hun thuis in jou mogen vinden, omarmd met je diepste respect en vriendschap. Het zijn stuk voor stuk jouw kinderen, dus verwelkom ze in je huis en laat ze hun vingers opwarmen bij de open haard.

Blijf bij dat echte gevoel alsjeblieft. Juist als het bijvoorbeeld droef is die op bezoek komt.

Hier is een dosis kwetsbaarheid voor nodig: je moet het maar durven om niet meer het ‘perfecte plaatje' op te houden zonder enige pijn en puinhoop. Om niet meer ‘de ontwaakte' te zijn die ‘het altijd wel weet' en ‘altijd gelukkig is'.

Wanneer gaan we ophouden met ‘doen alsof?' Wanneer gaan we de ‘schaduw' onder ogen komen, de onbegrepen ‘donkere kant' van het leven? Die golven van onszelf die niet op zichzelf negatief, zondig of duister zijn, maar slechts verwaarloosd en in de steek gelaten, verlangend naar huis? Wie komt deze weeskinderen van het leven tegemoet? Wie offert het ‘perfecte beeld' op voor het genot van het niet-weten? Deze ongewenste kinderen kunnen niet verdwijnen tot ze werkelijk vrij zijn om in ons te verschijnen. En als ze werkelijk vrij zijn, wie zou dan ooit nog willen dat ze verdwijnen? Als ze niet langer ongewenst zijn, is er dan nog een probleem? Zelfs het ongewenste is gewenst, hier in de onbegrensde ruimte die we zijn. Er is ruimte genoeg voor. Deze liefde maakt haar handen vuil om de weeskinderen te verwelkomen. Ze wil al haar kinderen, niet alleen de knappe. Ze is de moeder, de vader, de geliefde, de goeroe waar we altijd naar verlangd hebben. Door zichzelf vies te maken tot het niet meer viezer kan, zuivert de liefde zichzelf.
– Jeff Foster, uit ‘De vrije val in het leven', vrije vertaling

Bekijk zeker ook de dichtbundels van Jeff Foster, zoals ‘De vrije val in het leven.'

Hierna lezen:  Hoe Mediteren? 23 Meditatie-Tips & Oefeningen [Leren Mediteren]

Manier 4 – Voel de emotie zonder een verhaal eromheen

Je bent de emotie aan het voelen. Heel goed! Zie het ook aan voor wat het is: een emotie. Verder niks anders. Creëer er geen verhaal omheen. Het is zoals het is. De woede is daar. De woede is enkel woede, en zelfs enkel energie, als er geen verhaal omheen zit.

Voel de emotie zonder daar extra lagen bovenop te doen, zoals oordelen, gedachten of een tweede laag aan emoties.

We gaan de emoties (energie) ontdoen van taalkundige labels als woede en haat. Ook de labels ‘deze emotie hoort er niet' en ‘ongewenste emotie' zijn verleden tijd. We gaan de energie zonder vooroordeel toelaten, bekijken en voelen totdat het weer in iets anders overgaat. Maak er geen verhaal omheen en geef andere mensen niet de schuld.

Manier 5 – Voel de emotie zonder het persoonlijk te maken (geen identificatie)

Je uit het gevoel en je staat het gevoel toe zonder je eraan te hechten of je eraan te identificeren, dus zonder het persoonlijk te maken.

Ik sta het toe over me heen te gaan. En door me heen. Alleen ik (bewustzijn, niet de ‘kleine ik') zal overblijven.

Stel dat je angst voelt: het is wat het is in het veld van nu. En laat het daar dan zijn. Dan is het slechts nog energie, dat je voelt, met vibraties, en een ruimte ontstaat er dan omheen! En de ruimte groeit, terwijl je doorgaat met het toestaan van die angst. En zie dat die ruimte steeds groter wordt. Zoveel groter dan de pijn die erin zit. Eerst was er enkel de pijn, en ‘ik' was de pijn.

Erken de emoties als energie en zie ze als wolken die voorbij komen drijven in plaats van jezelf ermee te identificeren als stukje van jezelf. Jij bent de stilte, de ruimte, de enorme stilte die hun opkomst en verdwijning kent. Emoties komen en gaan weer, als in een golfbeweging. Én we leren tools om opties te creëren om hiermee om te gaan.

Manier 6 – Adem naar de emotie

Adem naar de emotie die je voelt. Adem naar het gevoel. Waar is het in je lichaam? Adem daar naartoe.

Laat het verdriet toe, want “dan kan de plek van verwonding in een plek van bevruchting veranderen. Dan stroomt het weer.”

– Hannah Cuppen

Manier 7 – Behoud de lessen van de oude emotie (Tijdlijntherapie)

Binnen Tijdlijntherapie is het behouden van levenslessen uit een situatie een cruciaal onderdeel voor het verwerken van oude emoties. Onthoud dit: Iets kan in vrede verdwijnen zodra het ons heeft geleerd wat we moeten weten. Het is dus erg krachtig – en zelfs iets positiefs – om de lessen te trekken uit een ervaring die ons achtervolgt.

Hierna lezen:  60 NLP-Oefeningen & Tips Om Je Zelfvertrouwen Te Vergroten & Opbouwen

Je leerde dingen die belangrijk waren voor je, en die dingen leerde je dankzij die ervaring. Wees open voor die prachtige lessen en cadeaus. Preserveer ze en spreek uit dat je bereid bent de rest te laten gaan. De lessen houden we. De oude emoties kunnen we laten gaan.

Je emoties zijn je kindjes. Wat willen deze kindjes tegen je zeggen? Wat is hun boodschap?

Die oude emoties kunnen we vervolgens loshaken. Heb je de lessen getrokken uit een significante emotionele gebeurtenis? Visualiseer dan een haak rechtsonder van het beeld van die gebeurtenis. Haal de hak van het beeld af. Voel hoe de emoties weg zijn…

Je leerde dingen die extreem waardevol zijn. Toch? Bewaar ze op een speciale plek!

Voor je iets weggooit, vraag je het onbewuste of er leerpunten zijn die bewaard moeten worden. Je weet dat je iets geleerd hebt van die gebeurtenis, en het is belangrijk te leren van het verleden, dus je mag die leerpunten door je onderbewustzijn laten bewaren.

Be proud of your scars.

Waardeer de negatieve emoties voor hun alarmfunctie en de leiding die ze je geven: ze sturen je de goede richting op een maken je een beter mens. Emoties zijn tenslotte je navigatiesysteem naar de wet van aantrekking. Emoties zijn raadgevers die jou iets te zeggen hebben. Wellicht luister je er de volgende keer extra goed naar – en ben je er zelfs dankbaar voor.

Als je die emoties bruut wegstopt, is het alsof je tegen die wijze stem zegt: hou je bek.

Manier 8 – Behoud de positieve intentie (Herkaderen)

Wat is de positieve intentie van zo'n emotie? Van zo'n verdedigingsmechanisme? Genereer een andere keuze voor de positieve intentie van de oude emotie. Leg je defensie neer, word kwetsbaar en geniet van de vrijheid, kracht, vreugde, liefde, genezing en inspiratie.

Dit is de herkader-techniek. Hoewel alle technieken herkader-technieken zijn, wordt het herkaderen van de positieve intentie vaak de standaard-herkadertechniek genoemd. Om specifiek te zijn, kun je dit uitvoeren met de N-step Reframe-techniek.

Het enige wat gevoel wil, is gevoeld worden. Zeg er ook dankjewel tegen. Dan verliest het zijn macht.

Manier 9 – Vergeef

Vergeving is ook een manier om oude emoties blijvend te verwerken. Zeg: ‘Ik vergeef mezelf en ik vergeef de ander.'

Forgive and delete.
– Gabrielle Bernstein

Manier 10 – Zelfcompassie: mediteer op liefdevolle vriendelijkheid voor je emoties

Mediteer op liefdevolle vriendelijkheid. Als je dat doet, raken de giftige stoffen hun grip op jou kwijt.

Het enige probleem met verdriet, wanhoop, woede, hopeloosheid, angst, ellende, is dat je ervan af wil. Dat is de enige barrière. Je zult met hen moeten leven. Zij zijn de situaties zelf waarin het leven moet integreren en groeien.
– Osho

Manier 11 – Praat met anderen over je emoties

Praat erover. Met zoveel mogelijk mensen. Zing dus je blues: laat aan een aantal luisterende oren ‘jouw' oude lijdensverhaal weten.

Hierna lezen:  Gemoedstoestanden, wat zijn het en wat kun je ermee?

Manier 12 – Gebruik de Kübler-Ross Rouwverwerkingscurve

In de boeken van Kübler-Ross, zoals De Cirkel van Het Leven, wordt op een heel mooie manier verteld hoe je om kunt gaan met emoties zoals verdriet bij het rouwen.

De Kübler-Ross-rouwverwerkingscurve, ook wel bekend als de vijf fasen van rouw, is een model dat de emotionele en psychologische reacties beschrijft die mensen kunnen ervaren bij het omgaan met verlies en verdriet. Het model is ontwikkeld door de Zwitsers-Amerikaanse psychiater Elisabeth Kübler-Ross en werd voor het eerst gepresenteerd in haar boek “On Death and Dying” uit 1969. Hier is een samenvatting van de vijf fasen:

1. Ontkenning: In deze fase kunnen mensen moeite hebben om het verlies te accepteren. Ze kunnen zich terugtrekken en weigeren te geloven dat het verlies daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dit kan een tijdelijke beschermende reactie zijn tegen de overweldigende emoties.

2. Woede: Na de ontkenning kan woede naar voren komen. Mensen kunnen zich gefrustreerd, boos of onrechtvaardig behandeld voelen. Deze emoties kunnen gericht zijn op anderen, op zichzelf of zelfs op de persoon die is overleden.

3. Onderhandelen: In deze fase proberen mensen vaak een soort overeenkomst te sluiten om het verlies ongedaan te maken. Ze kunnen zichzelf beloven beter te worden of iets te doen om de situatie te herstellen. Dit kan een poging zijn om grip te krijgen op de situatie.

4. Depressie: Depressieve gevoelens kunnen naar voren komen wanneer het besef van het verlies dieper doordringt. Mensen kunnen zich verdrietig, leeg en machteloos voelen. Dit is vaak een periode van diepe emotionele verwerking.

5. Aanvaarding: Uiteindelijk, na het doorlopen van de eerdere fasen, kan er een zekere mate van aanvaarding optreden. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de persoon gelukkig is met het verlies, maar eerder dat ze geleidelijk leren omgaan met de nieuwe realiteit zonder de persoon of het object van verlies.

Het is belangrijk om op te merken dat niet iedereen alle vijf fasen in dezelfde volgorde of intensiteit doorloopt. Sommige mensen kunnen bepaalde fasen overslaan of er langer in blijven hangen. Rouw is een zeer persoonlijke ervaring en kan sterk variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden en persoonlijkheid. Het model is bedoeld als een hulpmiddel om inzicht te krijgen in de mogelijke emotionele reacties die rouwenden kunnen doormaken, maar het moet niet strikt worden toegepast op elke situatie.

Manier 13 – Vertrouw op de liefde van je hart tijdens het uiten van je emoties

Vertrouw op je hart als een kracht wat er altijd voor je zal zijn en zie je angst onder ogen als een voorbij gaand iets. Geef het de ruimte om te bedaren. Haal ondertussen heel bewust adem en verbind jezelf met je hart.

Hierna lezen:  Wat is ego / pijnlichaam? Kun je het loslaten? [41 Tips & Inzichten]

Vind de liefde en positieve intentie van het hart, wat de pijnlijke emotie onthult. En stel je in gedachten voor dat je vanuit je hart handelt en hoe jouw compassie en liefde zich ook uitbreiden naar anderen.

Pijnlijke gevoelens of andere gedachten hoef je niet compleet de macht te geven zodat ze bepalen wat je doet of zegt. Je kunt op dat moment gewoon voor je hart kiezen. Dat is erg lastig als je een pijnlijke emotie voelt, maar die optie is er wel altijd.

De pijnlijke gevoelens, oordelen, gedachten en negatieve emoties hoeven je daden en woorden niet te beheersen, zelfs niet op het moment dat je ze toelaat en ervaart. Hoe vaker je deze emoties toelaat zonder dat ze jou overnemen, des te meer ze hun macht over je verliezen. Ze komen nog wel eens op, je voelt ze nog wel, ze doen nog steeds pijn, maar ze beheersen je leven niet meer.

Negatieve emoties zullen er altijd blijven zijn, ze zulllen altijd je pad blijven kruisen, ook al sta je in verbinding met je hart. Ze zijn dus normaal. Kies er echter voor om ze niet de volledige macht te geven als je er uiting aan gaat geven. Wees bewust van ze, onderzoek ze, laat ze toe én overspoel ze met liefde vanuit je hart.

Manier 14 – Voel en omarm je kwetsbaarheid

Ik heb meer dan 12 artikelen geschreven met mooie teksten en tips die op de een of andere manier met kwetsbaarheid te maken hebben. Klik hier om deze artikelen over kwetsbaarheid te bekijken.

Als je de kwetsbare pijn en puinhoop in je leven durft te voelen, dan betekent het dat je intens leeft. Je hebt gevoel en je voelt alles!

Manier 15 – Maak er een gewoonte van om je emoties direct te uiten

Voel je emoties altijd direct en uit ze letterlijk. Zijn er andere mensen in de buurt, loop dan de ruimte uit, vind een plek waar je alleen bent en geef direct uiting aan de emoties die je voelt. Authentiek, congruent en eerlijk.

Je mag emoties voelen en uiten. Graag zelfs gewoon direct! Maar je mag er niet ongecontroleerd naar handelen. Er is een goede manier om ze te uiten.

[Stap 3 – Nu je de emoties aandacht hebt gegeven, kun je ze als volgt loslaten]

emoties verwerken vrij

Tot slot vind je hier een speciale meditatie voor het laatste zetje om de oude emoties los te laten. Je zal merken dat je onderstaande meditatie om emoties los te laten, niet eens meer nodig is doordat je jouw emoties al hebt verwerkt met de vorige technieken. Toch is het soms fijn om onderstaande meditatie er ook achteraan te doen voor de volledigheid.

Ontspan…
Laat je schedel, voorhoofd en gezicht ontspannen.
Laat je tong, keel en schouders ontspannen.
Laat je rug, buik en dijen ontspannen.
Laat je ademhaling in vrede zijn terwijl je je benen en voeten ontspant.

Merk op hoeveel je vasthoudt / vast hebt gehouden.
Als je het met je lichaam doet, doe je het met je verstand en vice versa.

Zeg met mij…
Ik ben dankbaar voor ál mijn gevoelens én ik ben bereid te laten gaan.
Ik laat alle spanning los.
Angst…
Ik laat alle woede los….
Ik laat alle {oude emotie} Ios
Verdriet….
Schuld….
Laat alle {oude emotie} gaan…
Oude beperkingen…
Ik laat gaan en ik ben in vrede.
Ik ben in vrede met mezelf.
Ik ben in vrede met het proces van leven.
Ik ben veilig.

Lever dit allemaal in…
Al je wonden, pijn, weerstand, angst, oordelen, cynisme, woede en last… en laat liefde die plekken innemen.

Affirmeer…
Het verleden is voorbij. Nu is nieuw. ‘Beste God, ik ben terug!' Laat jezelf weer onschuldig en vrij zijn en klaar om ja te zeggen tegen nieuwe genezing, geluk en een nieuwe toekomst.

En doe tot slot een patroononderbreking. En waar een patroononderbreking is, daar is ook de mogelijkheid voor ‘fractionatie‘. Ga gewoon lekker terug in het (bijvoorbeeld) sombere gevoel dat we zojuist verwerkt hebben. Voel de somberheid weer volledig. Nadat je klaar bent, doe je gewoon weer een patroononderbreking, zoals een dansje. En ga daarna weer in het depressieve gevoel zitten. En doe daarna weer een patroononderbreking. En voel je daarna weer somber. Zo ga je er constant in-en-uit.

Hierna lezen:  Onthechting & Leren Loslaten: 24 Gouden Inzichten

Eigenlijk is dat loslaten niet eens nodig: streef niet naar ‘beter worden'…

streven naar heling

Die laatste stap – het loslaten – is eigenlijk niet nodig. Graag illustreer ik dit met een casus van lezer Toos.

Met veel aandacht heb ik uw artikel gelezen over het verwerken van oude, lastige emoties. Ik lees dat ik de emotie die pijn doet, moet doorvoelen. Mijn probleem is dat ik het idee heb dat iedere vrouw leuker/ interessanter is dan ik ben.

Ik was als kind ongewenst, van het verkeerde geslacht. Mijn vader was daar naast een vreemdganger, dronk te veel en heeft zich nooit als vader gedragen. Mijn moeder heeft zich nooit met me bezig gehouden. Het deed er absoluut niet toe hoe het met me ging. En nog niet.

Ik weet niet hoe ik mijn probleem kan aanpakken volgens uw advies. Moet ik mij richten op mijn gevoel niet goed genoeg te zijn of op mijn onzekerheid wat andere vrouwen betreft? Daar uit het zich vooral.

Mijn antwoord:

Hartelijk bedankt voor je openheid en voor je vraag.

Je vraagt: “Moet ik mij richten op mijn gevoel niet goed genoeg te zijn of op mijn onzekerheid wat andere vrouwen betreft?”

Mijn persoonlijk antwoord is: beide. Voel hoe ongewenst je leek te zijn en hoe dat voor je voelde en hoe dat nog steeds voelt. Voel ook hoe onzeker je je voelt. Voel ook hoe niet-genoeg je je voelt. Houd geen mooi weer op maar duik ineen. Jammeren mag ook. Misschien gaat het zelfs over in huilen.

Als je mij om een suggestie zou vragen over wat je de komende tijd kunt doen, dan zou ik je dit taakje geven: Blijf een half jaar somber en onzeker. Je hoeft van mij niet ‘beter te worden' – en ook niet van jezelf – en van niemand. Het hoeft niet volgende week allemaal opgelost te zijn. Of morgen. Of vanmiddag. Of volgende maand.

Wees lief voor jezelf door niet anders te willen zijn, maar jezelf gewoon de tijd te gunnen om te doorleven wat je voelt – wat gevoeld wil worden.

Wees heerlijk onopgelost de komende 6 maanden. Embrace the suck. Het hoeft niet verbeterd te worden. Je bent zelfs al heel.

Haar reactie – met een knipoog:

De moed zakt me wel in de schoenen bij het idee een half jaar somber te moeten zijn.

Mijn antwoord:

En het is eigenlijk ook prima dat de moed je in je schoenen zakt. Laat het ‘beter worden' maar voor de komende periode maar uit je hoofd.

Inderdaad:

Ik mediteer veel en dat doet me goed.

Aha, uitstekend, want wat is meditatie? Inderdaad: niet-streven.

Je bent in ieder geval al perfect bezig. In je meditaties heb je aandacht voor wat je allemaal voelt. Uitstekend! Als je dat doet, ga je dat niet met de intentie doen om er “beter” door te worden. Je hoeft van mij niet te streven naar een betere toekomst waarin je “genezen” bent. Als ik het goed heb begrepen, is dat belangrijk bij mediteren.

Wellicht hoef je het ook niet formeel mediteren te noemen, maar gewoon ‘me gewoon even rot voelen.' Ook als je naar buiten gaat of met anderen bent.

Is dat niet verfrissend? Na al die jaren steeds maar willen genezen, kun je nu eindelijk inzien dat je – hier, nu – al compleet en heel bent.

Hierna lezen:  Emotie-Eten Overwinnen & Afleren [Emotionele Eter Betekenis] [6 Tips]

Oefening – Volgen in negativiteit, daarna leiden naar positiviteit

  1. B vraagt aan A om aan een aspect van haar leven te denken waar ze nu negatief over denkt/voelt.
  2. B parafraseert of echoot de negatieve gedachte/gevoel van A.
  3. Vraag: “Wat doet het met je?”
  4. Parafraseer nu beide antwoorden: “ Je denkt/voelt dat je niet slank genoeg bent en daar ben je gefrustreerd over.”
  5. Vraag nu: “Hoe komt het dat je hier negatief over denkt/voelt?”
  6. Verwerk de emotie aan de hand van de technieken van dit artikel (hierboven).
  7. “Kun je iets veranderen aan de situatie? Zo ja, wat? Zo nee, hoe zinvol is het dan om negatief te denken/voelen?”
  8. “Zijn er nog meer dingen die je kunt doen om het om te draaien naar iets positiefs?” Uiteindelijk is de officiële vorm van Tijdlijntherapie® het meest geschikt om negatieve emoties uit het verleden een nieuwe betekenis te geven, waardoor ze oplossen.

Alle stappen uit dit artikel zijn impliciet en expliciet aanwezig in de volgende methodieken

Doe een ‘Helende Reis'

De Helende Reis is gebaseerd op onder andere het voelen van je emoties en het vergeven van jezelf en anderen. Ook zou je kunnen stellen dat je op deze manier het principe van Hawkin's Consciousness Scale (Google-afbeelding) aan het toepassen bent. Je gaat namelijk steeds door een laagje heen zodat je iedere keer in een steeds bewustere vibratie terechtkomt.

Mindfulness

In meditatie en mindfulness is een van de onderdelen: het erkennen, observeren en voelen van je emoties zonder dat je ze persoonlijk maakt.

Actieve meditatie

Een van de hoofdzaken van actieve meditaties – bekend van Osho – is het uiten van emoties. Het is een meditatie, maar het werkt als therapie – net als alle vormen van meditatie. Hier vind je een aantal actieve meditaties, waaronder de Osho Mystic Rose-meditatie.

NLP & Tijdlijntherapie

Daarnaast zijn er vele andere methoden om emoties te verwerken. Zo is Tijdlijntherapie® een erg geschikte manier om oude emoties los te laten, waarbij je eerst de lessen accepteert, en vervolgens al het oude loslaat. Herken tijdens de coachingsessies vervelende herinneringen en trauma’s bij je cliënt: ‘Significante emotionele gebeurtenissen’ (SEE's). Behandel ze om problemen zoals stress op te lossen. Houd bij SEE's in ieder geval rekening met het volgende:

  • Pas er in ieder geval mee op, en voer een congruentie-check uit door het onderbewuste van de cliënt te vragen of het ermee instemt om het te behandelen. Om vragen te stellen aan het onderbewuste kan bijvoorbeeld een pendel gebruikt worden. Het volstaat ook om het in woorden aan de cliënt te vragen.
  • Misschien is het helemaal niet ecologisch voor de cliënt om een negatieve emotie of ervaring los te laten. Dan kun je de volgende suggestie meegeven: “Vraag nu aan je onderbewustzijn om uit die gebeurtenis alle nuttige, creatieve mogelijkheden en lessen die je tot nu toe nog niet hebt benut, uit te filteren en veilig op te bergen. Zo zullen ze niet verloren gaan en zullen ze op een gepast moment toegankelijk voor je zijn.”
  • De negatieve emoties van herinneringen kun je loslaten door er gedissocieerd ernaar kijken. Je kijkt dus naar je eigen lichaam.
  • Die significante emotionele gebeurtenis is waarschijnlijk niet afgesloten, dus je kunt teruggaan om het af te sluiten.
  • Als een cliënt een vrij zwaar onderwerp zoals een trauma wil behandelen, moet je dat aan een ervaren medische dokter overlaten.
  • Als de cliënt wat angstig is om terug te gaan naar een negatieve herinnering kun je haar geruststellen door te zeggen dat ze voor de gebeurtenis veilig was en ook na de gebeurtenis. Alle NLP-oefeningen worden namelijk netjes afgesloten op een veilig punt.
  • In veel oefeningen worden opzettelijk niet zo leuke emoties ontdekt. Vertel de client dat dit gedaan wordt om tot inzichten te komen. Het geeft je de wijsheid die je nodig hebt in toekomstige contexten. Denk eraan om steeds aan de client te vragen: “Wat voor inzicht heb je gekregen?” Bovendien motiveert het je extra omdat je hierdoor weet hoe onprettig het is om je doelen niet te bereiken.
  • Ben je met het coach-model bezig terwijl er ongewenste emoties opkomen? Laten we ze naar huis brengen, naar de hindernissen, waar ze horen. Ze zitten daar, daar leven ze. We accepteren ze. We hebben daarnaast een de optie om naar de hulpbronnen te gaan wanneer nodig: we hebben opties en keuzes.
  • Eerst volgen: “Je ervaart de aanwezigheid van dat negatieve gevoel. Het is daar. Laat het er zijn en accepteer het.” Hierna kan je de cliënt hiervan laten dissociëren. Je vraagt de client om erbuiten te staan. Hierdoor kun je de ervaring begrijpen zonder de gevoelens te voelen. Je kunt het nu waarnemen vanaf een afstandje. Neem nu de lessen en bewaar ze veilig. Daarna kun je leiden naar: “Heb je ook keuzes in hoe je je wil voelen? Je hoeft er niks voor te doen om vrij te zijn. Je kunt het loslaten. Niet onderdrukken, maar loslaten en begrijpen. Je laat je geluk er niet van afhangen.”
  • Je kunt als tussenstap ook eerst verwarring veroorzaken (patroononderbreking). Verwarring is een erg nuttige tool voor coaches om in te zetten: vóórdat je de oplossing installeert.

Vreugde en verdriet gaan na hun piek weer naar het gemiddelde, dus wees niet verrast als je na vreugde weer terug gaat.

  • Je kunt de cliënt vertellen waar onze ‘vaardigheid’ om angsten te hebben vandaan komt. Onze voorouders hadden angst nodig om te overleven tijdens het plukken van bessen. Het zien van een sabeltandtijger activeerde hun vecht-of-vlucht-respons. Ons brein leidde automatisch al onze energie naar onze spieren zodat we konden vechten of vluchten. Dit heeft de levens van onze voorouders gered. Dit zit nog steeds in ons, maar het werkt erg beperkend in de 21e eeuw. Angst voor een spinnetje, angst om te spreken of angst voor de tandarts zijn bovendien een ander verhaal dan wanneer er een haai achter je aan zit (dat is pas terechte angst!). In de meeste gevallen betreffen dit soort angsten irrationele angsten, waar je jezelf vanaf kunt helpen met NLP. Aangezien de dreiging geen fysieke dreiging is, zoals onze voorouders die wel hadden, mag je er veilig vanuit gaan dat de angst via je onderbewuste onterecht is ontstaan en verwerkt kan worden.

Regeer je emoties. Word er niet door geregeerd. Dit is het verschil tussen een jongen en een man, of een meisje en een vrouw.

Succes met het doorbreken van jouw emotionele blokkades

Nu we aan het einde van dit artikel gekomen zijn, heb je antwoord op de vraag: ‘Hoe verwerk je emoties?' Werken met emoties is een belangrijk onderdeel van de NLP Practitioner Opleiding. Onder andere tijdlijn-technieken worden in zo'n opleiding behandeld. Bekijk tot slot ook het artikel dat specifiek ingaat op het verwerken van schuldgevoelens.

Hierna lezen:  Zelfgenezend Vermogen Activeren? 15 Praktijktips & Uitleg

Wat doe jij met negatieve emoties, hoe laat jij ze los? Laat het weten in de reacties.

Praktisch boek over proactief omgaan met emoties

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met emoties aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: