Positieve gezondheid: wat is het, hoe werk je eraan en wat is het effect ervan? Positieve gezondheid – bedacht door Machteld Huber – is de laatste jaren zeer populair, dat is ook niet zonder reden. Maar wat is positieve gezondheid en hoe pas je het toe in je dagelijks leven? Dit en nog veel meer beantwoorden we in dit artikel.

Expertbijdrage | Bas van Dalen

Wat is positieve gezondheid?

De kans is groot dat je bij het horen van het woord “gezondheid” spontaan aan de lichamelijke kanten van gezondheid, ziekten en klachten denkt. Positieve gezondheid legt de nadruk op wat je nog wél goed kunt en wat je veerkracht is in fysieke, emotionele en sociale uitdagen die je voortdurend tegenkomt in je leven. De officiële website van Positieve Gezondheid is: Institute For Positive Health. Ook is het officiële boek van Machteld Huber aan te raden.

Feiten over de beweging; positieve gezondheid

De oorspronkelijke bedenker van het concept is Machteld Huber. Zij is een voormalig huisarts die werd gevraagd om na te denken over een nieuwe definitie van gezondheid. Deze vraag kwam met name, omdat veel artsen de huidige definitie van het WHO onvolledig vonden.

Als antwoord op de vraag, kwam Hubert, samen met de organisaties ZonMw en de gezondheidsraad met een nieuwe definitie, namelijk: “gezondheid is het vermogen om je aan te passen en zelf te beslissen hoe om te gaan met de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.

Het werk van Machteld Huber wordt in verschillende organisatie waar zorg wordt verleend positief ontvangen. Naar aanleiding van deze positieve feedback heeft Huber samen met twee coauteurs, Huisartsen Hans Peter Jung en Karolien van den Brekel-Dijkstra een boek over positieve gezondheid geschreven. Dit boek is vooral geschreven als inspiratie en handleiding voor huisartsen om positieve gezondheid toe te passen.

Het verschil tussen positieve gezondheid en traditionele gezondheidszorg

‘Traditionele’ gezondheidszorg focust zich op de ziekten en klachten van patiënten, om deze op te lossen krijgen de patiënten dan een behandeling. Deze behandeling is vaak hetzelfde voor veel patiënten. Zo krijgt iemand die last heeft van hoofdpijn, vaak Paracetamol voorgeschreven.

Hierna lezen:  Top 10 Beste Gezondheidsexperts Van Nederland [2024]

Positieve gezondheidszorg focust zich op wat niet meteen zichtbaar is bij een persoon; hoe een persoon zich voelt, of het zijn plaats heeft kunnen vinden in de samenleving en hoe mentaal sterk deze persoon is. Ook wordt er niet gekeken naar wat door ziektes of ouderdom niet meer kan, maar wel naar wat wel nog mogelijk is.

De 6 belangrijke pijlers van positieve gezondheid

Voormalige arts en onderzoeker Machteld Huber was de eerste die het idee van positieve gezondheid bedacht. Ze richtte dan ook het Institute for Positive Health, afgekort IPH, op. Ze ontwierp een gespreksmiddel, ook wel het spinnenweb genoemd. Dit spinnenweb bestaat uit 6 belangrijke pijlers van positieve gezondheid namelijk:

  • Lichaamsfuncties: ik ben gezond en fit, en onderhoud mijn lichaam.
  • Mentaal welbevinden: ik voel me goed in mijn vel, en ben voor het grootste deel van de tijd vrolijk.
  • Zingeving: ik maak me geen zorgen over mijn toekomst, omdat ik erop vertrouw dat deze goed zal zijn.
  • Kwaliteit van leven: ik geniet van het leven en al wat het te bieden heeft.
  • Meedoen: ik ben sociaal actief en heb veel contact met andere mensen en de buitenwereld
  • Dagelijks leven: ik ben zelfstandig en ik verzorg mezelf uitstekend.

De 6 pijlers van positieve gezondheid als basis voor een goede zorg

Zorgmedewerkers kunnen in gesprek gaan met de patiënt of cliënt bespreken welke pijlers belangrijk zijn in het leven van de cliënt en welke geoptimaliseerd kunnen worden. Door aandacht te geven aan de pijlers die belangrijk zijn voor de patiënt wordt de positieve gezondheid van de patiënt verbeterd en kan deze persoon meer rust of welzijn vinden in zijn leven.

Het meten en evalueren van positieve gezondheid

De 6 pijlers zijn handig om even stil te staan bij je eigen positieve gezondheid, maar zijn zeker geen meetinstrument. Veel mensen willen toch hun voortgang in het traject naar een betere positieve gezondheid in kaart brengen. Je zou jezelf dan een score dat loopt van 0 tot 10 kunnen geven op elke pijler. Deze score moet je wel niet gaan vergelijken met andere mensen, het is immers enkel een persoonlijke evaluatie.

Wanneer je je positieve gezondheid evalueert, zijn er enkele vragen die je jezelf moet stellen. Dit zijn vragen zoals: Wat zou ik willen verbeteren, en vind ik mijn scores voldoende? Iedereen heeft namelijk andere doelen en interesses. Zo kan iemand zichzelf een score van “maar” 4 geven op de pijler van deelnemen in de maatschappij, en daar heel tevreden mee zijn. Een andere persoon kan zichzelf een 8 geven op deze pijler, en daar absoluut niet blij mee zijn.

Hierna lezen:  Beste boeken over positief denken: Positiviteit top 10 [Boekentips]

Wanneer je jezelf deze vragen hebt gesteld kun je ook op zoek gaan naar een gezondheidswerker. Samen met deze zorgmedewerker, kun je je pijlers dan verbeteren. Uiteraard kun je de hulp van een zorgmedewerker ook al inschakelen voor het evalueren van je positieve gezondheid.

Het effect van positieve gezondheid: waarom deelnemen aan het traject naar positieve gezondheid?

Je weet nu al wat positieve gezondheid is, maar waarom zou je ook aan jouw positieve gezondheid werken? En wat zijn de voordelen of de effecten ervan? Positieve gezondheid heeft een positief effect op diverse zaken in je leven, hieronder hebben we de positieve gevolgen, die aangegeven worden door mensen die aan het traject hebben deelgenomen, op een rijtje gezet.

  • Compassie
  • Betere kwaliteit van geleverd werk
  • Rust vinden (bv in familie of simpelweg in het leven)
  • Beter voor zichzelf kunnen zorgen
  • Meer vertrouwen ervaren
  • Optimistischer zijn
  • Vaker tevreden zijn
  • Meer energie ervaren
  • Plezier ervaren aan werk
  • Meer geluk vinden en ervaren

Zoals je ziet, zijn er veel positieve gevolgen verbonden aan positieve gezondheid. Dus waar wacht je nog op? Naast natuurlijke supplementen, bestaan meer dan genoeg redenen om te beginnen met het verbeteren van jouw eigen positieve gezondheid! Dit kan je alleen proberen, maar de hulp van een zorgmedewerker of een andere persoon (bijvoorbeeld een familielid of vriend) kan altijd handig zijn.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: