Wat zijn positieve gedachten? Wat is positief denken? Waarom werkt het en waarom is het zo krachtig? In dit artikel ontdek je de kracht van positief denken over jezelf, situaties en anderen.

Gastbijdrage door Niels van Solkie.nl

Positief denken werkt

Positief denken leidt tot een positieve benadering van zaken en dat leidt tot positieve resultaten.

Een mooi voorbeeld is het onderzoek in een autofabriek, waar een aantal werkploegen werd gevraagd om de positieve, sterkste kanten van medewerkers te benoemen. De resultaten daarvan werden zowel individueel als in de groep met elkaar gedeeld. Vervolgens mochten twee ploegen de taken herverdelen, op grond van ieders kwaliteiten. Na zes maanden bleek dat de productiviteit van die twee ploegen 50% was gestegen ten opzichte van de andere ploegen.

Positief denken werkt dus, maar waarom doen we dat dan niet?

Wat is positief & negatief denken? Dan moeten we eerst weten wat goed & slecht is…

Er zijn drie manieren om dingen te benaderen.

  • Positief
  • Negatief
  • Volledig neutraal

Dat laatste klinkt eenvoudig, maar blijkt in de praktijk knap lastig. Want we dragen allemaal onze opvoeding, overtuigingen, ervaringen en gedachten met ons mee. En dat kleurt altijd onze waarneming.

Probeer maar eens neutraal over iets als oorlog te denken. Of over eten van een fastfoodketen – terwijl dingen en gebeurtenissen op zichzelf niet goed of slecht zijn. Het is de waarde die wij eraan toekennen.

Bij de meeste tieners loopt het water al in de mond als ze denken aan een hamburger met friet. Mensen die bewust gezond of diervriendelijk willen eten, verafschuwen die gedachte. Wat de één goed vindt, vindt de ander slecht. Wat vroeger heel normaal was, vinden we tegenwoordig niet meer kunnen.

Denk aan het aderlaten in de Middeleeuwen of recenter: binnen roken in het bijzijn van kinderen. Wat ooit goed was, is nu slecht.

Maar bestaan goed en slecht wel?

Hierna lezen:  Positieve Gezondheid [Betekenis, Effecten & 6 Pijlers]

Wat je denkt, bepaal je zelf… maar toch denken we vaak negatief

Als neutraal denken zo goed als onmogelijk is, blijven er nog twee opties over: negatief denken en positief denken. Gedachten overkomen je immers niet; daar ben je zelf bij.

Maar als je eenmaal in een negatieve gedachtenspiraal zit, kunnen je gedachten wel met je op de loop gaan. De angst regeert en je gaat er ook naar handelen. Je gaat bevestiging zoeken voor je negatieve gedachten en die vind je altijd wel. En daarmee versterk je de negatieve overtuiging.

De reden dat veel mensen de neiging hebben om negatief te denken, is dat het een vorm van veiligheid biedt. Als we maar van het slechtste uitgaan, dan kan het daarna alleen maar meevallen.

Negatief denken wordt ook door anderen gestimuleerd. Kijk naar een gemiddelde nieuwsuitzending en probeer dan maar positief te blijven denken. Toch ben je zelf degene die dat bepaalt.

Positief denken werkt aanstekelijk, dus het is ook weer niet zo moeilijk

Zodra je de knop weet om te zetten naar positief denken en het positief benaderen van dingen, gebeurt er iets. Je gaat je beter, vrolijker en optimistischer voelen. Doordat je dat ook uitstraalt, zullen anderen ook positiever op jou reageren.

Positief denken betekent denken in mogelijkheden en dat leidt tot creatie. Andere mensen vinden dat prettig en voelen zich aangetrokken tot de energie die het oplevert.

Als je bedenkt dat goed en slecht niet bestaan, maar beide een waarde zijn die we aan dingen toekennen, kun je altijd kiezen voor het positieve.

Heb je de neiging om iets als slecht of negatief te bestempelen? Probeer het dan anders te benaderen. Draai het om, bekijk het van de andere kant en zoek naar het positieve aspect.

Dus… Wat is positief denken precies?

Positief denken is, met andere woorden, niet focussen op wat er fout gaat, maar op wat er goed gaat. Het heeft ook te maken met de waarde van een les inzien. Ga je de fout in? Dan kan je daar eindeloos verdrietig, boos of moedeloos van worden, maar je kunt ook focussen op wat je geleerd hebt. Dat is een positieve instelling. Een tegenslag is iets dat je overwinnen kunt en waar je van kunt leren. Positief denken is dus niet hetzelfde als de feiten proberen te negeren.

Hoe kun je positief denken toepassen in je werk? De 2 belangrijke tips

Als goed en slecht niet werkelijk bestaan en je altijd kunt kiezen tussen negatief en positief, dan is het de moeite waard om hiermee aan de slag te gaan op de werkvloer.

  • In plaats van alle aandacht te richten op wat er fout gaat? Liever benoemen wat er goed gaat en wie wat goed doet.
  • In plaats van te investeren in het terugdringen van verzuim? Investeren in het geluk van al die medewerkers die er wel zijn. Energie steken in de kwaliteiten van mensen, zodat ze werk gaan doen wat ze in hun kracht zet.
Hierna lezen:  Beste boeken over positief denken: Positiviteit top 10 [Boekentips]

Zoals het onderzoek in de autofabriek liet zien: als je mag doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt, dan komt het resultaat vanzelf.

Positief denken: nog meer praktische tips

Zoals hierboven al is aangegeven, zijn er verschillende tips om positiever te denken. Dit zijn trucjes om de waarde van een wijze les of tegenslag in te zien. Het is niet hetzelfde als je ogen afkeren van alles wat “lelijk” of “slecht” is. Het is simpelweg het leggen van focus. Als je een mooie tekening maakt, waarin je met één lijntje bent uitgeschoten, kun je twee dingen doen: focussen op het feit dat je bent uitgeschoten, of op het feit dat je een fraaie tekening hebt.

Tip 1: negeer negativiteit in anderen

Er zijn altijd mensen die alleen maar de negatieve kanten van iets kunnen benoemen. Dit zijn mensen voor wie niets ooit écht genoeg is. Deze personen heb je absoluut niet nodig in je leven. Als je gelukkig wil worden, scheelt het een slok op een borrel als je negatieve mensen negeert.

Tip 2: deel je positiviteit met iemand

Gedeelde smart is halve smart zeggen ze weleens, maar andersom werkt het ook zo: gedeeld geluk is dubbel geluk. Als de ander negatief is, kun je die persoon op vriendelijke wijze op de vingers tikken. Zo help je elkaar samen een nieuw en positiever perspectief op de wereld te vormen.

Tip 3: neem jezelf niet altijd serieus

Het heeft geen zin jezelf al te serieus te nemen. Met zelfmedelijden kom je nergens, hoe verleidelijk het soms ook is. Soms helpt het om even hardop te vloeken (als niemand in de buurt is, natuurlijk) of je af te reageren op een boksbal. Het lucht op als je je afreageert.

Tip 4: heeft het nadeel ook een voordeel?

Je kent deze uitspraak vast wel: aan ieder nadeel is vaak ook een voordeel verbonden. Als je iets verkeerd doet, leer je daarvan. Je komt sterker uit de ‘strijd’. De volgende keer dat je hetzelfde probeert, weet je in ieder geval wat je niet moet doen en is de kans groter dat je slaagt.

Tip 5: dankbaar zijn voor wat je hebt

Dankbaar zijn helpt. Vaak gaat er een heleboel goed in je leven en focus je vooral op wat minder goed gaat. Dat is zonde. Want als je twee keer nadenkt, zul je zien dat je het vaak zo slecht nog niet hebt. Als je naar anderen lacht, lachen anderen vaak terug: super goed voor je humeur.

Tip 6: ga zelf op zoek naar positief nieuws

Berichten in het nieuws zijn meestal negatief. Denk maar aan de uitspraak “geen nieuws is goed nieuws”. Gelukkig zijn er ook een hoop informatiebronnen die positieve nieuwsfeiten bevatten. In plaats van alleen maar negatieve feiten te bekijken, kun je ook positieve feiten opzoeken.

Hierna lezen:  Negativiteit Loslaten & Omzetten Naar Positiviteit: 8 Snelle Tips

Tip 7: niet teveel vooruit (of terug) denken

Als je teveel vooruit denkt, is de kans groot dat je gaat focussen op wat er allemaal mis kan gaan. Dat levert onnodige stress op. Denk aan wat nu belangrijk is. Denk andersom ook niet te veel terug, want dan is de kans groot dat je vooral focust op negatieve herinneringen uit het verleden.

Tip 8: bewust zijn van je keuze

Het is belangrijk dat je onthoudt dat negatief of positief denken altijd een keuze is. Je kunt een gebeurtenis altijd op twee manieren bekijken. Er zijn weinig dingen alleen maar ‘slecht’. Lukt het jou om ook de goede kant in te zien? Soms zit de positieve kant juist op de lange termijn.

Tip 9: zorg ervoor dat positiviteit je prioriteit wordt

Het is heel makkelijk om alleen maar negatief te denken. Als alles tegenzit, is het super verleidelijk het positieve denken aan de kant te schuiven. Het is ook heel makkelijk om medelijden met jezelf te hebben, alleen schiet je daar niets mee op. Van positiviteit word je gelukkiger.

Tip 10: probeer gedachten te scheiden van de situatie

De realiteit zal altijd de realiteit blijven, daar kun je niet altijd iets aan veranderen. Als het buiten regent, in plaats van dat de zon schijnt, is dat jammer. Dat wil niet zeggen dat je per se somber moet worden omdat het regent: denk aan alle dingen die je binnen kunt doen terwijl het regent. Je kunt bijvoorbeeld met een warme kop koffie onder een kleedje op de bank kruipen.

Tip 11: probeer meer te lachen

Lachen geeft niet alleen aan dat je je goed voelt, het is ook de manier om je goed te voelen als je misschien ook zou kunnen huilen. Positiever leren denken betekent ook dat je actief op zoek gaat naar leuke dingen, zoals humor. Probeer van iedere tegenslag iets grappigs te maken.

Tip 12: breng negatieve gedachten onder woorden

Als je er achter wilt komen waarom je somber over iets denkt, helpt het om je negatieve gedachten onder woorden te brengen. Negativiteit komt vaak onbewust, maar is lang niet altijd terecht. Je eerste indruk is niet altijd correct. Laat een alarmbelletje afgaan in je hoofd als je merkt dat je een negatieve eerste indruk hebt. Probeer vervolgens nieuwe indrukken te vormen.

Een positiever mens is een volledig mens

Positief denken betekent niet dat alles ineens rozengeur en maneschijn is, of dat je zweverig gaat doen. Nee, het betekent dat je alle kanten van het leven met elkaar kunt vergelijken. Je wordt een vollediger mens, omdat je lessen leert trekken uit tegenslagen. Hier word je sterk van.

Hierna lezen:  Positief Formuleren & 'De Roze Olifant'-Psychologie [Praktijktips]

Wil je meer inzicht in wat je medewerkers gelukkig maakt? Kies dan voor het continu-medewerkersonderzoek van Solkie – Groei door te vragen.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: