Wat zijn positieve gedachten? Wat is positief denken? Waarom werkt het en waarom is het zo krachtig? In dit artikel ontdek je de kracht van positief denken over jezelf, situaties en anderen.

Gastbijdrage door Niels van Solkie.nl

Positief denken werkt

Positief denken leidt tot een positieve benadering van zaken en dat leidt tot positieve resultaten.

Een mooi voorbeeld is het onderzoek in een autofabriek, waar een aantal werkploegen werd gevraagd om de positieve, sterkste kanten van medewerkers te benoemen. De resultaten daarvan werden zowel individueel als in de groep met elkaar gedeeld. Vervolgens mochten twee ploegen de taken herverdelen, op grond van ieders kwaliteiten. Na zes maanden bleek dat de productiviteit van die twee ploegen 50% was gestegen ten opzichte van de andere ploegen.

Positief denken werkt dus, maar waarom doen we dat dan niet?

Wat is positief & negatief denken? Dan moeten we eerst weten wat goed & slecht is…

Er zijn drie manieren om dingen te benaderen.

  • Positief
  • Negatief
  • Volledig neutraal

Dat laatste klinkt eenvoudig, maar blijkt in de praktijk knap lastig. Want we dragen allemaal onze opvoeding, overtuigingen, ervaringen en gedachten met ons mee. En dat kleurt altijd onze waarneming.

Probeer maar eens neutraal over iets als oorlog te denken. Of over eten van een fastfoodketen – terwijl dingen en gebeurtenissen op zichzelf niet goed of slecht zijn. Het is de waarde die wij eraan toekennen.

Bij de meeste tieners loopt het water al in de mond als ze denken aan een hamburger met friet. Mensen die bewust gezond of diervriendelijk willen eten, verafschuwen die gedachte. Wat de één goed vindt, vindt de ander slecht. Wat vroeger heel normaal was, vinden we tegenwoordig niet meer kunnen.

Denk aan het aderlaten in de Middeleeuwen of recenter: binnen roken in het bijzijn van kinderen. Wat ooit goed was, is nu slecht.

Maar bestaan goed en slecht wel?

Wat je denkt, bepaal je zelf… maar toch denken we vaak negatief

Als neutraal denken zo goed als onmogelijk is, blijven er nog twee opties over: negatief denken en positief denken. Gedachten overkomen je immers niet; daar ben je zelf bij.

Maar als je eenmaal in een negatieve gedachtenspiraal zit, kunnen je gedachten wel met je op de loop gaan. De angst regeert en je gaat er ook naar handelen. Je gaat bevestiging zoeken voor je negatieve gedachten en die vind je altijd wel. En daarmee versterk je de negatieve overtuiging.

De reden dat veel mensen de neiging hebben om negatief te denken, is dat het een vorm van veiligheid biedt. Als we maar van het slechtste uitgaan, dan kan het daarna alleen maar meevallen.

Negatief denken wordt ook door anderen gestimuleerd. Kijk naar een gemiddelde nieuwsuitzending en probeer dan maar positief te blijven denken. Toch ben je zelf degene die dat bepaalt.

Positief denken werkt aanstekelijk, dus het is ook weer niet zo moeilijk

Zodra je de knop weet om te zetten naar positief denken en het positief benaderen van dingen, gebeurt er iets. Je gaat je beter, vrolijker en optimistischer voelen. Doordat je dat ook uitstraalt, zullen anderen ook positiever op jou reageren.

Positief denken betekent denken in mogelijkheden en dat leidt tot creatie. Andere mensen vinden dat prettig en voelen zich aangetrokken tot de energie die het oplevert.

Als je bedenkt dat goed en slecht niet bestaan, maar beide een waarde zijn die we aan dingen toekennen, kun je altijd kiezen voor het positieve.

Heb je de neiging om iets als slecht of negatief te bestempelen? Probeer het dan anders te benaderen. Draai het om, bekijk het van de andere kant en zoek naar het positieve aspect.

Hoe kun je positief denken toepassen in je werk? 2 belangrijke tips

Als goed en slecht niet werkelijk bestaan en je altijd kunt kiezen tussen negatief en positief, dan is het de moeite waard om hiermee aan de slag te gaan op de werkvloer.

  • In plaats van alle aandacht te richten op wat er fout gaat? Liever benoemen wat er goed gaat en wie wat goed doet.
  • In plaats van te investeren in het terugdringen van verzuim? Investeren in het geluk van al die medewerkers die er wel zijn. Energie steken in de kwaliteiten van mensen, zodat ze werk gaan doen wat ze in hun kracht zet.

Zoals het onderzoek in de autofabriek liet zien: als je mag doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt, dan komt het resultaat vanzelf.

Wil je meer inzicht in wat je medewerkers gelukkig maakt? Kies dan voor het continu-medewerkersonderzoek van Solkie – Groei door te vragen.

Gerelateerd: lees verder...