Hoe kun je negativiteit loslaten? Misschien uit het zich in negatieve gedachten, ‘haters', kritiek, of negatieve/klagende mensen in je omgeving. In dit artikel leer je ermee om te gaan en het los te laten. Lees verder…

Voor dit artikel hebben we ervaringsdeskundige Eduard Nandelall geïnterviewd, die zelf ook met potentiële negativiteit te maken kreeg. Hij deelt met ons hoe je hier het beste mee kunt omgaan.

Tip 1 – Zoom uit… zoom ver uit!

Wanneer ik me klote voel, aan het piekeren ben of me negatief voel, bijvoorbeeld door wat anderen hebben gedaan, dan ga ik op de bank liggen.

Vervolgens stel ik mezelf voor dat ik uit mijn lichaam stap en mezelf zie liggen met al mijn negativiteit en problemen. Daarna zoom ik een beetje uit…

 • Ik zie mezelf dan door het raam van mijn appartement liggen…
 • Dan zoom ik nog verder uit en zie ik ook de straat…
 • En als ik verder uitzoom zie ik de wijk…
 • En dan kan ik ook de zee zien…
 • Heel Den Haag…
 • Nederland…
 • De Wereld…
 • En tot slot bekijk ik mijn problemen vanaf de maan…

Dan besef ik opeens dat het allemaal opgaat in het niets.

Wat is er zojuist gebeurd? Je hebt het probleem gebagatelliseerd, gerelativeerd en herkaderd.

Herkader-watte? Wat is herkaderen? Er zijn heel veel verschillende soorten herkaderingen. Met bovenstaand voorbeeld hebben we de perspectief-herkadering en de scope-herkadering toegepast. Hier vind je meer informatie over herkaderen.

Tip 2 – Wijs anderen (en jezelf) niet op al het negatieve in de wereld

negativiteit ombuigen

Heel veel mensen willen de misstanden en negativiteit van de wereld delen, bijvoorbeeld op Facebook…

“Dit is schandalig! Wat een racisten!”

“Oh jee, er komt oorlog!”

“Ik ben boos over iets, moet je zien hoe respectvol ze zijn!”

Heel veel mensen hebben bijvoorbeeld haat tegen Geert Wilders. Maar raad eens wat er dan gebeurt? Daardoor komt de aandacht juist op Geert Wilders en groeit Geert Wilders alleen maar.

Hierna lezen:  Onthechting & Leren Loslaten: 24 Gouden Inzichten

Heb je de demonstraties van de antifa's – antifascisten – wel eens gezien? Ze creëren juist meer negativiteit. Ze gooien olie op het vuur. Wat is een positiever en vrediger alternatief? Laten we naar de volgende tip kijken…

Tip 3 – Los de negativiteit op met compassie en verdraagzaamheid

compassievol met negativiteit omgaan

Los het op met compassie en verdraagzaamheid. Wees voor de verdraagzaamheid, vrede en andere positieve dingen. We hebben er niks aan om keihard tegen dingen in gaan. Heb acceptatie en verdraagzaamheid voor wat er is. Wees voor de vrede, voor het goede. Laat al het negatieve links liggen. Geef het geen aandacht.

Wat je geen aandacht geeft, zal vanzelf afsterven.

Krijg je een lastige reactie van iemand? Geef liefde, vriendelijkheid en dankbaarheid. Stel dat iemand de intentie heeft om ruzie met je te maken. Bedank deze persoon dan en geef hem/haar gelijk.

Tip 4 – Zo veel negativiteit in de wereld? Verleg je focus

Ja, het klopt, er zijn veel slechte dingen aan het gebeuren in de wereld… maar er zijn ook heel veel positieve dingen! Waarschijnlijk veel meer dan de negatieve dingen. Je moet alleen wel kiezen om ze te zien.

Je ziet toevallig de negatieve dingen omdat je selectieve perceptie op die specifieke negatieve nieuwsberichten gericht is. Ook ‘algoritme-bubbels' en sensationele koppen dragen daaraan bij. Nieuws is vaak op negativiteit en drama gericht. In werkelijkheid valt alles reuze mee.

Tip 5 – Voel non-dualiteit: alles is oké

omgaan met negativiteit

En al die negatieve dingen, die mogen er ook zijn. Want heb je ooit van non-dualiteit gehoord? Dat leert ons dat slechte dingen ook goed zijn. Net als dat er op dit moment talloze bacteriën in ons lichaam met elkaar aan het vechten zijn, waardoor wij nu gezond kunnen leven.

Tip 6 – Sta je op het punt om iets negatiefs te vertellen? Gebruik de drie zeven van Socrates

De drie zeven van Socrates zijn als volgt:

 • De zeef van de waarheid: Is it true?
 • De zeef van het goede: Is het iets goeds en zinvols?
 • En de zeef van het noodzakelijke: Is het noodzakelijk?

Komt datgene wat je wilde uiten, niet door een of meerdere zeven? Vergeet het dan en belast anderen er niet mee.

Tip 7 – Laat niemand iets aan jouw gemoedstoestand (mate van negativiteit / positiviteit) veranderen

Links in beeld: Eduard Nandelall

Wanneer je je negatief voelt, is dat vaak in verhouding met een ander. Het negatieve gevoel heeft bijvoorbeeld te maken met wat jij iemand hebt gedaan of wat iemand anders jou heeft aangedaan.

Dit is de grote verandering die ik voor je wens: Wat anderen van jou vinden, daar moet je je niet door laten beïnvloeden.

Als ik min hond uitlaat, heb ik geen zin om me helemaal aan te kleden. Dan gaan de trainingsbroek en hardloopschoenen mee. Er zijn heel veel mensen die het belangrijk vinden om zich goed te kleden als ze naar buiten gaan. Ik niet meer.
– Eduard Nandelall

Want wat gebeurt er als je je mate van negativiteit laat afhangen van adneren? Dan leef je alleen maar in de hoofden van andere mensen. Dan hebben mensen invloed op je.

Hierna lezen:  Random acts of kindness: 200+ ideeën om bij te dragen aan de wereld

Ga bij jezelf na: is het wel zo erg om mensen een ander beeld van je te geven? Ik ben een CEO van een groot bedrijf, maar als ik mijn hond uitlaat, is dat totaal niet te zien aan mij.

Tip 8 – Negativiteit loslaten? Wees bescheiden

De kern van negativiteit zit vaak in het verlangen dat anderen je mogen en dat ze je als foutloos en imperfect zien. Wees bescheiden en eerlijk over je zwaktes. Onderschatting is een kracht. Mensen zijn altijd vóór de underdog. Stel jezelf nederig en bescheiden op. Dan wordt iedereen je fan.

De manier om met negativiteit om te gaan, is door die negativiteit überhaupt niet aan te gaan.
– Eduard Nandelall

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: