Wat zijn edelstenen precies – en wat zijn de effecten van edelstenen? Waarom worden ze gebruikt en waarom zijn ze zo populair? Wellicht voelde je al eens een bepaalde energie als je er eentje vasthield. Lees verder voor de volledige uitleg…

Gastbijdrage | Céline Hendriks

Stijgende populariteit edelstenen: wat zijn het en wat doen ze?

De laatste tijd duiken ze op steeds meer plekken op: edelstenen. Sinds de coronapandemie zijn mensen vaker dan ooit op zoek naar zichzelf en zekerheid. Dit hopen ze te vinden in de helende kracht en energie die edelstenen kunnen bieden. De een vindt de spiritualiteit achter edelstenen zweverig, de ander zweert er bij. Wat zijn edelstenen en wat doen ze?

Wat zijn edelstenen?

Een edelsteen is de naam die gegeven wordt aan een stuk mineraal (of ander gesteente of organisch materiaal) dat na het snijden en polijsten ervan tot een sieraad of een ander accessoire is gemaakt.

Hoewel edelstenen vaak worden gemaakt van mineralen, kunnen materialen als amber of rotsen ook worden gebruikt in de creatie van edelstenen.

Oorsprong van edelstenen

Edelstenen zijn de schatten van de aarde die recht onder onze voeten worden gevonden, op en onder het aardoppervlak. Het ontstaan van een edelsteen is een lang proces, soms tot wel miljoenen jaren.

Ze groeien langzaam in de aarde door natuurlijke invloeden zoals ondergrondse verschuivingen of slijtage door wind, regen, kou of hitte. De mooiste edelstenen ontstaan bij de afkoeling van magma.

Vroeger was al het steen op de aarde vloeibaar en heet. Dat is nu alleen nog maar in het binnenste gedeelte van de aarde. In de afgelopen miljoenen jaren is er veel vloeibaar gesteente afgekoeld en hard geworden. Hierdoor zijn er vanuit mineralen en kristallen edelstenen gevormd.

Veel sieraden zijn voorzien van een glanzend stukje edelsteen, dit komt voort vanuit vroeger. Voor bepaalde culturen waren edelstenen honderden jaren geleden al kostbaar. Zo werd in de Indiase cultuur de Maansteen gezien als een teken van vruchtbaarheid en in Afrika wordt de Tijgeroog steen nog steeds gebruikt als bescherming tegen negatieve invloeden.

Wat is het verschil tussen edelsteen, kristal en mineraal?

Mineralen, kristallen en edelstenen worden vaak door elkaar gehaald. Er zit een logische volgorde in deze drie elementen.

Hierna lezen:  De Beste Mindfulness Cadeaus [2024 Aanraders]

Het begint bij mineralen. Dit zijn stoffen die in de aarde voorkomen. Als deze mineralen groeien, vormen er kristallen.

Deze kristallen bestaan vaak uit twee of drie aan elkaar gegroeide mineralen. Een kristal heeft hoekige vormen met gladde vlakken en de kleur is afhankelijk van de mineralen. Een kristal kan worden bestempeld als edensteen als het aan deze kenmerken voldoet: schoonheid, duurzaamheid en zeldzaamheid.

Als een kristal minder hard en zeldzaam is, dan worden dit kleurstenen of halfedelstenen genoemd.

Spiritualiteit en edelstenen

Edelstenen zijn geliefd vanwege hun schoonheid, maar ook steeds vaker vanwege de helende werking en energie die ze op mensen kunnen hebben. Dit wordt vaak gezien als een onderdeel van spiritualiteit. Niet iedereen is hiervan overtuigd.

Echter is er wel degelijk bewijs dat er net als bij mensen, dieren en planten een bepaalde energie bij edelstenen is. Dit is aangetoond door middel van aurafotografie. Het menselijk lichaam kan deze energie in zich opnemen. Zo kan het een helende werking hebben en energie geven.

Wat zijn populaire edelstenen?

Over de hele wereld zijn verschillende soorten edelstenen gevonden en er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt. Hieronder de vier populairste en waardevolste edelstenen ter wereld en waar ze voor staan:

 • Diamant: kracht, intensiteit en inzicht
 • Robijn: bescherming, moed en energie
 • Smaragd: liefde, inspiratie en openheid
 • Saffier: geestelijke gezondheid en kalmte

Geboortestenen

Naast een sterrenbeeld dat bij de geboortemaand hoort zijn er ook edelstenen die bij een geboortemaand horen. Edelstenen zouden in verbinding staan met een maand en een helende werking hebben bij het dragen ervan.

Dit fenomeen komt voort uit de geschiedenis waarbij er een ontdekking is gedaan van twaalf stenen die symbool zouden staan voor de maanden van het jaar. Hieronder de geboortemaanden en de bijpassende edelstenen:

 • Januari – Granaat: moed, puurheid, geloof, bescherming, gezag
 • Februari – Amethist: bescherming en schoonheid
 • Maart – Aquamarijn: liefde, geluk en harmonie, therapeutisch
 • April – Diamant: liefde, welvaart, romantiek kracht en macht
 • Mei – Smaragd: eeuwige jeugd, liefde en trouw, rust, wijsheid
 • Juni – Parel: liefde, geluk, wijsheid, bescheidenheid, therapeutisch
 • Juli – Robijn: liefde, geluk, passie, bescherming tegen het kwaad
 • Augustus – Peridoot: rustgevend, zelfvertrouwen, vitaliteit, natuur, innerlijke groei
 • September – Saffier: rijkdom, wijsheid, puurheid, onsterfelijkheid, vriendschap
 • Oktober – Opaal: hoop, onzichtbaarheid, stress verlagend, creativiteit
 • November – Topaas: rust, loyaliteit, vriendschap, optimisme, balans
 • December – Turkoois: inzicht gevend en creativiteit

Edelstenen kopen

Nieuwgierig geworden en wil je uitproberen wat edelstenen voor jou kunnen betekenen? Neem een kijkje op Spiru.nl of bol.com  en ontdek!

Bronnen:

 • All Stones. (z.d.). Hoeveel mineralen zijn er in de wereld? https://www.allstones.nl/c-3640052/hoeveel-mineralen-zijn-er-in-de-wereld
 • Beldiamond. (2020). De vier belangrijkste edelstenen. https://www.beldiamond.com/nl/educatie/de-vier-belangrijkste-edelstenen/
 • Catawiki. (z.d.). Wat is de betekenis achter mystieke geboortestenen? https://www.catawiki.nl/stories/3949-wat-is-de-betekenis-achter-mystieke-geboortestenen
 • Diamond Point. (z.d.). Wat is een edelsteen? https://www.diamondpoint.net/nl/wat-is-een-edelsteen/
 • Diamondsbyme. (z.d.). Geboortestenen. https://www.diamondsbyme.nl/kennisbank/edelstenen/geboortestenen.htm
 • Edelstenen & Mineralen. (z.d.). Diamant. https://www.edelstenenenmineralen.nl/edelstenen-d/diamant/
 • Edelstenen & Mineralen. (2017). Wat zijn edelstenen en mineralen. https://edelstenen-mineralen.nl/wat-zijn-het/
 • van Maaren, K. (2021). Complete kristallengids: de populairste edelstenen en hun werking. Jan. https://www.jan-magazine.nl/psyche/a35088255/populaire-edelstenen-werking-kristallen/
 • Vel, V. G. D. E. (2019). Soorten edelstenen en hun betekenis. Baunat. https://www.baunat.com/nl/wat-zijn-edelstenen
Hierna lezen:  Cadeautips Voor Vrienden? Leuk Origineel Cadeau [10+ Ideeën]

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: