Hoe goed of slecht is Het Hypnose Instituut Nederland van Edwin Selij? Wij geven je hier onze ervaring en review over dit bekende hypnose-instituut. Betekent een grote naam ook meteen een goed aanbod en kwalitatieve programma's? Lees verder…

Hypnose Instituut Nederland (HIN) en Edwin Selij: grote namen?

Het Hypnose Instituut Nederland is opgericht door Edwin Selij. Deze bekende hypnose-specialist heeft al vele mensen geholpen door gebruik te maken van verschillende hypnose-stromingen. Mede door het Hypnose Instituut Nederland zijn de positieve effecten van hypnose steeds bekender geworden in Nederland. Terecht volgens ons, want hypnose is een effectieve methodiek gebleken.

Uit grote Amerikaanse onderzoeken is zelfs gebleken dat hypnose één van de beste therapie-methodes is voor een groot aantal klachten als angst en pijn. Hierbij gaat het niet alleen om de effecten op de korte termijn, maar ook op de lange termijn kan hypnose een positief effect hebben.

Het mooie aan hypnose is bovendien dat je dit niet alleen kunt ondergaan, maar dat je dit ook zelf kunt leren. Dit kan bij het Hypnose Instituut Nederland. Een opleiding bij dit instituut staat hoog aangeschreven. Maakt dit instituut zijn goede reputatie waar? Wij bekijken het in deze recensie, waarin tevens een hoop info over dit instituut wordt gegeven.

Alle info over het Hypnose Instituut Nederland & hun aanbod

Het Hypnose Instituut Nederland is het grootste instituut op het gebied van hypnose en hypnosetherapie. Bij hen kun je terecht voor alles wat te maken heeft met hypnose. Het is bij hen zelfs mogelijk om een opleiding te volgen tot hypnosetherapeut. Zelfs zijn er opleidingen waarbij je binnen een dag hypnotiseur wordt. Dat klinkt bijna te goed om waar te zijn, en toch is het mogelijk. Hieronder vertellen we je meer over de opleidingen die je bij dit instituut kunt volgen.

Het echte werk: de hoofdopleidingen van het HIN

Hieronder vind je de drie hoofdopleidingen om je volwaardige hypnose-studieloopbaan te volgen – en wat we ervan vonden.

Hypno Principles: de basisopleiding waar je hypnose-studieloopbaan mee begint

De #1 basisopleiding van dit instituut waar je voor kunt kiezen is de Hypno Principles opleiding. Hypno Principles is het startpunt van jouw hypnose-studieloopbaan Deze opleiding focust zich op het aanspreken van het onderbewuste. Wist je dat we maar veel minder dingen bewust doen dan je misschien dacht?

Er zijn onderzoekers die stellen dat we maar 10% van onze dagelijkse activiteiten bewust ondernemen. Volgens andere onderzoekers is dit percentage zelfs nog lager. Verwonderlijk is dit niet, gezien de reflexen en lichamelijke bewegingen die we dagelijks onbewust maken. Ademen, praten, denken, voelen, kijken, geloven: soms doen we het bewust, maar vaak niet. We moeten ons onderbewuste dan ook vergelijken met een ijsberg. Een klein gedeelte hiervan ligt boven water, maar het grootste gedeelte hiervan ligt onder water.

Toch kan ons onderbewustzijn een hoop kennis bevatten over onszelf. Aan de hand van de Hypno Principles opleiding wordt het mogelijk om je in het onderbewuste van jezelf onder te dompelen. Binnen dit gedeelte van je brein bevindt zich een schatkamer aan kennis, en hypnose kan de sleutel zijn naar dit gedeelte van je hersenen.

Specifiek gaat het hierbij om het Hypnotic Reality Reconstruction System (HRR). HRR helpt je om het meeste uit jezelf te halen en de problemen aan te pakken die diep in je onderbewustzijn verborgen waren. Je snapt ineens waar bepaalde problemen vandaan komen, waardoor je ook de sleutel in handen hebt om deze problemen op te lossen. Bovendien kun je hiermee niet alleen jezelf helpen, maar ook andere mensen. Het is een echte eye opener.

Wij vonden deze opleiding de meest praktische, how-to-opleiding rondom hypnose die er maar is. We hebben in Amerika, Nederland en Engeland verschillende hypnose-opleidingen gevolgd en geen enkele kwam qua praktijk zo in de buurt van wat Edwin Selij hier heeft neergezet.

Het mooie aan de Hypno Principles opleiding is bovendien dat deze ook online gegeven wordt. In totaal duurt de opleiding 14 dagen, waarbij de lessen dus allen online worden gegeven. Toch doe je deze opleiding samen met andere mensen, want je wordt met diverse mensen in een groep geplaatst. Dat is toch net wat gezelliger leren, en bovendien kunnen jullie op deze wijze info en ervaringen met elkaar uitwisselen.

Bovendien is er de speciale HIN app die je tevens kunt gebruiken. Zo bezit je niet alleen alle info die je nodig hebt om deze opleiding tot een succes te maken, maar je kunt via deze app ook makkelijk contact maken met andere mensen van deze opleiding. Je kunt samen leren, samen studeren of simpelweg afspreken voor de gezelligheid.

Hypno Playground: de grote vervolgopleiding

De Hypno Playground is de perfecte vervolgopleiding nadat je de Hypno Principles opleiding hebt afgerond. Hypnose is bij lange na niet alleen maar serious business. Het kan ook heel grappig en leuk zijn. Tijdens de Hypno Playground opleiding leer je wat meer om te spelen met de vaardigheden die je tijdens de vorige opleiding hebt verkregen. We kunnen je nu alvast verklappen dat je hier een hoop plezier aan zult beleven.

Misschien ben je al wel eens naar een hypnose seminar geweest, misschien wel naar één die door het Hypnose Instituut Nederland georganiseerd werd. Het zal je in dat geval wel zijn opgevallen dat deze seminars met veel humor gepaard gaan. Tijdens deze opleiding leer je in feite hoe je demonstraties kunt verzorgen à la deze seminars.

Hypnose is structureel opgebouwd. Als leek zullen deze structuren je waarschijnlijk niet opvallen. Als je de Hypno Principles opleiding hebt gevolgd, zul je waarschijnlijk wel zien hoe dit proces in elkaar steekt. Jij kent namelijk nu de spelregels, alleen je weet nog niet precies hoe je met deze regels kunt spelen.

Echter is het wel zo dat je dieper in de kern kunt geraken wanneer je vrijer bent. Hetzelfde geldt voor degene die de hypnose ondergaat. Daarom is het fijn als je de hypnose een speels karakter kunt geven. Je kunt voortaan met meer gemak de technieken uitvoeren en toepassen. Je bent effectiever. In totaal zijn er 13 dagen waarop je wat geleerd krijgt, iedere dag een eigen thema. Hieronder geven we een kleine samenvatting van deze 13 dagen:

 • Dag 1 – Hypnose 2.0: tijdens deze dag leer je niet alleen wat hypnose is, maar ook dat de versie van hypnose die je gedurende deze opleiding onder de knie krijgt niet zomaar de standaard vorm is. Standaard hypnose is voor iedereen toegankelijk. Hypnose 2.0 is dat ook, maar daarvoor heb je wel een opleiding zoals deze nodig. Ook jij kunt dit spel leren en één van de nieuwe meesters op dit vlak worden.
 • Dag 2 – Esdaile Staat: de kracht van hypnose wordt geïllustreerd door de gerenommeerde chirurg Esdaile Staat. Normaliter word je onder narcose gebracht wanneer je geopereerd wordt. Esdaile Staat lukte het om mensen zonder narcose volledig te opereren aan de hand van hypnose. Zo krachtig kan hypnose dus zijn. Tijdens de meest diepe staat van hypnose kun je zelfs contact maken met je onderbewustzijn. Hier leer je dingen over jezelf die je heel lang had onderdrukt of simpelweg was vergeten.
 • Dag 3 & 4 – Regressie 2.0 deel 1 & deel 2: gedurende een gemiddelde dag krijgen we ontzettend veel info binnen, maar een gedeelte hiervan kunnen we echt onthouden. De rest slaan we op in ons onderbewustzijn. Daarom is er in ons onderbewustzijn een schat aan info te vinden. Tijdens dag 3 & 4 komt dit naar boven middels regressie. Voor succesvolle regressie is een ontzettend diepe trance nodig. Zo zullen herinneringen uit je jeugd naar boven komen waarvan je ze niet eens meer herinnerde, laat staan dat je wist dat ze nog steeds een impact op je hadden.

Edwin Selij had hier zelf een mooi voorbeeld van. Hij huilde niet tussen zijn 9e en zijn 36ste en hij snapte niet waarom. Regressie toonde hem dat hij op zijn 9e bij de begrafenis van zijn opa was en zag dat alle mannen van de familie niet huilden. Hierop besloot hij dat mannen niet huilden en internaliseerde hij dit. Dankzij hypnose kwam deze emotionele blokkade los.

 • Dag 5 – Omdenken: wij mensen neigen soms complexer te denken dan nodig is. Dit zie je binnen sommige beroepsgroepen; zij gebruiken taal die veel te moeilijk is, terwijl je ook in een paar woorden iets heel moeilijks kan uitleggen. Dat is immers hoe je toont dat je een onderwerp echt snapt, wanneer je het in gewone taal kunt uitleggen. Soms kan het helpen om aan de hand van een metafoor een concept uit te leggen. Tijdens het omdenken leer je zo effectief mogelijk wat je denkt om te zetten in zinnen. Je wordt taalvaardiger en communicatief sterker.
 • Dag 6 – Allergietechniek: mensen hebben last van allergieën. Wist je dat je mensen kunt helpen van deze allergieën af te komen door gebruik te maken van hypnose? Van groentes tot aan dieren, al deze allergieën zijn te verhelpen middels hypnose. Dat zal je tijdens deze dag geleerd worden.
 • Dag 7 – Pijnbestrijding: tijdens dag 2 kwam al aan bod dat de chirurg Esdaile Staat zonder verdoving patiënten opereerden. Dankzij hypnose was de verdoving compleet. Ook jij kunt leren om pijn te verdoven, zowel bij jezelf als bij anderen. Let hierbij op dat het Hypnose Instituut Nederland pijn uiterst serieus neemt wanneer hier een aanwijsbare reden voor is. In dat geval is het aan te raden om een dokter te bezoeken, en überhaupt is een beetje vertrouwen in de medische wereld geen overbodige luxe. Dat gezegd hebbende, is hypnose een prima oplossing als er geen fysieke reden voor de pijn is.
 • Dag 8 – EV-techniek: EV-techniek is een veel gebruikte techniek bij kinderen. Vaak wordt voor deze techniek gekozen omdat regressie voor kinderen jonger dan 18 jaar vaak wat te intens is. EV-techniek stelt mensen in staat om emoties los te laten zonder ze te voelen op dat moment. Je laat specifieke negatieve emoties voor altijd achter je.
 • Dag 9 – Schwissssh 2.0: denk je aan de schwisssh, dan denk je waarschijnlijk aan dat geinige dansje. Echter gaat het hierbij om een zeer effectieve hypnose methode die je verder kan helpen.
 • Dag 10 – Quantum Hypnose: om problemen op te lossen, hoef je niet per se iedereen direct onder hypnose te brengen. Ook tijdens een goed gesprek aan tafel kun je mensen helpen. Dat is wat je geleerd wordt tijdens deze dag. Mocht je therapeut willen worden, dan is effectieve communicatie van groot belang. Deze dag zal je hierbij helpen en meer.
 • Dag 11 – DTI: DTI staat ook wel bekend als de Raikov Methode. In combinatie met muziek kun je namelijk vaardigheden sneller leren dan ooit. Tijdens deze dag zul je versteld staan van wat er allemaal mogelijk is
 • Dag 12 – Training voor je examen: om te zien hoeveel je geleerd hebt van deze opleiding, zul je een examen af moeten nemen. Geen zorgen, dit examen is prima te doen. Bovendien ontvang je op dag 12 nog extra training voor dit examen. Zo zal het helemaal goed komen en rond je deze opleiding met succes af. Het is ons ook gelukt, dus jou moet het ook lukken. In verband met de maatregelen rondom COVID-19 wordt deze opleiding online gegeven. Na inschrijving krijg je toegang tot het lesmateriaal.

Hypno Pathfinder 3.0

Na het volgen van de basisopleiding en de hypnose 2.0 opleiding ben je klaar voor de Hypno Pathfinder 3.0 opleiding. Tijdens het eerste niveau krijg je de structuur onder de knie. Hierna krijg je het zelfvertrouwen en het fingerspitzengefühl om effectiever gebruik te maken van je hypnosetechnieken.

Als je de Hypno Pathfinder 3.0 opleiding volgt, weet je zeker dat je alles beheerst en dat je iedere sessie tot een succes kunt maken. Voor up and coming hypnotherapeuten is deze opleiding dan ook een aanrader. Ook als je een eigen praktijk bezit en nog verder wilt leren, is dit een geschikte opleiding. In totaal bestaat deze opleiding uit 8 uiterst leerzame blokken.

Korte trainingen

Laten we doorgaan met het bekijken van de meest gegeven korte trainingen van het Hypnose Instituut Nederland:

Hypnotiseur in één dag

Zoals we hierboven al bespraken, is het mogelijk om bij het Hypnose Instituut Nederland de opleiding hypnotiseur in één dag te volgen. Mensen kunnen veel meer dan ze denken, en zelfs hypnose kun je onder de knie krijgen. Niet alleen leer je deze vaardigheid, maar het geeft tevens een boost aan je vertrouwen dat je zoiets dergelijks zo snel kunt leren. In mensen zit veel meer dan we zelf weten, we kunnen veel meer bereiken als we over de juiste mindset beschikken. Deze opleiding toont dit.

Eigenlijk moet je het gewoon zelf ervaren. Bij ons waren de resultaten in ieder geval opvallend. Wij stonden hier wat sceptisch tegenover, maar deze opleiding maakte zijn reputatie meer dan waar.

Edwin Selij vertelde zelf tijdens deze speciale dag dat hij zijn zoontje van 9 binnen enkele uren had geleerd om mensen te hypnotiseren. Hij ging zelfs mee met een groep ervaren hypnotiseurs en toonde gelijk dat hij het onder de knie had. Ook jij kunt het binnen een dag leren. Het mooie van deze opleiding is dat je niet eens je luie stoel hoeft te verlaten. De opleiding hypnotiseur in één dag wordt namelijk ook online gegeven. Tijdens een livestream word je hypnose geleerd. Binnen enkele uren beschik jij over deze vaardigheid. Het zal je verwonderen tot welke gevolgen dit kan leiden.

Hypnose seminar

Wil je op een snelle en leuke manier hypnose onder de knie krijgen? In dat geval is deze hypnose seminar iets voor jou. Al binnen twee dagen leer je alles wat je moet weten. Hoe het komt dat je dit zo snel onder de knie krijgt?

Omdat het Hypnose Instituut Nederland geen verwaterde versie van hypnose aan je leert, maar de vorm van hypnose die de oude meesters van vroeger (uit diverse landen) hanteerden. Deze vorm is krachtiger, effectiever en kan prima geleerd worden door iedereen. Wil je deze vorm van hypnose echter heel goed onder de knie krijgen, dan zal een langere opleiding nodig zijn.

De Multidimensionele Matrix Methode: de spirituele invalshoek op hypnose

Een paar jaar geleden waren we verrast door wat Edwin Selij allemaal naar ons mailde. Het ging opeens over ‘wij zijn allemaal één' en het ‘hier-en-nu'. Wij dachten: hoezo doet Edwin dit nou weer? Hij is toch de hypnosekoning – en geen friet-met-mayonaise-, tractoren-, SBS6-, boerenmetworst-versie van Eckhart Tolle?

Wat bleek toen we zijn trainingen gingen volgen rondom de spirituele invalshoek van hypnose? Edwin Selij was iets veel beters dan dat geworden. Hij bracht namelijk voor al die dingen die we voorheen maximaal zweverig vonden, de concrete stappen en technieken. Er viel bij ons een kwartje: iedereen kan voortaan Priscilla de medium met haar podcast van twee uur en een kwartier weg zetten.

Alles is nu opeens in praktische doe-stappen gezet rondom het zesde zintuig, vorige en volgende levens, reïncarnatie, mediumschap en snelle verandertechnieken. En dat allemaal met een sterke boost dankzij hypnose.

Waarom kies je voor hypnosetherapie?

Hypnosetherapie kun je ondergaan, maar je kunt ook een sessie leiden. Laten we ten eerste zien waarom je voor deze vorm van therapie zou kiezen. Ten eerste is het een effectieve vorm van therapie die al vele mensen heeft geholpen. Het boekt resultaten die geen enkele andere vorm van therapie heeft weten te bereiken.

Dit komt onder meer omdat hypnose helpt om mensen in aanraking te brengen met hun eigen onderbewustzijn. Hierdoor komen herinneringen naar boven die ze allang vergeten waren, maar die alsnog een impact hebben op hun gedrag en emoties. Door hiermee in aanraking te komen, wordt de kiem van negatief gedrag of slechte emoties ontdekt. Hierna kun je dit loslaten en verder gaan met je leven. Je zult een gelukkiger leven leiden, en dat dankzij hypnosetherapie.

Hypnosetherapie biedt je de sleutel naar je onderbewustzijn aan. Als hypnosetherapeut biedt je in feite deze sleutel aan mensen aan. Dat is het mooie aan het kiezen voor dit vak: je helpt mensen daadwerkelijk vooruit. Dit is voor vele mensen dan ook dé reden om te kiezen voor een opleiding tot hypnosetherapeut, de simpele behoefte om mensen verder te helpen. Daarnaast kiezen mensen ook voor deze opleidingen omdat het henzelf verder kan helpen. Tot slot zijn er vele mensen die de materie interessant vinden en daarom hiervoor kiezen. Ook dit is een valide reden.

Wat vinden wij van het Hypnose Instituut Nederland?

Nu wij zelf aan meerdere seminars hebben deelgenomen en de opleiding hebben gevolgd, moeten we toegeven dat we zeer onder de indruk zijn van dit instituut. Er kwamen dingen naar boven die we niet voor mogelijk hielden. Vooral de onderdrukte herinneringen uit de jeugd waren zeer indrukwekkend en vormden een goede verklaring voor enkele problemen die ook als volwassene een probleem leken. Waren wij van te voren nog sceptisch, wisten Edwin Selij en co ons toch te overtuigen. Een knappe prestatie, en wij verwachten dan ook dat jij tevens profijt zult hebben van deze seminars en opleidingen.

Ervaringen & reviews van anderen over Hypnose Instituut Nederland

RecensentSamenvatting van de review
SpringestDe alumni geven overvloedig positieve reviews op Springest. Op een negatieve review wordt door de organisatie gepast gereageerd. De reviews gaan over de nuttige, duidelijke uitleg, diepgang in de materie en ook een beetje humor. Voor velen is de invloed zo aanwezig, dat het hun leven in positieve zin veranderd heeft. Sommige deelnemers doen het voor zichzelf, anderen om er in hun praktijk iets mee te kunnen. De drempel om met de stof aan de slag te gaan is laag en de oefeningen werken stimulerend voor de deelnemers. Je hoeft niet per definitie naar een fysieke locatie, maar kunt ook online lessen volgen. Dat wordt gewaardeerd. De trainers zijn professioneel en leggen op motiverende wijze uit. De opbouw is ook prettig, van de basis naar steeds meer complexe of diepere materie.
Online VibesDeze reviewer heeft een cursus zelfhypnose gedaan en is hierover zeer tevreden. Je leert zelf hoe je ergens uit kunt komen of verbeteringen in je leven kunt aanbrengen. Je hoeft niet te wachten op externe hulpverleners. De cursist had al eens eerder een product bij deze aanbieder genomen en was hier ook tevreden over. Wat ze prettig vindt is de combinatie van theorie met praktijk. Eerst wordt er uitleg gegeven, daarna ga je er meteen mee oefenen. Als je stof lastig of interessant vindt, kun je een online video gewoon nog een keer bekijken. Deze cursist slaapt stukken beter door het bonusmateriaal dat bij de cursus zat. Zelfs bepaalde pijn in het lichaam is verdwenen met de zelfhypnose, terwijl andere behandelingen nooit iets positiefs op hadden geleverd. Deze gebruiker is dus zeer tevreden.
Centimeters KwijtChantal Duyvesteijn van Centimeterskwijt.nl is een toonaangevende en gerenommeerde gezondheidsexpert in Nederland. Deze reviewer heeft de hypnose-opleiding Hypno Principles gevolgd. Hoewel ze er eerst sceptisch over was, besloot ze mee te doen en is ze bijna klaar met haar meesterproef. Ze is erg positief over de opleiding omdat het erg praktisch is. Ze weet precies op welke manieren ze iemand kan hypnotiseren en ze kan de regie over zichzelf in eigen handen nemen. Ze geeft toe dat het voor de een makkelijker is dan voor de ander. Sommigen moeten echt langer oefenen voordat ze hetzelfde effect bereiken.

En Edwin Selij? Wat vinden wij van hem?

Edwin Selij is de oprichter van het Hypnose Instituut Nederland en is al jaren een begrip binnen ons land als het gaat om hypnose. In onze beleving is Edwin Selij een erg kundige trainer die zijn materie beheerst en boven de stof staat. Echter, we vinden hem ook weer niet zo verfijnd als internationale grootmeesters als Igor Ledochowski. Waar laatstgenoemde op vloeiende wijze met taal speelt voor prachtige hypnotische sessies, is het bij Edwijn Selij meer een opeenstapeling van technieken. Beiden hebben natuurlijk hun charme. Edwin Selij leert je gewoon lekker techniek op techniek op techniek.

Edwin heeft een aantal bijzondere heftige dingen meegemaakt. Zo kwam hij in aanraking met drugs en heeft hij veel emotionele pijn geleden tijdens de ziekte van zijn zoontje. Hij trachtte dit te verdoven, maar een oplossing was dit niet. Op een dag kwam hij tot het inzicht dat dit niet de oplossing was. Hij ging met zichzelf aan de slag, en de oplossing bleek hypnosetherapie te zijn. Sindsdien wilde hij ook andere mensen helpen middels hypnose en is hij deze vorm van therapie blijven verfijnen. Het Hypnose Instituut Nederland is zijn grootste prestatie tot dusver.

Begin hier met Hypnose Instituut Nederland

Je kunt op meerdere manieren aan de slag met hypnose via het Hypnose Instituut Nederland. Om te beginnen kun je gratis aan de slag met het e-boek: “Hoe je kan leren hypnotiseren in zes stappen” en de gratis online masterclass: “in 6 stappen hypnose leren.” Ook heeft Edwin Selij een zinvolle gratis audio gemaakt.

Ook kun je er gewoon voor kiezen om gewoon te beginnen met jouw hypnose-opleiding. Hypno Principles is het startpunt van jouw hypnose-studieloopbaan

Onze review samengevat

ReviewEdwin Selij (HIN)
SamenvattingWanneer de beste technieken van onder andere Igor Ledochowski, Dave Elman, Richard Bandler en Milton Erickson op perfecte wijze gedemonstreerd en onderwezen worden, verdient een trainer en het bijbehorende instituut van ons een hoge score. Edwin Selij heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot de absolute hypnose-koning van Nederland. Zijn Hypnose Instituut zet die geest voort en is een absolute aanrader.
Review doorDe redactie
Beoordeling4.5 (van de 5)
StartenStart hier

Op jouw succes!